Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Англия
| Обновлено 24 января 2021, 00:39
2756
3

Де чемпіон, або Що не так з Ліверпулем?

Блогер Sport.ua Маркіян Слоневський – про труднощі, які спіткали чемпіона Англії

| Обновлено 24 января 2021, 00:39
2756
3
Де чемпіон, або Що не так з Ліверпулем?
Твіттер Ліверпуля

NB! Ви перебуваєте в розділі блоги читачів Sport.ua. Редакція не завжди поділяє точку зору авторів і не несе відповідальності за контент. Орфографія і пунктуація збережені.

Місяць тому, 19 грудня 2020 року, «Ліверпуль» на виїзді переміг «Крістал Пелес» 0:7. Той самий «Крістал Пелес», який на початку сезону обіграв «Манчестер Юнайтед» і незадовго до гри з «Ліверпулем» відібрав очки в «Тотенхема» Моуріньо. Тим більш незвичним видався такий не футбольний рахунок.

Виглядало, що це чергові планові три пункти. «Ліверпуль» впевнено займав першу позицію в турнірній таблиці, тримаючи конкурентів на комфортній відстані. Та й наступний календар дозволяв розраховувати як мінімум на утримання статусу-кво, а, як максимум, на збільшення відриву та закріплення лідерства.

Проте, за місяць команда в Прем’єр-Лізі зіграла 5 матчів, в яких розжилася аж трьома (!!!) очками з можливих п’ятнадцяти, зігравши в нічию з «Вест Бромвічем» (1:1), «Ньюкаслом» (0:0) і «Манчестер Юнайтед» (теж 0:0) та програвши «Бернлі» і «Саутгемптону» по 0:1. Востаннє команда Клоппа зуміла забити ще 27 грудня 2020 року… Так, так, практично місяць тому. Інші ж клуби були не такі марнотратні і забирали своє: два манчестерські клуби на двох виграли 9 матчів з 10, «Лестер» в останніх 5 іграх здобув 3 перемоги при двох нічиїх, «Евертон» виграв 4 гри та навіть «Тотенхем», який в грудні теж перебував у пошуках кращої гри, здається приходить до тями, перемігши в останніх двох іграх з трьох. Навіть лихоманливий «Челсі» провів цей період краще. Як наслідок, «Ліверпуль» опустився на 4 сходинку, а за втраченими очками взагалі може опинитися на 6 місці.

В той час, як прихильники червоних дивуються їх жахливій формі та обережніше оцінюють шанси у боротьбі за титул, колишній захисник Джеймі Каррагер та нині експерт впору наголошує, що, можливо, «Ліверпулю» варто забути про гонку і час непокоїтися про попадання в топ-4.

Спробуємо проаналізувати причини останніх невдач клубу з мерсисайду.

1. Ван Дейк. Саме з відсутністю голландця пов’язані невпевненість гравців та команди в цілому. Він, поза сумнівом, центральна фігура на полі та в роздягальні. Справжній лідер. Його вміння займати правильну позицію, керувати розстановкою гравців в оборонній фазі, швидкість та міць дозволяли гравцям групи атаки частіше ризикувати, творити, не боятися отримати контратаку у відповідь.


Твіттер Ліверпуля

2. Час. Йому, як відомо, підвладне все. Ця команда, за великим рахунком (окрім голкіпера Аліссона) зібрана три з половиною роки тому. За цей період ліверпульці двічі грали в фіналі ЛЧ, двічі претендували на приз Прем’єр-Ліги, по разу виграли кожен трофей, минулого та позаминулого сезону показували дивовижну стабільність та досягали неабияких рекордів в набранні турнірних очок, а трійка Мане – Фірміно – Салах наводила жах на захист будь-якого суперника. Що маємо зараз? Фірміно потьмянів, Салах перестав забивати, Мане загубив себе і його атлетизму й напору вже недостатньо, а лінія півзахисту не в змозі компенсувати брак вдачі нападників.

