Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Сборная УКРАИНЫ
|
2873
2

Евро-2009. Женщины. Финляндия - Украина - 0:1

Напоследок стукнули дверьми

Евро-2009. Женщины. Финляндия - Украина - 0:1

Історична перемога

У суботу, 29 серпня, національна жіноча збірна України здобула перемогу в своєму останньому матчі у фінальному раунді Євро-2009, який триває у Фінляндії. Ця гра вже не мала турнірного значення для обох суперників. Ще у середу господарі забронювали за собою першу сходинку в групі А, тоді як наші співвітчизниці, поступившись у двох стартових зустрічах, втратили шанси піднятися вище четвертого місця. Уперше в своїй історії потрапивши до елітної кампанії, українки залишають змагання після групового етапу.

 

Безкомпромісна боротьба

Напередодні підопічні Анатолія Куцева провели тренування на полі Олімпійського стадіону, в якому взяли участь усі гравці, що потрапили у заявковий список, окрім Інеси Титової − вона, нагадаємо, у поєдинку проти Данії зламала ребро. Спілкуючись з журналістами, наставник українок висловив упевненість, що на полі у будь-якому разі буде точитися безкомпромісна боротьба − навіть, якщо обидві команди не виставлять оптимальні склади. «Ми докладемо усі зусилля, щоб закінчити чемпіонат на мажорній ноті, тоді як фінки, безумовно, не будуть грати упівсили на очах своїх численних співвітчизників», − зазначив тренер.

 

Дві заміни в складі

Серйозність намірів українського тренера підтвердив стартовий протокол: у порівнянні з попереднім матчем у складі «синьо-жовтих» відбулися лише дві заміни. Надія Баранова поступилася місцем у воротах Ірині Зварич, до того ж за відсутністю Титової позицію на лівому фланзі оборони зайняла Юлія Ващенко, для якої цей поєдинок став дебютним на Євро-2009. Якщо проти датчанок наші дівчата грали під невтихаючий барабанний гуркіт фанатів «червоно-чорних», які заповнили один сектор, то тепер суперниць збірної України підтримували півтора десятка тисяч глядачів.

 

Обмін ударами

Із стартовим свистком галасливі фіни погнали господарок уперед, і вже на 13-й хвилині Тіна Сальмен мала чудову нагоду відзначитись, проте її удар з близької відстані прийшовся у голкіпера. Наші відповіли підступним штрафним у виконанні Наталії Зінченко, однак і в цій ситуації на заваді м’яча став воротар. Загалом відчувалася перевага «біло-синіх» у швидкості. Завдяки їй підопічні Мікаеля Кельда доволі легко долали середину поля, раз по раз відрізаючи гострими передачами кількох наших захисників.

 

Примхи Фортуни

Українкам відверто пощастило у випадках, коли на вістрі атаки опинялася потужна Анніка Сьолунд, проте і вони мали усі підстави скаржитись на Фортуну. Адже спочатку поперечина прийняла на себе «парашут» від Людмили Пекур , а потім Мінна Мерілуту лише кінчиками пальців перевела м’яч на кутовий після «гармати» все тієї ж Зінченко.

 

Травма Зварич

Наприкінці першого тайму наші лікарі були змушені надавати допомогу Олені Мазуренко та Ірині Зварич. І якщо наш капітан, котра в суботу проводила свій останній матч у складі «синьо-жовтих», у гру повернулася, то наслідком зіткнення голкіпера із фінською нападаючою стала рокіровка на останньому рубежі української команди. Місце у рамці знову зайняла Баранова.

 

Покарання за помилку

Скучати голкіперу пермської «Звєзди» господарки не давали. Однак перший епізод, коли Надія по-справжньому врятувала нашу збірну, стався лише на 74-й хвилині: миттєва реакція і  безстрашність воротаря завадили Санні Талонне реалізувати вихід сам-на-сам. Втім, ще до цього гості вийшли уперед. Людмила Пекур перехопила необачний пас назад ліберо збірної Фінляндії, невимушено обіграла Мерліуту і забила другий м’яч нашої команди на турнірі!

 

Радість і смуток Пекур

У заключні хвилини «біло-сині» збилися на навалу, а їх опонентки відповідали доволі гострими контрвипадами, однак змінити  рахунок на табло не вдалося жодному з колективів. Збірна України здобула свою дебютну перемогу і навіть наздогнала за очками датчанок, які поступилися голландкам − 1:2. Втім, скандинавки все ж таки стали третіми в групі, випередивши наших дівчат завдяки виграшу в очному двобої − 2:1. Людмила Пекур була визнана найкращим футболістом матчу, отримала чудовий приз від Carlsberg, але на шляху до готелю зітхала: «Занадто рано ми додому повертаємося...».

 

Подяка глядачам

«Я ще до початку Євро-2009 стверджував, що ми потрапили до дуже рівної за складом групи. Зустріч з Фінляндією це ще раз підтвердила, − зазначив на післяматчевій прес-конференції Анатолій Куцев. − Я подякував дівчатам у роздягальні. Добре, що вони завершили першість на такій мажорній ноті. Ця перемога − дуже-дуже важлива. Окремо хотів би виказати подяку глядачам, які створили на стадіоні справжню футбольну атмосферу. Гаряча підтримка господарів просто не давала нам розслабитися».

 

Черговий іспит

Збірна повернеться до Києва 31 серпня. Усі три поєдинки, які провели на чемпіонаті континенту наші футболістки − неоцінений досвід для них . У пригоді він стане зовсім скоро, адже у вересні стартує кваліфікація світової першості, фінал якої у 2011 році прийматиме Німеччина. Нагадаємо, «синьо-жовті» потрапили до 4-ї відбірної групи − разом з Угорщиною, Боснією і Герцеговиною, Румунією та Польщею. Саме з виїзного матчу проти останньої 19-го вересня підопічні Куцева і розпочнуть свій черговий похід.


Фінляндія − Україна − 0:1

Голи: 0:1 Пекур (69).

Україна: Зварич (Баранова, 39), Лишафай, Мазуренко, Ходирєва, Ващенко (Василюк, 85), Дятел, Чорна, Зінченко, Пекур, Апанащенко, Яковишин (Бойченко, 77).

 

Євро-2009. Жінки (Фінляндія, 23 серпня − 10 вересня)

 

Група А

 

23 серпня

Україна − Нідерланди − 0:2, Фінляндія − Данія − 1:0

 

26 серпня

Україна − Данія − 1:2, Нідерланди − Фінляндія − 1:2.

 

29 серпня

Фінляндія − Україна − 0:1, Данія − Нідерланди − 1:2.

 

 

 

 

І 

В

Н

П

М

О

1

Фінляндія

3

2

0

1

3 − 2

6

2

Нідерланди

3

2

0

1

5 − 3

6

3

Данія

3

1

0

2

3 − 4

3

4

Україна

3

1

0

2

2 − 4

3

 
 Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

10 самых известных футболистов, которых Дарио Друди привез в Украину
Футбол | 18 апреля 2024, 13:38 1
10 самых известных футболистов, которых Дарио Друди привез в Украину

Новый спортдир «Полесья» ранее помог пристойно «затариться» легионерами «Зирке» и «Карпатам»

Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор
Футбол | 18 апреля 2024, 01:40 7
Ман Сити – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунин выиграл серию пенальти. Видеообзор

Смотрите самые интересные моменты ответного матча главного еврокубка

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
San_Kharkov
Молодцы девчонки!
zh.y
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил