Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1210
0

ЕЛЬКІНСОН: «Ми на початку шляху до створення суперклубу»

Бесіда з президентом «Ферро-ЗНТУ» Валерієм Елькінсоном

ЕЛЬКІНСОН: «Ми на початку шляху до створення суперклубу»

Домашній матч «Ферро-ЗНТУ» з «Дніпром» підвів риску під виступами запорізьких баскетболістів не тільки в першому колі регулярного чемпіонату Суперліги, а й загалом у календарній половині сезону. Саме з оцінки її й розпочалася наша бесіда з президентом клубу Валерієм ЕЛЬКІНСОНОМ.

- Гадаю, на сьогодні наша команда домоглася максимальних результатів, як у чемпіонаті, так і в розіграші Кубка Суперліги, -- стверджує Валерій Альбертович.

- Для керівництва клубу це стало несподіванкою?
- Команда пройшла ґрунтовну підготовку до сезону, й ми сподівалися на стабільні результати, але, якби я сказав, що ми мали абсолютну впевненість у тому, це було б неправдою. Втім, наші баскетболісти демонструють злагоджені командні дії, бойовий дух, і це не може не радувати. Додатковим стимулом для гравців стало те, що на старті сезону ми більшість матчів провели вдома. Звідси й упевненість у власних силах, і,звісна річ, результат. Щоправда, в другій половині першості переважно гратимемо на виїзді. Тоді й зробимо висновки про слушність такого календаря.

- Отже, поки що розчарувань не було?
- На жаль, є. Маю на увазі припинення існування БК «Донецьк», у зв’язку з чим ми втратили перемогу, здобуту в гарній грі. Згідно ж із Правилами ФІБА, команда, що з якихось причин відмовилася від участі в двох матчах, опускається на останню сходинку турнірної таблиці, результати ігор за її участю не анулюються, а в тих матчах, що не зіграні, суперникам клубу-відмовника присуджуються перемоги. На жаль, у регламенті Суперліги цей момент взагалі не відображений. Рівненський «Пульсар» теж позбувся переможного очка, і керівництво цього клубу звернулося з листом до директорату Суперліги щодо перегляду рішення про анулювання результатів усіх матчів за участю «Донецька». Ми підтримали прохання рівненчан і очікуємо, що справедливість восторжествує.

- У сучасному баскетболі високо цінується універсалізм. Кого з гравців очолюваного вами клубу можна віднести до розряду багатопланових баскетболістів?
- Головний тренер «Ферро-ЗНТУ» Кирило Большаков віддає перевагу швидкому баскетболу. Під цю концепцію він добирав і виконавців. Ми не шукали дуже високорослих гравців. Приміром, універсальним баскетболістом можна вважати Чарльза Томаса, чий зріст 203 см. Він може зіграти на позиції четвертого номера, володіє й дальнім, і середнім кидками, здійснює стрімкі проходи, а його вміння підбирання м’ячів я взагалі вважаю вершиною баскетбольної майстерності. Вінсент Хантер (207 см) – теж універсальний гравець з добре поставленим дальнім кидком. До цієї категорії можна віднести також двох Олександрів – Рибалка та Шапошникова, які за необхідності виконують функції як першого номера, так і другого, атакуючого. Георгій Кондрусевич може зіграти на позиціях як третього, так і четвертого номерів.

- Які ще фактори успішного виступу команди в нинішньому сезоні?
- Тренерському дуету Большаков – Щиглинський вдалося домогтися від своїх підопічних чіткого дотримання ігрової дисципліни, чого не вистачало в минулому сезоні. Про поведінку гравців у побуті годі й казати. Всі члени команди добре усвідомлюють свої завдання. Тобто на сьогодні ми маємо згуртований колектив, який об’єднав російськомовних і англомовних гравців. Наші вболівальники неодноразово бачили, як вони під час ігор підтримують один одного, як радіють перемогам.

- Однак після недавнього матчу з «Дніпром» Кирило Большаков залишився незадоволений самовіддачею деяких гравців «Ферро-ЗНТУ».
- На жаль, коли різниця в рахунку сягає 30 очок, як це й було у грі з «Дніпром», вони роблять висновок, що до перемоги – один крок, і змусити їх битися на повну силу непросто. Звідси й прорахунки в захисті. У виїзних іграх таких вільностей нам не пробачать. Адже чимало команд приблизно нашого рівня, і суперничати з ними буде важко. Проте працюватимемо над згадуваним недоліком.

- Валерій Альбертович, як вважаєте, на сьогодні «Ферро-ЗНТУ» стовідсотково укомплектований?
- Гадаю, на сто відсотків жодна з команд Суперліги не укомплектована. Навіть якби подібне запитання ви поставили перед тренером «Будівельника» Рімантасом Грігасом, він назвав би проблемні місця, які бажає підсилити. Немає межі досконалості. Хоча слід визнати, що лідер нашого чемпіонату має добір більш кваліфікованих гравців, ніж інші клуби, й тому демонструє грамотну гру. Щодо нас, то зміцнення потребує задня лінія. Днями до нас прибув американський плеймейкер-лівша Стів Буртт, який в минулому чемпіонаті захищав кольори іспанської «Менорки» та ізраїльського «Еліцура», має гарну статистику. Саме такого стилю гравець потрібен у протистояннях із клубами, в яких на позиції розігруючого задіяні американці.

- Бюджет клубу дозволяє здійснювати такі придбання?
- У порівнянні з минулим сезоном він підвищився на 10 відсотків і не перевищує бюджети таких команд, як «Політехніка-Галичиина». «Говерла», «ДніпроАзот»… Якщо ж провести паралель між нами й, скажімо, московським ЦСКА, то співвідношення бюджетів становитиме 1:30. Попри таку різницю ми поки що вписуємось у кошторис клубу, але для того, щоб посідати високі місця, треба гідно стимулювати гравців. Тож ми працюємо над залученням додаткових коштів.

- Наявність сильних легіонерів змушує залишатися на лаві запасних у більшості матчів доморощених Якова Змитровича і Станіслава Овдєєнка.
- Обидва ці виконавці здійснили великий обсяг тренувальної роботи під час міжсезоння. У кубкових іграх вони мали ігрову практику, а от у матчах чемпіонату не завжди вдається їх задіяти, оскільки ані Яків, ані Станіслав не мають необхідного досвіду виступів на такому рівні, а звідси й впевненості, й вміння знайти себе в різних тактичних взаємодіях. В Україні взагалі існують великі проблеми з вітчизняними виконавцями. Лише БК «Київ» поступово вдалося зібрати молодих, перспективних гравців з усієї країни. Дещо іншим шляхом пішов «Дніпро», де протягом багатьох років плідно працює місцева баскетбольна школа. А ситуація така, що в українських гравців занадто підвищені запити. Тоді доцільніше запрошувати за такі ж кошти американців, які грають набагато краще. Нині в чемпіонаті Суперліги на майданчику обов’язково повинен знаходитись один український гравець, з наступного сезону цей ліміт планують збільшити вдвічі. Але, на мій погляд, штучно створювати привілеї українським гравцям не варто. Має бути якась золота середина… Не забуваймо, що рівень багатьох чемпіонатів, зокрема Туреччини, Греції, Росії, піднявся завдяки залученню іноземців. За наявності у лавах «Ферро-ЗНТУ» легіонерів значно зріс рівень майстерності Чемякіна, чудову гру демонструють Рибалко і Шапошников, значно додали ті ж Змитрович і Овдєєнко. Томас, Хантер і Тіггс є взірцем для наших дублерів.

- До речі, резервний склад «Ферро-ЗНТУ» на проміжному фініші також входить до числа фаворитів першості дублерів. Чим ви можете пояснити цей феномен?
- Кістяк команди був сформований ще торік, і дуже важливо, що підготовчий період він провів разом з «основою». Крім того, нам вдалося повернути кількох вихованців запорізького баскетболу, що виступали за команди інших міст, і запросити молодих талановитих гравців Максима Козловця, В’ячеслава Череповського, Вадима Онищенка, які пройшли непогану школу в клубах Черкас і Дніпропетровська. Фундамент фізичної й тактичної підготовки, закладений під час міжсезоння, приносить свої плоди: нашим дублерам притаманні ті ж комбінації, які визначають малюнок гри головної команди клубу. Деякі наші резервісти були залучені до участі в кубкових матчах в Івано-Франківську, Рівному, Львові й продемонстрували гідну гру. Звичайно ж, тренери дублюючого складу Олексій Рева і Юрій Дудник працюють у тому ключі, який задав головний тренер клубу. Особисто мені приємно було спостерігати за прекрасними діями їхніх підопічних у грі з дублерами «Дніпра». Порадували ті ж Козловець, Череповський, Онищенко, а також Тимощук і Бєляєв, але їм ще треба багато працювати.

- У зв’язку з впевненим виступом основного і дублюючого складів «Ферро-ЗНТУ» в чемпіонаті та першості Суперліги чи внесені корективи в плани на сезон?
- Проаналізувавши результати матчів і якість гри головної команди клубу протягом перших трьох місяців сезону, ми дійшли висновку, що їй до снаги поборотися за призове місце в чемпіонаті й вдало виступити в розіграші Кубка Суперліги. Щоправда, в разі перемоги у двораундовій суперечці з южненським «Хіміком», у півфіналі кубкового турніру нам доведеться «схрестити зброю» з «Будівельником». Та попри все в кожному матчі гратимемо на перемогу. Моя переконаність базується на враженнях, які залишили кубкові двобої з «Кривбасбаскетом». Наші хлопці довели, що в змозі перемагати і демонструвати гідну гру і вдома, й на виїзді. Щодо дубля, то його завдання поки що окреслене потраплянням до вісімки найкращих резервних складів, оскільки головне призначення цієї команди – підготовка резерву.

- У цьому сезоні «Ферро-ЗНТУ» увірвався до сотні найсильніших клубів континенту (за версією відомого Інтернет-сайту «Євробаскет»), а через деякий час піднялася на 49-й сходинці рейтингу. Чи не свідчить таке стрімке сходження про народження суперклубу європейського рівня?
- Ми стоїмо лише на початку цього шляху. Нам хочеться, щоб так і сталося. Колектив клубу і тренери працюють професіонально. Ми маємо гарний добір гравців, і зробимо все, щоб зберегти цей кістяк. Зміцнивши склад, можна буде розраховувати на те, що й наступного сезону команда домагатиметься високих результатів. Втім, є велика проблема: у Запоріжжі для суперклубу немає відповідного ігрового залу. У Палаці спорту «Юність» за нинішнього його стану грати неможливо. Інша споруда – Палац спорту «ЗАБ» -- потребує реконструкції , а точніше збільшення кількості місць для глядачів. Сподіваємось, якщо наш клуб посяде ті високі місця, про які я казав щойно, стане учасником одного з єврокубкових турнірів і Єдиної ліги ВТБ, наші головні спонсори спільно з міською владою намагатимуться вирішити питання будівництва сучасного ігрового залу. На це заслуговують ті чисельні прихильники нашої команди, які в будь-яку погоду приходять на ігри й палко підтримують своїх улюбленців, радіють їхнім успіхам й готові супроводжувати нас на матчі в інші міста. Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність нашому головному спонсору – Запорізькому заводу феросплавів – і особисто голові правління Павлу Олександровичу Кравченку, який із розумінням ставиться до наших проблем, вболіває за нас душею, аби команда мала всі необхідні умови для тренувань. А це – запорука наших майбутніх успіхів.

Аркадій КОПЕЛІОВИЧ, БК «Ферро-ЗНТУ»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.