Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
2108
1

СУРКИС: «ФФУ будет идти на уступки касательно стадионов»

Президент Федерации Футбола Украины выступил перед представителями ПЛ

СУРКИС: «ФФУ будет идти на уступки касательно стадионов»

Президент Федерації футболу України Григорій Суркіс виступив перед учасниками загальних зборів представників клубів Прем'єр-ліги (УФПЛ), що пройшли в четвер, 5 березня, в Будинку футболу. Принагідно привітавши найкращі вітчизняні команди з виходом до 1/8 фіналу Кубку УЄФА, глава національної асоціації звернув увагу зібрання на проблематику, що постає перед професіональним футболом країни.

Елітний дивізіон прогресує

«Осіння частина чемпіонату України вперше пройшла під егідою Прем'єр-ліги. І я щиро вдячний керівникам і співробітникам ліги за неухильне дотримання умов Договору між ФФУ та УФПЛ, − зокрема відзначив президент федерації. − Ми маємо намір і надалі розвивати співпрацю з Прем'єр-лігою винятково на основі взаємоповаги та повної довіри − в рамках футбольного законодавства. Однак упродовж першої половини сезону виникали певні колізії, тож необхідно уважно проаналізувати допущені помилки й погрішності заради вдосконалення складного механізму діяльності елітного дивізіону. Котрий, як свідчать останні результати «Шахтаря», «Металіста» і «Динамо» на міжнародній арені, реально прогресує».

Права та обов’язки

Наприклад, як показав досвід останніх внутрішніх турнірів, предметом серйозних суперечок може стати час початку матчів. Це, на думку Григорія Суркіса, зовсім не риторичне питання, й воно має вирішуватися згідно з регламентними нормами. Терміни проведення поєдинків повинна визначати виключно дирекція Прем’єр-ліги, її рішення мають бути обов’язковими для виконання усіма учасниками змагань. Не міг обійти увагою президент ФФУ й питання комерційних і телевізійних прав. Згідно з діючим в Україні законодавством, вони, як і всі інші права на організацію та проведення футбольних змагань, належать виключно національній асоціації, яка делегує частину повноважень Прем’єр-лізі. Зокрема, щодо телетрансляцій та комерційної діяльності. Причому, зважаючи на сучасні економічні реалії, ФФУ поки не вимагає за це жодної копійки.

Європа − приклад, але не шаблон

Задля наочності Григорій Суркіс навів приклади Росії, де РФС отримує 15% прибутків Прем’єр-ліги, чи УЄФА. Останній, започатковуючи Лігу чемпіонів і Лігу Європи, чітко визначив ексклюзивність маркетингових прав. Відповідне положення є в Регламенті євротурнірів. І воно − закон для всіх колективів, що беруть участь у змаганнях під егідою Європейського футбольного союзу. «Тож і в нашому випадку я не бачу іншого шляху, крім згоди клубів на централізований продаж телевізійних і комерційних прав безпосередньо Прем’єр-лігою», − констатував президент ФФУ.

Рівні умови для всіх

Не обійшов він увагою і ситуацію з домашніми стадіонами окремих клубів Прем’єр-ліги. «Так, ми розуміємо, що деякі арени нині модернізуються, на інших − змінилися фінансові умови, тому клуби змушені оптимізувати витрати. Проте ніхто не скасовував існуючих правил. Їх треба неухильно дотримуватись, а не систематично шукати нагоди для винятків. Альтернативи цьому немає, − підкреслив Григорій Суркіс. − Ми готові йти на тимчасові поступки, відстрочуючи виконання обов'язкових вимог для стадіонів Прем’єр-ліги, але робитимемо це лише на суворо визначений термін. Адже учасники чемпіонату повинні змагатися в рівних умовах − це ключовий принцип ФІФА та УЄФА».

Фінансова стабільність

«До речі, днями УЄФА розповсюдив щорічний порівняльний аналіз за підсумками діяльності Програми ліцензування клубів, − додав президент ФФУ. − У ньому, зокрема, відзначається, що українська Прем’єр-ліга − одна з небагатьох, де спостерігається величезна − у 100 разів − різниця між розмірами бюджетів найбідніших і найзаможніших клубів. Така ситуація негативно впливає на конкурентоздатність ліги у комерційному плані». Також Григорій Суркіс порадив керівникам та власникам клубів серйозно замислитися над механізмами бюджетної безпеки. Він повідомив, що УЄФА вже найближчим часом створить спеціальний орган, який відповідатиме за чесну фінансову гру. Перед ним, за визначенням керівництва УЄФА, стоятиме завдання забезпечити економічну стабільність усього європейського футболу.

Помилки менеджменту

Не оминув увагою глава ФФУ і резонансне рішення ФІФА про зняття шести очок з одеського «Чорноморця», яке вже виконано керівництвом Прем'єр-ліги. «На жаль, нинішній сезон ознаменований низкою правових порушень, допущених нашими клубами, − констатував він. − Звичайно, національна федерація намагається захищати учасників змагань, але що можна зробити, якщо менеджмент клубу свідомо й системно ігнорував спочатку рішення Палати суперечок ФІФА, прийняте ще у листопаді 2006 року, а згодом і вердикт Арбітражного спортивного суду, що й призвело до санкцій Дисциплінарного комітету ФІФА».

Вірус правового нігілізму

«ФФУ та клуби мають неухильно дотримуватися вимог ФІФА та УЄФА, − вкотре нагадав Григорій Суркіс. − Правовий нігілізм є просто вбивчим для футболу. Цей вірус може викликати непередбачувані наслідки. Якщо клуб не може або не хоче виконувати рішення міжнародних футбольних інституцій, виникає ланцюгова реакція, санкції поширюються на національну асоціацію, яка, у свою чергу, зобов'язана нести відповідальність і за фінансові зобов'язання клубів. Але штрафні санкції − ще півбіди. А от відлучення збірних команд і клубів від міжнародних змагань − це справжня катастрофа. Тому я наполегливо рекомендую всім клубам поставити питання грамотного юридичного супроводу контрактів на рейки компетентності й твердої виконавчої дисципліни».

Незалежний арбітраж

Також учасники зборів були поінформовані про аудит діяльності Комітету арбітрів та Інспекторського комітету ФФУ, що його розпочинають експерти УЄФА під головуванням норвежця Руне Педерсена. Мета цього заходу − з'ясувати, чи відповідні структури національної асоціації дійсно є незалежними в питаннях арбітражу. Чи їх не контролюють або не мають на них вплив урядові організації або клуби. «Зважаючи на це, − сказав Григорій Суркіс, − нам потрібно переглянути всі угоди й домовленості з Прем'єр-лігою, а також погодити таку схему взаємодії, яка б не суперечила вимогам УЄФА й мала позитивний вплив на розвиток як арбітражу, так і українського футболу загалом».

ffu.org.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
orl104
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил