Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Лига Европы
| Обновлено 22 апреля 2011, 17:59
3765
19

Особенности русского весеннего футбола

Sport.ua в рамках талант-конкурса анализирует провал российских клубов в Европе

| Обновлено 22 апреля 2011, 17:59
3765
19
Особенности русского весеннего футбола
Опустивши голови донизу, більшість російських вболівальників переступає через сезон 2010/2011. Так, цей сезон став початком для нового, осучасненого до європейської моделі гри чемпіонату Росії, проте водночас він і закінчував епоху системи весна/осінь, від якої уже давно відмовилась на Заході. Неоднозначний сезон уже закінчився, для більшості клубів ще наприкінці минулого року, але для чотирьох грандів уже навесні, закінчився зі знаком мінус.. Несподівані поразки на початках стадії плей-офф ліги Європи, повністю переключили росіян на внутрішні змагання.
 
Давно уже всередині російських футбольних вершин велися дебати, зміст яких полягав у вирішенні глобальної проблеми футболу наших східних сусідів. Система весна/осінь уже повністю вичерпала себе і тільки зупиняла розвиток їхнього футболу, звісно винятки були, наприклад перемога «Зеніту» у кубку УЄФА сезону 2007/08 або тріумф московського «ЦСКА» у тому ж турнірі три роки раніше. Але, це радше були винятки з правил, а результати останніх років були невтішними для російського футболу. Помітний прогрес донецького «Шахтаря» українських сусідів змушував чиновників російського футболу пришвидшувати своє рішення, яке стало важливим у долі російського футболу. Що буде далі залежить від самих сусідів наших, чи зможуть вони показувати якісну гру у новій системі? Відповідь на це питання, ми отримаємо не раніше, ніж за півтора-два роки. А поки що, підсумуємо невтішний у плані єврокубкових звершень весняний «міні-сезон» російських грандів.
 
«Рубін» (Казань)
 
Рік заснування: 1958
Тренер: Курбан Бердиєв
Ліга Європи 2010/11: Вибув у 1/16 фіналу
 
Почавши минулий єврокубковий сезон у ролі дворазового чемпіона Росії, команда Курбана Бердиєва провела непоганий вояж Лігою чемпіонів. Статистика – річ вперта. Але вона зараз показує на ті ж самі мінуси і збіги у результатах і грі казанців у Лізі чемпіонів уже протягом двох років. Перший збіг, який трапляється на око, «Барселона». Погодьтесь, два роки поспіль потрапляти на каталонців у груповому раунді не дуже приємно. Проте, команда Бердиєва зуміла нав’язати більш іменитим суперникам свій, захисний футбол і у чотирьох матчах здобути – 5 очок. Програвши тільки один матч. Але ось така захисна модель гри, казанців, вона не завжди допомагає. Саме це завадило їм і вийти у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, всього лиш, два голи у шести матчах. Хтось скаже, що тільки тричі довелося казанцям виймати круглого із власної сітки воріт. І буде правим, але хіба від цього є толк? Зайнявши третє місце у своїй групі, «Рубін» долею сліпого жереба попав на нідерландський «Твенте».
 
Не радів після такого жеребу ніхто, адже знали важкий стиль гри обох команд. «Твенте» домашня команда, яка вдома може грати у дуже якісний футбол, але коли фактор рідного поля зникає, то і гри майже немає. З другого боку, «Рубін», який грає у захисну гру всюди. Тож фани розуміли, якщо «Твенте» зможе відзахищатися на «Лужниках», то в Нідерландах вони будуть фаворитами. В принципі, у чомусь вболівальники були праві.
 
Окремий фактор і тема для розмов – «домашнє» поле «Рубіну», грати на штучному газоні у «Лужниках» у першому ж своєму матчі сезону не так і легко. Температура -16 ۫C і на трибунах невелика купка твоїх уболівальників. Сама гра пройшла у рівній, безкомпромісній боротьбі. Результат, якої був зроблений у кінцівці матчу. Отут то, і далась взнаки, ігрова практика гостей. Фізична підготовка казанців на той момент бажала кращого. Два провали у захисті – два голи. 100% реалізація своїх моментів. «Твенте» зіграло від результату, відзахищавшись майже весь матч, нідерландці все-таки домоглися свого. Було видно, що наприкінці матчу, вони уже досить вільно бігли вперед. Сили залишили господарів і, навіть, їх надійний захист дав збій. 0-2 після першого матчу змусило Курбана Бардиєва іти вперед у Твенте.
 
