Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1670
0

СТЕФАНКІВ: «Сюрпризів у наступному сезоні не повинно бути»

Президент «Енергії» (Львів) Олександр СТЕФАНКІВ про підготовку команди, «Кубок Львова» і бразильців

СТЕФАНКІВ: «Сюрпризів у наступному сезоні не повинно бути»
Александр Стефанкив

Президент львівської «Енергії» Олександр Стефанків у ексклюзивному інтерв’ю «Футболу 5х5» розповів про підготовку команди, «Кубок Львова» і бразильців.


Від добра добра не шукають

– Олександре Миколайовичу, для початку розкажіть про то, коли команда вийшла із відпустки і подальші плани.
– 6 липня команда вийшла із відпустки. Перший тиждень були втягуючі тренування, поглиблений медогляд, короткі тренування, щоб подивитись хто в якій формі вийшов із відпустки. А вже у понеділок, 12 липня, команда виїхала на десятиденний збір у Шацьк. Там будемо більше займатись загальною фізичною підготовкою. Другий збір проведемо в Трускавці, а потім вже будемо брати участь у контрольних іграх і різноманітних турнірах. Це в нас такі традиційні збори. Ми нічого не змінюємо, адже це нам приносить результат. Як говориться, від добра добра не шукають. Все як заплановано ми виконуємо.

– Чи є якісь кадрові зміни в команді?
– Команда практично у повному складі залишилась із минулого сезону, за виключенням Івана Ільницького, який перейшов у клуб російської Суперліги «Політєх» і Тараса Кузя, який буде грати за львівський «ТВД». Поки ми підписали контракт лише з одним новачком. Це – Олександр Бондар. А друге місце залишається вакантним. Перший тиждень із командою був Михайло Волянюк, який належить «Кардиналу», але він отримав травму. По ньому питання ще відкрите. До цього ми повернемось в серпні, подивимось на його стан готовності і, він зіграє кілька контрольних матчів і тоді ми визначимось чи він потрібен команді.

– Дати проведення другого тренувального збору у Трускавці.
– Цей збір пройде з 27 липня по 6 серпня. Після цього команда повернеться у місто Львів і буде готуватись до «Кубка Львова». Це перший такий турнір. Ми вирішили започаткувати такий турнір. Від цього Львів точно не програє, а навпаки виграє. Так склалось, що ми підлаштовувались під міжнародний турнір «Dina open cup». Спочатку ми планували провести «Кубок Галичини», який минулого року проходив у Івано-Франківську. Самі франківці запропонували нам провести цей турнір. Адже вони ремонтують зал, але за ходом підготовки залу стало зрозуміло, що вони в середині серпня вже зможуть приймати суперників, і проведуть цей турнір.


«Кубок Львова» – львівський передсезонний турнір

– Ці два турніри «Кубок Львова» і «Кубок Галичини» будуть відбуватись у різні терміни? «Енергія» планує взяти участь у обох турнірах?
– У «Кубку Галичини» наша участь під питанням. Адже він вже буде проводитись за тиждень до старту чемпіонату. І доцільність участі у турнірі будуть вирішувати тренери. Якщо нам ще буде потрібно награвати склад, четвірки, то можливо і поїдемо на турнір у Франківськ. А щодо турніру у Львові то він відбудеться на сто відсотків. Дати проведення – 12-15 серпня. Також ми дали підтвердження на участь у «Кубку Донбасу» (минулого року цей новий турнір відбувся у Донецьку, а цього року пройде у Луганську, – В.К.). Ми також планували взяти участь у «Dina open cup», але їх дати проведення співпадають із турніром в Луганську, тому в Росію ми не поїдемо. Хоча планували зіграти із командами російської Суперліги. Але на «Кубку Донбасу» також зберуться непогані команди. Там буде брати участь 5 команд. Крім нас, це: «Шахтар», «ЛТК», «Єнакієвець» і грузинська «Іберія». Вже після цих турнірів ми будемо вирішувати, які нам ще спаринги потрібні.

