Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Регби
|
1266
0

ДЖАНГИРЯН: «Нам ще треба вчитися любити спорт і свій народ»

Президент ФРУ - про турнір, присвячений Дню незалежності України та товариську гру із французами

ДЖАНГИРЯН: «Нам ще треба вчитися любити спорт і свій народ»

Президент Федерації регбі Георгій Джангирян — водночас цікава й неординарна людина. Він завжди закоханий у ту справу, якою займається. Тож любить організованість і порядок. А ще — з ним досить легко й невимушено спілкуватися. І не лише на тему регбі чи будь-якого іншого виду спорту, а й про інші сфери людської діяльності. Цього разу я з Георгієм Вартановичем спеціально заздалегідь не обговорював теми нашої розмови. Адже сьогодні на порядку денному в нашої регбійної федерації дві важливі події — міжнародний турнір серед восьми клубних команд Європи з регбі-7, який присвячений Дню незалежності України, та товариська зустріч вітчизняної збірної з командою Франції з регбі-15. Саме з цих найближчих подій ми й розпочали нашу бесіду.

«Киян і гостей запрошує стадіон «Спартак». Буде цікаво!»

— З метою популяризації регбі в Україні, — бере слово Георгій Вартанович, — вирішили провести в Києві представницький міжнародний турнір за участю клубів України, Росії, Молдови, Литви та Польщі. Цьогорічні змагання присвячені Дню Незалежності нашої держави, яка святкуватиме свій день народження 24 серпня. Учасники змагатимуться у двох групах, які упродовж двох днів (23-24 серпня) розіграють призи нашого турніру. Матчі відбуватимуться на столичному стадіоні «Спартак». 23 числа турнір стартує об 11.00. А вже наступного дня о 17.00 нагороджуватимемо як переможців і призерів у командному заліку, так і найкращих спортсменів. Я переконаний, що турнір буде цікавим і динамічним. Адже приїдуть найсильніші команди своїх країн. Зокрема, Україну представлятимуть харківський «Олімп», одеський «Кредо-63, київський «Авіатор», хмельницька «Оболонь-Університет». Крім того, за нагороди змагатимуться російська команда «Юг» з Краснодара, кишинівська «Молдова», польська команда «Катовіце» та литовський клуб «Іизів» з міста Юрбакас. Ці всі команди задають тон у своїх національних чемпіонатах.

—Пане Георгію, чи подбали організатори турніру про призи для переможців змагань?
—Звичайно, будуть різноманітні кубки для чемпіона та призерів, а також чимало індивідуальних призів. А ще — найкращі колективи одержать грошові винагороди. Сподіваюсь, що олімпійські змагання, які нині проходять в Пекіні, не перешкодять нам зібрати чисельну аудиторію симпатиків на стадіоні «Спартак». Адже наш вид спорту (регбі-7) наполегливо пробивається до міжнародної олімпійської сім'ї. Тож це, мабуть, буде ще й символічно, що подібні змагання ми проводимо саме в розпалі Олімпіади-2008. Цим самим ми хочемо вкотре переконати, що регбі-7 також має повне право бути представленим на Олімпійських іграх. Переконаний, ми зробимо все від нас залежне, щоб у вересні 2009 року в Копенгагені наш вид на засіданні Міжнародного Олімпійського Комітету був включений до програми Ігор.

— Чи всі ваші партнери підтримали ідею проведення цього представницького міжнародного турніру?

— На жаль, несподівано без жодних на те підстав, відмовилася бути нашим партнером страхова фірма «Про 100». Згодом ми з'ясували, що ця фірма взагалі відмовляється з нами співпрацювати. Звичайно, змусити ми нікого не можемо, бо все робиться на добровільній основі. Адже для того, щоб сьогодні бути меценатом, спонсором, партнером у спорті чи в іншій сфері діяльності, треба не лише мати відповідну громадянську позицію, а ще й мужність, вміння, талант, щоб зробити гідний вчинок по відношенню до тих людей, які розвивають спорт або культуру. Треба вміти не лише заробляти гроші, налагодити бізнес, але й зуміти, як це робиться в цивілізованому світі, поділитися частиною своїх прибутків на благо суспільства. А ми ще не навчилися по-справжньому любити спорт, свій народ. Сьогодні нашу федерацію підтримує вітчизняна торговельна марка «Арсенал». Ми постійно відчуваємо підтримку цієї фірми.

«Державі тяжко самотужки тягти спортивного воза»

—На жаль, наша держава самотужки не може опікуватися усім фізкультурно-спортивним господарством...

— А вітчизняна фінансова еліта поки що набирається досвіду й мужності, щоб опікуватися спортом. Інколи буває прикро, що держави, які набагато бідніші за Україну, більше дбають про своїх атлетів, клуби, збірні, ніж українські держчиновники та бізнесмени. До речі, саме Україна перебуває в чільній групі щодо найбагатших людей на європейському континенті. Наш спорт просто животіє. А основа європейського спорту тримається не на державній підтримці, а на спонсорстві та партнерстві провідних фірм і меценатів із відповідними спортивними федераціями. З державниої скарбниці виділяють лише мінімум коштів, а решту дають спонсори. Нам також не потрібні подачки з боку багатих людей. Давайте тісно співпрацювати й разом заробляти гроші, щоб потім їх вкладати у подальший розвиток спорту, різноманітні дитячі спортивні школи, центри підготовки, збірні тощо. Звичайно, державні структури також повинні посприяти тим фірмам, які активно опікуються спортом. Хоча справжні меценати ніколи не клянчили в держави якихось пільг, а займалися справою — будували церкви, школи, лікарні, театри, дороги. На свої кошти утримували заклади культури, театральні та хорові колективи тощо.

— Георгію Вартановичу, яким чином прагнутимете залучити  якнайбільше вболівальників на клубний турнір, що проходитиме на спартаківському стадіоні нашої столиці?
— Для цього розробили спеціальну культурну програму. Також готуємо масовану атаку через засоби масової інформації щодо залучення глядачів. Уже відібрали п'ятірку провідних ЗМІ. Серед них — і «Спортивна газета»! Працівники стадіону «Спартак» ретельно готуються до цього турніру. Вхід безкоштовний. Організуємо музичний супровід. Відбудеться багато різноманітних заходів. Зокрема, свою майстерність продемонструють представниці жіночого регбі. Повірте, ми зробимо все для того, щоб всі, хто прийде у ці два дні на «Спартак», почувалися комфортно, отримали задоволення від нашого виду і просто відпочили, одержали чудовий заряд бадьорості на весь робочий тиждень. А можливо, дехто з юних симпатиків і собі захоче спробувати свої сили у цьому чудовому виді спорту і стане талановитим регбістом, який прославить свою країну на міжнародній арені.

— Друкована продукція буде?

—Вже виготовили яскраві афіші, буклети та програмки. Тож користуючись нагодою, хотів би запросити киян і гостей міста 23-24 серпня відвідати стадіон «Спартак» і вперше за останні роки побачити майже усі найсильніші клуби Східної Європи.

— Однак регбійне свято в Києві не завершиться цим міжнародним турніром. Адже через тиждень на тому ж стадіоні «Спартак» відбудеться ще одне свято європейського масштабу. До нас у гості на товариський матч завітає національна команда Франції. Це — один із лідерів світового регбі...
— І хоч збірна Франції приїде з експериментальним складом, але в її складі будуть молоді та вже досвідчені гравці, які через один-два роки становитимуть основу головної команди Франції. Своє турне по Європі французи розпочинають з України. Матч наших збірних розпочнеться о 17.00 на стадіоні «Спартак».

— Як наша збірна готується до звітного поєдинку з французами?
— Нині триває тренувальний збір української команди. Збірна мешкає в Пуща-Водиці, на колишній базі хокейного «Сокола», а тренується на стадіоні «Спартак». На жаль, не всі регбісти прибули на тренувальний збір до головної команди країни. Не відпустили своїх підопічних тренери харківської команди. Це стало для нас несподіваним неприємним сюрпризом. Тому відбудеться засідання тренерського комітету, на якому детально розглянемо цю ситуацію. Мабуть, ніхто не оскаржуватиме, що найголовніше завдання українського регбі — успішні виступи наших збірних на міжнародній арені. А це дозволить усьому вітчизняному регбі рухатися вперед. Однак дехто прагне вирішувати в першу чергу свої завдання і робить це за рахунок національної збірної. Тому нам треба негайно визначитися з пріоритетами українського регбі: товктися у своєму «болоті» чи виходити на широку дорогу європейського регбі. Для мене, як президента ФРУ, важлива кожна деталь у нашому регбі від гравця, клубу, національного чемпіонату і до збірної України, чемпіонату світу. А для цього треба об'єднати зусилля навколо цих проблем і всім разом їх вирішувати. До речі, зустріч з французами ми розглядаємо як один з найважливіших етапів підготовки до відбіркового матчу чемпіонату світу з командою Польщі, який відбудеться четвертого жовтня в Гданську.