Досить різко, а головне несподівано, гості вийшли вперед у другому матчі. Два голи протягом трьох хвилин і у роздягалку росіяни ішли у доброму гуморі, вони зуміли протиставити нідерландцям свій футбол і забили двічі, звівши нанівець усі старання «Твенте» у холодній Москві. Проте, на початку другого тайму нідерландці знову повернули контроль гри у свої руки. Стартові три хвилини другого тайму стали жахом для захисту гостів – два пропущених голи від Тео Янсена і Дугласа остаточно розставили всі крапки над «і». 2-2 у підсумку і «Рубін» лишень провів два спаринг матчі у підготовці до нового сезону, чим ще може похвалитись команда Курбана Бардиєва невідомо, але щось корисне з цих матчів «Рубін» мусів почерпнути. Можливо, те що допоможе їм у наступних сезонах, але точно не зараз.
 
Висновок: перша ознака російського футболу навесні, коли команда хоче, але не може. Підводить те, що завжди вважали головним козирем команди. 4 голи у двох матчах від «Твенте» і лишень 3 протягом усіх 6 матчів групового раунду Ліги чемпіонів.
 
«ЦСКА» (Москва)
 
Рік заснування: 1911
Тренер: Леонід Слуцький
Ліга Європи 2010/11: Вибув у 1/8 фіналу
 
16 очок з 18 у осінній частині євро-сезону. На долю «ЦСКА» у 1/16 фіналу попав «ПАОК». Клуб, який не був найгіршим варіантом для москвичів, проте на зимових зборах з команди вилетів ряд провідних гравців, кістяк середньої лінії команди. Не були уже такими впевненими москвичі у своєму виході далі. Але характер вони зуміли проявити, можна було б, навіть, сказати відскочили. Адже, дуже напруженими видалися обидва поєдинки. Єдиний гол – Томаша Нецида приніс перемогу «армійцям» перемогу на виїзді, у досить таки складному поєдинку. Ще напруженішим вийшов матч у Москві, який завершився з рахунком 1-1. Кульмінація поєдинку наступила в його кінцівці, за 20 хвилин до кінця матчу «ПАОК» відкриває рахунок у матчі. Проте характер знову допоміг «армійцям» відскочити, здавалося, що «ПАОК» от-от, зловить «ЦСКА» на контратаці, проте москвичі мало того, що не пропустили – так ще й зуміли забити. Проскочивши «ПАОК» за сумою двох матчів – 2-1, наступним випробовуванням для «армійців» став «Порту». Ось цей, португальський клуб і мав перевірити на міцність «ЦСКА». У цьому протистоянні вирішувались не тільки локальні задачі, але й боротьба двох країн у таблиці коефіцієнтів УЄФА, боротьба за 6-ту позицію. Погана фізична підготовка, яку «армійці» на той момент ще не вивели на належний рівень не дозволила їм рівно провести першу гру. Повністю перегравши суперника до перерви, клуб Леоніда Слуцького розчинився на полі у другій 45 хвилинці, гол забитий на 70-ій хвилині зусиллями Фрейді Гаріна вирішив долю матчу у Москві.
 
А у себе вдома, для португальців не було ніяких передумов для поразки, забивши швидкий гол, вони повністю деморалізували суперника і Ігор Акінфеєв змушений був ще раз витягувати м’яч із власної сітки. Уже за рахунку 3-0 по сумі двох поєдинків, «Порту» дало трішки свободи супернику, Томаш Недиц зміг відквитати один м’яч, але більше португальці просто не дали зробити. 2-1 в Португалії і 3-1 по суму двох матчів. Несподівано «ЦСКА» залишається за бортом змагань, провівши лише 4 матчі у весняній частині турніру.
 
