Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 28 сентября 2020, 12:29
4173
0

Найсильніша людина України-2020: сталеві м’язи під карпатською зливою

Перипетії головного стронгменівського турніру року

| Обновлено 28 сентября 2020, 12:29
4173
0
Найсильніша людина України-2020: сталеві м’язи під карпатською зливою

Негода проти стронгменів

З самого ранку у Хусті, який, за аналогією із Закарпаттям, ми звикли називати сонячним, було мокро й холодно: сильна злива зустріла учасників турнірів «Найсильніша Людина України» та Фінал Першої Ліги ФСУ. Дощ не припинився до самого фінішу змагань, забравши у стронгменів значно більше сил, а також вплинувши на результати та відвідуваність. Найбільш стійкі вболівальники підтримували атлетів на стадіоні «Карпати» до фінального свистка, однак, зрозуміло, що за сприятливих погодних умов глядачів було б незрівнянно більше. 

Рубка зі старту

Вже у першій вправі «Найсильнішої людини» – «Трак-пулі» - головний претендент Павло Кордіяка зумів здобути важливу психологічну перевагу над чинним володарем титулу Олексієм Новиковим. Павло майже на 2 секунди швидше за основного конкурента протягнув машину вагою 8,5 тони на 20 метрів (23,62 проти 25,78 сек.). Замкнув трійку Олександр Кочергін, який поступився Новикову лише 0,12 секунди.

Яскравою була дуель Новикова та Кордіяки у другій дисципліні – «Естафеті», що складалася з перенесення 170-кілограмового щита та 375-кілограмового коромисла на 20 метрів: обидва ломуси йшли «ніздря в ніздрю», однак за 7 метрів до фінішу львів’янин зупинився на мить, що дало шанс Олексію виграти з перевагою у 5 секунд і взяти реванш за поразку у першій вправі. Тим часом, підтягнувся до призової трійки Андрій Дмитрієв. Показавши третій результат, сумчанин відіграв два бали у Кочергіна, наздогнавши чернівчанина на третій позиції у загальному заліку. 

Видовищний «Оверхед»

З однаковою кількістю очок і знову в очному протистоянні два фаворити розпочали естафету «Оверхед», в якій один за одним треба підняти шість снарядів (дві гантелі «Дамбл» 85 і 95 кг, дві штанги «Аксель» 120 і 140 кг та дві колоди «Лог-ліфт» 140 і 150 кг). Змагання титанів пліч-о-пліч стало справжнім видовищем! Перші чотири снаряди швидше підняв Новиков, однак затримався на п’ятому, перехоплюючи гриф штанги «Аксель» вагою 140 кг, чим миттю скористався Кордіяка, блискавично піднявши два заключні снаряди і вигравши в Олекси 5 секунд у цій дисципліні. Ще одна психологічна перемога дозволила галичанину знову вийти в одноосібні лідери.

Тим часом, Олександр Кочергін, піднявши чотири снаряди, хоч і програв двох лідерам та поділив очки з трьома іншими атлетами, зумів відірватися на три пункти у загальному заліку від Андрія Дмитрієва, який здійснив лише два підйоми. Водночас сумчанина «підпер» Богдан Ксенчук, який скоротив відставання від опонента до одного балу.

Ксенчук вклинюється між лідерами

Якою високою є нині конкуренцію в елітному українському стронгмені, зайвий раз засвідчила вправа «Тімбер – Керрі» (перенесення на 20 метрів колодязя вагою 330 кг). Новиков виграв в очному протистоянні з Кордіякою лише 1,16 секунди, але й у цей мізерний проміжок зумів «просочитися» Богдан Ксенчук, який виграв у Павла 0,61 секунди, чим дозволив Новикову відіграти одразу 2 бали у Кордіяки і одноосібно очолити залік! А Ксенчук не лише обійшов Дмитрієва, а й скоротив відставання від Кочергіна: боротьба загострилася й за «бронзу»!

Вирішальна помилка Новикова

Розв’язка у боротьбі за титул несподівано сталася не у заключній, а в передостанній вправі турніру – «Вазі на висоту». Дисципліна, в якій атлетам слід було перекинути одну за одною чотири 35-кілограмових автомобільних покришки через поперечину на висоті 3,5 метри, у прямому сенсі «підставила підніжку» чинному чемпіону. Спочатку Новиков посковзнувся на слизькій гумі і боляче забився під час розминки. А уже під час виконання, не простежив, що друга покришка не перелетіла через поперечину, а відбившись від неї полетіла у бік атлета. Олексій якраз присів для здійснення третього кидка і у цей момент покришка влетіла йому у поперек. У результаті і третій кидок не вийшов: Олексій зовсім збився з темпу. Врешті-решт, киянин закинув усі чотири покришки, однак показав лише п’ятий результат, що у загальному заліку вилилося у гігантських три очки відставання від Кордіяки, який швидше за всіх виконав завдання за феєричні 9,89 секунди!

