Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина. Первая лига
|
2994
1

Без інтриги не залишимося

Огляд матчів 33-го туру першості першої ліги

Без інтриги не залишимося

НАФТОВИК-УКРНАФТА - ДИНАМО-2 - 1:0 (1:0).
5 червня. 17.00. Охтирка. Стадіон «Нафтовик». 3500 глядачів.
Судді: О.Лаврів, В.Заровецький, Я.Куш (усі — Івано-Франківськ).
Делегат ФФУ: О.Чорний (Донецьк).
Охтирка: Дейнеко, Тарасенко, Юрченко, Карпенко, Харченко (Зайчук, 74), Єсип (Кикоть, 89), Бояринцев, Одинцов, Башлай (Прокурор, 83), Каракевич (Вітер, 71), Саванчук (Погорелов; 84). Запасні: Втюрин, Грачов.
Тренер: Сергій Шевченко.
Київ: Рудько, Допілка, Новак, Бутенін, Родіна, Кушніров, Люлька, Морозенко, Шевчук, Рижук, Коваль (Гаврась, 87). Запасні: Волинець, Парцванія, Боровець, Гриппа.
Тренери: Геннадій Литовченко, Юрій Калитвинцев.
Гол: Каракевич (22).
Попередження: Дейнеко (78) — Новак (42), Родіна (82).

Останній матч цієї першості на своєму полі господарі провели впевнено і порадували своїх уболівальників черговою перемогою. Гра розпочалася без розвідки і обидві команди з перших хвилин діяли в атакувальному ключі. У молодих динамівців активними на передньому рубежі були Коваль і особливо Шевчук, які своїми швидкими проходами намагалися розхитати оборону господарів. Та захист охтирської команди діяв надійно, і киянам не вдалося створити нічого серйозного біля воріт нафтовиків.

Загалом перша половина тайму пройшла без голевих моментів. Потім господарі підвищили швидкості, і їхня перевага майже одразу втілилися в забитий м'яч. Харченко зі своєї половини майже через усе поле виконав націлену передачу до лінії карного майданчика динамівців на Одинцова, той миттєво послав його Каракевичу, і Роман, вийшовши віч-на-віч з голкіпером, перекинув м'яч через Рудька в сітку воріт.

До речі, і в другому таймі (цього разу після передачі Єсипа) йому вдалося повторити аналогічну ситуацію, та лайнсмен зафіксував у нього офсайд. Каракевич провів за «Нафтовик», мабуть, свій найкращий матч у нинішньому сезоні, відновившись після місячної перерви, зумовленої травмою. І коли його замінили, глядачі проводжали Романа гучними оплесками.

Після перерви почин зробив оборонець господарів Тарасенко, який після передачі Єсипа пробивав з кута карного майданчика, але Рудько «витягнув» м'яч з «дев'ятки». Після цього господарі дещо знизили активність, і цим скористалися молоді динамівці, отримавши кілька нагод зрівняти рахунок. Мабуть, найреальнішу вони втратили на 23-й хвилині другого тайму, коли повз м'яч «промахнувся» Юрченко, але його підстрахували партнери і «винесли» шкіряну кулю зі свого карного майданчика.

Та тренери «Нафтовика», провівши ряд замін, зуміли налагодити гру на передньому краї атаки і вже підопічні Сергія Шевченка мали кілька хороших нагод збільшити свою перевагу. Після навісної передачі голкіпер киян відбив м'яч на Саванчука і той метрів з трьох не влучив у порожні ворота. Потім збили Єсипа (як здавалося; вже у карному майданчику гостей), але арбітр мав іншу думку і призначив штрафний на лінії, який дивідендів господарям не приніс. Уже перед закінченням поєдинку довгою передачею партнери вивели у карний майданчик Вітера, той, майже з лицьової лінії, виконав передачу Погорелову, який з хорошої позиції пробив трохи неточно, а Кикоть, який чатував біля дальньої стійки, дотягнутися до м'яча не зміг. А у вже компенсований арбітром час стовідсоткову нагоду збільшити рахунок не використав Прокурор. Спочатку він пробив у голкіпера, а після рикошету, з декількох метрів, не влучив у порожні ворота...

Ну що ж, нинішню першість «Нафтовик-Укрнафта» закінчив на своєму полі на мажорній ноті і за результатами другого кола, як відзначив на прес-конференції головний тренер Сергій Шевченко, займає перше місце. І тому вболівальники цієї команди з перспективою дивляться в майбутнє...

ФК ЛЬВІВ - ЗІРКА - 2:1 (1:1).
5 червня. 17.00. Добромиль. Стадіон «Княжа Арена». 800 глядачів.
Судді: М.Митровський, І.Кувік (обидва — Ужгород), С.Возняк (Миколаїв).
Делегат ФФУ: В.ЛІнке (Харків).
Львів: Ситников, Ковальчук, Гальчук, Романюк, Мостовий, Лупашко, Зозуля (Г.Баранець, 46), Б.Баранець (Даньків, 78), Чепурненко (Яворський, 86), Козак (Танчик, 71), Горкун (Мачуленко, 77).
Тренер: Віктор Ряшко.
Кіровоград: Білошапка, Михайлюк, Бурдіян, Котелюх, Смалько (Вечтомов, 67), Голоперов, Морозов (Драголюк, 72), Андрухов (Галенко, 66), Ситник, Гончарук (Денисов, 79), Салатін (Давидов, 61). Тренер: Ігор Жабченко.
Голи: Зозуля (45+1), Чепурненко (56) — Ситник (41, пен.).
Попередження: Козак (60), Гальчук (88) — Михайлюк (7), Котелюх (65).

Для футболістів Львова цей матч мав престижний характер. По-перше, молодим гравцям необхідно було довести керівництву клубу, що вони гідні виступати у цій команді й готові докласти максимум зусиль, аби втриматись у трійці призерів. По-друге, хлопцям доконче необхідно було перемагати «Зірку», адже не що інше як звитяга спроможна залікувати глибоку рану, якої львів'яни зазнали у грі із севастопольцями...

«Зірка», котра з добре львів'янам знайомими Бурдіяном, Драголюком і Гончаруком «засіла» у безперспективній середині турнірної таблиці, відверто дограє сезон на вільних нотах.

Господарі зі старту відточували ігровий малюнок з прицілом на ворота Білошапки, але з упевненістю: досвід принесе користь саме їхній команді. І вже на 10-й хвилині Гальчук понад тридцятиметровим пасом вивів на ударну позицію Горкуна. Нападник, мабуть, уже бачив м'яч у воротах і завдав удару. Але Білошапку такими трюками не злякати, не злякав і Валентин.

Далі слово взяли... гості. Андрухов виходив сам проти Ситникова, але ворота врятував Чепурненко. Далі Морозов не зміг обіграти того ж Чепурненка. У наступному епізоді Морозов і Салатін у парі не впоралися з молодим Ситниковим. Антон кінчиками пальців перевів м'яча на кутовий. Гончарук потужно вистрілив: цілив у «дев'ятку», та на щастя воротар — знову найкращий. Якби не майстерність Ситникова, було б зле.

Львів'яни свої ігрові прийоми виконували якось невпевнено. Більше того, у середині першого тайму можна було робити висновок: голів не побачимо. Невже хлопці забули про мотивацію, нехай і на наступний сезон?

А за п'ять хвилин до перерви «синьо-золоті» пропустили м'яч. Голеву комбінацію кіровоградців породила недбалість  львів'ян. Мостовий, мабуть, захотів від Андрухова отримати футболку на пам'ять. Андрій, рятуючи ситуацію, шарпнув за майку. Отже, пенальті, який справно реалізував Ситник.

