Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Гандбол
|
1660
0

ПОКАТОВ: «Свідомо пішли на омолодження команди»

Мотор на порозі ювілею

ПОКАТОВ: «Свідомо пішли на омолодження команди»

Нинішнього року виповнюється двадцятиліття, як запорізькі авіамоторобудівники взяли шефство над жіночою командою. Ювілейній події «СГ» планує присвятити кілька матеріалів. Директор управління персоналом ВАТ «Мотор Січ», президент гандбольного клубу «Мотор» Олімпій Покатов задав тон цій темі.

— Двадцять років — значний період і для авіації, і для гандболу. Пригадую важкий сезон 1999/2000 років, коли я очолив гандбольний Мотор». Фаворитом чемпіонату України тоді був київський «Спартак», а наша команда стала срібним призером. Сьогодні ж столичний клуб, який свого часу був по суті лідером світового жіночого гандболу, задовольняється 6-ю позицією в національній першості. Чому ж так сталося? Через відсутність у киянок гідного ділового партнера. Гадаю, якби не реальна підтримка нашого трудового колективу, запорізький жіночий гандбол взагалі міг би зникнути зі спортивної карти країни.

—Який сезон, на ваш погляд, був найвдалішим у літописі «Мотора»?

— Безумовно, сезон-2000/2001. Взимку Олена Резнір, Лілія Столпакова, Олена Цигиця і Тетяна Яресько — стали срібними призерами чемпіонату Європи, а навесні «Мотор» виграв «золото» національного чемпіонату, Кубок України, а головне — Кубок володарів кубків європейських країн. Звісна річ, той склад команди був найсильнішим за всю її історію. Саме в ньому шліфували свою майстерність чемпіонка світу-2001 Тетяна Дядечко, майбутні бронзові призери афінської Олімпіади Лариса Заспа, Оксана Райхель, Олена Цигиця, Людмила Шевченко, Тетяна Шинкаренко... І ось тут я не можу не висловити вдячність на адресу тренерів, які працювали з «Мотором» у різні роки. Насамперед, це Леонід Євтушенко, котрий і привів команду до кубкового тріумфу в 2001 році, а також Микола Чигарьов, який закладав фундамент тієї перемоги, талановитий Йосип Петкович...

— І ось тут не зайве згадати про роль особистості. Маю на увазі голову ради директорів ВАТ «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва.
— Так, у той час, як вирішувалася доля жіночої команди, він особисто прийняв рішення про шефство над нею. Саме В'ячеславу Олександровичу і нашому трудовому колективу мають завдячувати тисячі вболівальників «Мотора».

— Дозвольте, Олімпію Валеріановичу, перекинути місточок у сьогодення...

— Ми свідомо пішли на омолодження команди, оскільки настав час зміни поколінь. Тож сприйняли як належне те, що ветерани колективу Лариса Заспа, Віта Луткова, а також Олена Цигиця вирішили завершити ігрову кар'єру. Наталія Ляпіна перейшла до ірпінського «Податкового університету», Анастасія Сокол — до Звенигородської «Звєзди», а Катерина Валюшек у пошуках гандбольного щастя поїхала до Німеччини. Немає в команді й Марії Макаренко, яка не виправдала надій, що не неї покладалися.

— Таким чином, клуб втратив відразу двох основних голкіперів...
— Гадаю, вакантною позиція воротаря не залишиться. По-перше, з бакинського АБУ повернулася 22-річна Валентина Саламаха, з «Мотора-2» до головної команди клубу переведена 16-річна Аліна Гречанова, а по-друге, з муніципального гандбольного клубу румунського міста Байя-Маре ми запросили 32-річну Клаудію Четатяну. В амплуа лінійної компанію капітанові команди Ірині Шеєнко мають скласти 30-річна румунка Лаура Красіум, останнім клубом якої був іспанський «Пуертодульче», і 18-річна Віта Сапіга з харківської «Панацеї». Сподіваємося, що новачки впишуться в наш колектив.

— Такі зміни не можуть не хвилювати з огляду на другий кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів?
—Разом із нами єдину путівку до наступної стадії виборюватимуть данський клуб  «Ханбольд», угорський «Дунаферр», і друга команда групового турніру першого кваліфікаційного раунду (учасники — грецький «Ормі-Люкс», португальська «Мадейра», сербський «Найса-Ніш» і голландський «Амстердам»). Звичайно, треба реально оцінювати свої шанси, коли відбувається оновлення складу команди. Точкою відліку стане підсумок виступу «Мотора» й рівень його гри в серпневому «Кубку Дніпра». І все ж таки, ми ставимо завдання перед наставниками і гравцями пройти кваліфікацію Ліги чемпіонів. Сподіваюся, що головний тренер Андрій Портной внесе корективи у гру команди з акцентом на активний захист і мобільність.


Аркадій КОПЕЛІОВИЧ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.