Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
| Обновлено 14 марта 2013, 15:20
925
4

Николай ПАВЛОВ: «Атака – наше слабое место»

Главный тренер «Ильичевца» проанализировал игру команды в двух матчах весенней части чемпионата

| Обновлено 14 марта 2013, 15:20
925
4
Николай ПАВЛОВ: «Атака – наше слабое место»

— Миколо Петровичу, ваша команда навесні не пропускала взагалі, в останніх чотирьох поєдинках чемпіонату допустила всього один провал — у грі з «Таврією». А взагалі за цим показником посідає четверте місце…
— Якщо хочете почути про якісь конкретні особливості побудови нашої командної гри в обороні, то недочекаєтеся — я такі речі ніколи не виношу на публіку. Та й відношу себе до практиків, а не теоретиків. Останніх же й так вистачає в нашому футболі, тож залишимо це запитання для їхнього аналізу.

— Хто з ваших тренерів найбільше вплинув на таку побудову гри всіх команд, з якими працювали, адже й «Ворскла» пропускала завжди мало?
— Якщо чесно, то когось одного виокремити не можу. У кожного щось переймав для себе, та й сам був футболістом.

— 8 із 20 матчів — «на нуль». Чи могли би з легкістю на початку сезону спрогнозувати такий перебіг подій?
— Спочатку — ні. Проте згодом, побачивши, який у нас голкіпер, зрозумів, що можна розраховувати на такі показники. У цьому контексті відзначу й дуже якісну роботу тренера голкіперів Андрія Тарахтія. Після роботи у «Ворсклі» з Сергієм Долганським він і в Маріуполі продовжує підтверджувати свій високий рівень. Згадайте досвідчених футболістів, як ось Чижов та Іщенко, котрі прой­шли школу «Шахтаря», відтак отримаєте нинішній результат.

— Пара центральних захисників Іщенко — Ордець (дебютант!) не награвалася на зборах, адже Іщенко практично в останній момент повернувся до Маріуполя. Тим не менш, «Іллічівець» пропускати від цього більше не став. Чи правильно буде вважати, що індивідуальний фактор не такий важливий для вас, а справа радше в командній організації?
— Безсумнівно! Команда, й тільки команда. Зрештою, в обох весняних матчах чемпіонату одним із найкращих за тактико-технічними діями був Руслан Фомін, котрий у матчі проти запорізького «Металурга» мав на своєму рахунку 88 ТТД, а в Донецьку — 92. Дуже сумніваюся, що в нашій прем’єр-лізі ще хтось із нападників може похвалитися такими показниками (для форвардів еталонними прийнято вважати 70 ТТД, і цей показник підкорюється далеко не кожному. — А. В.). Руслан виконує величезний обсяг роботи, адже гра «Іллічівця» в захисті починається саме з нього. Фомін, за нашою установкою, має створювати максимальний натиск на захисників суперника та перешкоди при їхньому виході з оборони в атаку. Відтак коли футболісти, котрі атакують ворота, дістаються до нашої захисної ланки, то сил у них, як правило, залишається вкрай мало. Перший етап оборони на чужій половині поля є для нас дуже важливим. Зрештою, в двох весняних матчах нам не лише не забивали, а й моментів створили всього два — по одному в кожному з поєдинків.

— Статистика свідчить, що найбільше ТТД у матчі проти запорізького «Металурга» на рахунку Полянського та Путівцева, в Ордеця — відразу 20 відборів і перехоплень, а за підсумками поєдинку в Донецьку найкориснішими гравцями стали Іщенко й Бутко, найбільше ТТД — у Ємельянова. Ці показники підкреслюють вдалу гру оборони, але водночас виникає запитання про атакувальні можливості команди…
— Наразі це, безперечно, наше вразливе місце. Останнім часом є проблеми на позиції під форвардом. Ярошенко не брав участі в останньому матчі через проблеми зі здоров’ям. Таргамадзе після перелому носа явно випадає з командних дій. Кравченко не використав черговий свій шанс, тому в Донецьку в першому таймі в нас були великі проблеми в організації атак. Якби мали змогу випустити дискваліфікованого Окріашвілі, то грав би саме він, але…

— Баланс захисної моделі гри й такої, що більше спрямована на атаку, підопічним знайти вдається?
— Поки що так. Бачте, в гостях взяли одне очко, вдома — три. Як кажуть, ідемо чемпіонським графіком (усміхається).

— Чемпіонським, але на сьомому місці…
— Якщо взяти до уваги навіть таку річ, як показники «чесної гри» (оцінка з рапорту арбітра в категоріях «червоні та жовті картки», «позитивна гра», «повага до суперників», «повага до арбітрів», «поведінка представників команд» та «поведінка глядачів». — А. В.), то тут ми взагалі на першому місці в чемпіонаті. Відтак назвати нашу гру суто захисною чи непривабливою я не можу. Гадаю, показники, зокрема під час оборони, а отже — мала кількість пропущених м’ячів, дозволяють говорити, що це дані команди з першої п’ятірки прем’єр-ліги. Хоча таке завдання перед нами не стояло, адже ми лише перший рік працюємо в Маріуполі й знайомимося з колективом. Водночас якби ми в кількох матчах узяли свої «обов’язкові» очки, то, думаю, могли би розраховувати на п’яту сходинку.

Анатолій ВОЛКОВ, «Український футбол»

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Барселона – ПСЖ – 1:4. Фиаско каталонцев. Париж в полуфинале. Видеообзор
Футбол | 17 апреля 2024, 00:10 0
Барселона – ПСЖ – 1:4. Фиаско каталонцев. Париж в полуфинале. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты матча 1/4 финала главного еврокубка

Обновлен предполагаемый посев в еврокубках. Куда попадут Шахтер и Динамо?
Футбол | 16 апреля 2024, 18:30 12
Обновлен предполагаемый посев в еврокубках. Куда попадут Шахтер и Динамо?

Горняки могут попасть напрямую в ЛЧ, а киевлянам прогнозируют место в ЛЕ

Комментарии 4
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ILI4A
Зато самая перспективная если опять посмотреть на состав что ни игрок то будущая звезда
Tmaaticho1703
а должна быть одна из самый сильных если смотреть на состав...
Tmaaticho1703
поздно уже
ILI4A
надо было Девича попросить на пол года))))