Львів'яни опинилися в ролі наздоганяючих. І добре для них, що ще до перерви у компенсований арбітром час рахунок зрівняли. ЕІ сlаssісо розіграли Борис Баранець з Козаком. Борис «накреслив» голевий маршрут: Михайло вивів на голеву позицію Зозулю, про існування якого суперники «забули», і Дмитро з відстані тринадцяти метрів відновив рівновагу в рахунку.

Господарі поля продовжували володіти м'ячем і після перерви. І хоча на вістрі бракувало «вогника», однак таки забили. На 56-й хвилині три поперечні передачі посприяли голу. Козак — Романюк — Чепурненко, і Євген, як у свої кращі часи, немов на тренуванні, з десяти метрів увігнав м'яча у сітку воріт гостей. Участь воротаря у цьому епізоді була чисто символічною.

Далі переважала формальність. Львів'яни, ніби скинувши кайдани, заграли спокійно. Сталося це не без участі суперника, який ймовірно подумки був у дорозі в Кіровоград. М'яч так і не побував більше у сітці воріт. І було по грі.

КРИМТЕПЛИЦЯ - НИВА - 4:0 (1:0).
5 травня. 17.00. Молодіжне. Стадіон «КТ Спорт Арена». 600 глядачів.
Судді: Д.Кутаков (Бровари), А.Баранівський (Бородянка), В.Александренко (Вінниця).
Делегат ФФУ: К.Оганесян (Луганськ).
Молодіжне: Бандура (Вокальчук, 58), Візавер, Бойко, Щедраков, Антонюк, Абляметов (Саранчуков, 79), Печьонкін, Прийомов (Симончук, 53), Кучеренко, Діабі (Трухін, 56), Зубко (Погорельцев, 75).
Тренер: Олександр Севидов.
Тернопіль: Іллющенков, Лівіцький, Петрик (Слука, 64), Кормило, Грінченко, Шаповал, Беркита (Ключик, 59), Вонс, Мельник (Кавийчик, 57), Дуда (Задойко, 76), Городецький (Майдан, 46). Тренер: Сергій Німанський.
Голи: Абляметов (25), Діабі (51), Кучеренко (54, 77).
Попередження: Кучеренко (45) — Кормило (9), Петрик (41), Беркита (44).

Навряд чи хтось сумнівався у перемозі «тепличників», але своя інтрига була й у цьому матчі. Найкращий бомбардир прем'єр-ліги Артем Милевський забив за сезон 17 м'ячів. Рівно стільки ж було й на рахунку Сергія Кучеренка. Вболівальники кримської команди хотіли, ще й небезпідставно сподівалися на те, що найкращий бомбардир першої ліги обскаче найкращого стрільця елітного дивізіону.

Надії виправдалися, хоча чекати довелося досить таки довго. Голевих моментів у першому таймі (та й в усьому матчі) було так багато, що перераховувати їх немає сенсу. Скажу тільки, що перевага кримчан була тотальною.

1:0. Кучеренко вдарив по воротах, Абляметов зіграв на добиванні.

2:0. Після флангової передачі Антонюка Діабі грудьми заносить круглого у сітку.

А потім нарешті забив і Кучеренко. Спочатку ударом з лінії штрафного майданчика, а потім — після класного пасу лівого хавбека Дмитра Трухіна.

ГЕЛІОС - ПФК СЕВАСТОПОЛЬ - 0:1 (0:0).
5 травня. 17.00. Харків. Стадіон «Геліос-Арена». 550 глядачів.
Судді: А.Кузьмин (Миколаїв), О.Маньковський (Одеса), Н.Рачинська (Київ).
Делегат ФФУ: В. Головко (Дніпропетровськ).
Харків: Скрипник, Борїенко, Бочкур, Євстафієв, Волошин, Суспіцин (Гаді, 21), Сумцов, Соломаха, Даудов (Шатило, 82), Фоменко, Костюк (Колесник, 36). Запасні: Качоренко, Ергашев. Тренер: Сергій Кандауров.
Севастополь: Литовка, Шевелюхін, Степанов (Башлай, 64), Піскун (Чуланов, 46), Култишев (Шишкін, 46), Поліщук, Войнаровський (Меметов, 81), Ференчак, Ківа, Шевчук, Худоб'як (Жабокрицький, 46). Запасні: Сокоренко, Плешаков.
Тренер: Олег Лещинський.
Гол: Шевчук (81).
Попередження: Гаді (60), Борзенко (61) — Піскун (22), Шевчук (69).

