Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2937
1

МАКОВЕЙ: «Як арбітр, розумію футболістів»

Відомий в минулому футболіст після завершення кар'єри став арбітром

МАКОВЕЙ: «Як арбітр, розумію футболістів»
Игорь Маковей

Футболіст Ігор Маковей добре відомий не лише в Україні, а й в Ізраїлі та Азербайджані: більшість своїх успіхів здобув саме у вищих лігах цих країн. Проте професія футболіста передбачає ранню пенсію, і далеко не всі мають бажання по завершенні активної кар'єри розлучатися із футболом. Хтось очолює команди, хтось тренує дітей. І зовсім маленька частка гравців, а тим паче - таких відомих, займається суддівством. Наш герой був футболістом, а тепер пробує себе в ролі арбітра.

— Ігорю, як вам спало на думку прилучитися до суддівства?
—Це було ще років чотири тому. Я саме повернувся з Азербайджану, де відпрацював контракт, і чекав пропозицій з українських клубів. А через те, що траплялися лише запрошення на півроку з клубів першої та другої ліг почав думати, як же жити далі? На той час мені було З0, і вже півроку я лишався без команди. Але я такий, що без футболу не можу — мені навіть сняться гра, поле, м'яч. Я порадився з розумними людьми й вирішив узятися за свисток з прапорцем. Так і пішло: тренуючи дітей, почав паралельно їздити на збори, судити. Спершу обслуговував матчі чемпіонату Вінницької області, де я нині мешкаю, потім — всеукраїнської ДЮФЛ, студентську першість. Цей рік — перший, який я проводжу в якості арбітра другої категорії в другій лізі.

—І як воно — в новій якості?
—У плані читання гри, розуміння моментів — жодних проблем нема. Працюю над теорією арбітражу, намагаюся переключатися під час гри із точки зору гравця на точку зору арбітра. Керуюся гаслом — не заважати грати футболістам. Я — арбітр змішаного типу. На лінії працював на матчі «Буковина» — «Моршин», у якості судді в полі обслуговував у Кам'янці-Бузькій зустріч між «Львовом-2» та «Миколаєвом».
Чи важко відбігати матч? Ні, тримаю себе в формі. Звичайно, ваги, що потрібна футболісту, не маю, але всі необхідні арбітру тести та нормативи виконую.

—Коли ви самі були футболістом, з арбітрами знаходили спільну мову?
—У молоді роки всяке бувало — я був запальний, конфліктував, сварився. Проте чим досвідченіший, чим класніший футболіст, тим менше він обговорює дії арбітрів, а більше аналізує свої. Нині, після всіх своїх виступів у якості гравця, я добре розумію футболістів. Але й спуску не даю: мені вони точно не скажуть: «Що ти бачив, де ти грав?». Намагаюся потихеньку завойовувати й маленький суддівський авторитет.

—Футболіст Ігор Маковей ставав призером вищих ліг, забив 52 м'ячі в кількох сотнях матчів. Чого прагнете досягти у якості арбітра?

—У нашій країні будуються нові красиві стадіони, розвивається чемпіонат. Дуже хотів би на заповненій «Донбас-Арені» або на реконструйованому «Олімпійському» судити фінал Кубка України або відповідальний матч УПЛ.


Артур ВАЛЕРКО, газета «Український футбол»

футбол
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти
Футбол | 18 апреля 2024, 07:15 1
Анчелотти оценил матч с Ман Сити, в котором Лунин дважды отразил пенальти

Карло прокомментировал победу «Реала» в ответном матче 1/4 финала Лиги чемпионов

Заря – Шахтер.  Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины
Футбол | 18 апреля 2024, 13:20 48
Заря – Шахтер.  Прогноз и анонс на матч чемпионата Украины

Юбилейный матч «Зари» и «Шахтера» в УПЛ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
tsvyatt
Чемпіонат чернівецької області з футболу: 2 тур.
http://www.buksport.cv.ua/view_post.php?id=214