Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Профессиональный бокс
|
2816
9

Побити панчера!

Прев’ю бою Котельник - Майдана

Побити панчера!

7 лютого в Ростоку, Німеччина, Андрій Котельник проведе другий захист свого титулу чемпіона світу за версією WBA у вазі до 63,5 кг - проти 25-річного аргентинця Маркоса Рене Майдани. Перемога над боксером, який вже став народним героєм у себе на батьківщині, зробить більше для просування кар’єри Котельника, ніж півдесятка традиційних для боксерів гамбурзького «Юніверсуму», за який виступає львів’янин, домашніх захистів.

Пропоную наступні питання для обговорення. Яка тактика принесе перемогу українцеві? Що дасть Котельнику перемога над Майданою? Прогнози на перебіг бою та його результат.

Майдана
Майдана мав не надто тривалу і вражаючу любительську кар’єру. Двічі (у 2002, 2003 роках) він ставав чемпіоном Аргентини, у 2003 році був чвертьфіналістом чемпіонату світу, через рік не пройшов кваліфікацію до Олімпійських ігор. У 2004 році Майдана перейшов у професіонали.
І почалося! Він не просто здобував перемогу за перемогою, а буквально виносив своїх суперників з рингу. На сьогодні у Майдани рідкісний послужний список навіть для супертяжа - 25 перемог, з яких 24 (!) нокаутом, без поразок. Десятьох суперників аргентинець поклав вже у першому раунді.

Скептики кажуть, що рекордс аргентинця не є об’єктивним показником його сили, мовляв, відправляв у нокаути він нікому не відомих боксерів. Заперечу - це не так. За останній рік рівень опозиції в Майдани був непоганий. А він і надалі відправляв своїх суперників у нокаути. Показово, що Майдана завершував бої достроково із двома боксерами, які перемагали чемпіонів світу.

Одна важлива деталь - Майдана останні півтора року виступає за «Spotlight Boxing» - дочірню компанію «Universum Box-Promotion». А отже, в цьому поєдинку визначатиметься не тільки чемпіон світу, але й перший номер німецької компанії у цій вазі, боксер, якого будуть просувати.
Майдана - яскраво виражений панчер, тобто боксер, один удар якого або коротка серія часто вирішує результат двобою. Він може нокаутувати як на початку поєдинку, так і в пізніх раундах. Майдана справжній М’ясник - руйнує своїх візаві, пускає їм кров, деморалізує. Вчепившись у свою жертву, він її не відпускає.

Улюблена дистанція Майдани - середня. Перевагу віддає боковим ударам, особливо небезпечні ліві гаки по корпусу і праві бокові в голову. Він постійно наступає на противника, затискає в кути рингу, де завдає шквал потужних ударів під різними кутами. Саме в такі моменти він найбільш небезпечний. Але водночас і найбільш уразливий, адже постійно відкритий. Упевнений, Котельник буде це використовувати, адже перехоплювати чужі атаки, провалювати суперника і діяти в контратаці - його фішка.

Недоліком Майдани є те, що він доволі одноманітний і не дуже добре навчений технічно. Його тактика примітивна, прагне виграти бій за рахунок сильних ударів, не готуючи їх. У нього нема досвіду проведення тривалих боїв - лише одного разу виходив на восьмий раунд. Для порівняння: Котельник дев’ять разів відбоксував усі 12 раундів.

Підборіддя в аргентинця досить міцне. Він завдає безлічі ударів, так само немало пропускає і мужньо їх витримує. Але і непробивним його назвати не можна. В усякому випадку щонайменше одного разу він вже побував у нокдауні.

Котельник, тактика на бій
З попередніх суперників Котельника трьох можна назвати панчерами - Артуро Урену (16 нокаутів з 20-ти перемог), Річарда Рейну (11 з 12-ти) та Мухаммада Абдуллаєва (12 з 15-ти). Першого Котельник нокаутував на заключних секундах останнього, 10-го раунду, двох інших впевнено переміг за очками. До слова, за манерою ведення бою мексиканець Урена та венесуелець Рейна нагадують Майдану. Тож в українця уже є досвід переможних боїв з панчерами-»латиносами», що досить важливо.

