Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 29 сентября 2020, 06:53
697
0

Богдан Копил – переможець Першої ліги стронгмену

Черкаський атлет переміг у запеклому протистоянні дворазового чемпіона світу Віталія Герасимова

| Обновлено 29 сентября 2020, 06:53
697
0
Богдан Копил – переможець Першої ліги стронгмену

У порівнянні з «Найсильнішою людиною України» фінал Першої Ліги Федерації стронгмену України має для українських атлетів таке ж значення, як для футболістів Ліга Європи на противагу Лізі чемпіонів. Тобто, якщо вже ти не зумів потрапити до фіналу головного турніру, маєш шанс здобути лаври переможця у другому за значенням змаганні.  Зважаючи на велике число сильних стронгменів в Україні, фінал Першої Ліги цього року вразив високою конкуренцією і зберіг інтригу до заключної вправи.

Герасимов: пробуксовка на старті

Вирішальний турнір Першої Ліги у дощовому Хусті розпочався з несподіваної перемоги закарпатського атлета Івана Деркача, який випередив усіх у «Трак-пулі». Іван аж ніяк не розцінювався претендентом на нагороди – вочевидь, тому що мало виступав цього сезону і здобув перепустку до фіналу під номером «шість».



А от другим та третім у стартовій вправі фінішували атлети, які розпочали змагання у статусі фаворитів – киянин Андрій Кошубський  та черкащанин Богдан Копил. Натомість, певно, головний претендент на перемогу - Віталій Герасимов з Дніпра, відверто провалив старт. Дворазовий чемпіон світу показав лише п’ятий результат у перетягуванні машини, одразу ж давши фору основним опонентам Кошубському та Копилу у три й два очки відповідно.

Кошубський набрав ходу в «Естафеті перенесення вантажів» (100-кілограмовий мішок та 340-кілограмовий Супер-йок на відстань 20 метрів), в якій був найшвидшим і, як наслідок, вийшов на чисте перше місце у загальному заліку. Іван Деркач відсунувся на друге місце, а замикати трійку продовжував Богдан Копил.



Чемпіон світу починає «камбек»

«Естафета Оверхед» (підйом за 1 хвилину шести снарядів – двох гантель «Дамбл» 75 і 85 кг, двох штанг «Аксель» - 110 і 130 кг та двох колод «Лог-ліфт» 120 і 140 кг) була шансом для Віталія Герасимова відіграти втрачене на старті. І, до своєї честі, чемпіон сповна цим скористався, піднявши за одну хвилину 5 з 6 снарядів – абсолютно найкращий результат. Це дозволило дніпрянину наблизитися на мінімальні півбалу до третього місця і на два - до першого, на яке, тим часом, вийшов Копил. Черкаський богатир, зафіксувавши чотири снаряди, розділив очки з криворіжцем Віталієм Бондаренком та херсонцем Василем Олейниковим. Натомість Кошубський здійснив лише три підйоми, чим дозволив Копилу обійти себе на півбалу.



Кошубський випадає з компанії претендентів

У наступній вправі – «Прогулянці фермера» дива швидкості продемонстрували Віталій Герасимов та Богдан Копил, які пронесли дві валізи по 150 кг на 20 метрів за блискавичні 11 з хвостиком секунд. Для виявлення переможця рефері довелося переглядати відео – у результаті Копил таки виграв у Герасимова 0,09 секунди і збільшив свою перевагу у загальному заліку до 3 очок. Зважаючи на те, що Кошубський несподівано проніс «фермер» лише на неповних 5 метрів, Герасимов вийшов на чисте друге місце.





Як з’ясувалося, причина невдачі Андрія Кошубського – травма, яку він отримав у попередній вправі. Під час підйому 120-кілограмового «лог-ліфту» у киянина «прострілив» біцепс стегна, який не дав йому можливості зафіксувати гантелю «Дамбл» 85 кг, а у наступній дисципліні унеможливив пересування з вагою. З того моменту Кошубський зрозумів, що його претензії на чемпіонство розтанули.

