Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1681
3

КОНОНОВ: «У всех нас появилась общая цель!»

Наставник «Карпат» подвел итоги сезона и рассказал о сборной, трансферах и межсезонье

КОНОНОВ: «У всех нас появилась общая цель!»
Олег Кононов

Сезон 2009/2010 уболівальникам «Карпат» подарував чимало приємних моментів. Чого варта лише перемога над «Динамо», в якого наша команда не вигравала майже десять років. Після тривалої перерви «зелено-білі» обіграли і «Металіст», і «Дніпро». Та найголовніше, що карпатівці вчетверте у своїй історії здобули право представляти Україну в єврокубках. Причому вперше вони це зробили за підсумками національного чемпіонату. Проте головний тренер «Карпат» Олег Кононов хоча й не приховував свого задоволення від виконання поставленого завдання на сезон, наголосив, що це лише початок, а попереду ще чимало повсякденної роботи.

– Не буду приховувати, я радий, що нам вдалося виконати головне завдання, яке перед початком сезону поставило перед командою керівництво клубу. Тим більше, що путівку в Лігу Європи ми вибороли достроково. Потішила й наша молодіжна команда, яка вперше виграла золоті медалі першості країни, хоча завдання у неї було пробитися в призери. Причому зробила це дуже впевнено – очолювала турнірну таблицю практично з першого туру, а в кінці її перевага над другим призером склала 11 очок. Ну й, звісно, приємно відзначити, що троє гравців «Карпат» отримали запрошення до національної збірної України. Вважаю, що це також є достатньо високою оцінкою роботи тренерського штабу нашої команди. Звідси я можу зробити висновок, що запропонована система роботи з підготовки футболістів починає давати перші результати. І це найголовніший висновок, який я б хотів зробити. Але при цьому я чітко усвідомлюю, що це лише початок – попереду ще дуже багато повсякденної рутинної роботи. Проте іншого шляху, якщо ми хочемо вийти на серйозний рівень, у нас немає.

«Пропоную в збірну Ткачука, Голодюка, Кожанова і Кополовця»
– Окрім Худоб’яка, Федецького і Ощипка, хто ще, на вашу думку, заслуговує на те, аби йому надали шанс спробувати себе в головній команді країни?

– Думаю, що перш за все на це заслуговує Кожанов, а також Голодюк. Переконаний, що вони обов’язково вже найближчим часом одягнуть футболку збірної України. Напевне, можна було б надати шанс і Ткачуку. А ще, можливо з натяжкою, і Кополовцю. Міша дуже сильно додав за останні півроку, і я б порадив тренерам збірної до нього придивитися більш прискіпливо – у нього чималий потенціал.

– Про збірну поговоримо більш детально іншим разом, а зараз давайте повернемося до справ «Карпат». Багатьох уболівальників цікавить питання, в чому секрет вашої роботи – адже за два роки, що ви тренуєте «Карпати», всі гравці без винятку додали в майстерності.
– Навіть не знаю, що відповісти на це питання. В принципі, ніякого секрету в мене немає. А наші результати – це плід виконаної роботи гравцями та тренерами упродовж підготовчого періоду та всього сезону. Ну й, звісно, не можу не відзначити, що нам вдалося чи не найголовніше – сформувати в кожного з нас спільну мету, яка і об’єднала нас у колектив однодумців. І гравці, і тренери, і керівництво клубу прагнуть розвиватися, щоб вийти на новий рівень, який дозволить не лише досягати високих результатів в Україні, а й гідно представляти український футбол у Європі. Саме це прагнення створює відповідне відношення у футболістів до своїх професійних обов’язків. Кожен з них розуміє, що лише самовіддана праця і цілеспрямованість дозволять їм досягти серйозних успіхів. Напевно, я говорю на перший погляд банальні прописні істини, але повірте, без них у сучасному футболі немає що робити.

– Ще одне питання, яке багатьох цікавить. «Карпати» багато років вважалися домашньою командою. А нині, спостерігаючи за грою команди, дуже важко розрізнити, де вона грає – вдома чи на виїзді.
– І знову відповідь буде доволі простою. Справа в тому, що ми хочемо займати високі місця. Для цього необхідно набирати очки, тобто вигравати. А щоб обіграти суперника, не можна відсиджуватися в обороні – необхідно атакувати. За виграш – і вдома, і в гостях – дають три очки, а тому ми прагнемо грати в атакуючий футбол у кожному матчі, незалежно від місця його проведення. Інша справа, що не в кожному матчі нам це вдається.

«Треба воротаря»
– Попереду літнє міжсезоння. В цей час чи не найбільш цікавим питанням для вболівальників є кадрові зміни в команді. Давайте розпочнемо із втрат: чи має намір хтось з гравців «Карпат» залишити команду?
– Я хочу, щоб всі гравці залишилися в «Карпатах». І керівництво клубу мене запевнило, що так воно й буде.

– Однак схоже, що вас з наявними кадрами наразі не все влаштовує. Адже в «Карпатах» вже є двоє нових бразильців. А в ЗМІ є інформація, ніби керівництво клубу має намір придбати ще двох гравців.
– Почнемо з того, що підсилення жодній команді ніколи не завадить. І потім, для того щоб гравці не застоювалися в своєму розвитку, їм потрібно постійно відчувати подих у спину конкурентів. От і зараз ми взяли в оренду двох молодих бразильців. Щось конкретне мені про них сказати важко. Я бачив їх лише на тренуваннях. Скажу відверто, вони мені сподобалися. В усякому разі вони нічим не гірші за наших хлопців.

– Вибачте, але легіонери повинні бути на голову сильнішими за гравців з українським паспортом. В іншому разі не бачу сенсу їх брати.
– Я з вами абсолютно згідний. Що вони не гірші за українців, я сказав, щоб перестрахуватися. Але щоб зробити остаточні висновки про них, потрібно подивитися їх у грі. Самі розумієте, що тренування і гра – це не одне й те саме.

– Серед наших тренерів є така думка, що в команді не може бути більше одного бразильця. Коли їх кілька, вони одразу створюють свою мафію.
– Я так не вважаю. Все залежить від того, як побудувати з ними роботу. А мафію (сміється. – Авт.), повірте мені, можуть в команді організувати і свої гравці, або легіонери з інших країн – це вже як вийде.

– Окрім цих двох бразильців, ще когось з новачків в команді слід очікувати?
– Я вважаю, що «Карпати» є достатньо добре укомплектованим колективом. Однак нам необхідно ще взяти щонайменше двох гравців. Перш за все це стосується позиції воротаря. Тлумак весь сезон відстояв на високому рівні. Але йому потрібен хороший дублер. Я не маю претензій до Мисака і Піцана – це хороші і перспективні воротарі. Але вони – це наше майбутнє. Адже обоє ще дуже молоді. А у нас попереду надзвичайно відповідальний сезон, в якому на нас чекають важкі ігри в чемпіонаті та Кубку України і в Лізі Європи. Тому нам необхідно взяти воротаря з досвідом виступів у єврокубках. Я б волів, щоб це був воротар, який грає в Україні, але як воно вийде, побачимо. Ми зараз над цим питанням працюємо. Також нам потрібен і забивний центрфорвард.

«Ґурулі думає не лише про футбол»
– Повертати Кузнецова з оренди не збираєтеся?
– В цьому питанні не все залежить від нас. Якщо «Аланія» прийме рішення, що Сергій їм потрібен, то він залишиться у Владикавказі.

– Цього сезону було чимало нарікань на гру Сергія Зеньова.
– Знаєте, я також не зовсім задоволений тим, як він прогресує. Але це насправді талановитий хлопець з хорошими даними. У нього висока стартова і дистанційна швидкість. Він володіє непоганою технікою і має добре поставлений удар.

– То чому ж він не забиває – вся проблема в психології?
– Правильніше буде сказати, у менталітеті. Знаєте чим він відрізняється від тих же українців? Коли ставиш молодого українця, він починає гризти землю, щоб довести, що він кращий за інших і щоб вибороти місце в складі. А Зеньов має справжній естонський менталітет – він дуже спокійний, виважений. Так само він поводиться і на полі. Можливо, дається взнаки, що в Естонії у нього не було серйозної конкуренції. Він у дуже юному віці вже грав за національну збірну своєї країни і навіть забивав. В Україні все по-іншому, от він ніяк і не може вийти на потрібний рівень росту. Але він прогресує, щоправда, не так швидко, як цього б хотілося нам усім. Однак я дуже сподіваюся, що його прорве.

– Не помітно прогресу і в діях ще одного легіонера – грузина Олександра Ґурулі.
– У випадку з Ґурулі дещо інша причина. Справа в тому, що він одружується (весілля – 29 травня. – Авт.), і останнім часом його думки зайняті не стільки футболом, скільки підготовкою до весілля. Але це не може бути серйозною причиною зниження рівня гри. Я вже мав з ним розмову з цього приводу і прямо йому сказав, що на нього чекає дуже серйозна конкуренція за місце не лише в основному складі, а й взагалі в команді. Тому все залежить лише від нього. Якщо футбол у нього й надалі не буде на першому місці, то доведеться робити певні висновки. Але це дуже талановитий гравець, який може ще принести «Карпатам» чимало користі.

«Шанс є в кожного»
– А хто з молодіжки може реально вже в новому сезоні підсилити головну команду клубу?

– Коли я говорю про підсилення та про конкуренцію, то маю на увазі перш за все гравців нашої молодіжної команди. Скажу, що практично всі вони можуть пробитися в основний склад.

– Але для цього необхідно, щоб їм дали принаймні шанс себе проявити.
– В останніх іграх сезону виходили на поле Мартинюк і Габовда. Мартинюк в матчі з «Кривбасом» навіть вийшов у стартовому складі. Гру вони не ослабили, але й не підсилили. А я на це розраховував. Можливо, якби Габовда забив у Сімферополі (а шанс у нього був відмінний), це б додало йому впевненості і все пішло б у нього трохи краще. А так, коли він вийшов на заміну у грі з «Кривбасом», то виглядав трохи розгубленим і зіграв нижче свого рівня. Саме тому в грі у Маріуполі він так і залишився на лаві запасних до кінця матчу. Але я дуже сподіваюся, що Юра себе ще покаже. Так само, як і Славік Мартинюк та інші хлопці. Декого з них ми візьмемо на літні збори і в них буде нагода себе проявити. Головне, щоб вони не задовольнялися лише тим, що їх беруть на тренування чи збори основного складу. Їм необхідно весь час (на кожному тренуванні, кожні 10-15 хвилин, коли їх випускають на поле) доводити, що вони гідні того, щоб на них розраховували як на гравців основи. Вони повинні розуміти, що грають у професійній команді, яка бореться за результат у кожній грі, в кожному матчі. А ще скажу, що молодому гравцю треба вміти скористатися тим моментом, коли в складі команди є «дірка» і тобою її закривають.

– Можна більш конкретно?
– Візьмемо для наочного прикладу того ж Голодюка. Він виходив на поле на 10-20 хвилин, але нічого особливого не показував. Однак коли виникли проблеми в півзахисті, ми його поставили у стартовий склад. І він заграв! Щось схоже вийшло і з Кожановим. Коли він приїхав з Донецька, то був далеко не гравцем основи. Однак коли в силу певних обставин з’явилося місце на правому фланзі, він своїм шансом скористався на всі сто відсотків: вийшов і забив. Тоді ми його знову поставили і він знову забив. Тому хочу побажати молодим гравцям терпіння, віри в себе і готовності доводити право на місце в основі за будь-яких обставин. Характер у футболі відіграє надзвичайно велику роль.

«Збірники вийшли на новий рівень»
– Завдання на новий сезон з керівництвом клубу вже обговорювали?

– Завдання випливають з того, що ми хочемо рости і розвиватися. Зрозуміло, що в чемпіонаті зробимо все, аби виступити принаймні не гірше ніж цього року. А в принципі, хочемо боротися за медалі. В Кубку України також хочемо виступити якомога краще. Те саме скажу і про Лігу Європи. Звісно, хочеться в ній затриматися якомога довше. Ставимо завдання пробитися в груповий турнір. Але давайте все робити за порядком. Тому спершу необхідно пройти другий кваліфікаційний раунд. Зараз для нас головне правильно спланувати підготовку і на зборах виконати весь план роботи.

– І як та де плануєте готуватися у літнє міжсезоння?
– Гравці з відпустки виходять 2-го червня. Після поглибленого медогляду до 18-го числа тренуватимемося у Львові. Хоча, можливо, кілька днів проведемо і в Трускавці. А 18-го червня поїдемо на тренувальний збір. Зараз вирішується питання, де його проведемо – в Австрії чи в Угорщині. Додому повернемося 3-го або 4-го липня і вже у Львові будемо готуватися до першого матчу в Прем’єр-лізі, яка стартує 10-го липня. А 15-го липня перша гра в Лізі Європи.

– Ви сказали, що команда повертається з відпустки 2-го червня. То виходить, що у наших збірників влітку відпочинку не буде взагалі.
– По-перше, на відпочинок вони мали кілька днів по завершенні сезону. А по-друге, хлопці вийшли на новий для себе рівень. До гравців збірної інші вимоги, вони й матчів у сезоні мають більше. Значить, хлопці повинні бути до цього готові і їм необхідно вчитися відпочивати між іграми. Хоча, можливо, що ми їм до від’їзду на закордонний збір дамо кілька днів перепочити. Побачимо, в якому стані вони повернуться в команду зі збірної.

– А де проведете відпустку?
– Планую з’їздити в Білорусію, у Вітебськ. Треба провідати родичів, вирішити кілька домашніх питань і зробити новий закордонний паспорт. А потім поїду в Росію – мої батьки живуть у Курську. До Львова повернуся наприкінці червня.

– Цікаво, а де, на вашу думку, знаходиться ваш дім?
– (Після паузи. – Авт.) Якщо відверто, я й сам не знаю. Хоча, напевне, все-таки у Вітебську...

Інформаційний центр ФК «Карпати», Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Омбудсмен просит Шевченко принять меры в отношении члена своей команды
Футбол | 19 апреля 2024, 14:23 12
Омбудсмен просит Шевченко принять меры в отношении члена своей команды

Скандал с участием Александра Шевченко и Евгении Сагайдак получил продолжение

Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов
Футбол | 19 апреля 2024, 10:17 1
Жозе Моуриньо признался, за кого будет болеть в Лиге чемпионов

Португалец выделил единственный клуб, который возглавлял в своей карьере

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
pupkinvasya
Тренерові теж пощастило з командов)))
andr2896
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
ViclyPucly
Дуже хороший і адекватний тренер. "Карпатам" просто повезло з ним. УСПІХІВ і ПЕРЕМОГ!!!