Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Художественная гимнастика
| Обновлено 28 января 2013, 22:13
12327
1

Ирина ИВАНИВ: «Идеал для многих гимнасток - Бессонова»

Интервью с президентом Федерации художественной гимнастики Львовской области + ФОТО

| Обновлено 28 января 2013, 22:13
12327
1
Ирина ИВАНИВ: «Идеал для многих гимнасток - Бессонова»

На Україні художня гімнастика, один з найпрекрасніших видів спорту, культивується в 24-ох областях. Однією з провідних серед них однозначно є Львівська область. Причому своє високе місце у всеукраїнському рейтингу грації столиці Галичини підтверджують упродовж вже тривалого часу. Достатньо сказати, що в трьох останніх Олімпійських іграх – в Афінах, Пекіні та Лондоні – в складі збірної України незмінно приймали участь одна, а то й дві вихованки львівської школи художньої гімнастики.

Про нинішній стан справ, про здобутки та проблеми художньої гімнастики на Львівщині кореспонденту sport.ua розповіла президент обласної федерації Ірина Іванів.

– Пані Ірино, наскільки популярною є художня гімнастика серед львівян і скільки приблизно дівчат займаються цим по-справжньому красивим видом спорту?
– Я вважаю, що в нашому регіоні художня гімнастика – це достатньо популяний вид спорту. Звичайно, не в такій мірі, як, наприклад, той же футбол, але задніх вона не пасе, це точно. Аби не бути голослівною, назву цифри – у Львівській області художньою гімнастикою займаються близько 600 дівчат віком від 5 до 18 років. Для тої кількості мешканців, які проживають у нашому місті, це зовсім непоганий показник. Напевне, кількість дівчат була б більшою, але проблема в тому, що у нас немає шкіл художньої гімнастики або відділень у ДЮСШ в районних центрах області. Тут, звичайно, у нас є чималі скриті резерви і над цим питанням, аби популяризувати і почати розвивати наш вид спорту в області, ми зараз працюємо.

– З тренерськими кадрами проблем у вас ніби то не повинно бути. Адже Львівський університет фізкультури готує тренерів як по спортивній гімнастиці, так і по художній.
– Готувати то він готує, але далеко не всі випускники працюють за фахом. При тих зарплатах, які отримують сьогодні молоді тренери, далеко не кожна вчорашня студентка готова бути професійним тренером. Більшість хочуть взяти собі половину, а то й чверть ставки і мати ще якусь іншу роботу. А за такої ситуації повністю віддаватися тренерській роботі, а лише так можна досягти серйозних результатів, вони не можуть. Додам, що станом на сьогодні у Львові загалом працює 27 тренерів.  

– Як ви оцінюєте умови для тренувань у школах художньої гімнастики Львова?
– Умови для тренувань гімнасток у різних спортивних школах не однакові. У деяких є великі хороші зали, як наприклад у КДЮСШ «Здоров’я», СК «Багіра» та СДЮШОР «Олімп-Л», але й вони потребують ремонту. Іншим, наприклад школі «Галеон», яка  немає свого залу, приходиться проводити заняття у загальноосвітніх середніх школах. А в них, як правило, недостатньо місця для тренувань та ще й низькі стелі, а це не дозволяє повноцінно працювати з предметами. Щоправда є клуби, які проводять заняття у прекрасних нових спортивних залах, але там досить велика орендна плата, яку далеко не всі можуть оплатити. Так що всюди є проблеми, але вони потихеньку спільними зусиллями все ж вирішуються.

– Ви говорите про орендну плату за зал. А скільки грошей батькам доводиться викладати за фірмові предмети, купальники, поїздки на різноманітні турніри тощо?
– Предмети для художньої гімнастики насправді недешеві. Так скакалка вартує від 50 до 400 грн.; обруч – 150–200 грн.; м’яч – від 400 до 800 грн.; булави – від 200 до 700 грн.; стрічка з паличкою – від 400 грн. Звісно, на початкових етапах достатньо купити дешевші предмети. Але коли дитина починає серйозно займатися, то суми одразу зростають.

