Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Международные турниры
|
1646
0

КОВАЛЬЧИК: «У сучасному футзалі не грають від оборони»

Тренер збірної України з футзалу Роман КОВАЛЬЧИК про виступ команди на чемпіонаті світу

КОВАЛЬЧИК: «У сучасному футзалі не грають від оборони»

Минулої неділі драматичним фінальним матчем між головними фаворитами світового футзалу Бразилією та Іспанією завершився чемпіонат світу. Помічник наставника збірної України та головний тренер львівського «ТВД» Роман КОВАЛЬЧИК за цією грою спостерігав уже вдома.

– Чемпіонат світу вийшов доволі прогнозованим, – зізнався керманич «ТВД» Роман Ковальчик. – Практично всі фахівці ще до початку чемпіонату світу віддавали перевагу бразильцям, які виступали вдома. Вони собі цього б не пробачили, якби не зіграли в фіналі. Іспанія – краща команда Європи, яка ставала кращою в світі на останніх двох світових форумах. Індивідуально й емоційно сильні гравці підібрані в Бразилії, а тактично найграмотніша команда із доволі кваліфікованими виконавцями – це Іспанія.

Щодо матчу за третє місце, то тут, як на мене, повинна була грати збірна Аргентини. Італійцям симпатизували судді, які «долучилися» до третього призового місця. Росія закономірно четверта команда в цій компанії півфіналістів. Натуралізація бразильців не тільки не допомогла росіянам, а й дещо їм зашкодила: Росія уже не прогресує, а грає на своєму рівні, як і раніше без бразильців.

– Відразу ж напрошується питання: чому ми вибрали собі в суперники на другому етапі не Росію з Іспанією, а Бразилію з Італією?
– Були різні думки з цього приводу. Ми розуміли, що в тій чи іншій групі нам реально боротися за другі місця. З росіянами Україна наразі грає слабше. Тому вирішили нічого не мудрувати, з китайцями дали можливість дещо перепочити тим гравцям, які грали перед тим, а завдання було одне – перемогти. Тому вирішили з першого місця виходити в другий груповий етап чемпіонату світу. Ось так ми потрапили на Італію, з якою здорово відіграли перший тайм. А в другому – почали «чудити» арбітри, які придумали попередження Вахулі за нібито неправильно проведену заміну. Хоча на повторі ми чітко бачили, що Вахула вийшов на майданчик правильно. Більше того, після цього попередження арбітри м’яч чомусь перенесли до наших воріт. З другим попередженням Вахули арбітри також не зорієнтувалися – контакту з гравцем не було. Італійці і цим подарунком скористалися...Такі помилки арбітрів недопустимі на чемпіонаті світу. Тому перед нашими арбітрами я схиляю капелюха – вони таких грубих помилок не допускають. Прикро, що саме ці помилки суддів вибили з колії нашу команду й гру Італії ми програли. А саме цей матч для нас був вирішальним у боротьбі за другу путівку в півфінал. Фатально не щастило нам у матчі з Іраном. Та й ще хлопці були морально пригнічені після Італії. А з бразильцями ми відіграли непогано. Шкода, що до півфіналу не дісталися, бо перший етап наші гравці відіграли грамотно. Гра збірної імпонувала багатьом фахівцям.

– Щодо виступу гравців «ТВД» у збірній, то як можна її оцінити?
– Не максимально ми ними задоволені. Награли на оцінку «задовільно». Трохи розчарував Вахула, хоча в нього спад у грі почався раніше. Сповна не розкрив свого потенціалу Сільченко, у попередніх матчах за збірну він грав сильніше. У обох є потенціал, тому від них очікуємо прогресу. Натомість Рогачов зіграв так, як ми від нього цього очікували. Загалом, ми хлопцями задоволені, вони показали характер, бійцівські якості й майстерність, яка була на той момент. У подальшому ми сподіваємося на їхній прогрес.

– У сучасному футзалі важливу роль відіграють стандарти...
– Справді, дуже багато голів на чемпіонату світу забивалися після розіграшів стандартних ситуацій. Приємно, що і в цьому компоненті ми не пасли задніх, а кілька разів здивували суперників своїми оригінальними розіграшами.

– Вочевидь, щось нового Ковальчик-тренер привіз з Бразилії?
– Аякже. Будь-який турнір повчальний для тренерів. А чемпіонат світу і поготів. Тактика в футзалі значно змінилася. Практично ніхто не грає від оборони. Це в чемпіонаті України можна відбиватися і перемогти на контратаках, бо рівень індивідуальної майстерності гравців не такий високий, як у світі.

– Повернувшись додому, свою команду «ТВД» впізнав?
– А чому ні? Команда без збірників працювала за наперед наміченим графіком. Добре хлопці зіграли на Кубку Галичини в Івано-Франківську. Тепер готуємося до офіційних матчів чемпіонату. Сільченко захворів перед вильотом із Бразилії, але 23 жовтня повинен бути в строю.

Роман ЦЮНЯК, Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Исторический сезон Жироны. Команда Цыганкова и Довбика вышла в ЛЧ
Футбол | 04 мая 2024, 21:36 19
Исторический сезон Жироны. Команда Цыганкова и Довбика вышла в ЛЧ

Цыганков и Довбик приложились к суперуспешному сезону

Сколько заработает Лунин, если Реал выиграет Ла Лигу и Лигу чемпионов?
Футбол | 04 мая 2024, 18:07 2
Сколько заработает Лунин, если Реал выиграет Ла Лигу и Лигу чемпионов?

Флорентино Перес пообещал солидную сумму игрокам королевского клуба

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.