– Які команди запросите на «Кубок Львова»?
– Вже нам дали підтвердження «Кардинал-Рівне», «ЛТК», польський «Гуртап» і грузинська «Іберія». Ці команди будуть брати участь на сто відсотків. Також під питанням участь білоруського «Граніту» і російської «ТТҐ-Юґри». Вони також висловили зацікавлення нашим турніром. Ми з радістю приймемо ці команди і будемо йти їм на зустріч, щоб вони взяли участь. Загалом плануємо, що у турнірі зіграють 6-8 команд.

– А «Ураган», «ТВД», «Тайм» не візьмуть участь у турнірі?
– «Тайм» ще під питанням. Ми їм також пропонували. Але Станіслав Гончаренко ще не дав відповіді, я не знаю які в них плани. А от щодо «Урагану» і ТВД, то ці команди в цей час будуть за кордоном.

– Цей турнір стане традиційним?
– Я сподіваюсь, що зробимо цей турнір щорічним. Адже бачимо, що до Львова команди їдуть із задоволенням. І маючи палац спорту «Галичина» ми в змозі проводити такі турніри.


У аутсайдерів російської Суперліги набагато більші можливості, ніж у лідерів нашого чемпіонату

– Багато хто із фахівців вважав Ільницького одним із найкращим гравців команди за підсумками минулого сезону. Чому вирішили із ним розстатись?
– Я також хотів би бачити Ільницького й надалі в команді. Він та людина, яка думає на майданчику і до футзалу відноситься дуже глибоко. Його розуміють партнери, приємно дивитись на швидкість прийняття рішень, бачення, розуміння футзалу. Нам, звичайно, було б на користь, якби він залишився. Але, як бачимо, у нього були інші пропозиції. Все-таки в Росії трохи кращі фінансові умови і він все-таки обрав Санкт-Петербург. Він повернувся додому. Ніяких образ немає. Тим не менше життя продовжується. Будемо шукати гравців тут.

– Виникає таке питання. В аутсайдера російської Суперліги кращі умови, ніж в лідера українського футзалу.
– Так, звичайно. На сьогодні у нас такі реалії. Вони можуть собі дозволити тримати у складі бразильців. Все-таки це Суперліга. Там команди мають можливість і літати по Росії. У них бюджети набагато більші, ніж в українських команд.

– А чому відпустили Кузя?
– Кузю дали шанс. Він сам попросив. Він ніяк не міг закріпитись в основі «Енергії». То були травми, то недовіра тренера, може ще якісь суб’єктивні обставини. Тому він сам попросив, щоб перейти в іншу львівську команду, де грають його колеги з якими він вчився в львівському університеті фізичної культури. Йому потрібно дати шанс. У нього такий вік, що він повинен грати і примножувати свою майстерність. Хай Тарас гідно грає за «ТВД».

– Кузь зараз повністю належить «ТВД». Він не в оренді?
– Ні, ми повністю віддали права на Кузя «ТВД».

– А Ярослав Писько повернувся із оренди, у якій він перебував у «Динамо»?
– Так, він поїхав із командою в Шацьк. Ми йому дали шанс себе проявити, довести, що він може допомогти команді. За «Динамо» минулого року він виступав досить успішно, і забивав багато, був лідером команди. Він також буде намагатись претендувати на місце в основі.

– Останніми роками українські клуби почали запрошувати бразильців. Піонером був «Шахтар», далі спробував «Локомотив». Цього року вже й «Ураган» планує запросити заокеанських чарівників м’яча у свій склад. Чи не збирається «Енергія» долучитись до цієї когорти?
– Вже кілька останніх років про це йде мова. Звичайно, кілька висококласних бразильців підсилили б команду і допомогли б виконати завдання. Але взяти хороших бразильців, які б були вже пристосовані до нашої країни. З Росії нам перетягнути гравців важко. А брати ветеранів, які грають у чемпіонатах Казахстану, Азербайджану і просто дограють, не варто. Щоб підписати контракт, це ціленаправлена робота. Їх спочатку треба знайти. Ми до цього ще поки не дійшли. Але якби на ринку були б хороші бразильці, ми б такий варіант розглядали.


