Зураб АЛАСАНІЯ: «Патріоти можуть зірвати трансляцію ЧС-2018»

Генеральний директор НСТУ − про можливу трансляцію мабутнього чемпіонату світу по футболу

Генеральний директор НСТУ Зураб Аласанія розповів, чи побачить Україна чемпіонат світу в Росії на національному ТБ.

- Наскільки впливає на продаж трансляцій той факт, що ЧС-2018 пройде в Росії?
- Той канал, який все ж хоче придбати право на показ чемпіонату та показати його, зараз дуже сильно страхується. По-перше, йде збивання ціни. А, по-друге, відбувається звичайна перестраховка, адже вони теж думають над цим та бачать міжнародну обстановку. Зараз наростає відчуття, що все більше країн налаштовані проти чемпіонату в Росії. Тут королівська родина Великобританії заявила, що не поїде на ЧС-2018, там ще хтось… Тобто обставини загострюються, і телеканалу це теж не подобається.

Також вони точно розуміють, що вболівальників в країні - велика кількість, і свої рейтинги вони отримають. Але тут же ризикують іншим - меншість, яка в першу чергу є патріотами та активними людьми, а не вболівальниками, може влаштувати їм таке, що мало не буде…

До того ж, є побоювання від обставин на міжнародному просторі. Загальні умови всі розуміють (наприклад, що ЧС вже на 99% не відмінять чи перенесуть), але телеканал все ж хоче максимально застрахуватися. Тому саме юридичні формулювання непокоять покупця в першу чергу. Я скажу, що раніше у нас на такі умови і близько не погоджувались. Але тепер все ось так «коливається».

- Якщо НСТУ все ж не продасть субліцензію на трансляції всього ЧС-2018, то чи можливо, що UA:Перший покаже лише фінал?
- Пам'ятаєте Олімпіаду в Сочі? Здебільшого всі пропагандистські речі були саме на відкритті та під час закриття змагань, що було дуже видовищно. Думаю, так само буде і тут. Держава Росія, яка офіційно визнана агресором, покладає великі надії за допомогою ЧС показати світові, як у них все добре та які вони класні. Вони будуть робити багато чого, що передбачити зараз просто неможливо.

Мені кажуть, що ми могли б просто залишити інтершум (простіше кажучи, вимкнути звук), все зробивши своїми силами. Але куди подіти картинку? Я впевнений, що і окремі рекламні борди, і плакати вболівальників будуть катастрофою для нас. Тут може бути все, що завгодно. Тому я думаю, що фінал не може стояти окремо.

В цій ситуації все дуже складно, і виходить дурна пастка для суспільного телебачення. Покажеш - суспільне ТБ загнеться, не покажеш - теж може загнутися, коли прийде фінансова служба та спитає: «А де продукт та гроші, заплачені за нього?» А потім ще ЄМС (Європейська мовна спілка. - прим.) нагадає, що ми винні їм.

- Інтер з самого початку хотів придбати повний пакет трансляцій ЧС?
- Спочатку перемовини з Інтером йшли про половину пакету трансляцій, адже раніше в справі була вищезгадана ТРК Україна. Але після розірвання меморандуму тепер йдеться про пакет на весь чемпіонат. І знову ж, підкреслюю, ми не будемо в прибутку навіть і близько.

- Наскільки впливають на переговори з Інтером їх бажання запросити російських коментаторів на матчі ЧС та загальний проросійський напрям мовлення каналу? Грубо кажучи, вони лише купляють субліцензію, а далі - що хочуть, те й роблять з нею?
- Ні, в угоді передбачаються доволі жорсткі умови від ЄМС. Наприклад, зобов'язання торкаються визначення годин показу (умови по таймінгу є навіть в digital). Також зобов'язання в рамках субліцензії є навіть по окремих програмах, які супроводжують висвітлення ЧС. Але, звісно, прізвище коментаторів вони не нав'язують. Умови договору передбачають, що Інтер має забезпечити коментаторів, а яких і як саме - це вже залежить від них. І чи дійсно вони запросили російських коментаторів - не знаю, це поки можуть бути вигадки. Але з іншого боку всі розуміють, що в Україні дуже мало хороших футбольних коментаторів.

Владимир Клепач Источник: Sportarena
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 07 мая 2024, 11:58 0

Британец оценил прогресс украинского чемпиона

Комментарии