Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1464
0

ВЕРЕІТІНОВ: «Ігор і Наталія налаштовані на бій»

20-го і 21-го в боротьбу на Олімпіаді вступають Наталія Самородіна та Ігор Червінський

ВЕРЕІТІНОВ: «Ігор і Наталія налаштовані на бій»

Зачекавшися приємного фактажу з блакитних доріжок Пекіна, я знайшов альтернативний («забивати» доручену газетну площу не хочеш, а мусиш) вид — «Відкриту воду». Правда, свого давнього знайомого Ігоря Червінського не застав на місці — наш відомий стайєр уже вирушив на Ігри, а от старший тренер збірної з марафонських дистанцій Юрій Вереітінов підняв слухавку відразу:

— Я наздожену наш дует вчасно, адже Наталія Самородіна стартує 20 серпня, а заплив чоловіків на ті ж 10 км — днем пізніше. Передчуття? Абсолютно нормальні. Українці в оцій дисципліні дебютують на Олімпіадах, а «на свіжачка» які лишень сюрпризи не трапляються...

— «На свіжачка» це, мабуть, сказано без підтексту? Адже грають-то ваші плавці на виснаження?
— Тут як подивитися. Ви цілком могли спитати (я вже звик), чому й навіщо Червінський — досі рекордсмен України на 1500 м кролем — обміняв класичне плавання на марафон. Охоче відповім. Він у ранньому віці розпочав, пройшовши університети таких фахівців, як Дмитро Кононенко, Валентин Гапонов, Ісмаїл Садиков. Стайєри зазвичай плавають багато, втома через одноманітність накопичується. Так, титулів на рахунку Ігоря не бракує включаючи фінал сіднейської Олімпіади.

— Та щось не дуже просто складалася відбіркова кампанія для наших земляків, з яких тільки Наталія Самородіна пройшла більш-менш прямою стежкою...
— На простий маршрут ми не надто розраховували. Цьогорічні ліцензії розподілялися в кілька етапів за вельми хитрою схемою. Травневий чемпіонат світу в Севільї — десятка, й ти в Пекіні. Проте єгиптянин пройшов з 17-ї позиції. Бо він виявився кращим з-поміж повпредів Африки. І ще один суттєвий момент: в межах десятки можна було вихопити дві ліцензії для країни. Потім добиралося тільки по одній людині. «Потім» — це на олімпійському каналі Пекіна, де на початку червня пройшов вирішальний тур відбору. Причому, попередні місця іспанського зразка (Ігор Червінський .— тридцять перше, Ігор Снітко — тридцять восьме) значення не мали. На китайській воді здорово проявила себе Наталія Самородіна — п'ятий час дня, але кваліфікаційне місце четверте (друга італійка «випала за дужки» згідно з вищезгаданим пунктом регламенту).

—Хлопцям довелося сутужніше?

— Якоюсь мірою так. Червінський лідирував добрих три кола, в чільній трійці плив ще один харків'янин Костянтин Украдига. Та потім «пелотон» з'їв утікачів. Однак наше розчарування одинадцятою позицією Червінського мало дивовижне продовження. Свою ліцензію відкликала плавальна федерація Ізраїлю (наскільки ми знаємо, там виникли непорозуміння між нею та керівництвом їхнього НОКу), тож квиток за спортивним принципом перейшов до Червінського.

— На що наш дует вправі сподіватися на Іграх?
— Самородіна пройшла добру школу в Запоріжжі в Анатолія Журавльова та Віктора Забуги. Це амбітна спортсменка. Про Червінського, в принципі, вже говорив. Гадаю, шосте місце торішнього чемпіонату світу в Мельбурні на 5 км для нього не межа. Загалом, разом з моїм колегою Олегом Ржепецьким ведемо компактну групу стайєрів збірної, до п'ятірки яких входить ще Альона Бербасова. Тут масовки бути не може — практично екстрім. До речі, решта команди нині хоч і в Криму, але не на відпочинку — в розпалі підготовка до Євро-2008, яке стартує 9 вересня в хорватському Дубровнику.

— Юрію Дмитровичу, про Клочкову вас не питатиму, тільки вточню: ви як плавець також учень подружжя Кожухів?

— І не тільки я, брат Володимир, старший тренер облспортуправління, — також. Трохи причетні до колишньої збірної СРСР. Якщо ж акуратно підняти протоколи Афін-2004, де мій син Дмитро виступав на 200-метрівці кролем та в естафеті, то зі спадкоємністю харківського «Динамо» все нормально...


Євген КАРЕЛЬСЬКИЙ,«Спортивна газета»
 


Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Украинский биатлонист женился на сестре Пидручного
Биатлон | 17 мая 2024, 15:14 0
Украинский биатлонист женился на сестре Пидручного

Тарас Лесюк и Юлия Пидручная стали семейной парой

Не футболист. Леоненко выбрал лучшего спортсмена в истории
Футбол | 17 мая 2024, 13:02 1
Не футболист. Леоненко выбрал лучшего спортсмена в истории

Бывший нападающий киевского «Динамо» увлекается Усэйном Болтом

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.