Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1131
2

ЗАВАРОВ: «Якби не арбітри — ми були б у зоні єврокубків»

Наставник київського «Арсеналу» — про завдання команди на новий рік та проблеми із суддівством

ЗАВАРОВ: «Якби не арбітри — ми були б у зоні єврокубків»

Київський «Арсенал» — клуб з амбіціями, сильним складом, але, що вже стало притчею во язицех, без власного стадіону. Минулого року «каноніри» зробили помітний крок подалі від образливого прізвиська «бомжі» — отримали свою тренувальну базу в селі Щасливому під Києвом. Тиждень тому команда вперше зібралася там після відпустки, а наступного дня — взяла курс на турецьку Анталію, де готуватиметься до весняної частини чемпіонату. Усі футболісти здорові, до тренувань з «основою» залучені й перспективні дублери Рибальченко та Нечай. Серед інших приємних новин — півторарічний контракт із «червоно–синіми» підписав захисник Сергій Матюхін, відомий виступами за «Дніпро», котрий досі грав в «Арсеналі» на правах оренди.

«За добором виконавців ми повинні бути у першій п’ятірці»
— Олександре Анатолійовичу, за які місця боротиметься ваша команда навесні?
— Скажу відверто: в новому році ніякого дива не станеться. Про якісь конкретні місця поки говорити не варто. У кожній грі ми будемо налаштовуватись лише на перемогу. Наразі «Арсенал» із 20 очками посідає дев’яте місце в турнірній таблиці. На мій погляд, за добором виконавців ми повинні бути в першій п’ятірці.
Якщо проаналізувати першу половину чемпіонату, то варто зробити знижку на помилки арбітрів. Які, як завжди, помилялись не на нашу користь. Але я не раджу футболістам заглядати до турнірної таблиці. Рахуватимемо очки наприкінці першості.

— Міжсезоння — пора переходів. Чекаєте когось нового у складі?
— У нас і так гарно укомплектована команда, тому нових облич не буде.

— А як щодо камерунця Поля Ессоли, якого українські ЗМІ вперто приписують до поповнення «канонірів»?
— Поль Ессола вже мав два шанси грати в «Арсеналі», третього він не отримає. Камерунець показав себе не з кращого боку. Тим паче що в нас у команді така конкуренція, що нам він не допоможе. Його контракт належить нашому клубу, а останні півроку у Дніпропетровську він був в оренді. Заграти в «Дніпрі» йому не вдалося, можливо, саме через це пішли чутки, ніби Ессола повернеться в «Арсенал».

— А як щодо молоді? Чи повернуться в команду орендовані колективами першої ліги Рибальченко, Богданов, Захаревич?
— Скоріш за все, хлопці повернуться до клубів, у яких провели перше коло поточного чемпіонату. Поки що місця у стартовому складі «Арсеналу» вони не мають, а сидіти на лавці чи грати за дублерів — це лише пригнічує їх. Молоді футболісти повинні набиратися досвіду в матчах першої ліги. Вадима Рибальченка я беру із собою на збори до Анталії, а там уже буде видно.

— Після одного з матчів першого кола ви сказали, що воротарю Реві потрібно давати відпочивати. І що, швидше за все, у міжсезоння ви шукатимете ще одного голкіпера...
— Остання гра сезону з «Чорноморцем» показала, що в будь–який момент Віталія Реву може замінити молодий, проте амбітний Сергій Погорілий. Не забувайте, що ми маємо й третього голкіпера — Миколу Воронюка. Тож цих трьох нам наразі вистачить.

«У суддівській кризі винна ФФУ»
— Наприкінці першої половини сезону ви зробили гучну заяву — про те, що варто починати боротися з суддівським безладом. Чи приєднуєтесь ви до ініціативи президента «Арсеналу» Вадима Рабиновича, який збирається заплатити мільйон гривень тому, хто спіймає суддю–хабарника «на гарячому»?

