Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 09 июля 2013, 15:22
2959
0

КОСЫРИН: «С Шевченко и Ребровым сложно было конкурировать»

Экс-нападающий сборной Украины вспомнил основные моменты своей футбольной карьеры

| Обновлено 09 июля 2013, 15:22
2959
0
КОСЫРИН: «С Шевченко и Ребровым сложно было конкурировать»

- Пане Олександре, недавно офіційно оголосили про завершення футбольної кар’єри. Що змусило поставити крапку?
- Якби мої друзі не організували увесь цей банкет, святкові проводи… Можливо, й не було б усіх цих урочистостей, офіційних заяв. А, взагалі, з футболу я пішов у 35.

- Це вже ваша не перша спроба зав’язати з футболом. Ще три роки тому говорили, що йдете, але потім підписали контракт із овідіопольським «Дністром»… Чи можливий такий розвиток подій цього разу?
- Думаю, що ні! Хоча в наш час усе можливо.

- Як родина поставилася до вашого рішення? Дружина, мабуть, зраділа, що чоловік нарешті буде більше проводити часу вдома?
- Мої близькі поставилися абсолютно нормально. Тим паче, повторюсь, що з великим футболом я вже розпрощався. Звісно, дружина щаслива, дитина теж. Тепер із ними проводжу набагато більше часу.

- І тим не менш, продовжуючи грати, встигли добитися чималих успіхів на футбольних теренах України.
- Ще трохи тримався на плаву, грав переважно в першій лізі, трохи застав ще й прем’єр-лігу. Зараз граю за ветеранів, тих, кому більше 35 років, у команді під назвою «Рішельє». Є у нас свій чемпіонат, свій турнір, участь у якому беруть 5 команд.

«Тоді в нападі киян грали Шевченко, Ребров, Леоненко…»

- Олександре Михайловичу, розпочинали футбольний шлях у Запоріжжі. Потім перейшли до київського «Динамо», проте грали переважно за дубль. Чому не вдалося пробитися до основи?
- По-перше, була дуже висока конкуренція. Тоді в нападі киян грали Шевченко, Ребров, Леоненко… Дуже важко було пробитися до основ­ної когорти. Був десь на підході, але тільки поряд. На жаль, мені не вдалося зачепитися. Згодом опинився в одеському «Чорноморці» та ні краплини не шкодую про це.

- На початку двотисячних переїхали до Ізраїлю. За півроку у складі тель-авівського «Маккабі» відзначилися чотирма забитими м’ячами, таким чином допомігши команді зайняти 5 місце в чемпіонаті. Не було бажання залишитися на Землі Обітованій?
- Бажання залишитися було тоді ще в моєї майбутньої дружини. Я мав на руках дуже гарний трирічний контракт… Та мене тягнуло на Батьківщину, щось підказувало, що треба повертатися додому. Тому я вирішив повернутися до України. Хоча можна було б і залишитися на ці 3 роки. Ось, наприклад, Денис Онищенко залишився, виграв чемпіонські медалі, кубок. Але все ж за 3 роки повернувся назад, до київського «Динамо».

«У «Чорноморці» все співпало»

- У одеському «Чорноморці» ваш талант по-справжньому розкрився. Про вас почали говорити як про нову зірку українського футболу. У сезоні-2004/05 навіть ставали найкращим бомбардиром української першості. Що зумовило такі високі результати?
- Просто склалося так. Красиве місто, море, люди - все співпало. Взаємини, керівники й довіра головного тренера - все зрослося. Також, що важливо, в команді була стабільність. Думаю, що завдяки саме цим факторам мені й вдалося розкрити потенціал повною мірою.

- 2005 року перейшли до заможнішого донецького «Металурга», відчули смак єврокубкових баталій. Однак надалі ваша кар’єра пішла на спад… Упродовж 3-х років, виступаючи за «молодших» донеччан, ви так і не змогли показати той футбол, який демонстрували в Одесі. Що стало на заваді?
- Я би не сказав, що моя кар’єра пішла на спад у Донецьку! У «Металурзі» забив 17 м’ячів за сезон, більше за мене тоді вдалося відзначитися лише Марко Девичу, в нього, здається, було 19 влучних пострілів (Справді, у сезоні-2007/08 Марко на 2 м’ячі більше забив за нашого героя та виборов звання найвлучнішого гравця чемпіонату України. - Р. К.). Стільки я навіть у «Чорноморці» не забивав. В Одесі моїм максимумом було 14 м’ячів за один чемпіонат.

- Але це - всього один сезон! Адже було ще два, в яких ваша результативність не була такою високою!
- Так, маєте слушність. До цього було й 3, й 6 м’ячів… Але той сезон був найкращий у моїй кар’єрі! Також багато отримав у плані досвіду. Уперше працював із іноземними тренерами, побачив європейський підхід… Для мене все це було нове, тому можу сказати, що донецький етап моєї кар’єри минув, скоріше, успішно, ніж провально.

