Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
974
0

ПОРОХНЕНКО: «Недобрали «своїх» очок удома»

Головний тренер свердловського «Шахтаря» підвів підсумки сезону

ПОРОХНЕНКО: «Недобрали «своїх» очок удома»
Андрей Порохненко и Илья Близнюк

Свердловський «Шахтар» у останньому сезоні виступив дещо гірше за результатами, ніж у попередній першості. Про підсумки виступу своєї команди розповів її головний тренер Андрій ПОРОХНЕНКО.

—Андрію Васильовичу, дайте характеристику турнірної дистанції команди.
— 19-й чемпіонат чітко окреслив проблему, над якою, підчас міжсезоння, треба буде працювати тренерському штабу. Якщо за очковим доробком у матчах на виїзді «Шахтар» упевнено посів друге місце, поступившись лише армянському «Титану», то в домашніх поєдинках — лише восьме. Це аж ніяк не можна занести до активу свердловських футболістів. Потрібно працювати над тим, що заважає перебороти фактор свого поля: поганий газон, психологічне налаштування, помилкова тактика на гру чи ще щось — потрібно нам разом з футболістами розібратися і з'ясувати причини цієї проблеми. Навіть якщо не брати до уваги прикрі поразки на домашній арені від ФК «Полтава» і «Титану», чотири нічийні поєдинки вдома мусили б закінчитися перемогою нашої команди. Як тут не згадати хронічну слабку реалізацію в цих матчах: виходи сам на сам Скидана у зустрічі з ФК «Суми», Пальцева зі «Сталлю», змарновані моменти у матчах з «Гірником» і «Кременем». Якби свердловці набрали максимум очок у цих поєдинках, то завершили б сезон у трійці призерів, а можливо, навіть посіли б друге місце.

Важкий початок чемпіонату, коли за місяць до старту змагань у складі «Шахтаря» з 22 гравців залишилося лише 12, не міг не позначитися на виступі команди. Перші два матчі було програно. Однак потім команда видала безпрограшну серію з одинадцяти ігор. Під кінець осінньої частини сезону далися взнаки втома, травми, дискваліфікації через перебір жовтих карток, що вилилося у поразки в двох останніх турах першої частини перегонів.

Під час зимового антракту команда провела чотири етапи інтенсивних навчально-тренувальних зборів — як на базі стадіону імені Горюшкіна, місцевого санаторію-профілакторію «Славутич», так і цілий місяць — на узбережжі Криму в Євпаторії. Перебуваючи в Криму, команда взяла участь у першому міжнародному турнірі «Кубок мера Євпаторії», де, не програвши жодного матчу, посіла третє місце.

Стартували у весняній частині першості свердловці з прикрої поразки в Дніпродзержинську від місцевої «Сталі». Потім знову пішла безпрограшна серія з восьми матчів, яка перервалася домашньою поразкою на останній хвилині від ФК «Полтава». Завершив сезон «Шахтар» на мажорній ноті, перегравши в Комсомольську «Гірник-Спорт» з рахунком 2:0.

—Донецький «Шахтар» вважається кубковим бійцем. Як із цим йдуть справи у його свердловського тезки?
—Минулий сезон виявився найуспішнішим для свердловської команди у розиграші Кубка України. Якщо раніше «Шахтар» відразу вибував з турніру на попередньому етапі, то цього разу, перегравши по черзі в попередньому етапі «Рось» із Білої Церкви — 1:0, в 1/32 фіналу — ФК «Моршин» зі Стрия Львівської області — 2:0, команда вперше вийшла до 1/16 фіналу, де у впертій боротьбі, граючи на рівних з представником прем'єр-ліги маріупольським «Іллічівцем», поступилася з рахунком 1:3.

— Ви задоволені тим, як команда в цілому провела сезон 2009/10?
— На жаль, трохи не дотягли до п'ятого місця. А отже, не виконали поставленого завдання. Тому сказати, що повністю задоволений, не можу. Були і хороші матчі, були й провальні. Могли взяти й більше очок. Незаплановані поразки залишили неприємний присмак. Прикро, що ми програли матчі, які не повинні були програвати. Але так склалися обставини. Це — футбол.

— Давайте поговоримо про гравців. Можете когось відзначити у вашій команді?
—Я не великий любитель когось виокремлювати. Пам'ятаєте прислів'я, згідно з яким виграє команда, а програє тренер? Якщо говорити в цілому, то деякі гравці зіграли нижче своїх можливостей. Проте великих претензій у мене немає ні до кого. Усі хлопці старалися, прагнули показувати цікавий футбол, грали з бажанням, самовіддача була повна. На жаль, не завжди все виходило.

—Чи буде підсилення у міжсезонні? На яких футболістів орієнтуватиметеся?
—Підсилення, звичайно, плануємо. На жаль, фінансова криза диктує свої умови. У мене є претензії до окремих футболістів, які іноді випадали з обойми. У міжсезонні будуть зроблені певні висновки, працюватимемо. Спробуємо провести позиційну селекцію — нам дуже потрібні гравці для підсилення лінії атаки.

—Які ваші завдання на новий сезон?
—Керівництво клубу прагне, щоб «Шахтар» демонстрував добротний футбол. Завдань, які керівництво ставить перед нашою командою на наступний сезон, два. Перше — проведення жорсткої селекційної роботи. Жодного баласту в команді не повинно бути. Найжорсткіші заходи щодо добору футболістів. Друге завдання — це видовищність і залучення на стадіон глядачів. Для цього потрібна хороша, сумлінна гра з гарним настроєм.  Потрібно грати так, щоб глядачі нас любили. Працюватимемо з фанатами «Легіону-12», працюватимемо зі ЗМІ, робитимемо все для того, щоб футбол у нас був видовищним.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ФОТО. Арбитр не засчитал гол Баварии Лунину на 90+13-й из-за якобы офсайда
Футбол | 09 мая 2024, 00:56 27
ФОТО. Арбитр не засчитал гол Баварии Лунину на 90+13-й из-за якобы офсайда

Шимон Марциняк принял спорное решение, не позволив мюнхенцам доиграть момент

Анчелотти оценил сумасшедший матч с Баварией, в котором Лунин пропустил гол
Футбол | 09 мая 2024, 01:40 2
Анчелотти оценил сумасшедший матч с Баварией, в котором Лунин пропустил гол

Реал Мадрид выбил мюнхенцев в полуфинале Лиги чемпионов 2023/24

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.