Відверто кажучи, був на сто відсотків упевнений, що «Геліос» не програє. Міркуйте самі. Підопічні Лещинського в минулому турі вибороли путівку до прем'єр-ліги. Привід святкувати номер один. Зробили це в матчі проти головних конкурентів, причому на виїзді. Привід святкувати номер два. До всього цього святкового настрою повинна була доплюсуватися втома від переїзду майже через всю Україну (від Львова до Харкова трішки далі однієї тисячі кілометрів) й небажання гравців «моряків» ламати собі ноги напередодні довгоочікуваної відпустки.

Гра ж вийшла запальною — з великою кількістю боротьби, як кажуть наші коментатори, «на кожній ділянці поля», але практично без моментів. Головну роль, очевидно, зіграла довша лава запасних у гостей. Місця для маневру Лещинський мав значно більше, ніж Кандауров.

Гол зробив Жабокрицький, що вийшов на заміну. Він і до цього тероризував на правому фланзі захист харків'ян. А на 81-й хвилині своєчасно відкрився під діагональ з глибини поля, отримав м'яч, увійшов до штрафного майданчика господарів і, як на блюдечку, виклав круглого на ногу Шевчуку. Той ударом з чотирьох метрів не схибив.

Олег Лещинський,  головний тренер «Севастополя»:


—За останні вісім днів ми проводили вже третій поєдинок. Кожен з них був ключовим тому на полі у нас не все виходило, хлопці виглядали втомленими. Я задоволений лише тим, що футболісти, в результаті, проявили характер і виграли.

—Ваша команда рівно через місяць після завершення першості візьме старт у чемпіонаті країни серед команд прем'єр-ліги. Які у вас плани на міжсезоння, чи сильно зміниться склад колективу?

—Якби у нас була можливість, то ми б дали футболістам відпустку хоч би на тиждень. Але її у нас не буде — вони відпочинуть максимум три дні. Щодо складу: намагатимемося підсилити ті позиції, які, на наш погляд, шкутильгають. Кардинальної ротації не буде. Це було б несправедливо щодо тих хлопців, які своєю працею заслужили право грати в прем'єр-лізі. Ми розуміємо: рівень в еліті абсолютно іншій, ніж у першій лізі, але сподіваємося, що наші гравці, потрапивши на вищий рівень, почнуть грати відповідно.

—Домашні матчі «Севастополь» проводитиме в Симферополі?
— Так, до зимової перерви ми прийматимемо своїх суперників на полі симферопольського стадіону «Локомотив».

ДНІСТЕР - ПФК ОЛЕКСАНДРІЯ - 0:1 (0:1).
5 травня. 17.00. Овідіополь. Стадіон «Дністер». 1000 глядачів.
Судді: О.Павлюк (Київ), Р.Кисельов, О.Паращенко (обидва — Суми).
Делегат ФФУ: В.Шаленко (Харків).
Овідополь: Лавренцов, Вишталюк, Хромих (Продай, 69), Буряк, Лещук, Полтавець, Лобан (Платунов, 39), Д.Пархоменко, К.Пархоменко, Степанишин (М.Булганін, 83), Кошка (Піцик, 63). Запасні: Паламарчук, Немчанінов, Мочуляк.
Тренер: Андрій Пархоменко.
Олександрія: Паньків, Маринчук (Гаврюшов, 70), Чередниченко, Іващенко, Зейналов, Кременчуцький, Запорожан (Кочура, 90+1), Шупик (Локтіонов, 80), Колесник (Сухоцький, 75), Ксьонз (Мельник, 86), Сидоренко. Запасні: Чумак, Грицук.
Тренер: Володимир Шаран.
Гол: Запорожан (37).
На 42-й хвилині Полтавець не реалізував пенальті (воротар).
Попередження: Кошка (8), Хромих (16) — Колесник (65), Запорожан (85).

