Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Первая лига
|
3295
0

Перша ліга: куди поділись старожили?

Керівники колишніх першолігових команд «Імпульс» та «Львівхолод» про нинішній стан справ у клубах

Перша ліга: куди поділись старожили?

В першій лізі сезону 2013/2014 стартувало 19 команд, що є дуже хорошим показником, порівняно з минулим сезоном, коли учасників було лише 14 та й то до кінця дійшли далеко не всі. Могла серед нових учасників з’явитися і «ЛТК-2», але, як нам повідомив президент клубу Юрій Михайлович Шацький, команда була складена на базі випускників академії 1997 року народження, і керівництво прийняло рішення про те, що їм ще зарано виступати на такому рівні. Проте серед усіх учасників цьогорічних перегонів немає трьох команд без яких нещодавно Першу лігу важко було собі уявити. Чернівецький «Меркурій», який в цьому році відзначає своє 15-річчя, зник через фінансові причини, а от що сталося з «Імпульсом» і «Львівхолодом», нам розкажуть представник цих клубів.

Сергій Хімченко, головний тренер і голова правління спортивного клубу «Імпульс» (Шостка):

- Чому «Імпульс» не бере участі в цьогорічному розіграші Першої ліги?
- У нас заводська команда, а в цьому році на заводі «Імпульс» виникли проблеми. Вони хотіли продовжити нас фінансувати, але виникли певні проблеми.

- Які проблеми першої ліги Ви б виділили?
- Я завжди казав, що у нас команда з маленького міста і нам завжди хотілося, щоб було побільше ігор, тому що у нас багато молоді і за рахунок матчів вони б росли. А було так, що команд мало, відповідно й ігор не вистачало – це для нас була найбільша проблема. Ще календар був не дуже ритмічний: чи-то для команд, чи-то для керівництва – не знаю. Бувало таке, що зіграв тур, а потім три тижні відпочиваєш.  Більше по організаційній частині нарікань немає.

А взагалі – цікаво. Сьогодні ми грали кубковий матч і прийшов повний зал людей, вони отримали масу задоволення, хоч ми й програли «СумДУ». Місто теж хоче, щоб команда була, тож можливо щось і зміниться.

- Як оціните зміни у Першій лізі у цьому сезоні?
- Вже бачу якесь просування. Я близько з новим керівництвом не спілкуюся, але коли заявлявся на Кубок, то особливих проблем не було. Тішить те, що стало більше команд і те, що зон уже три. Думаю, що якщо все буде розвиватися такими ж темпами, то команд стане ще більше. З цього сезону зменшили оплату за суддівство, а в такий важкий період і треба йти командам назустріч. Я розумію, що судді повинні заробляти, але ж і для команд має бути якийсь адекватний тягар. Команди екстра-ліги перебувають на сходинку вище і там інші бюджети, відповідно їм хочеться максимально професійного арбітражу. В першу ж лігу можна відправляти і якихось молодих суддів, які могли б працювати за меншу зарплату. Так, були б якісь непорозуміння, але це суто моя думка. Взагалі ж, я обома руками за те, що зараз відбувається, бо вже видно результат – оці 19 команд.

- Чи є надія, що «Імпульс» повернеться в Першу лігу?
- Чесно? Однозначно не можу сказати ні «так», ні «ні». Будемо докладати усіх зусиль, щоб повернутися, а що відбудеться далі загадувати не буду.

- Тобто команда ще існує?
- В принципі, по суті її як такої вже немає. Просто на Кубок зібралися і все. У нас є своя футзальна ДЮСШ у якій займається більше 100дітей, котра бере участь в дитячих змаганнях. За рахунок цього завжди підживлювалися. Філософія клубу була така, щоб грати лише своїми вихованцями. Можливо ми й не досягали великих результатів, але, нам здавалося, що це правильно.

Іван Коркішко, начальник команди «Львівхолод» (Львів):

- Чому «Львівхолод» не бере участі в цьогорічному розіграші Першої ліги?
- Засновники нашого клубу вирішили взяти певну паузу в участі у всіх турнірах для того, щоб на наступний рік розвиватися ширше і робити дитячо-юнацьку базу. Тобто щоб був план розвитку на декілька років, а не вкладати гроші у те, щоб просто грати.

- Тобто зараз команда ніде не виступає?
- Так, взагалі ніде.

- А в наступному сезоні команда планує брати участь у Першій лізі?
- Ми маємо плани розвиватися з іншого сезону у іншому форматі. Не готовий відповісти чи в першій лізі, але принаймні будемо починати з обласного чемпіонату. Це все буде йти поетапно: і дорослий, і дитячо-юнацький вектори розвитку.

- Які проблеми першої ліги Ви б виділили?
- В попередні роки проблеми стосувалися призначення арбітрів та інспекторів, бо це великі роз’їзди, тобто люди приїжджали з Сум, Черкас і т.п. – географія дуже широка. Було важко з доїздом, а ще ж треба зустріти людей і відправити назад. Це перше. А друге – низький рівень суддівства. Приймаються різні неоднозначні рішення і ти можеш їх оскаржити, але знаєш, що результат від цього не зміниш. У нас немає суддівської школи. Є декілька кваліфікованих суддів, які обслуговують екстра-лігу, але порівняно з тими, хто судив Першу лігу та інші турніри нижчого рангу, відчувалася суттєва різниця.

- Як оціните зміни у Першій лізі у цьому сезоні?
- Вони цікаві і я б їх охарактеризував позитивно. Ми слідкуємо за усіма цими речами і вважаємо, що Асоціація тут спрацювала досить нормально. Просилося це зменшення внесків і треба було піти на поступки клубам у плані роз’їздів, бо це немаленькі витрати. Я вважаю, що формула розроблена цей сезон хороша. Давно треба було проводити такі зміни і воно добре, але трошки запізно, проте гарно, що так був взятий старт. Думаю,що це приємний формат для всіх команд.

Андрій ГУЛІЙ, Екстра-ліга

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина
Футбол | 24 апреля 2024, 07:01 8
Стала известна точная сумма, за которую Перес готов продать Лунина

По последним слухам, Андрей не согласился на продление контракта и может покинуть клуб

Куртуа рассказал, когда вернется в строй и высказался о Лунине
Футбол | 23 апреля 2024, 20:17 0
Куртуа рассказал, когда вернется в строй и высказался о Лунине

Бельгиец рассказал, что никуда не торопится

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.