Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
| Обновлено 20 сентября 2019, 16:42
1501
0

Дубровський виграв Першу лігу стронгмену

Київський атлет здобув жаданий тріумф

| Обновлено 20 сентября 2019, 16:42
1501
0
Дубровський виграв Першу лігу стронгмену
Змагання Федерації стронгмену України відбуваються на трьох різних щаблях. Після з’ясування чемпіонів сезону у найвищому (турнір «Найсильніша людина України») та аматорському дивізіонах прийшов час визначити найкращого атлета у Лізі, яка розташована рівно посередині двох згаданих змагальних площин.
 
Десятка найкращих – передстартові нюанси
 
Як і в елітній, до фіналу Першої Ліги також вийшло десятеро найкращих атлетів за підсумками національного чемпіонату та етапів Кубка України відповідного рівня. Щоправда, через ушкодження не змогли приїхати на вирішальне змагання киянин Євген Настенко та вінничанин Сергій Грачов.
 
Минулого року чемпіоном першої Ліги достатньо несподівано став Едуард Оганісян з Харківщини, однак у киянина Дениса Дубровського були підстави для незадоволення – через негоду, яка бушувала тоді на Закарпатті, скасували вправу «Кулі Атласа», в якій Денис почуває себе доволі впевнено. Цього року у Павлограді, що є батьківщиною відомого стронгмена Віталія Герасимова, який на турнірі працював у команді рефері, буревію не було, а, отже, й шанси змінити минулорічне «срібло» на «золото» у Дубровського були доволі непогані.
 
 
Прудкий старт Ксенчука
 
Щоправда, першу дисципліну – «Трак-пул» виграв молодий криворіжець Богдан Ксенчук, який випередив Дубровського на 62 сотих секунди. Третій результат показав ще один киянин Андрій Кошубський.
 
 
Що далі, то ще більш несподівано. Ксенчук, для якого цей сезон дебютний у стронгмені, знову випередив Дубровського на один бал. У «Прогулянці фермера на максимум» 21-річний Богдан проніс дві валізи по 120 кілограмів майже на сім метрів далі за столичного гвардійця. До речі, обох претендентів на найвищу нагороду випередив сумчанин Олексій Бірюков, який у «Трак-пулі» стартував вкрай погано – останнє місце. Але з перемоги у «Прогулянці» почався «камбек» сумського атлета.
 
 
Бірюков : з аутсайдерів - на перше місце
 
В «Естафеті Оверхед» Бірюков розділив перше місце з Дубровським та Оганісяном (ці  строгмени 5 разів підняли колоди вагою від 120 до 140 кг). Таким чином, обоє атлетів відіграли у Ксенчука, який став у вправі четвертим, два очки. На екваторі фіналу вирізнився дует лідерів Дубровський-Ксенчук, на п’яти яким наступав Бірюков.
 
 
У «Мертвій тязі» Ксенчук обіграв всіх – сім разів потягнувши 300 кілограмів за одну хвилину. Бірюков був другим (6 повторень), Дубровський третім – 5. Таким чином, рудий новачок знову вийшов в одноосібні лідери, а Бірюков до двох балів скоротив відставання від Дубровського.
 
 
А в «Естафеті на швидкість» (перенесення 100-кілограмового мішка та перетягування 150-кілограмових саней на 20 метрів) сумський атлет, взагалі, здійснив стрибок на першу позицію у загальному заліку. У той час, як криворіжець протягнув сани лише на 5 метрів, а киянин – на 11 (останній та передостанній результат), Бірюков показав другий час серед усіх атлетів і очолив загальний залік!
 
 
Виграв вправу киянин Андрій Кошубський, який одразу ж покращив своє турнірне становище і, якби не провал у попередньому «дед-ліфті», міг би цілком реально претендувати на нагороди.
 
 
Фінальна розбірка на «Кулях»
 
Перед заключними «Кулями Атласа» (4 кулі від 90 до 160 кг) Бірюков на одне очко випереджав Ксенчука і на два – Дубровського. Першим із трійки найкращих виступав Денис і заклав усі кулі за 56,64 секунди. Його виступ викликав шалений фурор серед глядачів – киянин чітко розрахував час і солідно закладав кожен снаряд.
 
