Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
8137
36

«Кіно» і німці

Українська прем'єр-ліга на телебаченні

«Кіно» і німці
Металлист - Динамо

Маю зізнатися — стаття із таким заголовком мала з'явитися ще напередодні старту чемпіонату України, коли стали відомі деталі традиційно невдалої спроби сформувати єдиний телевізійний пул прем'єр-ліги. Однак тоді я вирішив дочекатися перших трансляцій. І, напевно, не помилився - тепер, після десятка матчів, показаних вітчизняним ТВ, можна робити перші висновки щодо одного з найголовніших питань сезону — де і як дивитися поєдинки вітчизняного «ногом'яча».

Отже, багато кого, напевно, пересмикнуло, коли оголосили, що матчі чималої групи команд транслюватиме телеканал «Кіно» — далеко не найрейтинговіший, та ще й спеціалізований, і аж ніяк не на футболі. Але в нашій країні не можна сприймати будь-що без сакраментального «Бачиш на клітці з буйволом напис «Слон» — не вір очам своїм». Мав слушність Козьма Прутков — у підсумку, окрім назви та спеціалізації, канал «Кіно» не викликав особливо неприємних вражень. Телетрансляції, добре організовані, велися коментатором і запрошеним гостем, а у флеш-інтерв'ю на старті та наприкінці радувала присутність не зляканого початківця, що гикає, а непогано підготовлених репортерів. Власне, за рівнем організації трансляцій тріумвірат «1+1»—«Кіно»—«Тет» багато в чому втер носа навіть єдиному спеціалізованому футбольному каналу нашої держави...

А ось що лишається незмінним, так це прикрі помилки та елементарна малограмотність деяких коментаторів. Здається, навіть першокласник має знати, що потрібно говорити «віддав передачу на Петренка», а не «на «Петренко». Натомість, подібне мутоване відмінювання — вже майже неодмінний атрибут вітчизняних телетрансляцій.

Іще один момент, який навіює прикрість, — у більшості новин телеканалів, які не володіють правами на показ матчів УПЛ, не можна побачити бодай нарізочки з голами українського чемпіонату. Телетусовка донесла інформацію, що й популярний «Третій тайм» ледь не зник через те, що «ІСТV» не володіє правами на картинку, тому не матиме що показувати під час тижнів УПЛ. Передача Фоззі, Леоненка і Ко відродиться на час протистояння з «Гентом», а далі — знову соmе bаск до безальтернативного Денисова?.. Зрозуміло, що ми намагаємося пристосовуватися до стандартів світового медіа-бізнесу, проте потрібно враховувати, що наша ліга — не UЕFА Сhаmріоns Lеаguе чи FІFА World Сuр. її ще потрібно популяризувати, а як це зробиш, коли трансляції — на кабельних каналах чи в інтернеті, доступних далеко не в усій країні...

Тема «Кіна» розкрита, а до чого ж тут німці? Ось тут було б доречно згадати історію з дитинства автора цих рядків. Пригадую, як ми, хлопчаки, гаяли невблаганно довгий час у очікуванні відбіркового матчу до чемпіонату світу між Україною та Німеччиною, який, на вимогу тамтешніх телевізійників, мав розпочинатися у незвичні для нашої збірної лігочемпіонівські 21.45. Головним здивуванням для хлопчаків, які гасали двориками покійного нині НСК «Олімпійський», тоді була пересувна трансляційна система німецьких телевізійників (каналу ЦДФ чи РТЛ, зараз уже й не згадаю) — добряча вантажівка з величезною супутниковою «тарілкою» на даху. Це був ще 1997 рік, і німці, не довіряючи нашим телевізійникам, пригнали на «трансляційну цілину» власну апаратуру й самотужки провели зйомку та передачу.

Нині надворі 2010 рік. Вітчизняні телебродкастери можуть організувати показ матчу навіть із райцентру. Але ж чому при цьому матчі вітчизняної першості у нас загнані на найменш-рейтингові канали, а коли команда забиває гол, досі в полі зору камери опиняються руки лише щасливих вболівальників, які затуляють і без того бідну картинку?


