Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1818
0

Микола ЛИСЕНКО: «Поки живемо на старому багажі»

Розмова з головним тренером дівочої (WU-17) збірної України

Микола ЛИСЕНКО: «Поки живемо на старому багажі»
Оксана Яковишин

Ще однією збірною України серед жіночого футболу, котра так само, як і «молодіжка», не пройшла кваліфікацію до Євро-2010, стала дівоча (WU-17) команда Миколи Лисенка. Наші дівчата, нагадаємо, у домашньому еліт-раунді, що проходив у Симферополі, не витримали в груповому етапі конкуренції з ірландками, шведками та полячками. Та треба дивитися вперед. І про те, які ж перспективи у дівочої збірної, ми поговорили з наставником команди Миколою Лисенком.

— Миколо Івановичу, які враження залишив у вас турнір у Симферополі?
— Коли ми восени завершили перший груповий етап відбіркового циклу, команда перебувала в оптимальній формі. Навесні ж уже склалася зовсім інша ситуація, і треба дякувати Федерації футболу України за те, що нам було надано можливість виїхати до Омська на турнір «Євразія». Ми лише на цьому турнірі змогли побачити команду в справі. Дещо зарано, щиро кажучи, стартував цей відбірковий етап, і нам дуже потрібно було побачити, в якій формі наші гравці.

Ми посіли в «Євразії» перше місце. Проте оптимального складу нам не вдалося зібрати. П'ятеро футболісток, яких було залучено за молодіжну збірну WU-19, — Валерія Гаєвська та Ольга Овдійчук (обидві - «КОЛісп» Костопіль), Олена Тельна («Дончанка-ЦПОР» Донецьк), Дарина Воронова (ДЮСШ-9 Одеса) та Оксана Яковишин («Легенда» Чернігів) - це гравці основного складу нашої команди. Вони готувалися і виступали за «молодіжку» і в Сочі на турнірі «Кубанська весна», і потім, у Бельгії, на відбірковому етапі до Євро-2010.

Ці дівчата приїхали після турнірів стомлені. Одним із наслідків цього стало те, що у Симферополі на стартову гру еліт-раунду проти збірної Ірландії ми вийшли, практично, як з чистого аркушу. А на тому п'ятиденному зборі в Алушті, який передував турніру, ми намагалися гравців поберегти. На самому турнірі в Симферополі команда зіграла так, як змогла. Хоча від гравців, які залучалися до команди WU-19, ми очікували більшого.

Перша і основна гра, на яку ми робили найбільшу ставку, була проти ірландок. Ми спеціально готувалися до неї, планували, що саме в ній ми маємо брати «свої» очки. Як бачимо — не вийшло. Загалом, у нашій групі всі команди — Ірландія, Швеція, Польща, Україна — одного рівня. А ось якщо порівнювати рівень жіночого футболу у цих країнах, то до Ірландії і Швеції нам ще дуже далеко. На жаль, ми поки живемо на старому багажі.

Останню гру проти збірної Польщі ми хотіли відіграти на хорошому рівні. Матч збігся з трагічною подією для Польщі (загибель її президента Леха Качинського). В душі ми не хотіли засмучувати суперниць, однак вийшли грати на перемогу. Вважаю, це був один з найкращих матчів нашої дівочої збірної у цьому відбірковому циклі.

На жаль, залишилися питання щодо арбітражу. Склалося враження, ніби ми грали на виїзді.

— Які подальші плани у вашої команди?
— У середині травня стартують змагання Міжрегіональних центрів розвитку жіночого футболу. У нас створено чотири центри, і в кожному з них проходитимуть змагання за участю збірних областей. Дівчата 1995-96 р.н. якраз поповнять лави нашої команди.

— Яких кадрових змін очікувати в команді, і кого ви порекомендуєте для молодіжної збірної?
— Тих п'ятьох дівчат, які вже залучалися до «молодіжки», однозначно рекомендуватиму і надалі, а також — майже шестеро гравців.

— Який загальний рівень підготовки дівчат у школах?
— Ми їздили торік на семінар з розвитку футболу до Норвегії. Нас вразило ставлення тамтешньої національної федерації до жіночого футболу. Там немає розділення на жіночий і чоловічий — там є футбол. Ставлення, інфраструктура, навчально-тренувальний процес — це небо і земля порівняно з нами.

Головне, щоб для жіночого футболу була підтримка місцевих федерацій футболу, а тренерів-фанатів вистачає. В Росії, наприклад, з дівчат 1995-96 р. н. створено збірну, яка братиме участь у дитячій Олімпіаді. У нас чомусь такої команди ще немає. Я завжди порушую питання — чому ми завжди все робимо пізніше і завжди навздогін.

Цього року, на щастя, є такі змагання, як турнір «Діти — олімпійська надія», чемпіонат України серед дівчат 1994-95 р. н., змагання Міжрегіональних центрів розвитку жіночого футболу, тобто усі вікові категорії будуть задіяні.

— Які найближчі плани дівочої збірної?
— Приблизно у серпні планується в Чернігові міжнародний турнір, куди запрошені збірні  Уельсу, Росії, Білорусі та, напевно, Казахстану. У вересні передбачається навчально-тренувальний збір і спаринг зі збірною Уельсу. А у жовтні в Австрії стартує перший етап відбіркового циклу до Євро-2011, де нашими суперниками, крім господарів, будуть збірні Румунії та  Шотландії.


Олексій КОМАРОВСЬКИЙ, газета «Український футбол»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(2)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 17:15 0
Фавориты? Стали известны коэффициенты на первый матч Украины на Евро-2024

17 июня подопечные Сергея Реброва проведут поединок против Румынии в 1-м туре группы Е

Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 07:20 4
Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами

В борьбе за титул во Флориде осталась одна американка

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.