Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

30 марта 2014, 10:45
Формула 1
Гран-при Малайзии 2014. Гонка
Гонка завершена
Формула 1
| Обновлено 11 июня 2021, 08:42
5118
8

Формула 1: Продолжение банкета + ФОТО + ВИДЕО

Sport.ua представляет анонс Гран При Малайзии

| Обновлено 11 июня 2021, 08:42
5118
8
Формула 1: Продолжение банкета + ФОТО + ВИДЕО

Берні Екклстоун і FIA вже другий рік поспіль лікують формульний авітаміноз за допомогою спарених етапів у Альберт-парку та Сепангу на початку чемпіонату. І хоча для всіх, хто з великим нетерпінням чекав перших згасаючих вогнів світлофору на старті, напруженої роботи пілотів на трасі, а механіків у боксах, розмахування картатим прапором на фініші, події на Зеленому континенті ще залишаються свіжими у пам’яті, та час рухатися вперед. Sepang calling!

Австралійський уїк-енд показав, що між топ-командами різниця в гоночному темпі зовсім невелика і кваліфікаційна перевага Red Bull може розтанути як торішній сніг. Зрештою, боліди в Сепангу будуть такими самими, що й минулого тижня – у команд просто не було часу й можливостей вносити будь-які серйозні зміни і розклад сил повинен більш менш зберегтися. Та на підтвердження цього варто подивитися на боліди в зовсім інших умовах.

Малайзійський етап недаремно вважається одним з найтяжчих випробувань для пілотів коли мова заходить про фізичну готовність і навантаження на організм. Висока вологість повітря вкупі з чималою температурою сильно зневоднюють гонщиків, які саме в Сепангу зазвичай втрачають найбільшу ваги протягом гонки – близько 2-2,5 кг.

Сепанг і Альберт-парк не мають майже нічого спільного – різні властивості асфальту, зовсім несхожі конфігурації траси (в Малайзії є дві по-справжньому довгі прямі, є повільна шпилька останнього повороту, є й швидкісні віражі зі стрімкою зміною руху), а от рівень налаштувань притискної сили є дещо схожим.

FIA абсолютно очікувано визначила дві зони для активації DRS протягом уїк-енду – скористатися прискоренням внаслідок зменшення рівня притискної сили пілоти зможуть на головній і задній прямих. Кожна зона має свою точку заміру відставання, тож гонщик, якого обігнали на прямій між 14-м і 15-м поворотом, має непоганий шанс повернути втрачену позицію на стартовій прямій перед першим віражем.

В Мельбурні ми побачили наскільки важливим є уміння правильно й ефективно працювати з гумою під час гонки і, схоже, що й цього разу ситуація багато в чому залежатиме від уміння пілотів підтримувати солідний темп, зберігаючи при цьому шини в робочому стані якнайдовше. На відміну від Австралії, де ми побачили в дії гуму SuperSoft, до Малайзії Pirelli привезла найжорсткішу комбінацію шин Hard і Medium, що пояснюється високою абразивністю асфальту і серйозними навантаженнями, які випадають на долю покришок.

Пол Хембрі, який тиждень тому виявився непоганим провидцем, цього разу наближення уїк-енду прокоментував так: «Сепанг можна повною мірою назвати екстремальною трасою з погляду погоди й характеристики асфальту. Попереду нас чекає один з найвимогливіших уїк-ендів, якщо говорити про навантаження на гуму, саме тому ми вперше цього року запропонуємо командам шини Hard з новим для цього року помаранчевим кольором, який краще буде видно на телеекрані. Ми залишили такі ж назви сумішей, що й минулого року, але самі вони змінилися – шини стали більш ефективними, але при цьому швидше зношуються. Торік під час гонки, яка пройшла за перемінної погоди, найкращим варіантом була тактика трьох піт-стопів. У захоплюючій боротьбі між Алонсо і Пересом на останніх колах багато що залежало від гуми. На цей раз ми знову чекаємо трьох піт-стопів, але погода стане одним з визначальних факторів. Якщо дощу не буде, пілоти працюватимуть в умовах 80% вологості повітря й температури, що перевищує 30 градусів».