У команди є ще резерви

– Все-таки команда минулого сезону планувала здобути золоті медалі. Не вийшло. Ви вважаєте, що із цим складом команда зможе цього року боротись за найвище місце у чемпіонаті. Чи не збирається команда підсилитись ще кимось із досвідчених футзалістів?
– В принципі, я вже про це говорив, що нам б не завадило взяти двох гравців високого класу. Але загалом це побажання таке, це не обов’язково робити. Тому що я вважаю, що у команді зараз зібрані досить сильні футзалісти, які можуть вирішувати досить високі завдання. Також у нас є резерв. Це той самий Сергій Шевченко, який має відновитись від травми і посилити команду. Також є Іванов, на якого ми також сподіваємось. Тому, якщо кожен із гравців, що зараз є в обоймі, проведе повноцінні збори і із всієї відповідальністю віднесеться до підготовки, то ми зможемо достойно виступити у чемпіонаті. Колектив створюється не один рік. За перший рік, коли команда зібралась, ми здобули «бронзу». Тому я думаю, що на другий сезон, коли вже всі один одного розуміють, усвідомлюють для чого зібрались, прогрес у грі команди буде. Але звісно, якщо на ринку будуть хороші футзалісти, то ми, звичайно, від них не відмовимось.

– Ви висловлювали невдоволення грою Іванова у сезоні. Чому вирішили із ним продовжувати співпрацю?
– По-перше, у нього контракт розрахований на два роки. Невдоволеність грою футзаліста – не ознака, що із ним відразу потрібно прощатись. У кожного є спади, зв’язані із хворобами, травмами, одруженням, інші причини. Ми йому даємо шанс. Тим більше він сам горить бажанням довести, що він необхідний команді.

– Чи до Вас особисто звертались із інших команд із пропозиціями продати когось із гравців «Енергії»?
– Ні. В принципі більшість команд знають, які ситуації в клубах. В кого, які контракти, на який час. Тому все робиться цивілізовано і вчасно. Зараз на ринку є «Ураган», «Локомотив» і «Шахтар». Загалом в Україні немає такої практики перекупляти людей, які ще є на контрактах у клубах.

– Як Ви вважаєте хто буде головними суперниками «Енергії» у чемпіонаті? Чи можливі якісь команди-сюрпризи?
– Не будемо винаходити велосипед. Я думаю, що сюрпризів не буде, просто не бачу, де вони можуть з’явитись. Суперниками будуть перш за все «Тайм», «Шахтар». Ну й звичайно, «Єнакієвець», «Локомотив», «Ураган». Це ті команди, які ставлять перед собою завдання і мають для цього фінансові можливості і кадровий потенціал. Від кого чекати несподіванок? Ну хіба що «ЛТК». Вона може бути грозою авторитетів, але не більше цього.

– «Енергія» одна із небагатьох команд, яка має свою дитячо-юнацьку школу. Але хлопці, які завершили школу в основу ще не можуть пробитись і просто пропадають. Чи не плануєте заявити другу команду «Енергії» у першу чи другу лігу?
– Це болюча тема і не тільки в нашому клубі. Немає чіткої вертикалі. В ідеалі, звичайно, мала б бути команда в першій, другій лізі, на першість Львівщини. І гравець із спортивної футзальної школи міг б підніматись цими сходинками до першої команди. Але, на жаль, у нас цієї вертикалі немає. На сьогоднішній момент ми собі не можемо це дозволити. В цьому сезоні «Енергія-2» буде надалі виступати у чемпіонаті Львівщини. На самих яскравих футзалістів ми будемо звертати увагу, вони будуть у полі зору і ми їм, звичайно, дамо шанс.

Володимир КРУПЧУК, Футбол 5х5

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Кто кроме Украины и Бразилии? Определены пары 1/2 финала ЧМ-2024 по футзалу
Футзал | 30 сентября 2024, 20:18 5
Кто кроме Украины и Бразилии? Определены пары 1/2 финала ЧМ-2024 по футзалу

30 сентября в полуфинал мундиаля в Узбекистане также вышли Франция и Аргентина

Анчелотти обратился к Лунину после травмы Куртуа. Сказал важные слова
Футбол | 01 октября 2024, 00:15 5
Анчелотти обратился к Лунину после травмы Куртуа. Сказал важные слова

Украинский вратарь готовится сыграть первый матч в сезоне 2024/25

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.