Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
| Обновлено 18 августа 2011, 17:56
1990
0

Украина - ПАОК: история противостояний

Греческая команда за всю свою историю сыграла против украинцев всего пять матчей

| Обновлено 18 августа 2011, 17:56
1990
0
Украина - ПАОК: история противостояний

«Карпати» до сьогоднішнього дня за більш ніж 48-річну свою історію з грецькими клубами в офіційних іграх не зустрічалися жодного разу. Натомість ПАОК проти українських команд зіграв п’ять матчів – два ще в радянські часи, а ще три вже в новітній історії.

Коли відволіктися від суто клубних справ, а говорити про грецький футбол загалом, то звісно, що кожен український вболівальник миттєво пригадає три моменти. Перший – це сенсаційна перемога збірної Греції під орудою німця Отто Рехагеля на Євро-2004 у Португалії. Другий – матч української та грецької національних збірних у відбірній кампанії чемпіонату світу-2006. Тоді підопічні Олега Блохіна завдяки голу Андрія Гусіна здобули надважливу перемогу в Афінах з мінімальним рахунком 1:0 і фактично гарантували собі путівку на поїздку до Німеччини. Ситуація повторилася майже з точністю до навпаки за три роки, коли Україна і Греція в іграх плей-оф розігрували одне місце на двох у фінальній частині чемпіонату світу-2010 в Південній Африці. Тепер вже «синьо-жовті» зробили все можливе, щоб не пройти греків у домашньому матчі на «Донбас-Арені» в Донецьку, програвши 0:1 після нічиєї (0:0) в Афінах.

Клубні команди обох країн також не раз грали між собою, але ці матчі не залишали такого вагомого внеску в історії українського футболу, як поєдинки обох збірних команд. Проти ПАОКа у єврокубках свого часу грали обидві донецькі команди, «Шахтар» і «Металург», та київське «Динамо».

«Шахтар» вдома переміг «двоголових орлів» у груповому раунді Кубка УЄФА 2005/2006 з рахунком 1:0 (тодішня групова система передбачала лише один матч). Нагадаємо, що «гірники» здобули цю перемогу у статусі чемпіона України 20 жовтня 2005 року, а через кілька днів, пропустивши гол від Вільяма Батісти, поступилися першоліговим «Карпатам» в 1/8 фіналу Кубка України – 0:1, після чого «зелено-білі» дійшли до півфінальної стадії боротьби за почесний трофей.

У тому ж році з ПАОКом грала ще одна донецька команда – «Металург». Це були матчі першого раунду Кубка УЄФА. В обох іграх було зафіксовано нічийні результати – 2:2 у Донецьку та 1:1 в Салоніках. Тож завдяки більшій кількості голів, забитих на полі суперника, далі пішов ПАОК.

 А перше побачення «двоголових орлів» з українцями відбулося восени тепер вже далекого 1976 року. Тоді «Динамо», як і решта українських клубів, грало в чемпіонаті колишнього СРСР. І якраз в ранзі володаря титулу кияни на початковій стадії Кубка європейських чемпіонів зустрілися з ПАОКом, який того року вперше виграв грецьке «золото». Коли жереб звів ці команди в одній парі, сумнівів у тому, хто піде далі, не було ні в кого навіть у Греції. У ті часи співвідношення сил між радянським та грецьким футболом було приблизно таким же як нині, наприклад, між українським та естонським. Тому і вболівальники обох команд, включаючи найвідданіших фанатів ПАОКа, і всі фахівці в один голос віддавали перемогу «Динамо». Зрештою все так і сталося. У Києві «біло-блакитні» виграли з рахунком 4:0. а в Салоніках – 2:0.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.