Що ж до вартості купальника, то тут все залежить від кількості камінчиків та того, якого виробника ці камінчики. Ціна   коливається від 600 грн. і до кількох тисяч.

Поїздки на усі офіційні змагання, такі як Чемпіонати України по програмі Майстрів спорту та Кандидатів у майстри спорту, Кубок України і Чемпіонат України серед юніорів молодшого віку для гімнасток збірної команди області фінансуються Управлінням з питань фізичної культури і спорту  Львівської облдержадміністрації. А от поїздки на різноманітні всеукраїнські та міжнародні турніри фінансуються батьками гімнасток. Так,  наприклад, турнір по Україні в середньому може обійтись від 600 грн. і більше. В цю суму входить проїзд, проживання у готелі (одна – дві доби), яке залежить від програми турніру, харчування та стартовий внесок для участі у турнірі.

– Ви згадали про турніри. У Львові їх також чимало проводиться. Розкажіть про них.
– У Львові проводяться чемпіонати області по програмі Майстрів спорту, по програмі Кандидатів у майстри спорту та по програмі юніорів. Окрім того, у Львові проводиться ціла низка турнірів. Для прикладу, у минулому, 2012 році було проведено сім міжнародних  турнірів:

• XVII міжнародний турнір «Багіра» (організатор – СК «Багіра» та СДЮШОР «Олімп-Л»);

• VII міжнародний турнір «Шуварочка» (організатор – ДЦСТЕ);

• V міжнародний турнір «Зимова казка ( організатор – ДЮСШ «Галеон»);

• міжнародний турнір  «Срібна ластівка» (організатор – Центр творчості дітей та юнацтва);

• міжнародний турнір «Золоте левеня» (організатор – СК «Галичанка»);

• міжнародний турнір «Ніка – Кап» (організатор – СК «Ніка»);

• міжнародний турнір «Перлина Львова»  (організатор – СК «Олімпік-Південний»).

– Яке місце займають львівські гімнастки на Всеукраїнському рівні?
– Упродовж останніх років гімнастки Львівщини утримують досить високий рівень на Всеукраїнських змаганнях. Так на Чемпіонатах та Кубку України збірна команда Львівської області посідає 3 – 5 місце у командному заліку та у групових вправах. Серед лідерів в Україні дві команди Києва, а от за «бронзу» приблизно з рівними шансами на успіх активно борються збірні Львівської і Дніпропетровської областей та АР Крим.

– Хто серед львів’янок вважається найкращими гімнастками?
– Хороших, талановитих та перспективних гімнасток у Львові є багато. Хочеться відзначити команду Майстрів спорту, яка протягом двох років займала 3-є місце на Всеукраїнських змаганнях  у групових вправах: Тетяна Загородня, Ліля Бундзило, Марта Когут, Віка Гладун (усі – СДЮШОР «Олімп-Л»), Ксенія Передерій та Тетяна Возняк (обидві – КДЮСШ «Здоров’я»).

Окремо скажу, про Тетяну Загородню (ЗСУ,  СДЮШОР «Олімп-Л») – це наша зірочка, яка у 2008 році в складі збірної команди України стала бронзовою призеркою Чемпіонату Європи по програмі юніорів.

Та, як відомо найвищий рівень майстерності у спорті – це Олімпійські Ігри. І приємно, що вже третю Олімпіаду поспіль у складі збірної команди України є львівські гімнастки:

2004 рік – групові вправи – 9-е місце – Оксана Паслась (ФСТ «Динамо»,  КДЮСШ «Здоров’я»; тренер – Олена Єресько);

2008 рік – групові вправи – 8-е місце – Віра Передерій (ФСТ «Динамо»,  КДЮСШ «Здоров’я»; тренер –  Ольга Кравченко) і Юлія Слободян (ФСТ «Динамо»,  КДЮСШ «Здоров’я»; тренер – Олена Єресько);

2012 рік – групові вправи – 5-е місце – Вікторія Ленишин (ЗСУ,  СДЮШОР «Олімп-Л»; тренери – Катерина Сороковська та Ірина  Іванів).

