Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
3212
16

Виталий КЛИЧКО: «Украина может победить на Евро-2012»

Нужно старательно подготовиться для проведения спортивного мероприятия подобного ранга

Виталий КЛИЧКО: «Украина может победить на Евро-2012»
Виталий Кличко
Один з найтитулованіших боксерів світу, молодий політик і Друг Євро-2012. Віталій Кличко у парі з братом Володимиром вважається без перебільшення символом сучасної України. Людиною, про які знає весь світ. Нещодавно Віталій Кличко здобув ювілейну, сорокову, перемогу в своїй професійній кар'єрі у бою проти поляка Альберта Сосновського. Тож тепер за словами Віталія, його основним суперником є складні питання підготовки країни до єврочемпіонату. Він переконаний: кожен з українців має думати не про те, що дасть йому Євро, а про те, що він може зробити для чемпіонату. Що саме готовий зробити Віталій Кличко для Євро-2012, якою він бачить країну після турніру – про це Віталій Кличко розповів журналу «Україна-2012» в ексклюзивному інтерв’ю. 
 
– Що значить Євро-2012 для Вас особисто?
– Те саме, що й для будь-якого українця - це необхідність сумлінно і наполегливо працювати, щоб підготувати країну до проведення такої важливої спортивної події. Це не політичні змагання чи галасливий піар, а реальні кроки – нові дороги, бюджетні готелі, спортивні заклади, робочі місця.
 
Час, коли Польщі та Україні аплодували, минув. Ейфорія від отриманого шансу пройшла. Тепер у нас є два шляхи – або гідно провести чемпіонат, або ж зганьбитися на весь світ. На щастя, підготовка до чемпіонату нарешті зрушила з мертвого місця, ми вже не переживаємо за те, що чемпіонат в нас можуть «відібрати», тож не можна гаяти часу – треба діяти.
 
– Чи може ця подія бути струсом для самих українців? Наскільки вони зміняться?
– Настільки, наскільки самі ми захочемо змінитися. Ще трохи і ми з вами побачимо це на власні очі – патрульного на вулиці, який вивчить кілька елементарних фраз англійською, щоб допомогти іноземцю, чи прораба на будівництві спортивного об’єкту, який не буде красти будівельні матеріали. Та перш за все ми маємо продемонструвати іноземним уболівальникам свою гостинність – і тут треба попрацювати усім нам.
 
За прикладом не треба далеко ходити – згадаймо цьогорічний чемпіонат світу з футболу. Його прийняла країна, яку важко назвати багатою – більшість населення живе за межею бідності, не в усіх будинках проведена електрика і водопостачання, зате є досить високий рівень злочинності. І попри усе це Південно-Африканська республіка вразила футбольних фанатів своєю привітністю. Тут вдало використали Чемпіонат світу з футболу, адже знають, що іншого шансу покращити імідж країни в очах світової спільноти, підняти рівень життя в країні, – може й не бути.
 
Тільки-но пролунав фінальний свисток арбітра у цьогорічному чемпіонаті, футбольна спільнота загадала про Польщу і Україну. Тому кожен українець, від чиновника до таксиста, від мера міста до продавця у кіоску, має зрозуміти, що Євро-2012 – це шанс на краще життя. Це залучення інвестицій, розбудова соціальної інфраструктури, розвиток фізичної культури і спорту. Усе це варте тих зусиль, які нам ще належить докласти до проведення Євро.
 
– Минуло три роки підготовки до чемпіонату. Чим запам’яталися ці роки для Вас?
– На жаль, останні три роки ми тільки й чули про те, що десь там відбуваються махінації із бюджетними коштами, що виділили під Євро, не ведеться будівництво, не реконструюються спортивні об’єкти і т.д. Приміром, у столиці ледь-ледь почали роботи на центральному стадіоні, виконання програми підготовки до Євро за 2006-2008 роки просто провалено. Через недбалість чиновників ми відстали від графіка, у пісок зариті мільярди гривень, відкриті десятки кримінальних справ. Довелось протягом цього року все надолужувати.
 
Зараз усі сили зосереджено на найважливіших стратегічних об’єктах, без яких чемпіонату просто не буде. Це – аеропорти, готелі, дороги, стадіони. Я знаю, що під час одного з візитів делегації УЄФА до Києва, її президент Мішель Платіні сказав, що якщо у Києві не буде стадіону – не буде і Євро в Україні. Гадаю, ці слова змусили столичних і вищих чиновників країни замислитися.
 
Нещодавно я був біля «Олімпійського». Бачив, як швидко ведуться інші роботи – НСК обіцяють здати вже в липні наступного року. Тішить функціональність нового аеропорту у Харкові, потужність та краса «Донбас Арени». Прикладів успішної роботи в напрямку Євро чимало. Ми наближаємося до чемпіонату, і сподіваюся, що під час чергового візиту футбольних «ревізорів» в Україну «червоної картки» більше не буде.
 
– Багато експертів вважає, що підготовка та проведення в Україні Євро-2012 дасть поштовх для розвитку не тільки футболу, але й інших видів спорту. Чи виграє від цього бокс?
– Виграє не лише бокс, від цього виграє увесь український спорт! Адже після чемпіонату в нас ніхто не забере нові стадіони, нові дороги, залишиться спортивна база. Українські спортсмени – майбутні чемпіони – нарешті матимуть де тренуватися та готуватися до змагань. До речі, осторонь підготовки до Євро не залишився й наш Благодійний Фонд. Разом із партнерами ми запланували до початку футбольного чемпіонату встановити сто дитячих спортивних майданчиків по всій країні.
 
– Наступний етап промо-кампанії УЄФА – залучення відомих людей України та Польщі до популяризації ідеї Євро-2012. Чим, на Вашу думку, можуть допомогти чемпіонату українські селебрітіз?
– Розповім вам таку історію. Одного разу у Німеччині до нас у спортивну залу прийшов чоловік. Прийшов, щоб просто подякувати. Виявилося, що його дитина раніше соромилась свого українського походження. А тепер хлопчик приходить до школи і гордо розповідає німецьким однокласникам, що він – українець, як і брати Клички. Цей випадок мене дуже вразив. Це для мене – найбільша винагорода. Міг би жити у будь-якій країні світу, але лише з Україною я пов’язую своє майбутнє, майбутнє своїх дітей. Тож уся моя діяльність – у спорті, на політичній арені, на ниві благочинності – спрямована на те, аби змінити життя українців на краще.
 
Хочу додати, що вже понад 15 років ми з братом займаємось благодійною діяльністю. За цей час нам вдалось залучити та інвестувати в різні благодійні проекти десятки мільйонів доларів. Переважно це програми, орієнтовані на дітей, їх здоровий розвиток. Адже інвестуючи в дітей, ми інвестуємо в майбутнє. А спорт – це найкращий варіант проведення дозвілля для наших дітей. Чи буде це футбол, чи бокс, чи інший вид спорту – це вже питання особистого смаку.
 
– На чемпіонат приїдуть сотні тисяч, а може й мільйони туристів з Європи. Чим ми можемо їх вразити?
– Правду кажуть: перше враження – найголовніше. Потрібен доступний сервіс – бюджетні таксі, комфортні дороги, дешеві готелі, адекватні ціни на побутові послуги. А вразити красою природних об’єктів, неймовірною архітектурою та бурхливою історією – це для нас не проблема. Інше питання – донести інформацію про нас. Тут будуть потрібні англомовні волонтери, які могли б грамотно та доступно про усе розповісти гостям.
 
Перебування кожного вболівальника, звідки б він не приїхав, має бути максимально комфортним в Україні, щоб він повернувся додому лише з найкращими спогадами не тільки про футбол, але й про нашу країну.
 
– Президент України зробив заяву щодо бажання прийняти в Україні зимові Олімпійські ігри 2022 року. Що потрібно зробити, аби в Україні після Євро-2012 проводилися інші спортивні чемпіонати міжнародного рівня?
– Відповім вам не як спортсмен чи політик, а як промоутер. У спорті, як і в бізнесі, для отримання прибутку необхідно інвестувати. І головним інвестором має стати сама держава, для якої спортивні досягнення своїх громадян – основа дипломатії, успішності та перспективності країни. І проведення Євро-2012 стане для нас лакмусовим папірцем, які справжні цілі у нашої держави. Олімпійські ігри – це дуже висока планка. Та якщо ми справимося з Євро, можемо претендувати і на інші змагання високого рівня.
 
– Ви особисто вірите в перемогу нашої збірної з футболу? Принаймні, у її проходження до фіналу? Чого бракує нашій збірній для цього?
– Переконаний, у світі нема нічого неможливого. З наших мрій та бажань народжується успіх – я перевірив це на власному досвіді. Останнім підтвердженням віри українців у себе є приголомшливий успіх нашої паралімпійської збірної на цьогорічних змаганнях у Ванкувері – п’яте місце у загальнокомандному заліку! Сила духу людей з обмеженими можливостями перемогла усі негаразди, з якими вони стикнулись під час тренувань – можна тільки уявити, в яких умовах паралімпійці готуються до змагань.
 
Тож жодних перепон на шляху до перемоги у наших футболістів немає. Є скептики, які скажуть, що нічого нам «не світить». Але три роки тому скептики теж не вірили у проведення Євро в Польщі та Україні. А Євро все ж таки у нас буде!
 
Розмовляла Леся Соловчук, Інформаційний центр «Україна-2012»
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Микель АРТЕТА: «Я не могу найти подходящих слов, чтобы подбодрить игроков»
Футбол | 18 апреля 2024, 03:20 2
Микель АРТЕТА: «Я не могу найти подходящих слов, чтобы подбодрить игроков»

Микель прокомментировал поражение в ответном матче 1/4 финала ЛЧ от «Баварии»

Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 00:28 15
Переплюнул Куртуа! Лунин установил невероятный рекорд Реала в ЛЧ

Украинский вратарь совершил наибольшее количество сейвов в одном матче

Комментарии 16
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
SergeSuper
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
bulllk
АDensha_Otoko — 23.12.2010 13:06 что касается "порядка", то порядок у овец в отаре. Я просто дурею от немцев, когда они стоят на переходе на красный свет, ни одной машины на дороге нету, а они стоят. Наxуй такую любовь к порядку.
Вот оно. Одно из составляющих менталитета.Конешна,ясний перец, мы умнее и понятливее немцев и им подобным. Ты дуреешь от них,но и они дуреют от таких как ты. В ахуе. А в результате в ахуе от всей страны, такой как Украина.
Они стоят на переходе потому что не разрешен переход, они платят налоги потому что по закону они должны платит и т.д. Законопослушные и нормальные люди.И осуждают тех кто этого не делает . Хотя ты это врядли поймешь...
roade
«Украина может победить на Евро-2012»
при двух условиях: 1)это будет Чемпионат Европы по боксу
2)Клички к тому моменту не закончат карьеру
Tavrin
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Tavrin
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Umanskiyfan
Шутки шутками но реально в то что мы вииграем Евро раньше верил Только Суркис, а теперь к лагерю фантазёров добавился ещё и Кличко- Вова извини. Как говорится Кличка обидеть может каждый , вот извинится успевают еденицы.....
igorzevs973
Двох в нападение и любой вратарь испугаеца их
Densha_Otoko
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
s.gaidai
Я представлю - Угловой. Виталя на воротах и выбивает кулаком в шопопадётся ))))))))))
metallplus1985
BERNARDOS — 23.12.2010 11:23
начни с себя, отрежь себе яйца и дуй в Польшу, баран.
извеняюсь, если обидел животное, против баранов ничего не имею.
BERNARDOS
Tavrin — 23.12.2010 10:57
Я хоть и был из заграниц только в Турции, но согласен что у нас не тот менталитет. Народ вроде умный, если индивидуально, но в массе вороватый и порядка очень не любит. Я уже уверен, что только полная стерилизация и заселение впоследствии каким-то европейским народом поможет подняться Украине с колен.
Tavrin
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Pavlovo.Pole
----- Нещодавно Віталій Кличко здобув ювілейну, сорокову, перемогу в своїй професійній кар'єрі у бою проти поляка Альберта Сосновського ------
Дальше можно не читать ....
rain_bow
Ну если Виталий будет на поле игроком, то да.
labarhatin
Виталю в защиту, Вову в нападение
jonny.clever
да, а если будут проблемы то виталя разберется)