Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
|
1534
2

Григорій СУРКІС: «В мене не має жодних сумнівів»

Суркіс впевнений, що Україна та Польща проведуть Євро разом

Григорій СУРКІС: «В мене не має жодних сумнівів»
У п’ятницю, 14 листопада, відбулася спільна прес-конференція президентів Федерації футболу України та Польського футбольного союзу Григорія Суркіса і Гжегожа Лято, а також операційного директора УЄФА Мартіна Каллена. Зустріч із журналістами у столичному Будинку футболу була присвячена підготовці України та Польщі до фінальної частини Євро-2012.
 
Мудрі слова Платіні
 
На початку прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, президенти ФФУ та ПФС прокоментували заяву глави УЄФА Мішеля Платіні стосовно взаємозалежності процесів підготовки до Євро-2012 в Україні та Польщі. «На мою думку, таким чином Платіні припинив усі балачки та інсинуації на тему, а що ж трапиться, якщо до омріяної мети дістанеться лише Україна або Польща, − відзначив Григорій Суркіс. − Віднині все чітко зрозуміло: одна заявка − дві країни, об’єднані спільним завданням − якнайкраще провести континентальний форум та виправдати довіру Виконкому УЄФА».
 
Жодних сумнівів
 
«Я не маю жодних сумнівів у нашій здатності разом із польськими партнерами виконати ці зобов’язання. Скоро виповниться п’ять років від того моменту, як ми розпочали боротьбу за право приймати у себе фінальний турнір чемпіонату Європи 2012 року. За ці роки ми стали мудріші, а наші країни зробили чимало важливих кроків уперед. Зокрема, в Україні вже відкритий перший стадіон Євро-2012 − у Дніпропетровську. Влітку здадуть в експлуатацію арену еліт-класу в Донецьку, тривають активні роботи на київському «Олімпійському» та інших аренах, будуються нові термінали аеропортів, вирішуються інфраструктурні завдання», − зазначив Григорій Суркіс.
 
Довіра УЄФА
 
«Я теж цілком упевнений у тому, що Україна та Польща організують один з найкращих чемпіонатів Європи. Щодо спекуляцій, які виникають у ЗМІ, то вони викликані, швидше за все, бажанням бодай з чогось створити сенсацію», − заявив Гжегож Лято. «УЄФА довіряє гарантіям, наданим національними асоціаціями та урядами обох країн, − додав Мартін Каллен. − Ми не сумніваємося, що в 2012 році проведемо в Україні та Польщі прекрасний турнір. Наша спільна мета − зробити його найкращим в історії».
 
Подолання фінансової кризи
 
Учасники прес-конференції погодилися, що підготовка до Євро-2012, звісно, не зможе уникнути проблем, зокрема − пов’язаних зі світовою фінансовою кризою. Однак, саме інфраструктурні проекти Турніру мають надати обом країнам змогу швидше подолати наслідки економічного спаду. «У поганому завжди є щось гарне, і необхідність готуватись до Євро-2012 в кризових умовах може підштовхнути нашу країну до реформ, що за інших обставин, можливо, і не були б зроблені, − наголосив глава ФФУ. − Це стосується, в першу чергу, впровадження єдиного інвестиційного вікна, спрощення дозвільної системи на будівництво, адаптації вітчизняного законодавства до європейських норм. Євро-2012 дає змогу нашій державі підтримати власного виробника, задіяти масу людей на нинішніх і майбутніх проектах Турніру, знизивши таким чином безробіття тощо...»
 
Консолідація зусиль
 
Однак, як підкреслили спікери, для нівелювання впливу кризи на процес підготовки до Євро-2012 потрібна абсолютна консолідація зусиль усіх сторін, задіяних у проекті-2012. «Я знову звертаюсь до українських політичних сил із закликом згуртуватись навколо Євро-2012 у цей непростий період. Упевнений, в нас не існує жодної опозиції до Турніру, адже усі політичні сили надали гарантії своєї підтримки цього проекту. Крім того, урядові структури мусять визнавати в футбольних організаціях своїх рівноправних та незалежних партнерів. Не можна допускати втручання держави у внутрішні справи національних асоціацій, як це було нещодавно у Польщі», − зауважив Григорій Суркіс.
 