Більшу частину першого тайму на полі точилася рівна боротьба, хоча вищий клас олександрійців давався взнаки — вони якось надійніше контролювали м'яч. Попри це господарі перехопили ініціативу й перейшли на половину поля підопічних Шарана. Не знаю, можливо, такою була тренерська задумка Володимира Богдановича, але тільки-но овідіопольці осміліли, як гості відкрили (а заодно й закрили) рахунок у матчі. Удар «з переляку» Андрія Запорожана від кута штрафного майданчика у дальню «дев'ятку» не залишив Лавренцову жодних шансів. Пам'ятаєте, як Баслер у Лізі чемпіонів сезону-1999/2000 забив київському «Динамо»? Щось схоже витворив і Запорожан.

Відразу ж Степанишин міг зрівняти рахунок, але змарнував класний момент. Та це був далеко не останній епізод у овідіопольців — за кілька хвилин до свистка на перерву штатний пенальтист олександрійців (ось що таке іронія долі!) Кирило Сидоренко порушив правила у своєму штрафному майданчику проти того ж таки Степанишина. Полтавець бив пенальті начебто непогано, але найкращий кіпер першої ліги цього сезону (на мою думку) Юрій Паньків у красивому стрибку парирував цей удар.

Другий тайм пройшов під повним контролем гостей — вони не дали жодного шансу «Дністру», аби скоротити рахунок і лише в доданий арбітром час Валентин Полтавець зі штрафного ледь не забив, але політ Паньківа був не менш гарний й набагато ефективніший, ніж удар дністровця.

Володимир Шаран: «Ми домовилися між собою потрапити в четвірку кращих команд першої ліги. Хочу, щоб хлопці були максималістами. Ми знали, що в першому таймі у нас буде більше сил, оскільки фізично ми готові краще за суперника, тому намагалися пресингувати на половині поля «Дністра». А в другій половині зустрічі ми зіграли більше позиційно. Таку установку я дав у перерві».

Андрій Пархоменко: «Що й говорити, справді здорово пробив футболіст «Олександрії», влучивши в «дев'ятку» і забивши красивий гол. Потім суперник грав «за рахунком». Ми намагалися переламати хід гри, самовіддача у хлопців була непогана, а от пенальті не забили. Звичайно, якби Полтавець забив пенальті, була б зовсім інша гра».

ФЕНІКС-ІЛЛІЧІВЕЦЬ - АРСЕНАЛ - 2:2 (2:1).
5 червня. 17.00. Калініно. Стадіон «Юність». 400 глядачів.
Судді: В.Головко (Дніпропетровськ), М.Чертоляс (Херсон), В.Луцький (Івано-Франківськ).
Делегат ФФУ: Р.Дадов (Донецьк).
Калініно: Литовченко, Рябко, Луценко, Бобух, Тітомир, Цимбал (Антонюк, 46), Івашко (Патяк, 79), Акчурин (Бриль, 87), Панченко (Блудов, 46), Семенина (Плетньов, 68), Малюк.
Тренер: Анатолій Беляй.
Біла Церква: Литвин, Бурлін (Алеканов, 65), Смішко, Кривошеєв, Степанюк, Рибковський (Гонщик, 57), Коваленко, Кармалита, Деревльов (Войтович, 46), Товкацький (Герасименко, 44), Коваль.
Тренер: Ігор Артимович.
Голи: Рябко (5), Івашко (11) — Смишко (7), Гонщик (90+2).
На 90+3-й хвилині Кармалита не реалізував пенальті.
Попередження: Тітомир (36), Луценко (50), Малюк (52), Акчурин (63), Рябко (71) — Коваль (53), Гонщик (66), Степанюк (90).

