Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Автоспорт
|
4062
5

Гонки по-каталонски +ВИДЕО

Анонс Гран При Испании на Sport.ua

Гонки по-каталонски +ВИДЕО

Довга тритижнева пауза (а для вболівальників усі перерви більше двох тижнів залишаються довгими) перед європейською частиною сезону дала змогу пілотам перезарядити батареї, а командам наполегливо попрацювати над вдосконаленням власних машин. В Монтмело всі привозять свої чергові оновлення, от тільки до початку п’ятничних заїздів більшість команд не надто воліють розказувати про свої здобутки.

Найбільш неординарною роботою займалися в Red Bull – Едріан Ньюі зі своїм штабом працював над тим, як уповільнити болід… Звучить дивно, але насправді притискна сила, яку має RB8 зразка початку сезону, не дозволяла ефективно працювати з шинами, а Pirelli-фактор на даний момент є вирішальним, тож для того, щоб машина стала швидшою на гоночній дистанції в Мілтон Кінс її трохи уповільнили.

Іспанське кільце давно ні для кого крім новачків не містить жодних загадок, а інженерам значно простіше починати роботу, прекрасно знаючи про необхідні базові налаштування, які під час уїк-енду просто більш точно коригуються. Сама ж траса також давно отримала неофіційний статус еталону по визначенню швидкості боліду – вважається, що машина швидка в Монтмело буде швидкою і протягом всього сезону, хоча минулого року в цьому правилі стався дуже яскравий виняток в особі Пастора Мальдонадо і Williams FW34 – перемога стала єдиним фінішем на подіумі для команди за весь сезон:

Іспанське кільце недаремно отримало свою славу такого еталону через те, що більшість систем і вузлів машини працюють в «середньому» навантаженні, це стосується і двигуна, і коробки передач, і гальм, і аеродинамічного пакету. З чим на каталонській трасі проблеми, так це з обгонами – завдяки появі DRS вони перестали бути рідкістю, але все-одно розраховувати можна на боротьбу в першому повороті та меншою мірою в десятому – в акурат тих місцях, де пілоти зможуть скористатися перевагою відкритого крила.

Звісно не можна сказати, що досвідчені пілоти можуть проїхати трасою наосліп, але кожен з них знає усі 16 поворотів, мабуть, найкраще серед інших автодромів. Воно й не дивно – більша частина зимових передсезонних тестів вже багато років просто прописалася в передмісті Барселони, а тому якщо новачки, як це нерідко буває, відчувають певне захоплення й отримують такий потрібний досвід, то для формульних вовків на трасі, по якій вони намотали тисячі тестових кілометрів (Дженсон Баттон, наприклад проїхав близько 7500 кіл або майже 35000 км), ні для чого незвичайного просто вже немає місця.

На достоту абразивний каталонський асфальт Pirelli привозить шини Hard (оновлений варіант суміші) та Soft. Пояснення щодо причин такого рішення і прогнозів перед уїк-ендом традиційно зробив керівник автоспортивного відділення Пол Хембрі: «До Іспанії ми привеземо допрацьовану версію суміші Hard, схожу на ту, що використовувалася минулого року. Ця нова гума має ширший діапазон робочих температур при трохи меншій ефективності, що дозволить командам використовувати різноманітні стратегії в поєднанні з іншими сумішами, які не змінилися. Це рішення було прийнято після аналізу чотирьох попередніх Гран Прі з метою подальшого збільшення видовищності гонок. Подібні заходи можна назвати традиційними, адже у 2011-му – нашому першому сезоні після повернення в Формулу 1, ми також привезли до Іспанії допрацьовану версію найбільш жорсткої суміші. Перед початком уїк-енду ми очікуємо, що шини Medium матимуть значну перевагу в швидкості, тож команди будуть використовувати їх під час кваліфікації, а от Hard стане очевидним вибором для більшої частини гоночної дистанції». Рішення італійців є обґрунтованим, але так само стає очевидним, що від нього найбільше з поміж лідерів має виграти Red Bull, а найменше – Lotus. Щоб краще зрозуміти які навантаження випадають на долю покришок і чому варто глянути ролик від Pirelli, присвячений майбутньому Гран Прі:

Погода як її прогнози у ці травневі дні штука дуже мінлива – на початку тижня синоптики обіцяли дощ наприкінці тижня, а тепер, схоже, що опади над трасою пройдуть тільки в п’ятницю, а кваліфікація з гонкою будуть сухими з температурою повітря близько +18 + 19 С, але все ще може змінитися.

В букмекерських конторах коефіцієнти на перемогу в Гран Прі до неможливості передбачувані – лідирують, звісно, Феттель з 3,25 від якого зовсім трошки відстає Алонсо – 3,75 на Ряйкконена ставки вище – 5,50. Після цього тріо не менш несподівано крокують: Веббер – 11,00; Хемілтон – 15,00; Масса і Росберг – по 19,00. Більш цікавою є лінія, запропонована для ставок на кваліфікацію – тут хоч і лідирує чемпіон з 2,40, але за ним компанія претендентів на поул розташувалася наступним чином: Хемілтон – 6,50; Алонсо – 7,00; Росберг – 9,00; Веббер – 10,00 і Ряйкконен – 11,00. Але навіть і тут якщо добре замислитися, то нічого дивного немає: боліди Mercedes в суботу їдуть значно краще ніж по неділях, а з машинами Lotus все якраз навпаки.

Що ж, робити прогнози на гонки в період домінування шинного фактору справа нелегка, крім того всі лідери з максимальною віддачею попрацювали протягом паузи в чемпіонаті й на початку європейської частини спробують неприємно здивувати своїх головних конкурентів, але як не дивно то саме Алонсо і Феттеля варто розглядати як найбільш імовірних претендентів на перемогу. Наприклад, колишні пілоти Формули 1 Тімо Глок і Джонні Херберт ставлять на Себастіана і Фернандо відповідно. Хоча не менш цікаво було б побачити і сюрприз, яким, наприклад, минулого року став виступ Мальдонадо, можливо Масса або хтось із гонщиків Forece India зуміють по справжньому здивувати формульний світ.

Наостанок залишилося найприємніше для українських уболівальників – новий менеджмент на каналі МЕГА (попри всі попередні чутки і «розклади», якими були заповнені залаштунки телевізійної кухні) прийняв дещо неочікуване, а від того значно більш приємне рішення – в прямий ефір повертається трансляція суботньої кваліфікації!

P.S. На честь відкриття європейської частини сезону Santander спільно з Ferrari провели незвичайну акцію в Барселоні:

 

Гран-прі Іспанії, Барселона, 10-12 травня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

4,655 км

66

307,104 км

кваліфікація: 1'19.995 (2010, Марк Веббер)

гонка: 1'21.670 (2008, Кімі Ряйкконен)

 

Перша практика 11:00 – п’ятниця 10 травня

Друга практика 15:00 – п’ятниця 10 травня

Третя практика 12:00 – субота 11 травня

Кваліфікація 15:00 – субота 11 травня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

Гонка 15:00 – неділя 12 травня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

(Час київський)

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
mj86
Райконен, как всегда стабильно)
demen1985
Алонсо вперед. Я верю в его победу!
VLADLeoN
МЕГА-мега респект!
Дьявол
Блин... Опять дали шины разные, то есть совершенно разные со ступенью между ними "+2"... Надо ожидать стратегическую борьбу и кучу простых тактических обгонов... Ждем повторение Китая: может, не по подиуму, но по характеру гонки уж точно...
Дьявол
МЕГА форева!!! Спасибо за квалу!