Польське порозуміння
 
«Після того, як в результаті демократичних виборів мене було призначено керівником Польського футбольного союзу, я зустрівся з нашим міністром спорту, і усі непорозуміння, що існували між ПФС і державною владою, були усунуті. Тож я не думаю, що подібні проблеми матимуть місце у майбутньому, принаймні до того часу, як ми проведемо Євро-2012, − запевнив Лято. − Більше того, я сподіваюся на плідну співпрацю з урядом, адже без цього ми навряд чи зможемо впоратися з викликами, які постануть під час підготовки до Турніру».
 
Роль преси
 
Під час бесіди піднімалися питання взаємодії організаторів Євро-2012 та журналістів, як і взагалі ролі ЗМІ у підготовці до Турніру. «Я розумію, що головними винуватцями існування досить похмурої аури навколо процесу підготовки до Євро-2012 є безпосередньо дві країни, а не преса. Адже, якби у громадськості не було реальних підстав для невдоволення, то зі шпальт та екранів не лилось би стільки песимізму. Проте я закликаю усіх представників ЗМІ повірити в здатність України та Польщі достойно провести цей видатний захід, передавши цю впевненість й мешканцям наших країн», − звернувся до представників ЗМІ Григорій Суркіс.
 
Більше позитиву
 
«Журналістам і справді варто творити більше позитиву, − погодився із колегами Мартін Каллен. − Підготовку до подібних масштабних турнірів завжди супроводжують цілком зрозумілі суспільні побоювання. Так було і в Бельгії з Нідерландами на Євро-2000, і в Португалії в 2004-му, і в Швейцарії та Австрії в 2008-му. Однак конче важливо, щоб країни-організатори частіше створювали гарні новини. Це полегшить завдання, а також створюватиме гарне враження про Україну та Польщу в світової преси, котра з кожним роком все активніше цікавитиметься підготовкою до європейського фіналу».
 
Пояснення Лято
 
Роль преси у проекті-2012 годі переоцінити. Яскравим свідченням цього стала хвиля інформаційного негативу, спричинена сюжетом одного з польських телеканалів, котрий продемонстрував фрагмент заяви Гжегожа Лято про нібито можливу заміну України на Німеччину в контексті проведення Євро-2012. «Журналістка мене запитувала, чи встигне Україна належним чином підготуватися до Євро-2012, разів із шість. І стільки ж я відповідав, що встигне. Поки з моїх вуст не злетіла необачна фраза, яку в підсумку вирізали з контексту і пустили в ефір. Користуючись нагодою, хочу ще раз вибачитись за неї», − пояснив глава ПФС.
 
Необачність чиновників
 
«У цьому контексті я хочу знову ж таки підкреслити, що деякі чиновники самі дають привід пресі робити негативні висновки, − додав президент ФФУ. − Адже не секрет, що запитання польської журналістки були спричинені некоректними та неправдивими заявами одного із керівників українського Національного агентства з питань Євро-2012 Євгена Вілінського, що нібито реалізація 80% проектів Турніру заморожена через фінансову кризу. От якби деякі наші чиновники не прагнули попіаритись на темі Євро-2012 і не створювали своїми непродуманими діями додаткових проблем, то підготовка до проведення чемпіонату Європи проходила б набагато спокійніше».
 
Достовірні джерела
 
У зв’язку із цим у журналістів виникло логічне запитання до Мартіна Каллена − хто в Україні та Польщі може бути наділеним повноваженнями офіційно коментувати хід підготовки країн до Євро-2012. «Оцінювати цей процес в будь-якому випадку буде дуже багато людей − компетентних і зовсім ні. До цього треба звикнути і поставитися із розумінням, − зазначив операційний директор УЄФА. − Проте мушу підкреслити, що найбільш достовірною та адекватною інформацією володітимуть Григорій Суркіс та Гжегож Лято, президенти ФФУ та ПФС».

Sport.ua
Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

МИЛЕВСКИЙ: «Хочу найти нападающего в Динамо, который был бы похож на меня»
Футбол | 24 апреля 2024, 21:47 13
МИЛЕВСКИЙ: «Хочу найти нападающего в Динамо, который был бы похож на меня»

Экс-форвард «Динамо» хочет вернуться только в киевский клуб

ФОТО. Подросток на матче Челси показал душераздирающий баннер
Футбол | 24 апреля 2024, 02:23 2
ФОТО. Подросток на матче Челси показал душераздирающий баннер

Матч АПЛ завершился разгромной победой Арсенала со счетом 5:0

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
kristinab
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Вася(Крым)
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил