Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 02 марта 2011, 19:38
10824
29

Александр ДЕНИСОВ: «Футбол+ будет платным»

Директор телеканала «Футбол» о запуске нового проекта

| Обновлено 02 марта 2011, 19:38
10824
29
Александр ДЕНИСОВ: «Футбол+ будет платным»
Александр Денисов

1 березня розпочав мовлення «Футбол+», другий за рахунком спортивний канал медіагрупи «Україна». Напередодні старту ЗАТ «ТРК Україна» забезпечила йому супутникову ліцензію, замінивши логотип «Новини» на «Футбол+». Тепер група планує розширити спортивний напрямок запуском ще 2-3 нішевих мовників. Зокрема, на черзі канали «Спорт» і «Спорт HD».

Про те, яким чином буде розподілено продукт між «Футболом» та «Футболом+», скільки потрібно часу, щоб вивести проекти на самоокупність, а також навіщо «Україні» група спортивних каналів, ТК розповів директор «Футболу» та «Футболу+» Олександр Денисов.

– Олександре, розкажіть про концепцію «Футболу+». Чим цей канал відрізнятиметься від «Футболу»?
– «Футбол» – це локомотив спортивних каналів ТОВ «Медіа Група Україна». Його контентне ядро становить і становитиме надалі український футбол. Довкола нього можливі різноманітні програмні варіації: зарубіжні матчі та програми. Але це канал, більшою мірою присвячений національній лізі.

«Футбол+» – це канал, цілком та повністю присвячений зарубіжному футболу. Якщо на тому ж «Футболі» можна побачити у прямій трансляції (коли йде сезон), може, пару матчів англійської прем’єр-ліги або один матч німецького чемпіонату, то на каналі «Футбол+» у глядачів буде можливість переглядати в рази більше таких матчів. Ми тепер братимемо з англійської прем’єр-ліги до шести матчів, так само і з інших чемпіонатів. Це канал преміального типу, який міститиме кращі зразки європейського футболу. Також у нього буде й частинка латиноамериканського футболу.

– Які трансляції ви вже придбали для цього каналу?
– На «Футболі+» на сьогодні транслюватимуться чемпіонати Англії, Німеччини, Іспанії, Франції, Бразилії. Тепер ми будемо брати у правовласників 5-6 матчів у кожному турі.

– На якому каналі виходитимуть міжнародні чемпіонати – та ж Ліга Європи?
– Ліга Європи виходить на телеканалі «Футбол», ми взяли її на пробу на один сезон. Надалі ми лише розглядаємо теоретичну можливість її появи. Але Ліга Європи якщо і з’явиться, то лише на «Футболі». Це, взагалі-то, достатньо дорогий продукт для тематичних каналів. А левова частка рейтингів, які дає Ліга, – це матчі за участю українських клубів. Трансляція на «Футболі» гри «Металіста» з «Баєром» узяла рекордний, найбільший рейтинг за всю історію існування каналу.

А щодо Ліги чемпіонів, то це продукт найвищої якості і вартості, яку можуть собі дозволити національні канали. Частина таких матчів може бути на «Футболі», але лише в якості бонусу від нашого материнського каналу.

– Чи буде у «Футболі+» власне виробництво?
– На сьогодні власне виробництво зосереджене на каналі «Футбол». «Футбол+» поки що представить чемпіонати і міжнародні огляди. А після цього питанням року є запуск спеціалізованих програм, присвячених міжнародному футболу. Ми у січні запустили новий майданчик власного виробництва і починаємо нарощувати його обсяги. У нас з’явилася «жива студія», у якій виходять футбольні новини та «Футбольний уїк-енд», а зі стартом національного чемпіонату працюватиме й «жива студія» «Футбол live». Також ми запустимо інтерв’ю-шоу і ще один проект, про який поки не хочу детально говорити.

