Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Легкая атлетика
| Обновлено 07 февраля 2024, 07:28
1072
1

ВИДЕО. Рекорды Дорощука и Левченко. Главные события ЧУ по легкой атлетике

В соревнованиях приняло участие немало лидеров сборной Украины

| Обновлено 07 февраля 2024, 07:28
1072
1
ВИДЕО. Рекорды Дорощука и Левченко. Главные события ЧУ по легкой атлетике
Суспільне Спорт

Головний старт зимового сезону для легкоатлетів на національному рівні – чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні серед дорослих та молоді. Змагання пройшли у столичному манежі КМШВСМ із 2 до 4 лютого.

Цей старт був заключним етапом відбору на чемпіонат світу в приміщенні, що пройде з 1 до 3 березня у Глазго. У змаганнях взяли участь чимало лідерів збірної України, на кону стояло звання чемпіонів України та потенційний відбір на чемпіонат світу у приміщенні.

Серед учасників чемпіонату України – Юлія Левченко, Юлія Чумаченко, Олег Дорощук, Владислав Шепелєв, Катерина Карпюк та інші легкоатлети.

Перший день. 2 лютого розпочався чемпіонат України з легкої атлетики в приміщенні.

Перше золото чемпіонату України в приміщенні 2024 року здобула Людмила Оляновська (43:53.84), яка змагалася на незвичній для манежу дистанції – 10000 метрів спортивною ходьбою. «Наше керівництво прийняло рішення ввести цю дистанцію через те, що у спортивній ходьбі з’явився новий вид – марафонська естафета, – пояснює Людмила. – Сподіваюся, що у майбутньому це збільшить цікавість до спортивної ходьби».

Гучно було й у секторі для штовхання ядра. 24-річний харків‘янин Артем Левченко став єдиним, кому вдалося відправити снаряд за 19 метрів – 19.15 м. Сумчанин Ігор Мусієнко (18.36 м) – другий. Серед жінок найкращою стала Ольга Голодна (15.53). Срібло дорослої національної першості виграла 15-річна Ангеліна Шепель (14.98), яка кілька тижнів тому встановила юнацький рекорд України (ядро 3 кг – 17.04 м).

Напруженими були 60 метрів з бар‘єрами. У жінок основна боротьба розгорнулася між представницями Києва та Рівненської області. Так, 28-му перемогу на чемпіонатах України здобула Анною Плотіцина (8.17 с), а Наталії Юрчук (8.24 с) дісталося срібна нагорода. Для обох – це найкращий результат сезону.

У чоловіків же у бар’єрному спринті домінували представники міста Києва. Олег Кукота (7.94 с) на 8 сотих секунди випередив Віктора Солянова (8.02 с) та вдруге поспіль став чемпіоном України в приміщенні.

Одним з найбільш видовищних був чоловічий сектор для стрибків із жердиною, адже планка встановлювалася на позначці 5.60 м. На жаль, Олександру Онуфрієву ця висота не підкорилася, представник Дніпропетровської області переміг з результатом 5.40 м. Другим, підкоривши особистий рекорд, став киянин Ілля Бобровник (5.20 м).

А головною окрасою стали фінали на гладкій 60-метрівці. Підтвердила статус однієї з лідерок українського спринту Діана Гончаренко. Сумчанка здобула перемогу та встановила особистий рекорд (7.29 с).

Дві соті секунди розділили золото й срібло чоловічих 60 метрів. Лідер національного сезону Андрій Васильєв (6.65 с) фінішував другим, поступившись тепер уже чотириразовому чемпіону України в приміщенні Олександру Соколову (6.63 с). Олександр розповів, що не очікував такого результату, адже довгий час боровся з травмами.

«У мене були проблеми з ахіловими сухожилками, тому майже два роки я не виступав зимою. Цього літа вдалося відновитися й потрохи набирати форму. Планів бігти в районі 6,60 с взагалі не було, просто хотілося стабільно змагатися. Далі разом з хлопцями (Андрієм Васильєвим, Еріком Кострицею, Станіславом Коваленко, Владиславом Ємецем та Іллею Поповим) буду готуватися до чемпіонату світу з естафет, де ми боротимемося за путівку на Олімпійські ігри», – розповів Олександр Соколов.

Харків‘янка Тетяна Білик з сумою 4052 очки виграла змагання п‘ятиборок.

