Под микроскопом: Гран При Бельгии + ВИДЕО

Sport.ua разбирает на крупинки очередной этап главной гонки вселенной + ОПРОС

Якщо оцінювати уїк-енд в Спа в цілому, то можна сказати, що пройшов він достоту цікаво, але від гонки звісно чекали більшого, ніж побачили у підсумку. Хоча б тому, що обіцяний на середину дистанції дощ загубився десь на підході до траси, так і не змочивши гаряче гоночне полотно. Шкода, бо без нього боротьби за перемогу не вийшло. От за місця від другого починаючи скаржитися на відсутність інтриги, боротьби й обгонів не доводиться. А Себастіан своїм дещо несподіваним обгоном на першому ж колі (тобто тоді, коли DRS ще вимкнено) наказав боротьбі за перемогу довго жити.

А «веселощі» почалися ще в п'ятницю коли на болідах Феттеля й Алонсо вибухнули шини. Резонанс явно був би меншим, якби «жертвами» були менш статусні пілоти, але тут хлопці з Pirelli змушені були добряче попітніти, щоб довести усім, що повторення ситуації а-ля Сільверстоун не станеться. Металевий уламок, який проколов гуму в обох випадках знайшли, команди зробили вигляд, що повірили шинникам - куди ж їм було діватися в такому випадку, але найголовніше залишився осад. На тлі цього інциденту якось дуже швидко виринули чутки про бажання Michelin повернутися в Формулу 1.

От тільки є кілька серйозних сумнівів, що це: а) станеться, б) принесе користь командам і спорту в цілому. По-перше, регламентом передбачено, що постачальник шин має бути один, тож в такому випадку Pirelli має піти, а італійці цього робити не хочуть. По-друге, саме на продукцію Pirelli орієнтуються команди вже зараз, адже робота над болідами зразка 2014 іде повним ходом. По-третє, Michelin явно не захоче іти шляхом своїх колег і на прохання FOM і FIA робити гуму, яка швидко зношується. Більшість глядачів вважає, що раз шини зношуються швидко, то вони поганої якості, а пояснити пересічному вболівальнику, що нині гіганти індустрії на замовлення можуть виготовити комплекти з будь-якими характеристиками, практично неможливо. Тож в очах більшості така продукція виглядає неякісною - хіба для цього Michelin захоче повернутися? Більш ніж сумнівно. А якщо повернутися наважиться, то продукція, більш ніж певен, буде нагадувати якість Bridgestone зразка 2010 року. Гонка з одним піт-стопом, який треба робити тільки для того щоб використати два різних комплекти - це зовсім не те що треба. По-четверте, репутацію французів у Формулі 1 назвати кришталево чистою також неможливо. Хоч тепер Гран Прі США і відбувається в Остіні, але в Індіанаполісі зіпсували всім відому гонку все-таки не FIA або Жан Тодт, а саме недостатньо міцні задні покришки Michelin. Ну і зрештою Pirelli вже підписала комерційні контракти на наступний рік з Берні та 10 командами, тож в разі приходу французів доведеться розплутувати клубок складних юридичних питань.



Що ж до шинної стратегії під час гонки в Спа, то нічого особливого відбутися тут не могло - бічні навантаження настільки великі, що гума стирається дуже швидко і тактика двох піт-стопів була домінантною. Гутьєррес, Мальдонадо і Чілтон побували в боксах тричі тільки тому, що третім візитом був штраф, а от єдиний піт Грожана відверто здивував. Француз звісно виграв від того, що в бокси не їхав вдруге, але йому постійно доводилося їхати в дуже економному режимі, не перевантажуючи гуму. В той же час і Баттон, і Масса без особливих проблем змогли компенсувати зайві секунди, витрачені під час другого піт-стопа. Але сенсу в такій стратегії було небагато. Та почекайте, ми ж говоримо про Lotus - тож хіба варто дивуватися черговій конгеніальній ідеї штабу «чорно-золотих»?.. Не нашкодили, і на тому добре. На двох комплектах проїхав дистанцію також Перес, але в боксах він побував двічі (першого разу для відбуття покарання), тож у випадку мексиканця спроба компенсувати штраф меншою кількістю піт-стопів виглядає трохи більш виправданою.

До речі саме Чеко та Ромен стали учасниками одного цікавого й не самого очевидного епізоду:



Чесно кажучи під час прямої трансляції ніякої крамоли у діях мексиканця автор цього матеріалу не побачив. Але вже на повторі чітко видно, що в зоні гальмування Серхіо таки виштовхав Грожана на поребрики. Імідж хулігана, здобутий Пересом цього року, аж ніяк не сприяв тому, щоб стюарди закрили очі на дії пілота McLaren. Але щиро кажучи, далеко не кожен подібний інцидент так прискіпливо вивчається суддями і закінчується покаранням, тож Чеко сам винен в тому, що його попередні подвиги посприяли такому рішенню стюардів.

Але всіх на дві голови перевершив підзабутий цього сезону Мальдонадо!