Як потрібно діяти проти Майдани? Найголовніше, не можна пропускати акцентованих ударів, особливо у початкових раундах. Потрібно перечекати шалений стартовий натиск аргентинця, втомити його, примушуючи промахуватися і завдавати удари по повітрю, перевести бій у пізні раунди, де перейти до рішучих дій. Ключову роль має зіграти більший досвід українця, його краща техніка.

Важливо у першій половині бою нав’язати супернику вигідну для себе (і невигідну для суперника) дистанцію, а саме - дальню. В арсеналі Котельника чудовий джеб, яким він має випереджати атакувальні дії суперника, збивати його з прицілу. Котельник повинен різко атакувати і одразу ж відходити на безпечну дистанцію. Він має завдавати зустрічні удари і на відходах. Головний фактор переваги українця - вища швидкість і краща реакція.

Далі, коли суперник втомиться, можна більше діяти на ближній і середній дистанціях. Особливо на ближній, де аргентинець не зможе завдавати своїх розмашистих ударів. Але в жодному випадку не треба зловживати клінчами, боротьбою, адже в грубій фізичній силі у Майдани буде перевага, і Котельник швидше втомлюватиметься у такій «метушні».

Для повноти картини, кілька слів про Котельника. Він - боксер-універсал, який однаково успішно діє в атакувальній манері і в контратакувальній на всіх дистанціях. У нього витончена техніка, якою насолоджуються справжні гурмани боксу. Львів’янин діє як справжній Ювелір, тонко «огранюючи» свого суперника-»діаманта» (за таке порівняння вдячний Ромі Романову і Віталію Кулаковському). В Котельника міцний блок, який ще нікому не вдавалося пробити. Він мало пропускає, жодного разу у 33-х поєдинках не те, що не побував у нокдауні, але і не був приголомшений.

Його недоліки - певна передбачуваність. Так, перші раунди він ніби придивляється до суперника, вивчає його, діє не надто активно, тому не рідко програє на картках суддів. Далі Котельник нарощує темп, особливо додаючи в завершальній хвилині кожного раунду. Також спеціалісти вказують на відсутність нокаутуючого удару. Як каже сам Андрій, насправді потужний удар у нього є, але бракує акценту, точності попадання.

Вага перемоги, прогноз
Перемогу над Майданою важко переоцінити. Бій Андрія вперше покажуть у США - наживо в системі платного телебачення PPV (плати і дивись). Котельник має шанс заявити про себе і стати відомим не тільки в Європі, але і в Мецці професіонального боксу. В разі успішного і яскравого виступу він може отримати вигідні пропозиції (фінансові і в плані популярності) на проведення великих боїв. Зокрема, об’єднавчих проти чемпіонів за іншими версіями - Тімоті Бредлі, Кендала Холта, а в перспективі і проти головних зірок дивізіону - Менні Пак’яо і Ріккі Хаттона.

Мій прогноз: Котельник переможе за одноголосним рішенням суддів або нокаутом у пізніх раундах.

Василь Танкевич

Газета.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 7
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Івась
2 Василь:
Більш точна сцила:
http://gazeta.ua/blogs/?p=616
BERNARDOS
Гость | 2009-01-28 03:35:30
Ты думаешь, америкосы будут смотреть в прямом эфире канал ZDF? Да еще и на дружественном ненеццком
BERNARDOS
Івась | 2009-01-27 10:27:38
___________________
Може покликати бабу Параску? ))
Та може... Доречі, вона на Майдані вже відривалася.
Івась
2 BERNARDOS | 2009-01-27 09:31:47
Потрібно обробляти всю ПЛОЩИНУ Майдани!
___________________
Може покликати бабу Параску? ))
BERNARDOS
Як же потрібно діяти Андрієві?
Потрібно обробляти всю ПЛОЩИНУ Майдани!
finka13
Хочется увидеть Котельника в мегафайте.
Івась
Кому цікаво, ставки букмекерів:
Андрей Котельник (УКР) - 1,46
Маркос Рене Майдана (АРГ) - 2.60
Майдану не бачив