 
Богдан Ксенчук відверто перегорів, до того ж не вистачило досвіду вирішальної боротьби – лише одна 90-кілограмова куля і «бронза», яка, у підсумку, дісталася атлету – як знахідка.
 
Бірюков зумів закласти лише дві кулі та, зважаючи на те, що Кошубський встановив на платформу три, а Оганісян ті ж дві кулі заклав швидше, посунувся на другу загальну позицію.
 
 
Відчутні зміни у трійці у порівнянні з 2018-им
 
Відтак з минулорічного подіуму цього сезону у призах залишився лише Денис Дубровський, який піднявся на найвищий щабель. Бронзовий призер попереднього Першої Ліги року Денис Бережник цього року змагається уже в еліті, а чемпіон-2018 Едуард Оганісян цей фінал провів не найкращим чином. Надто багато було втрачено у «Трак-пулі» та «Прогулянці фермера», щоби відіграти це у наступних вправах.
 
 
Дубровский та Бірюков набирали очки найбільш стабільно – у кожного з них було по одній чисто виграній вправі й по одному провалу (у ще одній дисципліні атлети розділили перемогу з Оганісяном). От тільки у Дениса провал вилився у два бали, а в Олексія – в одне, що й визначило остаточну перевагу киянина на фінішній прямій. Факт є фактом, Дубровський досягнув того, чого прагнув: взяв реванш за минулорічний програш. А Бірюков, для якого це перший такий фінал, буде готувати «помсту» на наступний рік.
 
 
Ксенчук, який цього сезону також став віце-чемпіоном у Трак-чемпіонаті, однозначно запам’ятається своїм дебютним сезоном, але щоби боротися із зубрами, треба гартувати характер та відпрацьовувати техніку.
 
З інших фіналістів відзначимо Андрія Кошубського, який, за винятком мертвої тяги, решту дисциплін провів доволі стабільно. Найлегший серед учасників – Роман Грицеляк зі Львова став шостим і, що цікаво, провів змагання під чуйним оком чернівчанина Олександра Кочергіна, який виступив наставником галицького атлета.
 
 
Співпраця давала результат: зокрема, запам’яталося, як після порад Сашка Роман таки зумів двічі зробити «дед-ліфт» 300 кілограмів, що на той момент нікому не вдавалося.
 
 
Нарешті, В’ячеслав Антохі з Вінниці, з усього видно, витратив основні сили на попередніх турнірах, а тому у фіналі Першої Ліги йому було складно конкурувати за високі місця. Зрештою, історичний тріумф для рідного міста Славко цього року здобув, ставши із Сергієм Грачовим переможцем парного чемпіонату України.
 
 
Уже другий сезон поспіль структура змагань Федерації стронгмену України забезпечує чіткість розподілу турнірів і дає можливість атлетам різного рівня змагатися у конкурентному для них середовищі. За таких умов, максимальне число атлетів можуть спробувати себе у стронгмені, а, отже, є умови для притоку нових спортсменів, в тому числі й з інших видів. Такою структурованою роботою нині можуть похвалитися аж ніяк не всі федерації. До підбиття підсумків сезону ще відбудеться кілька турнірів, але черговий виток, якого досягає ФСУ у розвитку цього виду спорту – очевидний вже зараз.
 
Фінал Першої Ліги ФСУ
 
Технічні результати – за цим посиланням.
 
Олександр ГЛИВИНСЬКИЙ
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25
Футбол | 16 апреля 2024, 08:01 4
Стали известны еще два клуба, которые вышли в Лигу чемпионов 2024/25

Реал и ПСВ гарантировали себе участие в главном клубном еврокубке в следующем сезоне

Новый лидер после разгрома в Лондоне. Список бомбардиров АПЛ 2023/24
Футбол | 16 апреля 2024, 07:32 0
Новый лидер после разгрома в Лондоне. Список бомбардиров АПЛ 2023/24

Коул Палмер оформил покер за «Челси» в ворота «Эвертона» и обошел сразу 5 игроков

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.