Висновок: кадрові проблеми помножені на невпевненість у наступальних діях і додані до «сірої» весняної гри «ЦСКА» – ось причини такого результату. Багато хто чекав, принаймі ½ фіналу від «армійців», але не завжди стається так, як хочеться.
 
«Зеніт» (Санкт-Петербург)
 
Рік заснування: 1925
Головний тренер: Лучано Спалетті
Ліга Європи 2010/11: Вибув у 1/8 фіналу
 
Клуб, який по завершенні групового раунду, являвся одним із фаворитів цьогорічного розіграшу ліги Європи. Не втративши жодного очка у шести осінніх матчах, Лучано Спалетті намагався зберегти той самий склад і ту саму гру, адже маючи досвід минулорічного розіграшу цього турніру італійський наставник намагався не стати вдруге на ті самі граблі.
 
Отримавши собі у суперники швейцарський «Янг Бойз», Лучано Спалетті не спішив радіти, він прекрасно розумів, що треба настроїтись на будь-якого суперника. Виставивши на перший матч усіх найсильніших, італійський тренер, намагався урівноважити шанси. «Янг Бойз» – домашня команда, тому треба було зіграти проти неї у свій футбол, перекриваючи усі зони. Так, спочатку все клеїлося...Забитий у першому таймі гол додав сил «зенітчикам». Але свою справу зробив настрій швейцарців і їх «12 гравець». Тільки повернувшись з під трибунних приміщень, «Зеніт» пропустив гол. Думками, гравці ще перебували на перерві і не змогли повністю увійти у гру, а «Янг Бойз» покарав їх. Після такого удара, стався ще один, куди більший, емоційний – вилучення Володимира Бистрота за другу жовту карточку змусило відійти гостів назад, але і досить хорошого, нічийного результату вони не втримали. На 4-ій доданій хвилині «Янг Бойз» все-таки додавив суперника і забив другий, переможний гол.
 
Матч у Санки-Петербургу почався ідентично до завершення матчу у Швейцарії, пропущений гол, який вибив «Зеніт» із колії, але дуже вдалим був забитий гол Данко Лазовіча перед перервою, який знову поніс «зенітчиків» вперед. 2-1 на початку другого тайму і на 75-ій хвилині уже за сумою двох матчів, саме «Зеніт» був попереду. Роман Широков встановив остаточний рахунок матчу – 3-1, який дозволив саме «Зеніту» пройти далі.
 
Пройти, щоб все-таки зупинитися. Наступним суперником команди з Санкт-Петербургу став – «Твенте».
 
Розгромна поразка 0-3 на виїзді, несправедлива і у чомусь незакономірна поразка залишала дуже і дуже примарні шанси на вихід у ¼ фіналу саме росіянам. Мінусом, суттєвим мінусом «Зеніту» у Нідерландах стала нереалізація моментів. Моменти «Твенте» можна перерахувати на пальцях однієї руки, але голи були і вони дали результат. А що дали моменти «Зеніта»? Відчуття контролю і упевненості, яка полишала клуб з кожною хвилиною, коли час збігав, рахунок не змінювався, а м’яч не йшов у ворота. І останній цвях у тому матчі, ефектним ударом головою забив Де Йонг, «Твенте» утретє за матч зловило суперника на контратаці і з дуже солідним гандикапом їхало у Росію.
 
Напередодні того матчу сталася жахлива трагедія, трагедія, яка перевернула ставлення простого уболівальника до того матчу. Померла дружина В’ячеслава Малафєєва. Така трагедія може вибити із колії будь кого, настрій у команді зіпсувався, було важко надіятися на якийсь вдалий результат. Але «Зеніт» вийшов на поле і вони бігли вперед, бігли, щоб добитись результату. Нажаль, вийти далі не вдалося. «Твенте» зіграло по результату. Пропустивши два голи у першому таймі, нідерландці намагалися втримати вдалий для себе результат. У другому таймі гра пішла на зустрічних фронтах, здебільшого, ситуацію контролювати господарі, проте, у гостів виходило дуже грамотно огризатись. Невелике пошкодження резервного голкіпера, через яке він мусів догравати матч з болями у нозі послабило силу «Зеніту», але вони довели усім, що могли б пройти далі. Самі винуваті, що пропустили так багато.
 
Висновок: Лучано Спалетті свої помилки минулорічного сезону побачив, проаналізував, але виправити не зміг. Відскочивши від вильоту у 1/16 фіналу, «Зеніт» все-таки вилетів у 1/8 фіналу, ще раз довівши твердження, що «зенітчики» не кубкова команда.
 
«Спартак» (Москва)
 
Рік заснування: 1922
Головний тренер: Валерій Карпін (на момент гри у ЛЄ)
Ліга Європи 2010/11: Вибув у ¼ фіналу.
 
Чи хтось міг би спрогнозувати, що саме «Народний клуб» пройде найдальше у цьому турніру ще осінню? Справді, цікавий і неоднозначний футбол поставив цій команді екс-головний тренер «Спартака» – Валерій Карпін. Звільнений за провальні ігри ¼ фіналу проти «Порту», але це було пізніше..,Спочатку була вольова перемога над «Базелем» і розгром «Аякса». «Червоно-білі» стали зовсім іншою командою. Командою, яку загартував Валерій Карпін для гри саме у лізі Європи, те що частково дало свої плоди.
 
«Спартак» виглядав найбільш свіжим і підготовленим до перших матчів цього турніру (уже плей-офф стадії) з поміж усіх російських клубів. Перемогу над «Базелем» 2-3 у Швейцарії, інакше як вольовою назвати не можна. Програючи 2-0 після першого тайму у роздягальні Валерій Карпін зумів настановити свою команду. «Спартак» показав характер, показав те, що рідко можна побачити у клубу з пострадянського простору, коли можна було скласти руки і дограти цей матч, але ні! «Народний клуб» зібрав всю волю в кулак і розбив на дрібні частинки «Базель» у другому таймі. Три сухих голи і 2-3 у підсумку. Це був чи не найкращий результат після першого матчу, чудова фора перед матчем відповіддю. Уже удома «Спартак» відштовхуючись від результату. Пропустивши на 15-ій хвилині, «червоно-білі» продовжували гнути свою лінію не ризикуючи, а граючи у спокійний, врівноважений футбол. І за таке терпіння вони були винагородженні – забитий гол на 90-ій хвилині і гарантований вихід у наступну стадію, де «Спартак» уже чекав «Аякс».
 
Звертаючись до матчів з «Аяксом» хочеться похвалити і особливо відмітити Андрія Диканя, який вивів своїми сейвами «червоно-білих» у ¼ фіналу. Його чудова гра в Амстердамі, ще надовго залишиться у пам’яті фанів «Аяксу».
 
У матчі на «Амстердам-арені» відчувся великий вплив головного тренера на команду, уже удруге Валерій Карпін зумів настановити своїх гравців і ті вийшли на поле зовсім іншими. У першому таймі тільки чудо у вигляді Андрія Диканя спасало гостів від пропущених м’ячів, а ось у другому, «Спартак» став більш агресивним, що допомогло їм, не те що зберегти результат, а і виграти 0-1. Нелогічний м’яч на 57-ій хвилині гарним ударом забив Алекс.
 
Уже на «Лужниках» своїй домашній арені – «Спартак» почував себе куди впевненіше і став єдиним з російських клубів, хто зміг подолати бар’єр 1/8 фіналу. Алекс почав – Алекс закінчив. Саме він і поставив крапку у домашньому матчі своєї команди – 3-0. Зі скрипом, але «Народна команда» пройшла у чвертьфінал.
 