Другий день. 3 лютого у ранковій сесії були розіграні нагороди у спортивній ходьбі на 10000 метрів серед чоловіків, де переміг Іван Банзерук (39:49.64), а Віктор Шумік (40:55.59) та Микола Рущак (44:55.59) замкнули трійку призерів. Всі троє атлетів встановили особистий рекорд.

Данило Даниленко (47.86 с) нав’язав серйозну конкуренцію лідеру національного сезону на 400-метрівці Олександру Погорілко (47.61 с). Лише на заключній частині дистанції Олександр зміг випередити Данила та виграти золото. У жінок на цій же дистанції боротьба розгорнулася між молодою Тетяною Харащук та учасницями Олімпійських ігор Катериною Карпюк і Тетяною Мельник, які пліч-о-пліч долали майже всю дистанцію. Однак у фінішному створі Катерина Карпюк зазнала прикрого падіння й перемогу здобула 22-річна Тетяна Харащук (54.22 с), а Тетяна Мельник (54.78 с) – срібло.

Ганна Жмурко (10:19.44) та Василь Сабуняк (9:02.09 хв) стали найшвидшими на дистанції 3000 метрів з перешкодами. У секторі для стрибків у довжину домінували представники Харківської області. Ярослав Ісаченков (7.83 м) здобув перемогу серед чоловіків, на 14 сантиметрів випередивши Ігоря Гончара (7.69 м), а Оксана Малогловець (6.42 м) – у жінок.

А головна інтрига другого дня змагань чекала у секторі для стрибків у висоту. У чоловіків перемогу здобув фіналіст літнього чемпіонату світу Олег Дорощук, який оновив особистий рекорд. Представник Кіровоградської області з першої спроби подолав 2.29 м та очолив європейський топ-лист сезону. Срібло дісталося Роману Петруку (2.23 м) з Житомирщини. Цього року Роман встановив особистий рекорд – 2.28 м. Вадим Кравчук з результатом 2.20 м – третій.

Ярослава Магучіх не брала участі у змаганнях, оскільки вже забезпечила собі участь у чемпіонаті світу, будучи чинною чемпіонкою світу та Європи в приміщенні та лідером світового сезону. Тож основна боротьба у секторі розгорнулася між учасницями минулорічного чемпіонату світу в Будапешті Юлією Левченко та Юлією Чумаченко. Левченко подолала всі висоти з першої спроби, включно з 1.92 м, які й принесли їй друге поспіль золото чемпіонату України. Чумаченко допустила одну хибу й з другого разу подолала планку на висоті 1.90 м. Наступна висота їй не підкорилася. Для обох атлеток це SB.

3-й день. 4 лютого на чемпіонаті України проведені виключно фінальні змагання з 10 дисциплін.

Бронзовий призер Євроігор-2023 Владислав Шепелєв вдруге в кар‘єрі здобув золото національного чемпіонату в приміщенні з потрійного стрибка. У найкращій спробі Влад стрибнув на 16.45 м, що є його новим особистим рекордом. У жінок у цьому ж секторі тріумфовала Вікторія Баранівська (13.70 м), яка лише у заключній спробі змогла випередити Анну Красуцьку (13.66 м).

На 200-метрівці домінували представники міста Києва. Дмитро Гладкий (22.20 с) найшвидше подолав одне коло в манежі серед чоловіків, а Марія Буряк (24.28 с) – серед жінок. Олег Миронець (1:49.16) та Юлія Гавриляк (Григор‘єва) (2:17.00) виграли 800-метрівку серед чоловіків та жінок відповідно.

21-річний Андрій Атаманюк з особистим рекордом (8:10.32 хв) став чемпіоном України з бігу на 3000 метрів. У жінок на цій же дистанції золото здобула Вікторія Шкурко з Київщини, її результат – 9:44.22. Минулими вихідними Ілля Кунін оновив молодіжний рекорд України, вперше вибігши 3000 метрів з 8 хвилин – 7:55.54.

Естафета 4x400 метрів закривала програму змагань, команда Вінницької області, у складі Наталії Бесідовської, Анастасії Іванової, Анни Дорофєєвої та Марії Черкас перемогла у жінок (3:48.94 хв), а представники Сумської області: Євген Швець, Андрій Нечипоренко, Ярослав Демченко й Олександр Погорілко – у чоловічих забігах (3:16.15).

Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
олег инкогнито
Один пристойний результат, це стрибок у висоту Дорощука