Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
|
2504
0

ГОНЧАРЕНКО: «Тайм – це команда, яка представляє Львів»

Интервью Станислава ГОНЧАРЕНКО, главного тренера чемпиона Украины, львовского «Тайма». ЧАСТЬ 1

ГОНЧАРЕНКО: «Тайм – це команда, яка представляє Львів»
Станислав Гончаренко

Главный тренер чемпиона Украины по футзалу, львовского «Тайма», заслуженный тренер Украины Станислав Гончаренко дал интервью популярному еженедельнику «Футбол 5х5».
Поскольку оно получилось достаточно объемным, предлагаем его вашему вниманию, разбитым на две части.

Одним із найкращих тренерів України, без сумніву, є Станіслав Олександрович Гончаренко. Він зі своїми командами, «Інтеркасом» і «Таймом», уже 5 разів ставав чемпіоном України. Із львівським «Таймом» Станіслав Гончаренко вже другий рік поспіль здобуває чемпіонське звання, а цього року здобув ще й Кубок і Суперкубок країни. Про підсумки сезону, подальші плани і збірну України Станіслав Олександрович розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналу «Футбол 5х5».

Що буде з «Таймом», знатимемо після 27 липня

– Станіславе Олександровичу, зараз усіх найбільше цікавить, що буде з «Таймом»? Чи залишаєтесь ви у команді? Чи спілкувалися ви з президентом команди?
– Так, останнім часом це найголовніше питання. Що буде далі? Поки я реально, конкретно нічого відповісти не можу. Єдине, що я отримав гарантії від президента, що команда існувати буде. Ті умови, які потрібно ще виконати щодо минулого сезону, будуть виконані. Також визначено план вирішення цих завдань. До закінчення відпустки ці завдання мають бути виконані. Не мною, щоправда, ці завдання вирішує керівництво клубу. Якщо всі умови виконають – продовжу свій контракт, який закінчився. І не тільки я, а ще 5 людей, у яких також завершився термін контракту.

– Назвіть цих п’ятьох людей, у яких завершився термін контракту.
– Чепорнюк, Скорий, Дмитро Бондар і Макаєв (Павленко вже продовжив контракт, – В.К.). Без цих людей я не уявляю майбутнє своєї команди. Чому я кажу так чітко про склад? Тому що для структурної взаємодії, щоби справді будувати хороше майбутнє, мене турбує кожен гравець із цього складу команди. Із цієї п’ятірки Павленко вже підписав контракт. Але мене так само цікавлять й всі інші гравці. З цими людьми я дуже давно працюю, я їм вірю і довіряю. Тому мені важливий саме сьогоднішній день, щоби знайти з керівництвом клубу режими взаєморозуміння і підписати контракти з цими гравцями.

– Легчанов, Кондратюк, Овсянніков, Якунін…
– У них є контракти ще на рік. Але ви розумієте, що команду не можна розглядати як окремих гравців. Потрібно дивитись на команду в цілому. Це очевидно. Я не соромлюсь сказати, якщо стане очевидним до закінчення відпустки, що ми не зможемо підписати контракти із вищезгаданими гравцями, то, зрозуміло, виникне питання і про моє перебування у команді. Чому? Тому, що латати потім чи брати людей, які трохи гірше можуть виконати ту чи іншу роботу, нікому не потрібно. Тому треба оптимально дивитись на те, що ми зараз маємо. Потрібно завжди цінувати і дорожити тим, що ми маємо зараз. Тому, що втративши щось, ми завжди плачемо, а цього не повернути. Ми просто не вміємо цінувати те, що є. Тому я закликаю і керівництво, і львівську громадськість правильно підійти до цієї ситуації. «Тайм» – це не просто команда Кедика, це – команда, яка представляє Львів, столицю Західної України. Тому це повинні бути загальні переживання за долю команди.

– Коли команда виходить із відпустки і коли стане відомо відповідь щодо згаданих вище гравців?
– Згідно з планом виходимо з відпустки 27 червня. Гравці повинні з’їхатись до Львова, щоби поставити всі крапки над «і». Десь протягом трьох-чотирьох днів від цієї дати все стане більш-менш зрозуміло. Будуть дані відповіді на всі наші питання, міркування і плани.

Відродження «Інтеркасу»: міф чи реальність?

– Подейкують, що відроджується київський «Інтеркас»...
– Поки що це тільки чутки. Є таке прислів’я: «ніколи не кажи «ніколи». Тому ніколи нічого не можна виключати. Я бачу таку формулу, що потрібно обов’язково зберегти команду у Львові. Але якщо це неможливо буде зробити, то я, звичайно, вживатиму всі заходи для того, щоби ця команда змогла переїхати у Київ.

– «Інтеркасу» вже немає три роки. Можливо, Сергію Веселову (президент «Інтеркасу», – В.К.) набридло без команди і він хоче відновити її?..
– Можливо. Не можна все сховати в мішку. Це дуже серйозне питання і до нього потрібно підходити фундаментально. Переїзд команди разом зі мною може розглядатись лише в тому випадку, якщо львівська влада і наше керівництво не зможуть утримати команду. Веселов не піде шляхом посідання чийогось місця. Річ не в одному Веселові. Якщо команда перебереться у Київ, то вона має бути серйозною, сильною. І повинна прийти всерйоз і надовго. І не шляхом крадіжки чи переманювання гравців, а шляхом створення нової штатної одиниці. А це може статися лише тоді, якщо львівське керівництво не зможе втримати команду. Питання про переманювання не виникає. Якщо і буде вирішуватись питання про відновлення київської команди, то можливий перехід деяких гравців можна сприймати як руку, простягнуту на допомогу для відновлення справді  талановитої, самобутньої команди. І якщо це станеться, то її буде утримувати не один Веселов, а група людей.


«У мене є пропозиції від трьох клубів: «Урагану», «Шахтаря», «Локомотива»

– Назвіть символічні четвірки чемпіонату.
– Мені навіть не потрібно нічого називати. Два воротарі і дві четвірки з «Тайму». Я не маю права когось сюди вписувати, тому що команда перемогла у чемпіонаті, Кубку і Суперкубку. Хто може у цей список вклинитись?.. Інша річ, що є низка гравців, яких я дуже поважаю і в майбутньому ще б попрацював з ними. Але це зовсім не означає, що вони кращі за наших гравців. Кращих за наших нема, оскільки вони здобули усе. Я, звичайно, перепрошую за нескромність, але кажу так, як думаю.

– А кого зі своєї команди виокремите? Хто найрівніше, найвпевненіше пройшов увесь чемпіонат?
– Однозначно, Кондратюк.

– Не зважаючи на Ваше майбутнє, де ви будете тренувати:  у Львові чи в Києві?..
– ... чи в Івано-Франківську, чи в Харкові. Я не приховую, що до мене вже телефонували з низки клубів і цікавилися моїм майбутнім.

– «Шахтар» серед них був?
– Був і «Шахтар».

– Отже, не зважаючи на ваше майбутнє, чи будете ви запрошувати у свою команду бразильців?
– Так, звичайно.

До «Тайму» перейде бразилець?

– Ви зараз конкретно за кимсь спостерігаєте?
– Є на олівці один бразилець. Він виступав у двох раундах Кубка УЄФА. В одному раунді він грав проти «Тайму». У мене є людина в Чехії, яка за ним слідкує, передає мені касети, дає відгуки про його гру. Я особисто, хочу, щоби він грав у моїй команді, але все буде залежати від того, чи порозуміємось ми з керівництвом клубу.

– Я так зрозумів, що йдеться про гравець чеського чемпіона «Ера-Пак»...
– Так, таємниць немає. Це – Макс із «Ера-Паку».

– Ви колись казали, що одного бразильця брати не будете, тому що він може загубитись у команді, а трьох – це забагато, бо вони можуть організувати свою «банду»... То ж хто буде другим, до пари Максу?
– Є агент, який працює на європейському ринку щодо бразильців. Він мені підшуковує гравців за моїми критеріями. Також я гравця мушу бачити у дії, щоби не брати його наосліп. Бо Макса я бачив і в чемпіонаті Чехії, і в Кубку УЄФА. Тому я поставив завдання, щоби крім касет, які мені передадуть, цей гравець виступив в одному з турнірів перед сезоном, де виступатиме й моя команда. Щоби я міг наочно поглянути на його гру.

«Спостерігаю за двома українськими гравцями»

– А з наших українських футболістів хто вас цікавить?
– У мене є дві кандидатури, які мені імпонують. Але прізвищ не називатиму, щоби не нагнітати ринок конкурентів.