Що було далі, напевне, не варто згадувати. «Порту» змело на своєму шляху «червоно-білих», як вода змиває бруд з лиця Землі. 10-3 за сумою двох матчів і після такого погрому Валерія Карпіна відправили у відставку. Неоднозначна гра, неоднозначна команда, але команда з характером, ось це головне. Клуб, який міг змінити хід поєдинку у другому таймі і ці футболісти не раз це доводили. «Порту» виявилось їм не по зубах. Незрозуміло слабка гра проти цього клубу і спричинила усі наслідки...А симпатична ця команда була, з помітним почерком тренера.
 
Висновок: цю команду готували до ліги Європи, тому і стало таким жорстким покарання за дві розгромні поразки від «Порту», симпатична команда, яка мала характер і думку, проте не завжди могла це реалізувати.
 
Для Росії цей євросезон уже завершився. Чекати кращого вболівальники могли і чекали, але чи вірили? «Сірий» футбол, який продемонстрував нам будь-який клуб знову ж таки, повернув нас до зміни системи. Як на мене, то правильний вибір змінити її, встановити європейську система осінь/весна. Адже ми бачимо, що такі сильні клуби у осінній частині здуваються, як кульбаба навесні. Прикро, але факт треба констатувати. Чи допоможе російському футболу зміна регламенту чемпіонату побачимо з часом, загадувати наперед діло невдячне, але пігулка уже прийнята.
 
Олексій МАНДЗІЙ

Опрос

Голосов 49
Оцените материал Алексея Мандзия!

1 балл

4 голоса 8.16 %

2 балла

2 голоса 4.08 %

3 балла

9 голосов 18.37 %

4 балла

8 голосов 16.33 %

5 баллов

26 голосов 53.06 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина
Футбол | 18 апреля 2024, 18:58 0
«Твой момент, брат». Звездный игрок Реала расхвалил Лунина

Джуд Беллингем отметил феноменальную игру украинского вратаря

Хуже только Ди Мария. Сколько получил Трубин за матч с Марселем?
Футбол | 19 апреля 2024, 04:11 1
Хуже только Ди Мария. Сколько получил Трубин за матч с Марселем?

