Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Теннис в Украине
|
1038
0

Стаховського «викупили» для України у чехів

Щоб уперше зіграв у складі національної збірної в матчі Кубка Девіса проти бельгійців

У п'ятницю на кортах київського клубу «Наука» розпочнеться матч першої групи Кубка Девіса між чоловічими збірними України й Бельгії. Переможець цієї пари гратиме у стиковій зустрічі за путівку до елітної Світової групи. Наша команда розпочала підготовку до найважливішої гри останніх років ще на початку минулого тижня. А за сім днів до матчу в розпорядження капітана українців Володимира Богданова нарешті потрапив і 20-річний Сергій Стаховський. Сьогодні він має найвищий серед вітчизняних тенісистів рейтинг Асоціації тенісистів-професіоналів (АТП) — 251-й.

Нагадаємо, що становлення киянина, якого на Батьківщині свого часу визнали безперспективним, відбулося у Чеській Республіці. Стаховський реально міг стати і громадянином цієї країни. Чеські тенісні агенти робили все можливе, щоб родина Стаховських відважилася на такий крок з міркувань «вдячності» за витрати на зростання майстерності Сергія. Але й українська Федерація тенісу докладала певних зусиль, щоб цього не сталося. Та їй бракувало, напевно, найголовнішої «аргументації» — грошей. Судячи з того, що на першій прес-конференції, яка була присвячена матчу Кубка Девіса, іменинником почувався президент тенісного клубу «Мегарон» Вадим Шульман, цю «ділянку» на себе взяв саме він або його дніпропетровські партнери.


За традицією, акцентувати увагу на подібних нюансах у нас не прийнято. Хоча шанувальникам тенісу, звісно, цікаво, хто й за скільки врятував Стаховського для України.


Пан Шульман відзначив, що подібні питання обговорюють не гравці, а їхні батьки. «А в батьків Сергія, — нагадав Вадим Маратович, — були певні обов'язки перед чеськими менеджерами. Все вирішило величезне бажання самого Стаховського грати за Україну».


Утім ще не факт, що дебют першої ракетки України відбудеться вже післязавтра. Річ у тім, що після безглуздої травми руки хлопець почав тренуватися лише 15 березня. І хоча наразі стверджує, що больових відчуттів немає, курс відновлення ще триває. Сам Сергій у розмові з журналістами продемонстрував серйозність своїх намірів вийти на корт проти бельгійців тим, що добре знає можливості суперників: «У Києві вони виступатимуть не першим складом, але і в цьому варіанті вони дуже сильні. Тенісисти Бельгії чудово грають у залі, демонструючи великі швидкості, але, сподіваюся, ми зможемо підготувати їм нашу контргру».


Володимир Богданов об'єктивно оцінив шанси суперників: «Команда Бельгії — не подарунок, оскільки є старожилом Кубка Девіса і має гравців високого класу, котрі успішно грають на різних покриттях. Ця універсальність і дозволяє їм посідати місця у першому «полтиннику» рейтингу одиночного розряду. Ми чудово розуміємо співвідношення сил, і, відверто кажучи, шансів у нас не багато, але вони є. Якщо ми виступимо згуртованим колективом, то дамо бій бельгійцям».

 

У розпорядженні Богданова нині є шестеро гравців: Сергій Стаховський, Орест Терещук, Олександр Недовєсов, Сергій Ярошенко, Сергій Бубка-молодший та Михайло Філіма. Проблема лише в різній готовності наших тенісистів.


Скажімо, Філіма нещодавно впевнено виграв два турніри у парі з призовим фондом 10 тисяч доларів у Польщі, а Терещук через проблеми з візами не зміг набути ігрової практики на запланованому турнірі в Боснії і Герцеговині. Водночас змужніли і прогресують молоді Бубка й Недовєсов. Недаремно капітан нашої збірної визнав, що четвірку для заявки на матч він визначатиме в останній момент: «Я тепер у зручнішому становищі, бо можу варіювати складом. Раніше, скажімо, у нас був лише один конкурентоспроможний дует Філіма—Терещук, а сьогодні ми вже маємо три варіанти парної гри. Тому все залежатиме від першого дня, коли відбудуться одиночні поєдинки».


Згідно з попередньою заявкою, до Києва збірна Бельгії завітає у такому складі: Олів'є Рохус (30-й у рейтингу АТП), Крістоф Вліген (57), Жиль Ельсенер (152), Стефан Воутерс (226). Як бачимо, всі суперники за силою цінуються вище за найліпшого з українців Стаховського. До речі, бельгійці серйозно поставилися до гри, що засвідчив їхній приїзд до України ще позавчора. Тому розраховувати на те, що Рохус, який прилетів до Києва після турніру серії «Мастерз» у США, не встигне акліматизуватися, не варто. Оцінивши покриття кортів, гості зазначили, що результат протистоянь на «швидкому» майданчику більш непередбачуваний, аніж на грунті чи траві.

 

Реально допомогти нашій команді й особливо Стаховському, який дев'ять років практично не грав перед земляками, можуть переповнені трибуни «Науки». Хоча там і не багато глядацьких місць, та створити певний шумовий тиск на «червоних дияволів» можна.


Одиночні матчі у п'ятницю й неділю розпочинатимуться о 13.00, а парна гра у суботу о 14-й годині.

 

Газета Україна молода

теннис
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

10 самых известных футболистов, которых Дарио Друди привез в Украину
Футбол | 18 апреля 2024, 13:38 8
10 самых известных футболистов, которых Дарио Друди привез в Украину

Новый спортдир «Полесья» ранее помог пристойно «затариться» легионерами «Зирке» и «Карпатам»

ФОТО. Одна из лучших парниц мира перенесла операцию на ахилле
Теннис | 18 апреля 2024, 14:52 0
ФОТО. Одна из лучших парниц мира перенесла операцию на ахилле

Сторм Хантер травмировалась перед матчем Кубка Билли Джин Кинг

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.