Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Футзал. Высшая лига
| Обновлено 29 марта 2024, 04:00
1340
0

ПАВЛЕНКО: «Зараз чемпіонат найсильніший за останні 10 років»

Гравець львівського «Тайму» Максим ПАВЛЕНКО повернувся в Україну після тривалої кар’єри в Казахстані

| Обновлено 29 марта 2024, 04:00
1340
0
ПАВЛЕНКО: «Зараз чемпіонат найсильніший за останні 10 років»

Максим Павленко був одним із головних творців кубкової перемоги «Тайму» над кам’янець-подільською «Фортецею». Досвідченому футзалісту менше, аніж іншим «таймівцям», знадобилося часу для того, аби адаптуватися до нестандартного майданчику. Два роки Максим грав в чемпіонаті Казахстану, де часто доводилося проводити матчі в екстремальних умовах.

- Максим, дехто каже, що ви оформили хет-рик, а інші, що лише дубль, бо один гол у власні ворота забив гравець «Фортеці». Насправді, скільки ви забили?
- На моєму рахунку 2 голи. В одному із епізодів Скорий прострілив на мене, на дальню штангу, після чого захисник «Фортеці» підставив ногу і м’яч залетів в сітку воріт. Не кожен міг побачити, що це був авто-гол, але я підійшов до судді і сказав, хто забив цей м’яч.

- Взагалі, які враження від гри, від суперника?
- Навіть програючи в рахунку, «Фортеця» продовжувала грати від оборони. Коли рахунок був 4:1 на нашу користь, суперник все рівно не думав про атаки. Це мені не сподобалося. А, взагалі, кам’янець-подільська команда на рівні першої ліги не погана.

- Наступний матч «Тайм» проведе проти «Єнакієвця», який несподівано вилетів з розіграшу Кубка...
- Для нас виліт «Єнакієвця» з Кубка завдання здобути у грі із ними три очки робить у
удвічі складнішим. Тепер вони усі свої сили зосередять на вдалому виступі в чемпіонаті. Після повернення з Кам’янець-Подільська, ми тренуємося на скороченому майданчику – такому, який буде в Єнакієве. Наш суперник дуже серйозно налаштовуватиметься на цю гру, тому для нас дуже важливо не програти їм саме в психологічній підготовці. Потрібно дуже відповідально поставитися до цього матчу. Тоді усе буде гаразд.

- «Тайм» та «Єнакієвець» є претендентами на нагороди чемпіонату. У список претендентів також усі традиційно заносять «Енергію» та «Шахтар». Як гадаєте, хто ще може увійти до трійки кращих?
- «Планета», «Ураган» – ці команди не погано підсилилися. Не варто списувати і «Локомотив», за який грають досвідчені гравці. Зі Львова взагалі три команди боротимуться за медалі. Окрім «Тайму» та «Енергії», амбіції піднятися на п’єдестал є ще й у ТВД. Кількість команд, які ставлять перед собою максимальні завдання, зросла, оскільки більше людей тепер хочуть вкладати гроші у наш вид спорту. Безумовно, це піде на користь українському футзалу. Мені здається, що теперішній чемпіонат найсильніший за останні десять років. Думаю, інтрига протримається до завершальних турів.

- Якщо рівень чемпіонату зростає, чому нашим командам не вдається бодай потрапити до фіналу чотирьох Кубка УЄФА? Торік «Енергії» не вдалося цього зробити, в цьому сезоні ні з чим з єврокубкового походу повертається «Шахтар»...
- Нашим командам не вистачає практики міжнародних матчів. Одна справа, 1-2 гри впродовж року проводити в Москві, як це робить той же «Шахтар», а інша робити це значно частіше. Приміром, раз в місяць, коли з’являється «вікно» чемпіонаті, відразу проводити спаринги з іноземними командами. Тоді буде прогрес. Не секрет, що рівень російської Прем’єр ліги значно вищий, чим української. А наслідувати потрібно лише найкраще, тому варто частіше з росіянами проводити товариські ігри. Два роки тому, коли я грав в Казахстані, ми вперше поїхали в Європу за ігровою практикою. Спершу ніяковіли, але наступні матчі в Москві ми проводили впевненіше, а згодом на рівних грали з іспанцями. У підсумку ми поступилися, але грали гідно. Тож, потрібно потроху набиратися міжнародного досвіду, який може компенсувати тактичні чи технічні огріхи в грі. Дуже важливо, психологічну стійкість набути в міжнародних матчах.

- Ви згадали про Казахстан. Можете детальніше розповісти про цю сторінку у своїй кар’єрі?
- Грав за команду з Актюбінська. В нас було чимало легіонерів. В нашій команді грало п’ятеро українців. В Алма-Аті грало семеро бразильців. Ці дві команди в українській вищі лізі теж могли б бути у верху турнірної таблиці, а ось інші казахські команди суттєво поступаються за рівнем. Інфраструктура в клубів теж значно поступається українській. Два роки грав в Казахстані, вважаю, що набрався там досвіду, принаймні, не шкодую, що колись прийняв таке рішення. Тепер хочу з «Таймом» стати чемпіоном України. Двічі був віце-чемпіоном й двічі фіналістом Кубка України. Тепер хочеться стати першим в цих двох змаганнях.

- Тож, після Казахстану, вузький зал в Кам’янець-Подільську чи Єнакієве вас особливо не дивує?
- Так, справді, в Казахстані ми грали ще в гірших залах, аніж в Кам’янець-Подільському. Хлопцям, перед грою з «Фортецею» сказав, що буває і гірше, не варто зациклюватися на розмірах залу. Основне – це настрій на гру.

- Футзал в Казахстані дуже популярний?
- Там багато аматорських команд, які грають на першість міста, але професійних колективів не багато. Дуже дорого утримувати клуб вищої ліги, не багато людей хоче цим займатися. Ті ж перельоти відбивають бажання грати професійно. Приміром, мені доводилося їхати потягом на виїзну гру впродовж трьох діб. Уявіть, майже тиждень пішов лише на дорогу.

Sport.ua

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.