«Одеса - мій дім»

- Після Донецька ви знову повернулися до Південної Пальміри. Чим керувалися, переходячи до стану «моряків»?
- Одеса - мій дім. Коли на мене вийшли керівники місцевого клубу і запропонували повернутися, не вагаючись погодився. Тим паче, моя дружина також хотіла залишитися. Отож були тільки раді, що все вирішилося саме так.

- В Одесі хотіли закінчити з футболом, проте цього не сталося. Хто або що змусило продовжувати грати, нехай навіть у першій лізі?
- Чому не сталося? Пограв півроку, травмувався, довго лікувався. А потім нагрянула ця криза, у клубі почалися негаразди… Сталося так, що закінчував у дублі. Але ще раз скажу: повісив бутси на цвях саме у «Чорноморці»! Щоправда, лише на 4 місяці. А чому вирішив повернутися? Насамперед - це бажання грати. У мене був час відпочити, все ретельно проаналізувати. Мене чарував м’яч, футбольне поле… Не зміг перебороти це, тому й повернувся у великий футбол.

- Транзитом через ФК «Одеса» потрапили до ужгородської «Говерли», у складі якої з 19 голами стали найкращим бомбардиром першої ліги та допомогли закарпатцям підвищитися в класі. Це до вас друга молодість повернулася?
- Та ні, друга молодість тут ні до чого. Просто була мета. За пару місяців вирішилося питання з Ужгородом. Перед командою стояло конкретне завдання - вихід до прем’єр-ліги. Усі горіли бажанням, починаючи від працівників клубу та закінчуючи керівниками. До того ж, я перед собою також поставив мету - стати кращим бомбардиром. Це не тому, що я такий хороший, хочу красиво піти… У мене й раніше була така можливість, коли ще виступав за ФК «Одеса» в першій лізі, але, на жаль, тоді не скористався своїм шансом.

У тому сезоні я забив 18 м’ячів, а мій головний конкурент - 19. Взагалі-то, міг забивати й 20, однак я багато віддавав, не бив пенальті… Тоді навіть не сприймав того, що можу стати найкращим бомбардиром, просто виходив і робив свою справу. А в Ужгороді вже так вийшло, що забив 19 м’ячів: 10 у складі одеситів і 9 безпосередньо в «Говерлі».

«Перша ліга й прем’єр-ліга - це дві великі різниці»

- Що трапилося з командою в прем’єр-лізі? «Говерла» була не готовою до виступів на такому рівні?
- Розумієте, перша ліга й прем’єр-ліга - це дві великі різниці. Небо й земля… Команді не вистачило класу, досвіду… Уже коли почали запрошувати кваліфікованіших футболістів, тренерський штаб став підтягувати їх до певного рівня. Потім у «Говерли» з’явився малюнок гри, команда почала грати більш комбінаційно. Але, на жаль, не вистачило часу. Потяг уже пішов! Усе треба робити спочатку, як, приміром, це зробив «Севастополь». Команда, ще граючи в першій лізі, придбала високоякісних футболістів, тому пристосуватися до умов прем’єр-ліги буде їм значно простіше.

- Для вас Ужгород став останньою зупинкою. Чому сталося так, що в першій половині минулого сезону ви були основ­ним форвардом закарпатців, а після зимової перерви пішли з команди?
- Мій контракт із «Говерлою» діяв до 1 червня. Але, як і в «Чорноморці», відійшов на другий план. Я поговорив із керівництвом і ми разом вирішили, що краще буде припинити наші трудові стосунки. Адже роки беруть своє. Мені дедалі важче ставало складати конкуренцію молодшим гравцям.

- Можливо, усе ж варто було дограти минулий сезон? Хтозна, може, саме вашого досвіду й не вистачило «Говерлі», щоби піднятися з підвалин турнірної таблиці?
- Можливо, й варто було, проте потяг уже пішов. Сам розумів, що на такому рівні можна ще пограти, але не в прем’єр-лізі, максимум у першій. Як уже казав, різниця між лігами дуже суттєва. Якщо в першому дивізіоні ще міг пограти, то для прем’єр-ліги моїх ігрових кондицій точно не вистачило б. Там усе по-іншому, швидкості інші, рівень футболістів значно вищий. Та й конкурувати в моєму віці вже досить складно. Я й так затримався, тому велике спасибі керівникам «Говерли», що надали змогу стільки пограти.

Роман КИРІЄНКО, «Український футбол»

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы
Футбол | 19 апреля 2024, 06:30 18
Дальше без Трубина. Определены полуфинальные пары Лиги Европы

В полуфиналах Лиги Европы сыграют: Марсель – Аталанта, Рома – Байер

Случилось недоразумение. Арендованному динамовцу не будут делать операцию
Футбол | 19 апреля 2024, 13:21 0
Случилось недоразумение. Арендованному динамовцу не будут делать операцию

Антон Боль травмирован, но восстанавливается согласно рекомендациям врачей

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.