— Я вже просто не можу й не хочу мовчати. Через суддівські ляпи, чи навіть псевдопомилки моя команда недорахувалась десяти очок. Додайте їх — і ми опинилися б на зовсім іншому місці в турнірній таблиці (на четвертому. — Ред.). Скільки це ще можна терпіти? У кожному турі ми маємо по п’ять–шість скандалів, пов’язаних із суддівством. Так просто не можна грати! Навіть якщо ці помилки робляться ненароком, то арбітрам варто скласти свої повноваження й дати дорогу молодому поколінню. Але якщо за цим хтось стоїть, то я двома руками приєднуюсь до ініціативи Вадима Рабиновича. Сподіваюсь, нам вдасться перерости цю кризу.

— Хто, на вашу думку, винен у ситуації, яка склалась з арбітражем?
— Якщо суддівство повністю контролює Федерація футболу, то це означає, що ФФУ має за це відповідати. На мій погляд, судді повинні мати окрему організацію, яка буде незалежною в усіх компонентах. Там мають працювати амбітні люди, які знають і люблять футбол. Судді повинні будувати, а не ламати наш футбол. Глядачі, дивлячись гру, захоплюються нею, а не так, як в Україні, відволікаються на помилки арбітра. Я розумію вболівальників, які в нас уперто не йдуть на стадіони, — їм просто не хочеться бачити цей бедлам.

«Збірну має очолити досвідчений український тренер»
— Принагідно цікаво дізнатись вашу точку зору і стосовно вакансії головного тренера національної збірної України. Як вважаєте, чи прийнятним буде запросити іноземця?
— На прикладі сусідньої Росії ми вже побачили, що іноземні фахівці нічим не кращі за вітчизняних. Вони мають більший кредит довіри та інші умови праці. Наголошу на тому, як зараз відрізняється контракт тренера–іноземця й українця — це дуже важливо. Я ж вважаю, що Федерації потрібно на рівних розмовляти з іноземними та нашими фахівцями. Тренер–іноземець не боїться втратити контракт, він лише переживає, щоб не зіпсувати власне реноме.
Але, на мою думку, у збірну нам потрібно брати українського фахівця. І взагалі створювати свою школу тренерів, як це ми бачимо на прикладі європейських країн. Франція, наприклад, дуже поважає своїх фахівців (Заваров свого часу грав і починав тренерську кар’єру у клубі «Нансі». — Ред.). Вчорашніх гравців, а сьогодні — молодих тренерів Дідьє Дешама та Лорана Блана вважають визначними фахівцями своєї справи. Чим же ми гірші від французів?

— Ви згадали про молодих французів... В Україні ходять чутки, що розглядається кандидатура Юрія Калитвинцева.
— Можливо, моя точка зору вам здасться суб’єктивною, але Калитвинцеву ще зарано очолювати національну збірну. Досягати успіху з молоддю — це добре, однак робота з національною командою — це вже інший рівень. Якщо брати до уваги саме цей факт, то й Яковенко з Михайличенком багато чого досягли з молодіжними командами.
А збірну краще довірити все ж досвідченому тренерові.

Роман БЕБЕХ, Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

ВИДЕО. Сейв Лунина в серии пенальти может стать лучшим на неделе в ЛЧ
Футбол | 18 апреля 2024, 05:12 1
ВИДЕО. Сейв Лунина в серии пенальти может стать лучшим на неделе в ЛЧ

Андрей помог Реалу обыграть пройти Манчестер Сити в 1/4 финала Лиги чемпионов

Перес поздравил Лунина и принял решение насчет продления контракта украинца
Футбол | 18 апреля 2024, 08:35 5
Перес поздравил Лунина и принял решение насчет продления контракта украинца

Флорентино остался явно в восторге от игры Андрея в поединке Манчестер Сити – Реал

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
karvaleri
Про тренеров национальной сборной - все правильно .
Иностранцу на нас , извините , насрать . Для него . для иностранца главное что - сорвать денег побольше и не втоптать в грязь собственный имидж . А успех каких-то там украинцев ... Получится - здорово . Не получится - играть
не умеют . вот и все отмазки .
И еще . Я убежден , что каждый из тех , кто тренерует команды премьер-лиги , спит и видит себя тренером сборной .
И , конечно же , знает , чего он не сделал бы , окажись он на месте Михайличенко . Только все это - из разряда
"если бы да кабы " . Вчерашним умом сильны все .
Сделайте что-нибудь достойное уважения сегодня .
Game Over
Ну , в общем , он прав. Где-то очков 5-6 Арсенал не досчитался.