– Ви згадали про вартість прав на футбольні трансляції. Коли каналу вдасться відбити гроші?
– Цифри я назвати не можу. Але в нас є бізнес-план, який формується на найближчі чотири роки. У бізнес-стратегії стоїть завдання вийти на самоокупність за кілька років.

Якщо брати прибутки каналів такого типу, як «Футбол» і «Футбол+», то в першу чергу це прибутки від кабельних операторів. Ми отримуємо їх із цього року. Також це прибутки від супутникового оператора Viasat, і лише потім іде реклама і спонсорство.

– Виходить, і для «Футболу», і для «Футболу+» ви ставите планку чотири роки?
– Ми говоримо про два канали, але у планах нашої групи – розвиток спортивних каналів і збільшення їх кількості до 4-5.

– Які канали з’являться найближчим часом?
– Поки ми тільки розглядаємо можливість появи цих каналів. Це канал «Спорт», який буде присвячено іншим спортивним зарубіжним та вітчизняним подіям. А також «Спорт HD», який найближчим часом буде затребувано не лише споживачем, а й кабельними операторами. Поки що це тільки «Воля», але так чи інакше інші оператори також будуть підтягуватись і пропонувати населенню пакети каналів HD. Спорт у такому форматі буде бажаним, оскільки сама картинка досить динамічна і це завжди дуже ефектно виглядає в ефірі.

– Олександре, скажіть, чому у групи такий інтерес до розвитку спортивних каналів? Адже на українському ринку простежується протилежна тенденція. Згадаймо обмін мережами «Мегаспорту» і К1, а потім і переформатування «Мегаспорту» на «Мега». У чому ви бачите потенціал розвитку цієї ніші?
– Ми вивчаємо зарубіжний досвід, і цей досвід досить специфічний. Там найуспішніші приклади – це платні спортивні канали. Але тоді, на початку 90-х років, система DTH (Direct-to-Home) була безальтернативною, і це був єдиний спосіб отримувати з абонентів кошти. Тепер не можна підходити так вузько до питань бізнесу спортивних каналів, тому що є тенденція розвитку альтернативних способів доставки сигналу до абонента: це і IPTV, і широкополосний інтернет, і цифрове телебачення, яке так чи інакше прийде в Україну. Ми вивчаємо цей досвід і пристосовуємо його до наших реалій. Але по суті один канал сам по собі невигідний. Тому ми цю групу розбудовуємо не для того, щоб осягнути неосяжне і бити себе у груди, пишаючись, що ми такі молодці: ще й бокс показуємо. Ми це робимо тому, що пакет каналів легше дистрибутувати. Це приводить до швидшої монетизації і, відповідно, до виходу на самоокупність.

– Скільки каналів може бути запущено цього року?
– Ми це вирішуємо. Це питання найближчих тижнів. Обговорюємо це з нашою наглядовою радою та Катериною Лапшиною щотижня.

– Чи будуть серед ваших спортивних каналів якісь спеціалізовані, присвячені окремим видам спорту, як «Футболи»?
– Ні, це будуть більш загальні канали. Тому що футбол попри те, що це досить вузька ніша, є найбільш популярним видом спорту, який збирає стадіони та бари. Окремі канали боксу тощо робити не варто. А футбол – це те, що дивляться всі, що дивляться разом. Адже на самоті дивитися його – не те. Система вимірювань GfK, на жаль, ніяк цього наразі не вимірює. Коли «Футбол» працює у переповненому барі, це ніяк не міряється і, відповідно, не приносить видимих результатів.

– Як ви плануєте продавати «Футбол+»?
– Щодо цього каналу вже укладено контракти з найбільшим кабельним оператором «Воля», з кабельним оператором «Тріолан». Так само канали отримає Viasat. І ми вже розпочали переговори з іншими кабельними операторами. Канал одразу для кабельних операторів буде платним.

– Чи будете входити у панель GfK?
– Нам треба подивитися, чи варто це робити. Так чи інакше, ми продаємо рекламу, спонсорство. І потрібен час, щоб зрозуміти, чи потрібна панель «Футболу+». Я знаю, що частина кабельників ставить цей канал у спеціалізовані пакети. Дехто, може, поставить у загальні пакети. Але кожен кабельний оператор – це своя феодальна держава, і як хто буде вирішувати, не можу сказати: говорити за них не дуже коректно. Але припускаю, що цим каналом вони будуть форматувати свої спортивні пакети.

telekritika.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 1
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

«Такое повториться не должно». Пушич оценил победу Шахтера в матче УПЛ
Футбол | 19 апреля 2024, 18:28 107
«Такое повториться не должно». Пушич оценил победу Шахтера в матче УПЛ

Наставник недоволен тем, что команда пропустила в большинстве

Комментарии 29
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
refery2008
Зокрема, на черзі канали «Спорт» і «Спорт HD».
----------------------------------------------
Так ведь канал "Спорт" уже есть, или уже дозволено как хош называть ...?
У меня дома 4 спорт-канала : Евроспорт, Евроспорт 2, Футбол, Спорт ......
Хватает с головой ... Лишь бы было время всё это смотреть..
RodrigezRobert
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Preobrazhenskiy
А когда за воздух деньги брать будут? А то, нифигасе, сколько дышать, и все на шару!
groog
Куча неадекватов хотите бесплатно футбол смотреть? ну пойдите поработайте бессплатно где нибуть пол година,а потом скажите как оно
Tom Cave
Не знаю как по мне то нтв это на любителя.Мне не нравятся комментаторы на нтв.Голоса неприятные и коментируют на руском потому как не укр канал.Футбол я привык смотреть с укр коментарием.Рад что могу смотреть спорт1 где коментируют Джулай и Босянок.Отличные коментаторы.Слушаю их с оч давних пор,ещё с серии А на стб))Вацко с ними ещё был,но свалил на "Футбол" )
Djum1979
Не, уж извините, я лучче за НТВ буду платить, или просто за интернет))))
SergeSuper
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
zaleskyy
За что платить? Хрен знает, что за канал, нет лиги чемпионов, всех чемпионатов основных, что за комментаторы и аналитики???
Запустите сначала бесплатную версию, а потом будет разговор...
evgenman
....................................................................
Ты не забыл что коммунизм кончился??? Откуда у каналов (любых наших, иностранных) деньги на покупку трансляций возьмутся? Реклама во время матча покрывает где то 30-40% стоимости? Да и по своей сути профессиональный футбол не может быть бесплатным (в отличии от любительского).
R1ch4rd
Да-да-да, на Воле после обновления, каналов сегодня Футбол+ появился, сегодня уже смотрел.
Thefir
В мене "Воля" (цифровий пакет) з 1-го березня вони поміняли частоти каналів. Ну і сьодні перенастроїв - і опана -
Футбол+. Дивлюсь в описі пакету - промо до 30.04.2011. так що лишилось 2 міс.
velmat
Та нафиг такое счастье нужно???Вскоре и чемпионат Украины,чтобы посмотреть-платить на до будет!Я считаю-это полный бред!Я против этого проэкта и против платного футбола.
karamel555
"Футбол+" будет платным.
Типа "Футбол" бесплатный....
pashapech
обормотина с сытой и довольной рожей - на растрел его!!!
Bosiacyura
Суркис, нехороший человек, приучил болельщиков к бесплатному футболу. Ниче, скоро изберут правильного президента ФФУ, и усе будет путем.
scooterok
А есть видео версия?
Хотел бы послушать как Денисов на украинском строчит, причём каком украинском...
...левова частка)))
Вообще то желательно писать кто переводил)))
А, то подумают, канал футбол+ запустили где-то на западе Украины)))
Шютка.
ФускOff
Повезло тем, кто имеет возможность подключиться к неволе или трианалу...
w.malkowych
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
vivask
а англия???))
vivask
и правильно что платный