Пастор за 7 секунд наробив стільки помилок, що так і хочеться запитати в який спосіб він отримав суперліцензію. Почнемо з самого початку: Мальдонадо збирався заїжджати в бокси, але при цьому він боротьбу з Гутьєрресом. Сам факт боротьби це добре, але ж Пастор зайняв ліву частину траси - для чого йому туди було їхати і змагатися з гонщиком Sauber, якщо він зібрався на піт-стоп? Невже Пастор забув, що заїзд в бокси знаходиться з правого боку всередині «автобусної зупинки»? Логіку в діях венесуельця простежити складно. Ну а далі ще краще - він, поступившись Естебану, таки наважується перетнути трасу по діагоналі, але - о диво - на його шляху опиняються аж два (!!) боліда Force India. Після гонки Мальдонадо сказав, що не побачив Ді Ресту, але ж ще до тарану шотландця він підрихтував болід Сутіла - виходить його він бачив, але продовжив їхати в бокси? Чи все ж таки Пастор у дзеркало не дивився зовсім? Ба, більше - контакт з VJM06 Адріана був досить відчутним - невже не можна було припустити, що слідом за німцем ще хтось може їхати? Пояснити дії Мальдонадо складно, так, з одного боку все відбулося вкрай швидко, але ж це Формула 1 а не перегони на волах, тут завжди все відбувається швидко, а кваліфікація кожного власника суперліцензії передбачає розуміння всієї складності їх роботи.

Та не менше ніж дії венесуельця дивує вердикт стюардів - Мальдонадо безперечно винен, але на відміну від обох пілотів Force India він не претендував в гонці на очки, то невже stop&go є адекватним покаранням за таку їзду? Замість фінішу на 15-16-му місці, він став, страшно сказати, аж 17-м. Якщо Переса карають штрафним проїздом за те, що він змусив Грожана виїхати на поребрики лівою частиною машини, то Мальдонадо заслуговував більшого ніж stop&go. 10 місць на старті в Монці, наприклад, було б більш адекватним покаранням за таку «м'ясорубку», але ж логікe та послідовність у вердиктах представників FIA так само шукати не варто.

На десерт огляду залишився один з найяскравіших епізодів гонки, який до того ж мав вирішальне значення для розподілу місць на подіумі відбувся на 15-му колі гонки між Алонсо і Хемілтоном. Під час прямої трансляції було видно як британець, розуміючи, що ось-ось поступиться місцем Фернандо вирішив піти на тактичну хитрість - пропустити дворазового чемпіона на прямій перед Eau Rouge для того, щоб отримати можливість на прямій перед Les Combes використати DRS і таким чином повернути собі позицію. Чесно кажучи план Льюіса був майже ідеальним, але він не врахував того, що проти нього в цьому епізоді виступає настільки розумний опонент. Давайте подивимося онборд всього епізоду починаючи від першого й завершуючи шостим поворотом:



У Фернандо практично не було шансів захистити позицію в зоні DRS, тим паче проти суперника з двигуном Mercedes, але у нього в рукаві залежався туз, якого іспанець витягнув у найнеобхідніший момент. Подивіться ще раз - на спуску перед «червоною водою» Алонсо не намагається відірватися від Льюіса і не використовує жодного Ватту потужності своєї KERS, але коли обидва боліди опинилися на відрізку де у британця крило було відкритим Фернандо зробив дві прості й водночас геніальні речі - він змістився праворуч від центру траси, залишивши пілоту Mercedes зовнішню траекторію входження в поворот Les Combes, і використав при цьому весь заряд своїх батарей. Цього вистачило лідеру Ferrari аби не випустити Хемілтона вперед, крім того в цьому епізоді він почав гальмувати трохи пізніше, ніж робив зазвичай (звісно це обумовлено захистом позиції, а також розумінням того, що Льюіс з відкритим заднім крилом все-одно змушений буде гальмувати на мить раніше аби повернути своєму W04 звичний рівень притискної сили). І останній штрих до портрету: 32 секунда відео, де добре видно як Алонсо на мить викручує кермо ліворуч - це на гальмуванні болід почало зносити вбік машини британця, але миттєва реакція пілота Ferrari, який швидко й акуратно зловив болід у початковій фазі заносу, вберегла обох гонщиків від неприємностей. Якби не зловив, то ці два абзаци тексту були б присвячені тому як Фернандо не поділив трасу з Льюісом, влетів у його Mercedes і поховав будь-які, навіть примарні сподівання для них обох на цьогорічний титул.

Звісно перемога Феттеля та ще й на трасі, яка не вважається оптимальною для Red Bull, не додає оптимізму його конкурентам. Хоча, озброївшись гарним електронним мікроскопом, шанси Алонсо так само як і Хемілтона з Ряйкконеном розгледіти буде можна, якщо добре постаратися.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.uа
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 08 октября 2024, 09:49 1

Реванш состоится 21 декабря 2024 года

Комментарии