Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Спортивная гимнастика
|
1110
0

«Збірна Британії – це коаліція пострадянських тренерів»

Уже давно на змаганнях найвищого рівня британські гімнасти перестали бути статистами

«Збірна Британії – це коаліція пострадянських тренерів»

Слідом за дівчатами, які завжди є серед головних претендентів на нагороди, дорогу до п’єдесталу пошани проторували й чоловіки. Під час виступу британців поруч з помостом можна побачити одного з найкращих гімнастичних фахівців Об’єднаного королівства Олександра Ширяєва, заслуженого тренера України, який колись привів до збірної майбутнього олімпійського чемпіона Рустама Шарипова.

Чи не у кожній країні Земної кулі, де культивують спортивну гімнастику, працюють найкращі фахівці з пострадянських країн, серед яких чимало українців. І їдуть вони за запрошеннями готувати суперників своїм колишнім співвітчизникам не лише тому, що хочуть жити краще. Просто вдома їхній досвід зайвий.

«У Харкові я працював 17 років, а з 1999-го виїхав до Великобританії, - розповів Олександр Ширяєв. - Національна збірна Великої Британії – це своєрідна коаліція пострадянських тренерів. Окрім мене, команду готують росіяни Андрій Попов та Сергій Сежаний. Зі збірною працює лише один британський спеціаліст. У збірну Великої Британії я потрапив не як з корабля на бал. Певний час працював у клубі і своєю роботою, результатами учнів доводив свою профпридатність. Вже через рік наш клуб став чемпіоном Британії. Керівництво повірило в нас і доручило працювати зі збірною. Нам повірили, і вже цього року ми з чемпіонату Європи привезли шість медалей – чотири золоті, по одній срібній та бронзовій.

З собою до Англії я привіз учня Руслана Пантелеймонова та ще одного перспективного хлопця. Руслан - перший номер команди Великої Британії, однак через те, що став громадянином цієї країни лише кілька тижнів тому, він не міг виступати на офіційних змаганнях та відібратися на Олімпійські ігри. З Пантелеймоновим ми разом вже десять років. Він був переможцем молодіжних першостей України. Після того, як ми почали тренуватися в Англії, я привозив хлопців до України на всі змагання. А потім запитав головного тренера української збірної Ігоря Коробчинського: «Ігорю, вони тобі потрібні в команду?» - адже за результатами вони претендували на місце в збірній. Але той відповів: мовляв, якщо хлопці житимуть і тренуватимуться у Великій Британії, Україні вони не потрібні. Не вплинула ніяк і моя обіцянка привозити учнів до Києва на всі збори та брати участь у відбірних змаганнях».

Поразки українських гімнастів Ширяєв вважає цілком закономірними: «Для того, щоб збірна поповнювалися молодими та перспективними гімнастами, потрібно розширювати географію гімнастики в країні, - роздумує колишній харківський наставник. - Сьогодні в українській чоловічій гімнастиці до збірної потрапляють гімнасти з Луганська - рідного міста Коробчинського - та з Києва. Інші міста – в минулому потужні гімнастичні центри - не можуть вивести своїх вихованців у збірну. Не тому, що там немає талановитих гімнастів чи місцеві тренери не можуть підготувати їх. Просто двері до збірної для них зачинено. Ось у Харкові, де я працював, було стальки хороших хлопців, які прагнули потрапити до збірної! Однак їх ніхто не запрошував на збори, не викликав на змагання. З часом вони втратили зацікавленість і покинули гімнастику. Тому факт, що чоловіча команда України не потрапила на Олімпіаду в Пекін, є закономірним».

Олена САДОВНИК

На фото: Ні тренерський досвід Олександра Ширяєва (праворуч), ані талант його вихованця Руслана Пантелеймонова Україні не потрібні. 

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Легендарный клуб АПЛ сделал Реалу предложение о трансфере Лунина
Футбол | 03 мая 2024, 12:33 1
Легендарный клуб АПЛ сделал Реалу предложение о трансфере Лунина

«Манчестер Юнайтед» нацелился на украинского вратаря

Все решилось на тай-брейке. Определена вторая финалистка турнира в Мадриде
Теннис | 03 мая 2024, 01:01 2
Все решилось на тай-брейке. Определена вторая финалистка турнира в Мадриде

Арина Соболенко в трех сетах одолела Елену Рыбакину на соревнованиях WTA 1000 в Испании

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.