Анатолий Трубин был слабо оценен статистическами порталами

Комментарии 19
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
vik2an
Примити мои соболезнования .
STALKER_ANTON
«Порту» змело на
своєму шляху «червоно-білих»,
як вода змиває бруд з лиця Землі.
Класна фраза, класне порівняння!
ВладимирХарьков
"русский" не равно "российский" - заголовок некорректный.
Mircea_Lucescu
При чем тут Газпром?
fenhelhaus
Из твоих сентенций я понял одно, с тем что Газпром купил КУЕФА ты не споришь. Это разумно.
Ну, а по другим вопросам и спорить не стану. Тем более, сам плаваешь в понятиях, к чему ты там прилепил ВВП, наверно, и сам не объяснишь... ;)
ded_23
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Хрюн Моржов
Настрой твой понятен, русские, ясный пень, в отличие от тебя, в футбол играть не умеют. Но отчего такое незнание понятий, граничащее с глупостью? Ты хоть понимаешь отличие "бюджета" от "ВВП"? Если "Победа Зенита в КУЕФА была проплачена Гапромом", и по твоему слабому представлению данной структуры, "Газпром" является полностью государственным учреждением, то это никак не значит, что заработанные Газпромом деньги являются бюджетными. Он платит в бюджет налоги, как и остальные хоз. субъекты, независимо от формы собственности. Деньги Газпрома (то бишь его прибыль) отнюдь не тождественны гос. бюджету.
fenhelhaus
Ну, к футболу успехи России имеют лишь косвенное отношение. Победа Зенита в КУЕФА была проплачена Гапромом (читай бюджетными деньгами).
fairplay
ще раз довівши твердження, що «зенітчики» не кубкова команда.
------------------------
ЗЕНИТ обладатель Кубка России 2009/10, Суперкубка России 2008, 2011, КУЕФА 2007/08, СК УЕФА 2008. Часть уже даже при Спалетти.
Так чего это кубковая команда? По-моему даже наоборот.
Бог
Ошибаешься...
Cortazar
[quote Cortazar — 22.04.2011 18:56
,где при осень-весна Россия имеет 3 клуба в ЛЧ!
__________________________________________________
осень-весна=весна -осень
Cortazar
Система весна/осінь уже повністю вичерпала себе і тільки зупиняла розвиток їхнього футболу, звісно винятки були, наприклад перемога «Зеніту» у кубку УЄФА сезону 2007/08 або тріумф московського «ЦСКА» у тому ж турнірі три роки раніше. Але, це радше були винятки з правил, а результати останніх років були невтішними для російського футболу. Помітний прогрес донецького «Шахтаря» українських сусідів змушував чиновників російського футболу пришвидшувати своє рішення, яке стало важливим у долі російського футболу.
_________________________________________________________
После бредового вступления не стал дальше читать этот шедевр...В России за последние 10 лет команды выиграли 2 КУЕФА и ЦСКА играл в 1/4 ЛЧ...О каких успехах Шахтера идет речь,если он равен успехам ЦСКА годом раньше?..И нужно было посмотреть в таблицу коэффициентов,где при осень-весна Россия имеет 3 клуба в ЛЧ!Аффтар,тебе ставлю единицу!
Хрюн Моржов
Во-первых, Карпина никто не отправлял в отставку, просто сам Валерий, как настоящий мужик, решил принять на себя всю ответственность и подать заявление. Во-вторых, что стало уникальным пока прецедентом, отставку главного тренера В. Карпина принял и утвердил Ген. директор В. Карпин. то бишь сам себя в нее отправил, а не Федун или кто-либо еще.
На счет "готували до ліги Європи" ваще полный бред, т.к. после 1/8, которую Спартак УЖЕ прошел довольно неожиданно, в итоге противостояния с Порту мало кто сомневался. В том числе и в руководстве Спартака. Единственно, итоговый счет оказался более неприличным, чем прогнозировалось.
fairplay
10-3 за сумою двох матчів і після такого погрому Валерія Карпіна відправили у відставку
--------------------
Тут и ещё неоднократно утверждается, что Карпина отставили из-за "Порту". Это мягко говоря не соотвествует действительности. Хрюн Моржов наверное не даст соврать
Как и весьма спорно утверждение.
-- "..Висновок: цю команду готували до ліги Європи, тому і стало таким жорстким покарання за дві розгромні поразки від «Порту»" --
это совершенно непонятно.. Что, СпаМ сливал ЧР, и аж до последнего места досливался?
СНВ
Смотрю, "бог" так и продолжает языком трепать...
kosak-bandera
Vse 4otko i gramotno opisanno, MOVA UKRAJINSJA 5, stilj 4,Informazija sama golovna bez vsjakih Gemorojiv 5, koro4e dobra statja 5......
Хрюн Моржов
Будем оценивать сей опус частями, точно так, как данный и состоит. Пока прочитал только вводную часть, и уже большие сомнения.
"Система весна/осінь уже повністю вичерпала себе і тільки зупиняла розвиток їхнього футболу", "Помітний прогрес донецького «Шахтаря» українських сусідів змушував чиновників російського футболу пришвидшувати своє рішення, яке стало важливим у долі російського футболу."
-------------------------------------------------------------------------------
Мнение о том, что модель осень-весна имеет преимущество в деле достижения результатов восточноевропейскими командами в Европе - глубочайшее заблуждение. Украина уже много лет играет по этой схеме, но РОВНО, КАК И ДО НЕЕ, игры чемпионата начинаются с 1 марта (27-28 февраля), а заканчиваются последними днями ноября. Отличие моделей лишь в том, что чемпиона узнаем весной, а не осенью. Это не Англия, где играют и декабрь, и январь, и февраль! Так что модель - дань моде, она сама по себе ничего не меняет в условиях нашего климата.
xrushev93
хм...Несогалсен немного. ЗА старания - всегда 5 Актуальность - 4. Язык изложеного - 5++++++! Качество - 5. У меня 5.
Бог
За старания - 2 балла, за качество изложенного - 4 балла, за актуальность темы - 1 балл. Среднее арифметическое - 2,33. От себя добавляю 0,17, и округляю до 3 баллов. Так и запишем...