– Хто з вихованок львівської школи художньої гімнастики  представляє (або представляв раніше) збірну України?
– Гімнастки Львівської області у складі збірної команди України досить часто виступають на міжнародному рівні. Це Оксана Паслась, Ірина Глушак,Валентина Головіна, Віра Передерій, Юлія Слободян (усі – ФСТ «Динамо», КДЮСШ «Здоров’я»), Юлія Пегетяк (ДЮСШ «Галеон»), Олена Войщева, Тетяна Загородня, Вікторія Ленишин (усі – ЗСУ, СДЮШОР «Олімп-Л»). Зараз у складі збірної команди України тренується Олександра Асланян (ФСТ «Динамо», КДЮСШ «Здоров’я»). Сподіваюся, вона продовжить хорошу традицію своїх  старших подруг.

– Яка подальша доля гімнасток по завершенні спортивної кар’єри?
– Більшість гімнасток після закінчення спортивної кар’єри навчаються у Львівському університеті фізичної культури і спорту, але не всі із них, отримавши диплом про вищу освіту, йдуть працювати тренерами.

Легенди про те, що спортсмени погано навчаються не стосуються гімнасток-художниць, тому є серед них успішні лікарі, юристи, викладачі, перекладачі, артисти балету та танцювальних колективів, економісти, хореографи та тренери.

Багато вихованок львівської школи художньої гімнастики працюють тренерами в інших державах. Зокрема, це США, Туреччина, Італія, Німеччина, Швейцарія, Колумбія, Словенія.

– Що робити, коли здібна дівчика наполегливо тренується, але батьки «не тянуть» матеріально?
– Таких випадків, на жаль, трапляється дуже багато і якщо у дитини є бажання займатись, то тренер знайде можливість допомогти цій дитині. А один–два турніри на рік батьки якось, я думаю, зможуть профінансувати. Крім того, ніхто не відміняв поняття спонсорства, і ті ж самі батьки, які «не тянуть», можуть знайти спонсора і таким чином допомогти своїй дитині.

Наскільки велику роль грають природні дані при відборі для занять художньою гімнастикою?
– Велику роль при відборі відіграють фізичні та антропометричні дані, але основне в будь-якому виді спорту та і в будь-якій іншій сфері діяльності також відіграють все ж працелюбство та  цілеспрямованість.

А при подальших тренуваннях, зазвичай, які діти частіше  добиваються успіхів?
– Як правило, залишаються у спорті та досягають успіху   найсильніші – це ті, які вміють працювати (особливо самостійно), які є витривалими до фізичних навантажень та психологічних стресів, ті, які є морально більш стійкими. До речі, дуже часто саме такими дітьми є ті, які не є із заможних сімей.

– Як ви вважаєте, що дівчатам дає художня гімнастика? Чому батьки приводять їх саме в цей вид спорту?
– Для дівчинки  це хороша можливість не тільки стати хорошою спортсменкою, але і мати гарну поставу, навчитись відчувати музику, стати дисциплінованою та організованою, бути емоційною  і з багатим естетичним внутрішнім світом.

Оскільки заняття художньою гімнастикою починаються з 4–5 років, то через кілька років для цієї дівчинки відкрита дорога і є хороша база для занять іншими видами спорту, а також танцями та балетом. Чого не можна спостерігати у зворотньому напрямку.

Можете назвати, хто є ідеалом для більшості львівських «художниць»?
– На сьогодні ідеалом для багатьох гімнасток Львівщини є звичайно ж Ганна Бессонова – це однозначно.

Іван ДУПНАК, спеціально для Sport.ua

 

 

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
RomarioUA
Да и многие ГИМНАСТЫ не против позаниматься с Бессоновой.
Да и ябы))))