Погода завжди відіграє якщо не вирішальну, то принаймні дуже важливу роль під час малайзійського уїк-енду. От і на цей раз синоптики прогнозують високу імовірність дощу – 60% в п’ятницю та неділю при температурі близько +32С +33С, а от в суботу вірогідність опадів падає до 20% при такій самій високій температурі повітря. Іншими словами – як завжди буде цікаво, незалежно від примх небесної канцелярії.

Дуже цікавий прогноз на гонку дав Тімо Глок, який тепер хоч і виступатиме в серії DTM за BMW, але зв’язок з Формулою 1 не втрачає. Німець вважає, що Red Bull і Ferrari задаватимуть темп в суботу і якщо зуміють справитися з гумою в гонці, то на п’єдесталі ми побачимо Феттеля (ну просто свято для тих, хто скучив за Його величністю Пальцем), Алонсо (ставши знову другим Фернандо явно засмутиться) і Хемілтона. Далі за версією німця в топ-десятці місця розподіляться так: Ряйкконен, Сутіл, Баттон, Веббер, Ді Реста, Хюлькенберг і Росберг. Цікавий прогноз – правда ж?

Зазирнувши до букмекерів бачимо, що ситуація виглядає дещо інакше: фаворитами гонки залишаються Феттель – 2,87 і Алонсо – 4,50, а далі в лінії розташувалися Ряйкконен – 5,50; Хемілтон – 12,00; Веббер – 15,00; Масса, Баттон і Росберг – по 21,00.

За попередні п’ять років в Малайзії тріумфували Ряйкконен у 2008, Баттон у 2009, Феттель двічі поспіль у 2010-2011 й Алонсо минулого 2012-го року. Минулорічна перемога Алонсо і подіум Переса стали справжньою сенсацією Гран Прі:



Якщо мексиканець і цього разу скуштує призове шампанське, то поняття «сюрприз» може стати синонімом гонки в Сепангу, але ж хіба в дощових умовах ми не розраховуємо на приємні сюрпризи, які на нас чекатимуть в неділю зранку.

Гран-прі Малайзії, Сепанг, 22-24 березня, п’ятниця – неділя

 

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,543 км

56

310,408 км

кваліфікація: 1'32.582 (2005, Фернандо Алонсо)

гонка: 1'34.223 (2004, Хуан-Пабло Монтойя)

Перша практика 04:00 – п’ятниця 22 березня

Друга практика 08:00 – п’ятниця 22 березня

Третя практика 07:00 – субота 23 березня

Кваліфікація 10:00 – субота 23 березня

Гонка 10:00 – неділя 24 березня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

(Час київський)

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 8
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
CubiQ
"Австралійський уїк-енд показав, що між топ-командами різниця в гоночному темпі зовсім невелика"
Уитмарш не согласен.
"то на п’єдесталі ми побачимо Феттеля (ну просто свято для тих, хто скучив за Його величністю Пальцем)"
Та не дай бог!
По-моему он уже когда-то коммнтировал. Такой же конь, как и Мочанов.
Hassassin
А сенс? Він не буде коментувати половину гонок - що, кожного разу писати?..
Чілачава - досить непоганий варіант.
VLADLeoN
Не понял а кто будет?И откуда такая информация?
vasko2220
а чому кваліфікацію Мега не показує???
І кому блокують канал, БІСС ключ-(123123ff123123ff )
Дьявол
Добавьте, что Подзигун не будет комментировать Малайзию...
Nosovik
Вот и второй этап. Скоренько как) Прелестно. Жаль, потом, летом перерывы будут большие.
alldoor
Фернанадо всех порвет
!!!