Максимально закручена інтрига

Утримання фронтальної ваги 35 кг на випростаних руках перед собою максимально загострило боротьбу. Іван Деркач перетримав усіх з відчутною перевагою - 49,98 секунди, що дозволило йому скоротити відставання від першого місця до півбалу! Це стало можливим ще й тому, що Герасимов відіграв три бали у Копила і зрівнявся з ним на чолі турнірної таблиці. Відтак перед «Кулями» уся трійка атлетів мала чудові шанси на перемогу. А міг би бути й квартет претендентів, якби не осічка Кошубського.



Андрій Кошубський дав заключний бій у «Кулях», заклавши дві, однак Деркачу достатньо було підняти одну-єдину, аби відстояти першу «бронзу» у кар’єрі, що атлет з Мукачева й зробив. Закарпаття має всі підстави пишатися своїм атлетом, який став другим після хустянина Дениса Бережника призером Фіналу Першої Ліги.

Герасимов: один сантиметр до «золота»

У вирішальній битві за «золото» Віталій Герасимов та Богдан Копил заклали по 2 кулі – 120 і 140 кг, однак Копил зробив це на 3 секунди швидше, що давало йому вирішальну перевагу. Для того, щоби забрати «золото» Герасимову було необхідно підняти 160-кілограмову сферу, і Віталій майже це зробив, однак для завершального руху не вистачило одного мінімального, але дуже важливого зусилля. Як завжди, «за спиною невдачі» є причини – через переживання за здоров’я дружини, Віталій втратив під час поїздки до Хуста 5 кілограмів ваги та й сам переніс застуду незадовго до старту. Головне, що уже всі у сім’ї Герасимових здорові, а сам стронгмен навіть за таких обставин показав себе бійцем високого ґатунку. Взагалі, цей сезон був для іменитого атлета першим після складної операції у зв’язку з розривом сухожилля на правому стегні, і Віталій провів його дуже гідно, здобувши два чемпіонських титули України – індивідуальний та командний. А прикрі поразки, як відомо, загартовують.



Знакова перемога Копила

Що ж до Богдана Копила, то звитягою у фіналі він закріпив свої досягнення цього сезону. 2020-го черкащанин звернув на себе увагу виступами на етапах Кубка України: по разу взявши «срібло» у Вищій та Першій Лігах. Вихованець відомого українського стронгмена – дворазового чемпіона світу у команді Віктора Юрченка, не змусив наставника червоніти за себе. До слова, після того, як сам Юрченко, котрий 2007-го року здобув титул Віце-богатиря України, завершив активні виступи у спорті, черкаський стронгмен певний час мав двох конкурентоздатних атлетів Дмитра Тишецького та Євгена Стахурського, а після завершення їхніх кар’єр – нікого. Тож нинішній тріумф – знаковий для Черкас. Сам Віктор Юрченко каже, що для розвитку свого потенціалу Богдану треба сфокусуватися лише на стронгмені й тоді результат прийде. Що ж, перемога, здобута у запеклій боротьбі з іменитим чемпіоном, має додати Копилу наснаги: буде цікаво побачити його на турнірах Вищої Ліги у наступному сезоні.



Фінал Першої Ліги Федерації стронгмену України. Хуст, 26 вересня

  1. Богдан Копил, Черкаси – 39 (очок)
  2. Віталій Герасимов, Дніпро – 38
  3. Іван Деркач, Мукачево – 34,5
  4. Андрій Кошубський, Київ – 32,5
  5. Василь Олейников, Херсон – 26
  6. Віталій Бондаренко, Кривий Ріг – 18
  7. Юрій Руденко, Ірпінь – 16
  8. Юрій Дувало, Львів – 6

Протокол змагання доступний за посиланням

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024
Футбол | 28 марта 2024, 13:06 8
Хацкевич рассказал, стоит ли вызывать Ярмоленко на Евро-2024

Бывший главный тренер «Динамо» считает, что опыт Андрея всегда пригодится Украине

Названа причина смерти экс-футболиста сборной Украины Богдана Шершуна
Футбол | 28 марта 2024, 14:38 5
Названа причина смерти экс-футболиста сборной Украины Богдана Шершуна

Укус клеща спровоцировал рак мозга

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.