Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
|
2380
1

Котельник - Хан. Передматчевий аналіз

27 червня Андрій Котельник (31-2-1, 13 КО) проведе один із найголовніших боїв у своєму житті

Котельник - Хан. Передматчевий аналіз

Його суперником буде англійський боксер Амір Хан (20-1, 15 КО). На кону стоятиме титул чемпіона світу за версією WBA у першій напівсередній вазі, яким володіє львівський боксер.

Більшість уболівальників нашого чемпіона світу Андрія Котельника вже не перший рік чекають, коли ж нарешті у нього будуть справжні мегафайти. Цього ж чекають експерти і аналітики боксу. Багато з них упевнені: щоб провести справжній мегафайт (і у фінансовому плані), Котельнику необхідно відправитися за океан, в Мекку боксу - США.

Про бій з американцем Віктором Ортізом, дуже сильним і молодим, швидко прогресуючим панчером, говорили як про факт, що майже відбувся. І ось, замість цього бою ми отримуємо поєдинок Андрій Котельник – Амір Хан.

Чи рівноцінна ця заміна для Андрія? І що дасть цей бій їм обом? У кого які шанси на перемогу? Спробую дати відповіді на ці запитання у формі аналізу і роздумів.

Почну з достоїнств і недоліків обох бійців. Отже...

Котельник уміє працювати на всіх дистанціях і він це не раз доводив. У Хана, як показав бій з Прескоттом, серйозні проблеми на середній і ближній дистанціях. Саме середня дистанція, з його фірмовими серіями по «поверхах», буде найвигіднішою для Котельника. На ближній дистанції Хан спробує його в'язати, хоча вмінням правильно клінчувати в невигідній для себе ситуації, претендент похвалитися не може (знову-таки, судячи по бою з колумбійцем). Всі ми знаємо Андрія як витривалого та активного в рингу боксера. У бою проти Хана ці якості будуть доречні. Витривалість претендента під великим питанням, особливо в разі розумного тиску, на що чемпіон безумовно здатний.

У технічній і тактичній різноманітності форм ведення бою Котельник теж попереду. Також досвід і перевага в морально-вольових якостях на стороні українця. У якому зараз стані Хан невідомо - його останній бій з Марко Антоніо Баррерою на дане питання не відповів. Саме ці компоненти повинні стати запорукою впевненої перемоги Котельника.

Тоді які ж козирі в рукаві у претендента? Це перш за все швидкість. Притому швидкість не лише ручна, але і швидкість пересувань, маневру. Упевнений, саме на перевазі в швидкості Амір Хан і його тренер Фредді Роач будуватимуть весь технічний і тактичний розрахунок. Він буде робити ставку на швидкі 2-3-ударні серії з відходом на дистанцію, а за рахунок вищої швидкості ніг прагнутиме не дати українцеві можливості «різати кути».

В Андрія останнім часом позначився типовий «німецький недолік»: приймати багато ударів на блок, причому не працюючи при цьому тулубом. Хан може цим скористатися, все-таки певним класом він володіє.

В плані удару, я думаю, переваги немає ні у кого. Котельник ніколи не був чистим нокаутером, його противники страждають перш за все від сумарного тоннажу ударів. Хан піднявся на категорію вище, і невідомо, чи буде він тут так бити, як у легкій вазі. Хоча видно, що запас для набору ваги у нього є. А ось в умінні тримати удар перевага знов у чемпіона. Адже немає ніяких гарантій, що Прескотт не «пробив» молодого проспекта, як свого часу Трінідад «пробив» Варгаса. Сподіватимемося, Андрій це перевірить. Проте, Хана взявся тренувати один з кращих тренерів сучасності - Фредді Роач. Цікаво, що зуміє він прищепити нового своєму талановитому підопічному? Міхаель Тімм (наставник Котельника) - теж відмінний тренер, але він, на мій погляд, більш обмежений.

Вважаю, неправильно розглядатиме даний бій суто в контексті порівняння технічних, тактичних і фізичних можливостей боксерів. За обома бійцями стоять крупні гравці світового боксерського бізнесу, можна сказати «акули». У цьому компоненті, я думаю, перевага на стороні Хана, з його промоутером Френком Уорреном. Клаус-Пітер Коль ніколи не бачив в Андрієві зірку, і не балував його особливою увагою. Хоча Котельник не раз підтверджував свій високий клас. До речі, таке ж незаслужене ставлення промоутера відчуває на собі ще один наш чемпіон Сергій Дзинзирук. Френк Уоррен запропонував непогані гроші, так що позиція Коля більш-менш зрозуміла. Він отримує менший ризик за великі гроші. А ось позиція Уоррена може мати два варіанти:

1) Він недооцінює Котельника. Вважає цей бій найлегшим способом для Хана стати чемпіоном світу. А потім, вже з поясом, можна «командуватиме парадом» і заробляти зовсім інші гроші.

2) Він до кінця не впевнений в Хані. Хоче його випробувати і визначитися: чи варто продовжувати вкладати засоби в проект на ім'я «Амір Хан - зірка світового боксу».

А швидше за все, хитрий і практичний британець хоче вбити відразу двох зайців: за будь-якого результату бою він вирішить поставлені завдання і отримає хоч би проміжні відповіді на свої питання.

Як відомо, бій відбудеться в Англії. А цей фактор домашнього поля вирівнює шанси суперників на перемогу. Тому оцінюю їх як 50 на 50. На Туманному Альбіоні Котельник вже боксував і випробував на собі всю красу тамтешнього суддівства (маю на увазі бої з Віттером і Мбайє). Так що в Англії треба перемагати достроково, або в «одні ворота». Більш-менш рівний бій віддадуть Хану.

Незважаючи, на думки тих, хто вважає цей бій кроком назад для Андрія і невигідним порівняно з боєм, що очікувався (з Ортізом), хочу довести зворотне. В разі перемоги над Ханом, яка поза сумнівом додасть Котельнику авторитету, він може зустрітися з тим же Ортізом, але на вигідніших для себе умовах. Це притому, що за бій з Ханом українець отримає, швидше за все, найбільший гонорар за свою кар'єру. Вигода для чемпіона очевидна. Але навіть в разі поразки, адже його можуть елементарно засудити, він може піти ва-банк, і під маскою андердога провести пару крупних боїв в Америці з місцевими потенційними зірками. І знову йому всі карти в руки. Коль це теж повинен розуміти.

Для Хана, в разі перемоги, відкриваються нові серйозні можливості. В разі поразки, його кар'єру можна вважати закінченою. Всі ще пам'ятають Насіма Хамеда. Отже Хан ризикує більше. Він ризикує всім. А Котельник, на відміну від нього, вже відбувся як боксер, і кар'єра його вже склалася.

І не забуватимемо: наш чемпіон заслужив на грошові бої. І ось, нарешті, такі бої починаються! Успіхів тобі, Андрій! І хай допоможе тобі Бог!

Віталій Кулаковський

Портал Українського Боксу

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Промоутер Ломаченко назвал главную проблему украинца
Бокс | 08 мая 2024, 16:29 3
Промоутер Ломаченко назвал главную проблему украинца

Арум считает, что возраст в легком весе имеет большое значение

Топ-10 молодых дарований европейского футбола
Футбол | 08 мая 2024, 17:29 10
Топ-10 молодых дарований европейского футбола

Золотой актив «Барсы», звезда «МанСити», надежда Ирландии, любимчик Пепа

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.