– Чи цікавить вас такий гравець, як Одєгов?
– Він хороший, але він для Харкова хороший. Він там дуже потрібен. Я розумію, що він нікуди не піде. Одєгов там – ікона, лідер, портрет команди. Людина, яка в міні-футболі все знає. Але сьогодні йому кращого місця і застосування не знайти, як у самому «Локомотиві». Тому він мене не цікавить.

– Ці гравці, які вас цікавлять, молоді чи вже достатньо досвідчені?
– Я б сказав, що вони середнього віку. Є й молоді гравці, які мене цікавлять, передовсім йдеться про молодь із «Локомотиву». Але я розумію, що зараз їх запросити не вдасться. Адже вони в «Локомотиві» мають довгострокові контракти і їх так просто не відпустять. Я веду переговори з людьми, яких зараз можна запросити, які не мають команди і перебувають у статусі вільних агентів.

– Вас також цікавив Данилюк із «Кардиналу» і Кашуба з «Шанс-Авто». Ними ще цікавитесь?
– Зробив однозначний висновок: Данилюк не підсилить нашу команду. Я цілий рік аналізував його гру. Мені телефонував президент «Кардиналу» і пропонував переглянути його кандидатуру, запросити на кілька тренувань у «Тайм». Але розумієте, ми повинні запрошувати не 12, 13 гравця, щоби просто доповнити команду. Я б дуже хотів так працювати в «Таймі», щоби ми запрошували хоча би 6-7 гравців за рівнем гри. Щоби запрошений гравець одразу вписався у гру команди. А той, що з Ковеля, отримав травму на великому футболі. Йому зробили операцію у Львові, вона виявилася невдалою. Тепер потрібна ще одна операція... Мабуть щодо цього гравця тема також закрита.

– Хто з молодих гравців 1987-1988 років народження і молодших вам найбільше сподобався у цьому чемпіонаті?
– Непогано виглядав Дмитро Сорокін. Але не скажу, що він мені так уже сильно сподобався. Також викликає певну симпатію Шотурма, але остаточно висновок рано робити. Задатки у нього є, але чи зможе він себе реалізувати?.. Також виокремив би Стрільця із ЛТК. Саме цих трьох гравців я згадав, оскільки у них можна простежити вміння і розуміння міні-футболу.

– Ви кажете, що хочете зберегти команду, яка справді виглядала, як «машина». Але що будете робити у тому випадку, якщо одні гравці залишаться у «Таймі», а з іншими не вдасться керівництву домовитись?
– Я відразу кажу, у той же день, якщо не вдасться домовитись з тими гравцями, то я збираю дві валізи і їду. Це не важко. Я не хочу латати, потрібно вміти зберігати команду. Щоби команда була на хорошому рівні, то кожного року її треба освіжати. Після двохрічного перебування такої команди у Львові і після здобуття двох звань чемпіона ця команда зобов’язана ще двома-трьома гравцями посилитись. Це потрібно, щоби був ріст, прогрес і конкуренція. Потрібно влити свіжу кров. Тому, якщо мені не вдасться підписати усіх чи, бодай, Макаєва або Чепорнюка, я тут не залишуся. Адже саме я їх сюди кликав. Я своє спортивне слово виконав. У мене в контракті було сказано, що я за два роки маю привести команду до чемпіонства. Ми за два роки виграли два чемпіонства, а мали у завданні лише одне. До того ж перемогли у Кубку і в Суперкубку. Тому вважаю, якщо я розвернусь і піду, то на мене ніяких образ не може бути. Мої майбутні рішення залежать від рішень керівництва клубу. І це правильно.

– Щоби запросити 2-3 гравців, потрібно когось відсіяти, адже в команді не може бути 15 гравців.
– Чому ж ні? Може бути. Команда європейського рівня повинна складатися із 14-15 гравців. Враховуючи те, що наступного року нам уже не зможе на тому рівні допомагати Москвін. У реаліях того, що пішов Олександр Бондар. Ось ці два місця можна буде заповнити іншими гравцями. Це щонайменше! Плюс є вільне місце Тригубця, який пішов від нас зимою.

Продолжение следует...

Володимир КРУПЧУК, Футбол 5х5

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.