Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Украина
|
1841
2

Скупий платить двічі

З мріями про КХЛ

Скупий платить двічі

Хоч як банально звучить це старе як світ прислів'я, але для нинішньої ситуації у вітчизняному хокеї (мова йде про «Сокіл») воно підходить якнайкраще. Мине певний час — і вболівальникам буде нецікаво спостерігати за матчами Вищої ліги (такий уже в нас менталітет), і «Соколу» доведеться змагатися за підвищення у класі. Але воно, не кажучи про матеріально-технічні вимоги, обумовлює і підвищення якості виконавців, а це виливається у чималу копійчину...
 
Ціна — запорука якості?

Що потрібно для створення боєздатного колективу? База, пристойна льодова арена, підтримка з боку влади та громадськості, а також, звичайно ж, солідні гроші. Без них, рідненьких, нікуди. Звичайно, читачі «радянської закалки» нагадають про таке поняття як «патріотизм», але всілякий патріотизм закінчується, коли постає питання: де взяти грошей на хліб?

Російські гранди щороку змагаються між собою у гонці зарплатних відомостей. Цього року на трансферному ринку найкраще виглядає московське «Динамо», яке здобуло таких майстрів, як Маттіас Вайнхандль, Петр Чаянек, Карел Рахунек та інші. Нині нікого не здивуєш переїздом до Росії пристойних гравців із НХЛ, а самі росіяни буквально вагонами мчать на батьківщину. Попередні сезони доводили, що окрім зіркових імен потрібно демонструвати зіркову гру. Але той таки «Салават Юлаєв», з одного боку, не мав світових зірок (окрім голкіпера Мілана Гнілічки), але з іншого — четверта ланка уфимців могла би бути першою у більшості клубів Суперліги.

У вітчизняних уболівальників з цього приводу виникає цілком слушне запитання: «А що ми скажемо у відповідь?». На «Сокіл» вже давно чекають у КХЛ, але чи є резон у підвищенні в класі?

«Бруд» чи невтілені амбіції?

Те, що керівництво КХЛ пропонувало «Соколу» заявитися на турнір вже цього сезону, сумнівів не викликає. Київ для босів Ліги — цікавіше місто, ніж Астана, Мінськ та Рига разом узяті. Але українська столиця, на відміну від інших столиць держав колишнього Союзу, виступатиме у Вищій лізі.

Правильно це чи ні — складне питання. Вболівальникам, звісно, буде цікаво спостерігати за такими виконавцями, як Петер  Чаянек, Маттіас Вайнхандль, Олексій Морозов (а тепер і Яромір Ягр!), але ця «цікавість» закінчиться на третьому матчі, який кияни програють із катастрофічним рахунком. Якщо співставити склади клубів КХЛ та «Сокола», то не важко здогадатися, що провальних матчів буде вдосталь. Чи варто витрачати купу грошей заради того, щоби бути «втоптаним в бруд»?

Візьмемо хоча би ризьке «Динамо». «Сокіл» мав досвід гри проти латвійських клубів, але «Динамо» — це зовсім інший,рівень. Наразі «Динамо» (Рига) — це збірна Латвії, посилена кількома легіонерами. Вражає? Нас — так, а от КХЛ — ні! Більшість гравців ризького клубу до КХЛ не потрапили б, якби не «Динамо». А про мінське «Динамо» й говорити не варто — рівень білоруського клубу не вищий за рівень «Сокола».

Фундамент для КХЛ

Інша справа — «Барис». Команда з Казахстану не хоче пасти задніх і щосили намагається підсилитися пристойними виконавцями. Вона спочатку зібрала у своєму складі чимало гравців, у яких закінчилися контракти з російськими грандами. Нині ж «барси» вийшли на зарубіжний ринок у пошуку класних виконавців. Казахи вже знають ціну класним виконавцям. Скажімо, новачок команди Іван Чернік (між іншим, гравець збірної Словаччини) буде отримувати у Астані 100 000 доларів... на місяць!
 
Звісно, заманити класного виконавця однієї з топ-збірних світу з благополучного німецького чемпіонату до Казахстану дуже важко. Можливо, якби «Сокіл» виступав у КХЛ та запрошував Черніка до своїх лав, сума контракту була би дещо іншою (скажімо, 80 тисяч), але суті справи це не міняє.

Наразі «Сокіл» не в КХЛ, і тому навіть мріяти про таких гравців нам ранувато. Тим більше, минулорічний ліміт зарплат у Києві за неофіційними даними складав 10 тисяч «зелених». А тепер давайте пригадаємо про задекларовані наміри нашого флагмана щодо дебюту в КХЛ через два роки. Звісно, за такий короткий термін рівень зарплат у «Соколі» у 10 разів не виросте. Але вихід, як завжди, існує. 

Наприклад, ХК «Дмитров» уже знає, з якого чемпіонату купуватиме собі гравців «під КХЛ». Підмосковний клуб зав'язав тісні стосунки з одним шведським агентством. Так у новому сезоні у Вищій лізі дебютує відразу четверо шведів. І нехай імена цих виконавців вітчизняним вболівальникам не відомі (навіть не всі з них виступали в Елітсерії), але ці виконавці мають зіграти іншу роль. По-перше, для Вищої ліги їх рівня цілком достатньо, аби вирішувати серйозні завдання, по-друге, через рік цим же шляхом можуть піти і висококласніші гравці, яким їхні співвітчизники дадуть позитивні відгуки про підмосковний клуб. Зрозуміло, що й контракти нових шведських виконавців будуть не такими «кусючими».
 
Що «Дмитрову» добре, то «Соколу»...

А чому би «Соколу» не піти таким шляхом? І не потрібно шукати зірок у провідних чемпіонатах. Для початку достатньо провести моніторинг чемпіонатів у нижчих лігах провідних хокейних держав. Він одразу виявить, що увагою провідних команд Європи обділені такі непересічні особистості, як Юха Лінд, Роберт Петровіцкі, Морген Грін, П'ер Беллемар, Роман Вопать, Міхал Грошек, Віллє Ніємінен, Зарлі Залапскі тощо. І таких гравців по нижчих лігах достатньо. А, між іншим, кожен із цих виконавців провів не один сезон у НХЛ і виступав на чемпіонатах світу. А тепер згадайте, що російська «вишка» серед других дивізіонів — найсильшша ліга, і зробіть відповідні висновки щодо того — чи поїхали би до Києва  Петровіцкі та компанія.

Існує й інший шлях підсилення з-за кордону. До «Сокола» можна було би запросити провідних гравців посередніх збірних (Данія, Норвегія, Словенія). До КХЛ того ж Моргена Гріна чи його тезку Аска навряд чи запросять (у клубах КХЛ чимало росіян такого рівня), а от перспектива потрапляння до найоильнішої ліги Європи через сито Вищої ліги цих молодиків могла би зацікавити. І при цьому фінансові апетити того ж Гріна мало чим відрізняються від українських виконавців.

Уболівальники, звісно, запитають: а навіщо нам ці Гріни та Грошеки, у нас же достатньо своїх гравців для виконання поставлених завдань? Що стосується Вищої ліги, то наших хокеїстів для досягнення високих результатів справді достатньо. Але ж ми мріємо про КХЛ, а там «Соколу» з нинішним підбором виконавців робити нічого. Та й вік більшості гравців дається взнаки. Дуже скоро нам знадобляться класні майстри, то чому би не запросити їх вже зараз?..


Юрій КИРИЧЕНКО, «Спортивна газета »

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Клуб НХЛ Аризона прекратит существование. Команду перевезут в новый город
Хоккей | 15 апреля 2024, 18:33 1
Клуб НХЛ Аризона прекратит существование. Команду перевезут в новый город

Клуб продадут новому владельцу, команда будет выступать в Солт-Лейк-Сити

В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона
Футбол | 16 апреля 2024, 09:24 4
В Лондоне оценили игру Мудрика против Эвертона

Украинец сыграл без результативной помощи команде

Комментарии 1
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
ritchie
"Мине певний час — і вболівальникам буде нецікаво спостерігати за матчами Вищої ліги (такий уже в нас менталітет)"... Вот тут Юра, Вы, не правы!!! Как ходили на любимую игру и любимую команду, так и будем ходить!!! И на "Сокол-2" в ОЧБ - тоже!!! И менталитет тут не при чем.