Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1370
0

ДРАБІКОВСЬКИЙ: «Рівень суддівства у нас цілком нормальний»

Розмова з Головою суддівського відділу ФБУ, арбітром ФІБА Володимиром Драбіковським

ДРАБІКОВСЬКИЙ: «Рівень суддівства у нас цілком нормальний»

Голова суддівського відділу ФБУ, арбітр ФІБА Володимир Драбіковський поділився своїми враженнями від міжсезонного семінару ХІХ Чемпіонату України з баскетболу, що відбувся 22 січня в м. Київ, а також розповів про майбутнє вітчизняного суддівського корпусу.

- Поділіться, будь ласка, своїми враженнями від семінару…
- Це був черговий запланований семінар, який ми щороку посеред сезону проводимо для суддів і комісарів Суперліги. Він передбачав теоретичний тест з правил баскетболу та тест з фізичної підготовки, а також перегляд відео-фрагментів із суперечливими ситуаціями, що виникали в іграх нашого чемпіонату. Тобто все минуло, як зазвичай.

- Але цей семінар все ж таки був незвичним, оскільки в ньому взяли участь керівники деяких клубів Суперліги?
- Так, на семінар завітали президент МБК «Миколаїв» Андрій Черепанов і генеральний директор БК «Будівельник» В’ячеслав Євстратенко.

- У них виникли якісь запитання до суддівського відділу?
- Ні, жодних запитань не виникло. Андрій Володимирович побажав, щоб ми завжди об’єктивно судили всі команди незалежно від їх бюджету та місця в турнірній таблиці, зауваживши, що в «Миколаєва» до суддівства претензій немає. А В’ячеслав Євстратенко запропонував цікаву й потрібну, як на мене, річ – зустрічі арбітрів із гравцями і тренерами команд, щоб виробити однакове розуміння та тлумачення правил, щоб уникнути непорозумінь. А далі вони залишили семінар, і ми працювали в звичайному режимі. Причому, всі судді та комісари успішно пройшли тестування, що трапляється нечасто.

- Як Ви взагалі оцінили б роботу суддівського відділу в нинішньому сезоні? Адже відділ поповнили судді, котрі минулого року не співпрацювали із Федерацією баскетболу. Чи зріс їх рівень за той час, поки вони обслуговували матчі УБЛ. З’явилося й багато молодих арбітрів…
- На думку суддівського відділу, рівень тих суддів, котрі минулого сезону обслуговували матчі чемпіонату УБЛ, не покращився. Справа в тому, що із суддями слід провадити постійну копітку роботу з методичної точки зору – розбирати ігри, аналізувати помилки. Маю значні сумніви, що минулого року з ними така робота велася. Зараз вони повернулися до нас і надолужують згаяне. А загалом, рівень суддівства в нашому чемпіонаті цілком нормальний.

- А як щодо молодих суддів, котрі буквально нинішнього сезону розпочали обслуговувати матчі на такому високому рівні?
- Їм важко, насамперед, психологічно, адже вони вийшли на цілком новий рівень, порівняно з тим, який обслуговували до цього. Але судять вони абсолютно нормально. Просто окремі тренери упереджено ставляться до молодих суддів, менше їм довіряють. Приміром, якщо помилки припускається досвідчений арбітр, до нього претензій немає. Варто помилитися молодому, всі одразу сприймають це занадто болісно. На мою думку, і гравцям, і тренерам слід набратися терпіння. Так само, як команди просять нас однаково ставитися до них, незалежно від бюджету чи місця в турнірній таблиці, хотілося, щоб вони однаково ставилися до суддів – молодих і досвідчених.

Олексій НАУМОВ, Федерація баскетболу України

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.