Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
|
2826
9

Хто стане The Real Champion?

30 травня Чагаєв і Валуєв посперечаються за єдиний «не український» пояс чемпіона світу

Хто стане The Real Champion?

Цієї суботи у столиці Фінляндії Хельсінкі відбудеться поєдинок у надважкій вазі, який завдяки дивній політиці Всесвітньої боксерської асоціації (WBA), спрямованої на збільшення кількості усіляких титулів, можна з певною натяжкою назвати об’єднавчим. У ньому зустрінуться «чемпіон у відпустці» за версією WBA, 30-річний узбек Руслан Чагаєв (25-0-1, 17 КО) і просто чемпіон за цією ж версією, 35-річний росіянин Ніколай Валуєв (50-1, 34 КО). Чагаєва я свідомо представив першим, тому що, як би це дивно не виглядало, статус «чемпіона у відпустці» фактично оцінюється вище, ніж статус чемпіона. Про це, зокрема, свідчить розподіл призового фонду: 55% (1 548 тисяч доларів) отримає Чагаєв і 45% (1 266 тисяч доларів) - Валуєв.

Це буде друга зустріч Валуєва і Чагаєва в рингу. Нагадаю, два роки тому в німецькому Штутгарті Руслан завдав Ніколаю першої поразки у його кар’єрі (рішенням більшості суддів) і відібрав у нього пояс чемпіона світу за версією WBA. Після цього росіянин, здобувши дві перемоги, став обов’язковим претендентом на титул WBA, але його матч-реванш із Чагаєвим декілька разів відкладався через хворобу і травму узбецького супертяжа. Відтак WBA оголосила Чагаєва «чемпіоном у відпустці», а Валуєв, перемігши по черзі американців Руїза і Холіфілда (обидва рази не без допомоги суддів – «Пошта») став «тимчасовим» чемпіоном, а згодом, незрозуміло в який момент, просто чемпіоном.

На недавній передматчевій прес-конференції в Хельсінкі і Ніколай Валуєв, і Руслан Чагаєв в один голос заявили, що вважають себе справжніми чемпіонами. Чагаєв навіть прийшов у футболці з красномовним надписом “The Real Champion» на спині. Таким чином, довгоочікуваний бій у Хельсінкі має розставити усі крапки над «і», його переможець стане єдиним повноцінним чемпіоном світу за версією WBA у надважкій вазі. Звісно, якщо він визначиться. А щодо цього є немалі сумніви. Один аргумент. Навіть пригадати важко, коли букмекери розцінювали шанси суперників боксерського поєдинку як абсолютно рівні. Так, відома букмекерська контора Bwin дає такі котирування: перемога Чагаєва і Валуєва 1,93 (за кожен поставлений долар виплачується 1 долар 93 центи) / нічия 15,0.

Спробую оцінити шанси суперників. Головний козир Валуєва – у столиці Фінляндії він виступить на правах «домашнього» боксера, адже промоутерська компанія «Sauerland Event», яка представляє його інтереси, виграла торги на право організації бою у представників Чагаєва з «Universum Box-Promotion». Це означає, що рефері і судді будуть прихильними до «The Russian Giant». А якщо врахувати те, що співпромоутером росіянина є Дон Кінг, з його великим впливом на керівництво WBA, то можна не сумніватися, що суддівський корпус буде «заряджений» максимально на перемогу гіганта. І, повірте, другого Штутгарта в Хельсінкі не буде. Тоді, в Німеччині, команда Валуєва, схоже, недооцінила Чагаєва і недостатньо якісно «попрацювала» з суддями. Цього разу повторення штутгартського сценарію видається малоймовірним. Кожен більш-менш рівний раунд однозначно віддаватиметься росіянину. В рингу йому буде дозволено майже все – клінчі, боротьбу ліктями, нависання над суперником... Щоб перемогти, Чагаєв має нокаутувати Валуєва, що до цього часу нікому не вдавалося, або бути на три голови сильнішим за нього в кожному раунді, що видається малоймовірним. Валуєву для перемоги, за великим рахунком, потрібно вистояти до фінального гонгу. Ну і створювати видимість активності, викидати багато ударів, зокрема джебів, особливо не вкладаючись в них. Навіть якщо вони не будуть доходити до цілі, будьте певні - судді все одно їх врахують.

Ще один козир Валуєва – його набагато більші габарити. Росіянин майже на 30 см вищий за свого візаві і на 40 кг важчий. Тому не дивно, що в якості спаринг-партнерів у Чагаєва виступали хлопці, які більше нагадували баскетболістів, а не боксерів. Це – американці Джуліус Лонг (216 см) і Ларрі Дональд (191 см), канадієць «Гора Кіліманджаро» Раймонд Олубовале (201 см) і кубинець Педро Карріон (202 см). Не важко підрахувати, що загальний зріст спаринг-партнерів Чагаєва складає 810 сантиметрів!

Ну і ще один фактор, який неможливо не відзначити у Валуєва – його залізобетонне підборіддя. Скільки б до цього часу не пропускав російський гігант, він жодного разу не побував навіть у нокдауні.

Перейдемо до переваг Чагаєва. У нього, на відміну від Валуєва, чудова любительська школа. Руслан був чемпіоном світу серед любителів. Він є єдиним не кубинським боксером, який зміг двічі перемогти легендарного Фелікса Савона на міжнародних змаганнях. Зріст 3-разового олімпійського чемпіона з Куби, до речі, 196 см. Це говорить про те, що 185-сантиметровий Чагаєв уміє підбирати ключики до значно вищих суперників. Якщо порівнювати Чагаєва і Валуєва в плані боксерської майстерності, то в цьому плані між ними справжня прірва. Валуєв, як написала одна німецька газета, - повільний ведмідь, який повинен постійно крутитися довкола власної осі. Це якнайкраще характеризує Валуєва-боксера. Натомість Чагаєв – технічний, швидкий, з хорошими рефлексами і захистом боксер. Він уміє миттєво розривати дистанцію, завдавати серію ударів і відходити на безпечну відстань. Яскраво це проявилось у першому двобої між Валуєвим і Чагаєвим. Тоді Руслан раз-по-раз скорочував дистанцію і завдавав свої разючі ліві бокові і врозріз. Окрім всього сказаного, Чагаєв – шульга, що створило Валуєву чимало клопотів у першому поєдинку і, очевидно, створить у матчі-реванші.

Для українських уболівальників боксу матч-реванш між Чагаєвим і Валуєвим особливо цікавий тим, що його переможець невдовзі може зустрітися з кимсь із братів Кличків. Звісно, найбільший інтерес і ажіотаж викликав би бій Кличко (будь-який) – Валуєв. Багато-хто з нетерпінням очікує того моменту, коли Ніколай Валуєв опиниться на ринзі в горизонтальному положенні. А таке може статися лише за безпосередньої участі Кличків...

Прогнози в боксі, тим більше в надважкій вазі, річ невдячна, проте я наважусь його зробити. Матч-реванш мало чим відрізнятиметься від першого бою між Валуєвим і Чагаєвим. Узбецький боксер матиме очевидну перевагу для об’єктивного спостерігача. Але... цієї переваги «не побачать» щонайменше двоє суддів. Отож прогноз – перемога Валуєва за розділеним рішенням суддів під незадоволений свист і гул трибун на фінській «Hartwall Arena».

Пряму трансляцію двобою дивіться на каналі Мегаспорт о 21:30.

Василь Танкевич

www.lvivpost.net

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Автобус ПСЖ покинул стадион в Дортмунде без Мбаппе. Стала известна причина
Футбол | 02 мая 2024, 06:35 2
Автобус ПСЖ покинул стадион в Дортмунде без Мбаппе. Стала известна причина

1 мая «Боруссия Д» обыграла парижан 1:0 в первом матче 1/2 финала Лиги чемпионов

Промоутер Усика рассказал о главной разнице между украинцем и Фьюри
Бокс | 01 мая 2024, 21:15 0
Промоутер Усика рассказал о главной разнице между украинцем и Фьюри

Красюк считает, что боксеров отличает дисциплинированность

Комментарии 9
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Prosto_Lubitel
Гость | 2009-05-29 15:50:29
Ну так за чем дело стало? Пусть откатает любого из Кличков. Это ж какой престиж, да плюс пояса. Но вот чет он не хочет этого. Как думаешь, почему?
Zaratustras
Гость | 2009-05-28 15:07:40
Горила победит, заработает денег от целюлита, и перспективу быть отху_ренным Кличко.
Vivkobul | 2009-05-29 08:52:31
Перемоги Миколі,А потім Нарешті Кличко--Валуєв...Усі очікують на це
Да никогда Кинг Конг не отдаст валуева под каток Кличкам... это равносильно что добровольно им пояс подарить, а так Валуев ещё пару лет будет Кингу бабки зарабатывать. ХОТЯ бой Кличко-Валуев посмотрел бы с удовольствием
sagun
А я думаю Чагаев будет выглядеть ещё лучше, чем в первом бою и шансов у Валуева в принцыпе небудет. Хотя на бой Кличко-Валуев посмотреть было бы действительно интереснее.
Kulak
Хорошая статья! Вася так держать!
theromario
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Vivkobul
Перемоги Миколі,А потім Нарешті Кличко--Валуєв...Усі очікують на це
cobalt09
Гость | 2009-05-28 14:10:12
А я и не знал что этот бой объединительный !!!
))))А в случае ничьей - каждый так чемпионом и останется
или торжественно обменяются )))
 вась
Респект, Василю за цікаву статтю!
Гарний аналіз і дуже вірно розставлені акценти!
пиши частіше
Marchello_
Горилле уже куплен пояс , что там угадывать.