Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат мира
|
2458
1

Вождь темношкірих

Асамоа Г'ян став лідером збірної Гани на чемпіонаті світу в ЮАР

Вождь темношкірих
Асамоа Гьян

Ім'я Асамоа Г'яна доволі знайоме африканським уболівальникам. Він вважається одним з найкращих гравців своєї збірної — після Майкла Есьєна та Салі Мунтарі. Але на теренах Європи його прізвище, порівнянно с вищезгаданими гравцями, майже невідоме. Він виступав і виступає у топ-чемпіонатах Європи, але тільки в командах-середнячках. Після вдалого виступу на світовій першості його послугами, напевне, зацікавляться команди вищого рівня, ніж «Рен». Його амбіції вже переросли французький клуб. Г’ян - потужний таранний форвард, добре б'є з обох ніг, вдало діє на другому поверсі і не зосереджений лише на амплуа форварда, що, власне, і встиг показати в командах, за які виступав.

Вдячність братові

22 листопада 1985 року в столиці Гани Аккрі з'явився на світ майбутній форвард «Рену» і збірної Гани Асамоа Г'ян. Він — четверта й остання дитина в небідній ганській родині після старшої сестри й двох братів. Отож недивно, що він був улюбленцем усіх родичів. У родині його кличуть Нана, що означає «вождь» або «шеф».

Старший брат Буффур, екс-гравець «Сатурна» і «Динамо», привів молодшого брата у футбол, за що Асамоа йому дуже вдячний. За збігом обставин, обидва майбутні форварди починали лівими захисниками. Але, за словами Буффура, Асамоа чомусь вважав, що захищати свої ворота потрібно десь у районі чужого штрафного майданчика, і в тренерів просто не залишалося іншого вибору, ніж за кілька років перевести його у форварди. Дебютував у професіональному футболі Вождь 2003 року за місцевий «Ліберті Профешіоналс». Того ж року трапилися дві знаменні події в його житті: перший гол за національну збірну та переїзд у Європу. У віці 17 років Г'ян забив свій дебютний м'яч у складі збірної Гани в матчі проти Сомалі, таким чином ставши наймолодшим за всю історію команди гравцем, що забив м'яч.

Автор історичної події для нації

Першим клубом у Європі для ганця став «Удінезе». Але закріпитися в цій команді у нього не вийшло. Його віддали в оренду до «Модени», де Асамоа зміг стати основним гравцем. Г'ян почав приносити користь своїй новій команді не лише забитими м'ячами, але й голевими передачами, за допомогою яких Крістіано Буккі 2005 року став найкращим бомбардиром Серн «В». Але «Модена» не змогла ввійти до еліти, програвши вирішальні матчі «Монтові». 2006 року Асамоа зі збірною Гани поїхав на дебютний для них чемпіонат світу до Німеччини. Ганці виступали в складній групі «Е» разом зі збірними Італії, Чехії та США. Перший матч для них, м'яко кажучи, був невдалий. Вони програли майбутньому чемпіону світу — збірній Італії 0:2. Зате в наступному з таким же рахунком здобули сенсаційну перемогу над чеською командою. І перший м'яч забив не хто інший, як Г'ян. Це був дебютний гол збірної Гани у фінальних частинах чемпіонатів світу. До речі, цей же гол став найшвидшим на німецькому мундіалі, забитий на 68-й секунді матчу. Потім підопічні тоді ще Ратомира Дуйковича з мінімальним рахунком перемогли команду США і вийшли до плей-офф. Там вони зустрілися з грізною збірною Бразилії й були розгромлені — 0:3. Ганці залишили приємне враження, що дуже сподобалася місцевим вболівальникам. Після чемпіонату світу «Удінезе» повернув собі африканського бомбардира, після чого той став постійно з'являтися на полі.

«Не відпустили»

Узимку 2007 року нападника «Удінезе» хотіли бачити у своїх лавах англійські «Портсмут» та «Манчестер Сіті», московські «Локомотив», «Спартак» і ЦСКА, а також підмосковний «Сатурн», за який виступав брат футболіста Баффур. Боротьбу за ганця виграв «Локомотив», який готовий був витратити на Асамоа 8,5 міліонів євро. В кінці січня про трансфер Г'яна в московському клубі говорили, як про такий, що відбувся. Гравець прилітав до столиці Росії, щоб більше дізнатися про майбутнє місце роботи. Але італійський клуб не встиг знайти заміну своєму нападнику, тому й не відпустив ганця, залишивши його до кінця сезону. Г'ян так прокоментував перехід, що не відбувся: «Я дуже хотів перейти. Але мій клуб не захотів мене відпускати. Я був їм потрібний. Подивимося, що буде далі. Поки я гравець «Удінезе», а потім — хтозна?» Влітку того ж року знову ходили розмови про переїзд Г'яна до Росії, але — на рівні чуток. Улітку 2008-го він все ж таки залишив італійську Серію «А» заради... французької Ліги 1. До себе його запросив «Рен», який заплатив за гравця майже 8 мільйонів євровалюти. У Франції йому було нескладно адаптуватися, бо в національній першості виступають багато африканських футболістів. У новій команді Асамоа став основним гравцем й за два сезони забив 14 м'ячів.

«Забивний антигерой» нації

2010 року на Асамоа і компанію очікував африканський чемпіонат світу. Репетицією до мундіалю в ПАР став Кубок Африканських націй. Цей турнір підопічні Мілована Раеваца провели на високому рівні, і їм не вистачило дещиці, щоб підняти над головою трофей. Вони мінімально програли збірній Єгипту. Перед стартом світової першості ганці втратили через травми свого лідера і капітана Майкла Есьєна, що для Раеваца було великою втратою. І на цьому чемпіонаті ганці потрапили також до нелегкої групи «D», в якій виступали команди Сербії, Німеччини та Австралії.

Перший матч африканці грали проти сербської збірної й завдяки голу Асамоа Г'яна з пенальті в кінцівці матчу ганці здобули першу перемогу на першості.

Матч з Австралією виявився таким же важким, як і з сербами. Підопічні Раеваца змогли задовольнитися цього разу лише одним заліковим пунктом. Останній матч на груповій стадії «чорні зірки» програли, але й оця поразка для них стала пропуском до плей-офф.

Потрапили вони там на збірну США, яка справляла приємне враження. Як і чотири роки тому, ганці перемогли американців з таким же рахунком (2:1). Переможний м'яч забив Асамоа Г'ян уже в екстра таймі. До речі, збірна Гани стала третьою африканською командою в історії мундіалів, яка змогла дійти до чвертьфіналу.

Наступним суперником африканців стала збірна Уругваю. Основний час матчу закінчився результативною нічиєю — 1:1. Уже в кінці додаткового часу Асамоа Г'ян мав фантастичну можливість вивести свою збірну до півфіналу: арбітр призначив пенальті у ворота Муслери за гру рукою на лінії воріт Суареса. Але найзабивальніший ганський гравець на Чемпіонатах світу не зміг переграти уругвайського воротаря. В післяматчевій серії пенальті Асамоа забив м'яч, але він не допоміг «чорним зіркам» пройти далі.

Отже, від героя до антигероя — один пенальті. Після матчу гравець прокоментував цей епізод: «Це стало великим розчаруванням для мене. Я був зломлений. Але такі речі трапляються у футболі, і я мушу жити далі. Я знаю, що добре провів турнір. На жаль, мій виступ закінчився саме так, але це вже минуле. Я психологічно сильний, тому спокійний. Я тричі переглянув матч із Уругваєм. Нам не бракувало Фортуни».

«Майбутня зірка»

«Форвард збірної Гани Асамоа Г'ян буде наступною африканською суперзіркою. Йому до снаги стати в один ряд з такими гравцями, як Дідьє Дрогба або Майкл Єсьєн», — вважає колишній капітан збірної Франції Марсель Десайї. З легендою французького футболу важко не погодитися. Якщо ганець прогресуватиме, як на останньому мундіалі, то незабаром футболки з його ім'ям розлітатимуться по всьому світу з такою ж популярністю, як Дрогба, Есьєна чи Ето'О.

Найімовірніше, форвард збірної Гани залишить свій нинішній клуб. У черзі за гравцем стоять «Фенербахче» і «Ліверпуль». Сам він бажає продовжити свою кар'єру на Туманному Альбіоні. Але якщо все було б так просто: французький клуб хоче за ганця 16-20 мільйонів фунтів, що є дуже високою ціною за футболіста. Якщо «Ліверпуль» все ж таки продасть Фернандо Тореса, то в нього з'являться гроші на купівлю Г'яна. Незважаючи на те, як складеться його доля, він уже вписав своєї ім'я в історію ганського футболу не лише визначними м'ячами, але й промахом на 120-й хвилині матчу з Уругваєм. Позитивних моментів у його кар'єрі було більше, ніж негативних. І якщо слова Марселя Десайї втіляться в життя, то в найближчому майбутньому першим у черзі за форвардом стоятиме «Реал» з його товстим гаманцем...


Олександр ГАРКАВЕЦЬ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ivchvladon
бла бла бла бла бла бла бла бла бла бла