Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1207
0

Естафета вогню наближається до Пекіна наперекір стихії

Все менше часу залишається до старту Літньої Олімпіади

Естафета вогню наближається до Пекіна наперекір стихії

Естафета Вогню Ігор літньої Олімпіади-2008 прийшла в зруйновану страшним травневим землетрусом провінцію Сичуань.

У неділю факел з Вогнем пекінської Олімпіади пронесли по місту Гуань Ань, батьківщині архітектора китайських реформ Ден Сяопіна. Перед стартом місцеві керівники і жителі міста вшанували пам'ять загиблих у результаті землетрусу. Першою прийняла факел Цзян Мінь, жінка-поліцейський, що втратила 10 своїх близьких в цій страшній природній катастрофі. Усього на 7,3-кілометровому маршруті естафету, яка тривала всього 100 хвилин, передавали один одному 189 факелоносців.

Напередодні президент Міжнародного Олімпійського Комітету Жак Рогге передав Сичуаню чек на 4 млн. доларів США. По 2 млн. доларів у зруйнованій провінції передали Оргкомітет пекінської Олімпіади (ВОСОО) і НОК Китаю. На урочистій церемонії в Будинку народних зібрань у Пекіні глава МОК відзначив, що цей жест демонструє олімпійський дух, і висловив надію, що кошти допоможуть якнайшвидшому відновленню провінції з населенням 88 млн. чоловік. Ці гроші місцеві власті планують передати на будівництво Олімпійської школи в місті Деян.

Землетрус 12 травня забрав у Сичуані життя майже 70 тисяч людей. 18 194 досі вважаються безвісті зниклими. 3 12 травня в провінції не припиняються повторні підземні поштовхи. Останній із них, силою 6,1 бала, було зафіксовано там не далі як минулої п'ятниці. Поранено 231 людину.

У понеділок Вогонь пекінської Олімпіади перебував у Лешані, а у вівторок досягне провінційної столиці Ченду, звідки вирушить до Пекіна.

Генеральна репетиція церемонії відкриття Олімпійських ігор 2008

Безпрецедентні заходи безпеки вжито навколо головного олімпійського стадіону китайської столиці, де проходить генеральна репетиція церемонії відкриття Ігор-2008. Охорону «Пташиного гнізда» здійснюють військовослужбовці Народно-визвольної армії Китаю, озброєна народна поліція (внутрішні війська), співробітники правоохоронних органів.
Бойові плавці із спецпідрозділів ВМС патрулюють водний простір, прилеглий до стадіону «Пташине гніздо». За кілька годин до початку репетиції на чергування вийшли вертольоти, які контролюють небо Пекіна. Всі дороги, що ведуть до головного об'єкту майбутньої Олімпіади, були перекриті для приватного автотранспорту. Глядачі, що зуміли придбати квитки на репетицію, вимушені були добиратися громадським транспортом.

Подивитися на барвистий феєрверк, який стане кульмінацією заходу, зібралися тисячі людей, які зайняли практично весь простір навкруги стадіону. У зв'язку з напливом людей влада розпорядилася збільшити тривалість роботи громадського транспорту на кілька годин і ввести додаткові маршрути.

Невтішний прогноз метеорологів

У день відкриття пекінської Олімпіади, 8 серпня, висока ймовірність хмарності та опадів. Такий прогноз дав на прес-конференції в Головному прес-центрі Ігор директор Пекінської метеорологічної обсерваторії Го Ху.
Головний столичний метеоролог разом з тим поспішив додати, що точніший прогноз можна буде зробити лише 6 серпня. Аналізуючи довгострокову картину погоди в Пекіні, фахівці дійшли висновку, що напередодні 8 серпня і відразу після цієї дати у місті малоймовірні затяжні опади. «Ми виключаємо можливість проливних дощів як напередодні, так і під час відкриття Ігор. Але виключити те, що 8 серпня пройдуть епізодичні дощі, ми не можемо», — додала заступник голови Пекінського метеобюро Ван Цзяньцзе.

За словами метеорологів, сучасні технології дають можливість провести протягом 3,5-годинної вистави шоу очікуваних усіма феєрверків, навіть якщо з неба крапатиме. Щодо можливості розгону хмар над столицею КНР та Олімпіади-2008 увечері 8 серпня, то це питання вирішуватиметься на найвищому рівні залежно від конкретної ситуації, типу хмар.
Кілька неприємних сюрпризів може принести погода іншим містам, де пройдуть окремі види змагань. Так, за прогнозами метеорологів, у серпні східне узбережжя країни можуть відвідати 2-3 тайфуни. Але організатори мають встигти підготуватися, оскільки китайська служба попередження про тайфуни, одна з найкращих у світі, дасть знати про стихію, що насувається, за 36 годин. Крім того, міста, що знаходяться в зоні дії тропічних циклонів — Шанхай (футбол), Гонконг (кінний спорт) і Циндао (парусний) — практично ніколи не страждають настільки, щоб мали місце серйозні руйнування. Найгірше — це сильні вітри та зливи, що можуть змусити організаторів вносити корективи у графік змагань. Не додасть сил атлетам і те, що температура в серпні у цих містах обіцяє бути дещо вище звичайної при тому, що в цей час року погода й так завжди дуже спекотна та волога.

Доступ до інтернету буде вільний

Міжнародний Олімпійський Комітет і організатори Олімпіади-2008 досягли домовленості щодо можливості під час Ігор користуватися інтернетом без обмежень. Раніше організатори хотіли заблокувати деякі політично орієнтовані сайти, тим самим, обмеживши доступ до всесвітньої мережі для ЗМІ.

«Проблема вирішена. Наші представники зустрілися і все обговорили. Користуватися інтернетом можна буде так само, як і на всіх інших Олімпіадах», — сказала віце-президент МОК Гунілла Ліндберг.

Перейшли на «Олімпійську форму одягу»

У п'ятницю рівно за тиждень до відкриття Олімпіади-2008 у Пекіні почали повноцінно працювати всі 550 добровольчих пунктів. Майже 6 тисяч помічників готові зробити гостям міста послугу: допомогти розібратися з транспортом, показати дорогу, розповісти про майбутні змагання і оповістити прогноз погоди.

Всього ж на цій Олімпіаді працюють майже 400 тисяч добровільних помічників,  більшість з яких  продовжать свою «вахту» і на майбутніх Паралімпійських ірах.

Готові до гідної зустрічі з клієнтами і столичні таксисти, що одяглися у спеціальну уніформу. Понад 100 тисяч водіїв вдягли жовті сорочки, сині брюки і пов'язали смугасті краватки. Тих, що порушили дрес-код, можуть і оштрафувати, зізнаються пошепки таксисти, але Оргкомітет не підтверджує такої інформації. Ось за що точно каратимуть, так це за спроби обманути клієнта, в тому числі везти його обхідною дорогою, відмову від поїздки, за бруд у салоні і грубість.
Невдовзі у водіїв таксі з'явиться можливість продемонструвати і свої свіжі знання зі спеціального розмовника пізнання іноземних мов. Хоч освоїти всі 20 найбільш вжиткових пропозицій, та й ще на семи мовах, змогли одиниці. Але привітати вас на ламаній англійській можуть вже практично в будь-якому авто.

«Приміряла» на себе святкову вдяганку і сама олімпійська столиця. З 1 по 7 серпня тут щовечора з 7.40 до 11 годин буде включене святкове підсвічування, у день відкриття Ігор все виблискуватиме до 1.30 ночі, а з 9 по 24-е  — до півночі. Над установкою 2 тисяч «композицій» і мільярдів лампочок працювали цілих 24 дні. Для того, щоб не створити енергодефіциту, ці лампочки є енергозбережними, стверджують у муніципалітеті.

Чекають 52 тисячі олімпійських гостей

Під час проведення в Пекіні Ігор кількість «зареєстрованих гостей» становитиме 52 тисячі. Про це розповіла журналістам заступник директора департаменту послуг Оргкомітету Ігор Сян Пін.

З цього числа 17 тисяч складають атлети та офіційні особи в збірних, решта 35 тисяч — члени олімпійської сім'ї, преса і спонсори. Якщо перша група повністю проживає в Олімпійському селищі, то інші зареєстровані гості зупиняться в 119 законтрактованих готелях і Медіа-селищі.

Нині, за словами Сян Пін, до послуг прибуваючих 42 п'ятизіркових готелі, 12,8 тис. кімнат; 44 чотиризіркових з 10 тис. номерів і 33 тризіркових готелі, що пропонують 6 тис. кімнат. Департамент, який вона представляє, проінспектував усі ці готелі й «може гарантувати рівень послуг і якість обстановки». Зокрема, годуватимуть постояльців з урахуванням релігійних аспектів, національних особливостей», — сказала Сян. «Ми хочемо показати всю гостинність стародавньої столиці й дати нашим гостям повністю нове уявлення про олімпійський Пекін», — відзначила вона. На сьогодні заїхали в свої готелі вже 4566 очікуваних гостей. Основний їх наплив передбачається в наступні кілька днів.

У відповідь на питання про завантаженість столичних готелів учасники прес-конференції відзначили, що станом на 1 серпня «рівень замовлень у готелях перевершує очікування». При цьому ціни на номери продовжують знижуватися. Раніше повідомлялося, що число заброньованих номерів у чотиризіркових готелях Пекіна не доходить і до 50 відсотків.
Ікона дасть достойну енергію спортсменам

Ікона Ісуса Христа Спасителя, освячена Вселенським Патріархом Варфоломієм, яку Президент України вручив олімпійській збірній нашої держави перед її відбуттям на Ігри-2008, прибула до Пекіна о 5-й годині ранку за місцевим часом (опівночі за київським).

«Ікона, яку Віктор Андрійович Ющенко на майдані Незалежності вручив українській команді, — вже тут, у Пекіні. І ми сподіваємося, що ця ікона дасть додаткову енергію нашим спортсменам і фахівцям», — сказав в аеропорту по прильоту заступник міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Мирослав Дутчак. За його словами, буде вирішено, де саме ікона знаходитиметься — чи то в нашому будинку на території Олімпійського селища, чи то в Посольстві України в КНР.

Саме на території нашої дипмісії в Пекіні буде працювати Український дім. Для його облаштування прилетіли фахівці, які «впродовж 3-4 днів забезпечать підготовку Українського дому до його відкриття напередодні Олімпійських Ігор», — сказав Мирослав Дутчак. Заступник міністра висловив надію, що «Дім стане рідною домівкою для українських фахівців, тренерів, інших осіб, які безпосередньо задіяні в забезпеченні участі наших спортсменів у літніх Олімпійських Іграх.» Уперше в історії Український Дім буде створений на території дипмісії. Раніше, в інших країнах, де проходили Ігри, подібні умови для зустрічей і відпочинку створювалися в готелях, ресторанах. Спортсмени, тренери матимуть змогу відпочити на цьому куточку української території, а журналісти — поспілкуватися з нашими олімпійцями.
Разом з представниками міністерства та НОК сьогодні також прибули атлети — стрибуни у воду та стрибуни на батуті. «Ми маємо велике сподівання, що Пекін стане щасливим містом для українських спортсменів», — сказав Мирослав Дутчак.

«Стіна миру й дружби» — в Олімпійському селищі

«Стіну миру й дружби» було офіційно відкрито рівно за тиждень до початку літніх Ігор-2008 на майданчику Миру Олімпійського селища в Пекіні. На цій стіні мораторію на всі війни під час Олімпійських ігор спортсмени і чиновники залишають свої підписи на знак підтримки олімпійського мораторію.

Символічну стрічку, відкриваючи цей об'єкт, перерізували президент Міжнародного Олімпійського Комітету Жак Рогге і голова пекінського Оргкомітету Ігор Лю Ці. «Сьогоднішній мир — місце, в якому важко жити, тут відбувається багато збройних конфліктів як поміж, так і усередині самих націй», — заявив глава МОК, ставлячи свій підпис на Стіні. Проте є, за його словами, місце на землі, де немає воєн, це місце — Олімпійське селище. НОКи 200 країн мирно співіснують, незважаючи на свою національну приналежність, сповідану релігію, мову, політичний устрій в їх державах, зазначив Рогге.

Участь в урочистій церемонії підписання Олімпійського перемир'я взяв член Виконкому МОК, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. Олімпійський чемпіон, багаторазовий рекордсмен світу зі стрибків із жердиною від імені членів збірної України поставив свій підпис на «Стіні миру і дружби».
Після завершення Ігор Стіна залишиться стояти на своєму місці, ставши пам'ятником загальної дружби і миру, нагадуванням про дух партнерства, які панували в дні Олімпіади.

МОК відновив стародавню грецьку традицію припинення всіх воєн і конфліктів на час проведення Олімпіад 1992 року. У жовтні минулого року Генассамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій також закликає слідувати давньому звичаю і в наші дні.

Того ж дня в Олімпійському селищі стартувала кампанія «Віддаючи, перемагаємо» («Пожертвування — це перемога»). Це сумісний гуманітарний проект МОК і Комісії ООН з біженців, розпочатий 1996 року з метою надання допомоги потерпілим від воєн і стихійних лих. Атлетів, а їх в пекінських Іграх бере участь 16 тисяч, закликають пожертвувати хоча б по одній речі зі свого спортивного гардероба на допомогу бідним. Керівництво МОК сподівається зібрати в Пекіні не менш як 48 тисяч національних футболок, бейсболок та інших предметів олімпійського вбрання.

Ще одна кампанія, яка розпочалася того ж дня, — «Грати безпечно — допомагати зупинити СНІД». «Спортсмени-олімпійці, особливо дуже відомі, допомагають зруйнувати бар'єри навішування клейма і дискримінації щодо людей, котрі живуть із таким діагнозом», — заявив виконавчий директор UNAIDS Петер Піот.


Микола МОТОРНИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Анчелотти сообщил, кто будет кипером Реала в играх с Кадисом и Баварией
Футбол | 03 мая 2024, 15:09 3
Анчелотти сообщил, кто будет кипером Реала в играх с Кадисом и Баварией

В ответном матче против мюнхенцев в старте выйдет Андрей Лунин

Стала известна сумма отступных за Довбика. Интересуются два топ-клуба
Футбол | 03 мая 2024, 18:04 1
Стала известна сумма отступных за Довбика. Интересуются два топ-клуба

«Атлетико» и «Челси» – фавориты на трансфер нападающего

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.