Та й фулбеки Александр-Арнольд і Робертсон цьогоріч зовсім не ті, що в попередні сезони. Гра команди Клоппа якраз же побудована на активності фулбеків та неймовірному натиску атакувальної трійки. Тим страшнішою є одночасна втрата форми та ігрового порозуміння цієї п’ятірки. Так, вони й надалі є гравцями топ рівня, нібито на полі роблять все правильно, центральні півзахисники їм допомагають, але не йде… Просто не йде. Виглядає, ніби гравці втомилися один від одного, ніби через цю втому перестали робити правильні дії, ніби ця команда досягла максимуму ще минулого сезону, наїлася футболу і більше не буде цим складом прогресувати. Ні, вони й надалі гратимуть, викладатимуться, демонструючи професіоналізм, але ж часто буває, що до цих 99% необхідно додати 1% вогню. А очі не горять… Саме час, здається, вводити нових, свіжих, молодих гравців, які, як прийнято говорити, нічого ніде ніколи не вигравали і які здатні дати «Ліверпулю» новий імпульс. Одним з таких, до речі, став Діогу Жота. Молодий португалець стрімко влився в цю дрім-тім і, що найголовніше, відразу почав забивати, вніс загублену легкість та забезпечував результат. З ним у складі «Ліверпуль» виглядав явно цікавіше і різноманітніше в атаці. Наразі Жота травмований і, судячи з результатів, його дуже не вистачає.

3. Клопп. Ніхто не заперечуватиме, що німець є тренером світового рівня. І, мабуть, майже кожна команда світу мріяла б отримати його. І його методи тренувань та управління командою є в дечому унікальними. Він вдихнув у «Ліверпуль» нову емоцію, повернув клуб до еліти, перетворив маловідомих або перспективних гравців у топів. Але все має межу, початок і закінчення.

Чи здатна ця команда ще сприймати його ідеї, чи здатен Клопп дати ще щось цій групі гравців? Чи може він витиснути з цього складу ще один фантастичний сезон? Чи, можливо, йому потрібно поступово позбуватися гравців, які втратили мотивацію і будувати нову команду з новими гравцями? Пригадуємо його кар’єру в «Боруссії» Дортмунд. На певному етапі там він теж втратив зв'язок з гравцями і команда почала сипатися. Зрештою, такий період переживає мабуть кожен тренер, коли так чи інакше постає питання про оновлення складу.

Наступний місяць може дати як відповіді на ці питання, так і ще більше сплутати карти. З 28 січня по 27 лютого «Ліверпулю» треба провести 8 матчів, 4 з яких з прямими конкурентами – «Лестером», «Тотенхемом», «Манчестер Сіті» та «Евертоном». Крім того, відновлюється Ліга чемпіонів. Явно, не найбажаніший календар, який, тим не менше, необхідно пройти.

Автор: Маркіян Слоневський

Юрий Штемберг
Оцените материал
(11)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Тренировка сборной Украины в Марбелье. Команда Реброва – в полном составе
Футбол | 19 марта 2024, 06:30 0
Тренировка сборной Украины в Марбелье. Команда Реброва – в полном составе

Яремчук, Сидорчук, Малиновский и Трубин прибыли в лагерь сборной

Италия, Германия и Англия. Гонка за дополнительные путевки в Лигу чемпионов
Футбол | 19 марта 2024, 06:45 10
Италия, Германия и Англия. Гонка за дополнительные путевки в Лигу чемпионов

Лучшие две ассоциации в рейтинге за сезон получат пропуски

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Дякую за статтю! В цілому згодний, щось треба змінювати. Наприклад, я давно розчарований Фірміно, він деградував і перестав бути на вістрі атаки. Мане тягнув за двох чи навіть трьох, коли гра не шла у Салаха - і втомився, напевно. Сам Салах вже не такий креативний. Він забиває, але здебільшого з пасів, проте раніше він сам створював моменти. Клоп просто любить своїх гравців і продовжує їм довіряти і ставити, але ж пора зробити висновки і спробувати нових нападників. Нажаль, травмований Жота. Але є Оригі, є резервна молодь, треба випускати, особливо замість Фірміно. Добре було б купити справжнього плеймейкера, хоч би й Ериксена із Інтера (його хоче Мауріньо в Тотнем та Почеттино в ПСЖ), дуже хотілось би придбати Халанда у Борусії (на нього вже націлився МЮ та Челсі).
D.Lanskoy
Я так понимаю, что сиськи Морозючки обсуждать интереснее. Вот поэтому спорт.уа об этом и пишет. Не удивляйтесь потом, что так много новостей о "гарячих подругах" и так мало аналитики о самом футболе.