Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Разное
|
1084
0

Ренато Паскуалі: “Ротація складу – вимога сучасного баскетболу"

Інтерв′ю с головним тренером київських «вовків»

Минулий сезон для БК “Київ” перетворився на приємний спогад. Поставлене керівництвом завдання (“золото” Суперліги України та участь у Фіналі чотирьох Євроліги-ФІБА) було навіть перевиконане, адже столичні “вовки” мало не захопили головний трофей єврозмагань. А що може бути краще, коли плани перетворюються на факти? Тож нічого дивного, що наша розмова з головним тренером киян Ренато Паскуалі складалася саме з “ностальгічних” моментів...

- Певно, вже встигли охолонути емоції відтоді, як БК “Київ” завершив свій останній офіційний матч 14-го розіграшу “золота” Суперліги. Яким залишатиметься у Ваших думках перший повний сезон на чолі столичного клубу?
- Мене вразила кінцівка чемпіонату. Я був дуже здивований і разом з тим задоволений “сухою” фінальною серією першості проти “Азовмаша”, яку ми виграли з рахунком 3:0. Відверто не очікував такої швидкої розв’язки... З іншого боку, ми багато працювали задля такого результату і налаштовувалися на нього ще до початку 14-тої першості! Слід сказати, що БК “Київ” провів дуже складний сезон, зустрічаючи на своєму шляху чимало випробовувань, і саме їх успішне подолання стало запорукою нашого кінцевого успіху.

- Чи задовольнили Ви свої цьогорічні (2004-2005) амбіції з київськими “вовками” , чи все ж хотіли і могли досягти ще більшого?
- Зважаючи на те, наскільки швидко був укомплектований і “награний” майже новий склад команди перед стартом чемпіонату, ми досягли максимально чудового результату. Гадаю, якби на наступний сезон у клубі залишилися ті ж гравці, які виграли цьогорічне “золото” Суперліги, вони б досягли ще більшого... Вони вже добре знали і розуміли один одного, адже провели разом чимало часу як на баскетбольних майданчиках, так і поза ними.

Що ж до задоволення... його я отримав лише в кінці нашого шляху до чемпіонства. Впродовж всього часу моєї роботи у команді тривала напружена боротьба за досягнення мети, яка вимагала великих зусиль та концентрації. Навіть були моменти, коли я все хотів залишити... Водночас я усвідомлював те, що по-справжньому “цінний” результат можна отримати лише завдяки кропіткій та важкій праці. Саме тому я продовжував свою діяльність, і врешті-решт ми були винагороджені.

- До речі, про атмосферу у колективі. Не помилюся, якщо скажу, що цього року колектив БК “Київ” був чи не найдружнішим впродовж останніх сезонів. Наскільки у цьому контексті виправдовують себе істотні зміни у команді?
- Велика ротація нашого складу – це вимога сучасного баскетболу. Ми братимемо участь в європейських змаганнях, а в них гратимуть вже більш сильні та конкурентноздатні колективи. Крім того, були змінені деякі правила, а відтак БК “Київ” потребує ще більш потужного складу. Нині ми його і формуємо, обираючи лише найкращі варіанти. Оцінити зараз загальний потенціал клубу неможливо: відповідь на це запитання дасть новий сезон. Саме в офіційних матчах побачимо справжній рівень гри “вовків”. Так, як це було минулого сезону: впродовж нього, а особливо наприкінці усі побачили, що БК “Київ” - велика команда!

І справді, цього міжсезоння БК “Київ” “з головою” поринув у трансферні маніпуляції, раз по раз “вихоплюючи” цінних кандидатів. Розпочалося все з підписання контракту з молодим талантом української Суперліги, захисником “Сумихімпрома” Артемом Буцьким. Минулого сезону вже екс-капітан сумчан показав найкращий результат нашої першості за результативними передачами (6,3 за матч). Одразу ж за ним у складі “вовків” з’явився ще один оборонець Драган Луковскі. 30-річний чемпіон світу-1998 у складі збірної Сербії та Чорногорії свого часу одягав форму місцевих “Спартака Суботіци”, “Войводіни”, “Партизана” “Црвени Звєзди”, турецького “Фенербахче”, грецького “Македонікоса” та французького “По-Ортеза”. Кілька днів, і БК “Київ” робить черговий сюрприз: у столиці гратиме ще один серб – екс-центровий “Бешикташа” Ратко Варда (213 см). У складі цієї команди баскетболіст у минулому сезоні набирав в середньому 18,6 очка за поєдинок у чемпіонаті Туреччини і 18,8 – в єврокубках. Ставши лідером клубу, він потрапив до списку “обраних” на “Матч всіх зірок” Євроліги-ФІБА - 2005. Наступним результатом селекційної роботи чемпіона України стало придбання форварда збірної Болгарії Димітара Ангелова. Минулий сезон 25-річний нападник (202 см) провів у складі софійського “ЦСКА”. Останнім (поки що...) новачком “жовто-зелених” став гравець турецького “Ефес Пілсена” Душан Кецман. Сербський баскетболіст 77-го року народження підписав з БК “Київ” дворічну угоду. Стосовно його ігрових показників: минулого сезону у складі “Ефес Пілсена” Кецман в Євролізі УЛЄБ впродовж 16-ти хвилин набирав в середньому по 2,8 очка та робив 2,1 підбирання.

Що ж до гравців БК “Київ”, які виграли “золото” Суперліги 2004-2005, то тут ще багато невирішених моментів. Відомо лише, що продовжили свої контракти з киянами американський захисник Ламар Грір та хорватський форвард Крешимір Лончар. Найрезультативніший гравець “вовків” минулого сезону (Грір) попри більш, ніж заманливі пропозиції з російської Суперліги, вирішив залишитися у Києві ще на 2 роки. Водночас припинив свій виступ у столичній команді грецький “центр” Яніс Януліс та російський захисник Сергій Чикалкін. Останній повернувся до казанського “УНІКСА”, в якому гратиме найближчі два сезони. Становище інших чемпіонів України поки що не набуло остаточних обрисів.

Настільки кропітка селекція БК “Київ” пояснюється дуже просто: на наступний сезон керівництво команди “вимагає” “золота” нашої Суперліги і чемпіонства в Єврокубку, який розігруватиметься під егідою ФІБА.

Вадим Власенко, сайт Чемпион

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Как выглядит список бомбардиров УПЛ 2023/24 после 25-го тура?
Футбол | 23 апреля 2024, 03:40 7
Как выглядит список бомбардиров УПЛ 2023/24 после 25-го тура?

Единоличным лидером является форвард Динамо Владислав Ванат – 12 голов, 7 ассистов

Звезда Голден Стэйт может стать одноклубником Дончича и Ирвинга
Баскетбол | 22 апреля 2024, 06:55 0
Звезда Голден Стэйт может стать одноклубником Дончича и Ирвинга

Клей Томпсон летом может стать игроком «Далласа»

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.