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

футбол
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду
Футбол | 18 апреля 2024, 12:44 1
Известно, кто подсказал Лунину остаться на месте перед ударом Бернарду

Тренер вратарей «Реала» считал, что не прыгать стоит только в одном случае из трех возможных

Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей
Футбол | 19 апреля 2024, 06:45 35
Таблица УПЛ. Шахтер увеличил отрыв от конкурентов после победы над Зарей

Горняки могут попасть напрямую в групповой раунд Лиги чемпионов 2024/25

Комментарии 36
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
niktoo70
Просто опубликовали бы 2 цифры - сколько ДК, ДД получает от "Кино" и сколько им предлагал данилофф с футболом. И кратенькую справочку - как регулярно поступают деньги от одного и другого. Больше вопросов бы не было.
daber
Ранше краще було
ARISTOK
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ARISTOK
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
VSOm77
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Fanat_ua
Дякую автору за статтю, зачепило за живе.
Nikalaich
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
CTHUTQ69
как для меня уж лучше чем айситиви.у мну тарелка.
Vermillion
в оправдание можно сказать, что раньше было еще хуже
pavl1993
не понял смысл этой статьи. скажите спасибо , что вообще транслируют матчи, а не как раньше 2, 3 матча за тур
Mortas
Автор пытается показаться "щирим українцем", учит коментаторов "рідній мові", а сам пишет "ТВ" вместо "ТБ" (1й абзац, "телеБачення", а не "телеВідіння"). Так что сразу сводятся на нет все потуги автора "потолочь воду в ступе"
Tetiy
ozalyuk.com.ua — 29.07.2010 16:27
то наплювати на тих дядів...
коли зб України програла Грекам то відразу через нет збирали підписи тих хто проти Михайличенка...я відразу підписався...
-------------------
беда вся в том, что Михайличенка ушли б и без наших подписей на каком-то голосовании, а чтобы уйти Суркиса или Данилова наши подписи будут до одного места.
Герд_Мюллер
PSVKiev — 29.07.2010 15:57
Языки не путай
ozalyuk.com.ua — 29.07.2010 16:27
ты думаешь, что Миху убрали только потому что болелы подписи собрали? Почему тогда Суркиса не убрали? Ведь против него тоже подписи ставили.
На все эти общественные акты никто не обращает внимания. Денисов в уик-энде о подписях сказал, только потому что это надо было Денисову.
Все это бесполезно. "Дяди" сами разберуться... или не разберуться, но без нас - это точно.
yuravk
dollar1900 Чем только автору не нравится Данилов?
А чим може подобатися Данилов (чи той, хто смикає мотузочки, направляючи останнього)? Його канал іде по трупах, вступає з усіма в конфлікти, єдиною метою яких схоже є створення монополіста показу футболу в Україні (при чому платного показу! Отак, одразу, без усякого перехідного періоду). От тому і маємо ситуацію, коли спочатку із-за такої політики його канал не має права показу навіть нарізки із єврокубків (згадайте минулий євросезон), а тепер з його боку бачимо "зуб за зуб" - де встигли отримати ексклюзив, там і ставлять перепони. І це тільки невеличка (очевидна) частинка конфлікту телепростору футболу в Україні. І мабуть це ще буде і буде тривати...
malex911
канал КИНО - это младший брат 1+1 - одна корпорация. Если не ошибаюсь, и ТЕТ с ними
ozalyuk.com.ua
то наплювати на тих дядів...
коли зб України програла Грекам то відразу через нет збирали підписи тих хто проти Михайличенка...я відразу підписався... чого досі не з"явився блог чи голосування на сайті про безлад і проблеми вирішення... дяді одні,а боліл безліч... і я думаю якби частіше всі висловлювались то все стало б впорядку, адже є адміни сайтів і т.д. які бачать думку людей...
ДАВАЙ КАРТИНКУ ДЯДЯ!!!!
olexyn
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
simm
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ra55ia
Кино станет 2+2, кроме шуток
indra8787
Ну картинка в нас ще та, після Чемп. Світу неможливо дивитись на наші повтори, ужас, а що буде з картинкою на Євро-2012?