Ігор Артимович: «Ми невдало почали матч, двічі помилилися. Гра після цього перейшла в таке русло, коли нам необхідно було атакувати, хоча спочатку в нас був план зіграти від оборони, другим номером. У другому таймі вже перелаштувалися, господарі відійшли назад, завдяки вдалим замінам дотисли суперника. Нічийний результат — по грі, бо за рахунку 2:1 у господарів було кілька моментів, щоб забити третій м'яч».

Анатолій Беляй:
«По сьогоднішній грі претензій до футболістів у мене немає. Звичайно, пропустили необов'язкові м'ячі. Аналізуватимемо виступ у першості, що завершується, і готуватимемося до наступної».

ВОЛИНЬ - ПРИКАРПАТТЯ - 5:1 (3:0).
5 червня. 17.00. Луцьк. Стадіон «Авангард». 8200 глядачів.
Судді: В.Романов (Дніпропетровськ), В.Жарий (Павлоград), Б.Бучинський (Тернопіль).
Делегат ФФУ: В.Шельменко (Київ).
Луцьк: Ндоє, Мостовий, Грінченко, Кану (Лео Коста, 64), Майкон, Довгий, Кінаш, Павлов (Бабир, 72), Герасим'юк (Пічкур, 88), Шарпар, Гошкодеря (Литовченко, 76).
Тренер: Віталій Кварцяний.
Івано-Франківськ: Іконников, Гнатюк (Подригуля, 53), Маковійчук, Бут, Барчук, Коржук, Деркач (Микуляк, 55), Іванишин, Ревуцький, Бровкін (Вірстюк, 63), Цкарозія (Стоцький, 81).
Тренер: Сергій Пташник.
Голи: Майкон (5, 12), Павлов (38, 62), Кінаш (80) — Коржук (58).
Попередження: Майкон (30), Довгий (90+3) — Барчук (20), Цкарозія (77).
Вилучення: Грінченко (84) — Подригуля (84), Барчук (90+1).

Віталій Кварцяний
: «Ви бачили, що команда грала дуже добре. Останні перемоги згуртували хлопців. Кожна гра дедалі більше допомагала відчувати партнерів. Коли щось не виходило, то цього все одно було відсотків на тридцять менше, ніж у попередніх матчах. Наша команда демонструє хорошу переможну гру вже 10 матчів поспіль. Дуже важливо, що вболівальник сьогодні йде на футбол. Можливо, у них немає часу, адже нині дачі, городи... Та це дуже важливо. Сьогодні мене розчарувало тільки те, що «Севастополь» виграв за вісім хвилин до кінця гри. Але ми будемо боротись до останнього. Ми будемо готуватись, щоб зіграти добре в Олександрії. Це буде дуже важливий матч для нас».

Сергій Пташник:
«Ми не могли нічим протидіяти луцькій команді. Між нашою командою і «Волинню» дуже велика різниця. У всіх компонентах гри суперник нас переважав».


Валерій ЧЕРНЕЦЬ, Олександр ПАУК, Олександр ОЗІРНИЙ, Олександр ТРАВЯНКА, газета «Український футбол»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе
Футбол | 24 апреля 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранов в возрасте 35+, которые продолжают карьеру в Европе

Для кого-то из них предстоящее лето, вероятно, принесет момент, когда придется попрощаться

В Челси принято решение о будущем Мудрика
Футбол | 24 апреля 2024, 19:01 3
В Челси принято решение о будущем Мудрика

«Пенсионеры» расставили приоритеты в отношении украинца

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
jack19892008
Вперед Звезда!