— Недавно в нашій країні побувало керівництво європейської і міжнародної федерацій. Що дав цей візит українському регбі?
— Надію. Якщо досі у нас були нормальні, партнерські стосунки з європейськими регбійними функціонерами, то тепер ми тісно співпрацюватимемо й з міжнародними організаціями. Наші гості після зустрічей з українським спортивним та олімпійським керівництвом зрозуміли, що Україна — надійний партнер. Адже ми також активно співпрацюємо щодо включення регбі-7 до олімпійської програми. Упродовж доби нам вдалося організувати й провести понад півтора десятка різноманітних зустрічей. Навіть встигли завітати до Печерської лаври, де попросили благословіння, щоб регбі-7 став олімпійськтим видом. На конгресі Міжнародної федерації регбі, який відбувся в Греції, її президент подякував Україні за підготовку та проведення їхнього візиту до нашої держави. Тож не випадково разом з командою Франції до Києва знову прибуває президент Європейської федерації регбі, щоб 29 серпня вирушити на Одещину, до селища Сергіївка, що розкинулося на березі Чорного моря, щоб познайомитися з умовами майбутнього будівництва міжнародного спортивно-регбійного комплексу. Представник французького посольства в Україні Серж Біліні вже побував на місці майбутнього будівельного майданчика і підтвердив, що це місце придатне для будівництва сучасного регбійного комплексу.

«Активно розвиватимемо ще й жіноче регбі»

— Як пройшов черговий конгрес Міжнародної федерації регбі?
— Відбувся звіт про виконану роботу впродовж 2007-2008 років. Ми сформували нові завдання щодо розвитку регбі. Зверстали новий календар на 2008-2009 роки. Адже це дуже важливий період, бо вже відбуватимуться відбіркові турніри Кубка світу з регбі-15, фінал якого пройде в Новій Зеландії. Чимало уваги було приділено розвитку жіночого регбі. Ми вже провели кілька пробних турнірів за участю жіночих команд. Нині цей вид культивується в Рівному, Кривому Розі та Львові. Восени відбудеться зональний турнір першості України серед жіночих колективів. До кінця 2008 року ми сформуємо збірну України і 2009 року розпочнемо виступати на чемпіонаті Європи. У цьому плані нас підтримує керівництво ФІРА. Навіть пообіцяли фінансову підтримку.

— Черговий чемпіонат України вже розпочнеться за новою системою?
— Переможцем попереднього чемпіонату стала харківіська команда «Олімп». Минулорічні переможці — гравці одеського «Кредо-63» — особисто вручили в Харкові головний приз нинішнім чемпіонам. Віднині це стане традицією. Новий турнір проходитиме за системою «осінь-весна». Ми створили Суперлігу і Вищу лігу. У кожній із них змагатимуться по вісім клубів. Нині суперліговий дивізіон поповнили львівський «Сокіл» і тираспольський «Олімп». Саме в останній команді виступають кілька українських збірників. Спочатку вісімка команд зіграє між собою вдома і в гостях, а потім четвірка найкращих і визначить чемпіона України. 20 і 23 листопада відбудуться півфінал та фінал розіграшу Кубка України. Цей захід прийматиме Феодосія. Для цього виготовляємо зовсім новий приз. Адже колишній Кубок після трьох поспіль перемог залишився в Харкові. Київський меценат регбі Федір Зернецький придбав цю антикварну річ за кордоном (він спонсорує команду «Політехнік» з Києва). Вага цього призу понад 2,5 кг. Кажуть, що йому вже майже сто років. Приз має чудовий, презентабельний вигляд. Нині його оздоблюють працівники ювелірного заводу «Фенікс». Зробимо срібну підставку з натуральним малахітом. Буде спеціальна табличка для гравіровки команд-переможниць. Кубок стане перехідним.


Микола МОТОРНИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.