Кочергін: звитяга престижу у «Кулях»

Через негоду організатори змагань перенесли фінальну дисципліну - підйом чотирьох куль вагою від 120 до 180 кг на платформи висотою від 150 до 120 см - до спортзалу, розташованого у підтрибунному приміщенні стадіону «Карпати». Холод, вітер і дощ вимотали атлетів: після переходу у «тепло під дахом» ніхто так і не зумів підняти усі чотири кулі. Спочатку закласти найважчу 180-кілограмову сферу намагався Олександр Кочергін, однак було помітно, що виснаження не дає цього зробити буковинцю. У підсумку, Сашко показав найшвидший час закладення третьої кулі (20,51 секунди) і став єдиним, хто відібрав у двох фаворитів перемогу в окремій дисципліні, вдруге поспіль підтвердивши статус третього за силою «Богатиря України». Не забуваймо, що Кочергін, хоч вже кілька років виступає у «супертяжах», все ж відчутно легший за опонентів, а тому його досягнення є однозначним свідченням високого класу. У вирішальний момент Кочергін впевнено «відчепив» від себе і Андрія Дмитрієва, і молодого потужного дебютанта Богдана Ксенчука, які у певні моменти впритул наблизилися до призової трійки. Обидва атлети можуть записати виступ у фіналі собі в актив, але цього разу Кочергіну вони були «не конкуренти».

Кордіяка – підтвердження чемпіонства

Заключна дуель фаворитів відбувалася на фоні втоми. Новиков, очевидно, розумів, що три бали йому не відіграти, а Кордіяка усвідомлював, що найважливіше для нього не провалитися. Зрештою, з огляду на передчуття історичного тріумфу, на обличчі Павла було помітне хвилювання. Новиков почав швидше і на мить раніше заклав першу й другу кулі. Але, коли взявся за 160 кг, то лише на третій раз зумів встати з присяду, що дало можливість Кордіяці закласти третю кулю швидше за конкурента. Після цього хлопці по кілька разів натужувалися, щоби відірвати від підлоги 180 кілограмів, однак відчувалося, що вогника вже немає, а головне – не залишилося жодного турнірного чинника для надзусиль.

Олексій Новиков здійснив жест справжнього чемпіона, котрий передає титул наступному гідному володарю титулу, піднявши руку Павла Кордіяки догори після фінальної вправи. На цьому турнірі Олексію таки забракло змагальної практики, що, певно, й стало причиною фатальної помилки у метанні покришки. З іншого боку, Павло Кордіяка довів, що наполеглива й кропітка робота, при цьому правильно побудована, дає результат. Історичний для львівського богатиря тріумф цілком заслужений. 

Після кількох років панування в українському стронгмені Олексій Новиков відчував у нинішньому фіналі подих конкурента – ні, уже не у потилицю, а просто біля себе - у кожній вправі, що й змушувало його поспішати, а, отже, й помилятися. Хоч Новиков і знав про гарну форму Кордіяки, та він таки не зовсім підготував себе до постійної суперечки, в якій оступитися на мить, означає програти. Раніше в Олексія усе ж був запас міцності й спокою, але – не тепер. Від того, що Павло Кордіяка підтягнув свої силові показники до рівнозначної конкуренції з Олексою виграє весь український стронгмен, а самі атлети матимуть чудову підготовку до найважчих міжнародних стартів. За півтора місяця Новиков презентуватиме Україну на World Strongest Man -2020 і український фінал став не просто розминкою, як очікував сам Олексій, а гідною підготовкою для нього – у режимі реальної конкуренції.

У Кордіяки випробування на міжнародних турнірах топ-класу ще попереду: буде складно, але те, що він уміє нарощувати свій потенціал, львів’янин показав. І ще хотілося б застерегти Павла й навернути Олексу, щоби вони не забували про українських шанувальників спорту і ми спостерігали за протистоянням наших найсильніших атлетів не лише під час міжнародних турнірів і раз на рік на «Богатирі року», а й на інших національних турнірах.

Турнір «Найсильніша людина України-2020», 26 вересня, Хуст

  1. Павло Кордіяка, Львів – 44 (бали)
  2. Олексій Новиков, Київ – 40
  3. Олександр Кочергін, Чернівці – 34,5
  4. Богдан Ксенчук, Кривий Ріг – 26,5
  5. Андрій Дмитрієв, Суми – 25,5
  6. Денис Бережник, Хуст – 18,5
  7. Володимир Климко, Львів – 14,5
  8. Андрія Ананьєв, Красноград – 12,5

Протокол турніру доступний за посиланням.

Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ

Оцените материал
(12)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.