Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1723
0

Королева пішла, а король залишився на троні

Тенісні реалії напередодні «Roland Garros»

Королева пішла, а король залишився на троні

У неділю 25 травня стартує другий у сезоні турнір серії «Grand Slam» — Відкритий чемпіонат Франції. У 107-й раз найкращі тенісисти планети з'ясовуватимуть стосунки на кортах паризького тенісного центру «Roland Garros» і визначать чемпіонів. Загальний призовий фонд цьогорічного «French Ореn» складає 15 576 000 євро. Як і торік, учасники чоловічого і жіночого турнірів отримають рівні частини, а переможці одиночних розрядів зможуть заробити по 1 мільйону євро.

Одна на двох

У спортивному світі триває жваве обговорення несподіваного рішення Жюстін Анін (Бельгія) терміново завершити професійну кар'єру. Вибух цієї інформаційної бомби затьмарив усі тенісні події, і навіть фантастична розв'язка на чоловічому «Мasterз» у Гамбургу не змогла призупинити водограй емоційних коментарів. Нагадаємо, що Жюстін Анін стала першою в історії тенісисткою, яка завершила свою кар'єру знаходячись на вершині світового рейтингу. До цього найвищий рейтинг серед зірок-«пенсіонерок» належав Штеффі Граф (Німеччина), котра в 1999 році залишила WТА-тур у ранзі третьої ракетки світу. Але ж видатна німецька спортсменка пішла у 30-річному віці, вигравши і «Великий Шлем», і дві Олімпіади, і по чотири рази та більше кожен із турнірів «Grand Slam» (900 перемог, 115 поразок, 107 титулів в одиночному розряді, з яких — 22 із серії «Grand Slam»), їй належить рекорд — 377 тижнів, проведених у ранзі першої ракетки світу! Та й кар'єру Штеффі Граф завершила тріумфально — шостою вікторією на «Roland Garros» та фіналом на «Wimbledon»! І це незважаючи на часті травми та різні болячки...

Проте мегазірки йдуть по-різному. Мабуть, 25-річна Жюстін Анін і справді дуже сильно втомилася, тому й не стала проголошувати наперед свій фінальний турнір, яким, наприклад, міг стати або улюблений «Roland Garros», або так і не скорений «Wimbledon». Рішення прийнято — і крапка! А щоби не спокуситися пропозиціями та шквалом вмовлянь повернутися — повісила світову корону на цвях, попросивши керівництво WТА викреслити її зі всіх поточних рейтингів! Таким чином, із 19 травня жіночий тенісний трон мала посісти нова королева.

На жаль, великої інтриги довкола «передачі повноважень» не вийшло, бо на той момент № 3 світового жіночого рейтингу Ана Іванович (Сербія) вже сенсаційно програла свій стартовий поєдинок на турнірі І категорії в Римі ($ 1 340 000) кваліфаєрці Цвєтані Піронковій (Болгарія) — 4:6, 7:5, 2:6, тим самим втративши шанс поборотися з другою ракеткою планети Марією Шараповою (Росія) за вакантний статус першої в світі. Перед початком турніру претенденток розділяло всього 64 пункти. Але ж якби Ана знала...

Відтак Марія Шарапова отримала жіночу тенісну корону без боротьби. Це вже четверте сходження 21-річної росіянки  на вершину світового рейтингу. В період із серпня 2005 року по березень 2007-го вона загалом провела там 14 тижнів.
У «Вічному місті» Шарапова дісталася півфіналу, збільшивши свій відрив від Іванович до 259 очок. Тож боротьба між двома топ-дівами світового рекламного ринку триватиме ще довго. Навряд чи Іванович так просто відмовиться від реальної можливості стати 17-ю в історії першою ракеткою світу. Хоча надалі їй доведеться більше розраховувати на осічку Марії та на силу суперниць росіянки, бо на «Roland Garros» їй потрібно захищати фінал, та «Уїмблдоні» — півфінал, а Шараповій, відповідно, півфінал та 1/8 фіналу. До речі, торік у 1/2 фіналу на «French Open» Ана Іванович розбила Шарапову з принизливим рахунком — 6:2, 6:1! Цікаво, як буде цього року, якщо вони зустрінуться у фіналі?
2008 року «Сибірську серену» не дошкуляють травми, вона демонструє зовсім інший теніс, у тому числі й на грунті, а її відмова грати півфінал проти (№ 4) Єлени Янкович (Сербія) у Римі — це, скоріше, серйозність намірів виграти «Roland Garros», ніж проблеми зі здоров'ям. Можливо, Марія й дійсно трохи потягнула литковий м'яз і просто, про всяк випадок, мінімізувала ризик напередодні Відкритого чемпіонату Франції — турніру, який, як відомо, стоїть першим у списку її головних пріоритетів на сезон. Ну, а за відсутності у WТА-турі Жюстін Анін можна зазіхнути і на «Великий Шлем». А чому ні?..

Хоча до фіналу ще потрібно «дожити». Навіть без «Королеви грунту», котра перемагала в Парижі у 2003, 2005, 2006 та 2007 роках, склад жіночого турніру дуже сильний. Тут і сестри Вільямс (США), які роблять ставку на всі крупні змагання, і потужний російський «десант», який цього року може перевершити цифру 20 у головній сітці турнірів і добряче «просіяти» учасниць, а кожна з ударної ланки росіянок Кузнецова-Чакветадзе-Дементьєва-Звонарьова-Сафіна взагалі — потенційна претендентка на фінал (особливо це стосується трьох останніх). Не забуваймо й про півфіналістку 2007 року Єлену Янкович (Сербія), яка, до речі, виграла турнір у Римі, перегравши в фіналі юну француженку Еліз Корне — 6:2, 6:2.

Успіх 18-річної Корне, котра розпочала змагання з кваліфікації, а потім «зняла скальпи» з Вєри Душевіної (Росія) — 6:1, 6:3, (№ 17) Франчески Ск'явоне (Італія) — 6:3, 6:2, (№ 3) Світлани Кузнецової (Росія) — 6:2, 6:4 та (№ 6) Анни Чакветадзе (Росія) — 3:6, 6:4, 6:3, вперше потрапивши до фіналу турніру І категорії, — зовсім не випадковий. Еліз Корне — чинна чемпіонка юніорського «Roland Garros». А якщо пригадати, що її попередницями в 2005 та 2006 роках були, відповідно, Агнеш Шавай (Угорщина) з Агнешкою Радванською (Польща), то уявляємо, яку загрозу можуть нести представниці так званого покоління «Next», куди ще можна занести Вікторію Азаренко (Білорусь), Домініку Цибулкову (Словаччина), Каролін Возняцькі (Данія) і так далі... Принаймні, переворот на «US Open-2007» вони вже здійснили (Радванська тоді вибила в 3-му колі не кого-небудь, а чинну чемпіонку Марію Шарапову!), так чому би подібне не повторити на «Roland Garros-2008»?..

Двоє на одного

В АТР-турі цього року теж зухвалих новачків вистачає, але ніяких тектонічних зрушень господарі чоловічого Олімпу поки не відчувають. Трійка лідерів (№ 1) Роджер Федерер (Швейцарія), (№ 2) Рафаель Надаль (Іспанія) та (№ 3) Новак Джокович (Сербія) вирішують свої глобальні завдання і не дуже стурбовані тим, що там коїться в «низах». Просто через тимчасовий (як вважає швейцарець) ігровий спад першого, безжальний календар змагань на грунті в другого та фантастичний прогрес третього (а Новак — «найпрогресуючий із прогресуючих» уже протягом трьох сезонів поспіль) ситуація спресувалася настільки, що виник гострий «конфлікт інтересів».

Усім трьом «до зарізу» треба виграти «Roland Garros»: Федереру — тому, що це єдиний «Grand Slam», відсутній у його колекції, та й необхідно зупинити різке зниження кількості рейтингових очок; Надалю — тому, що він «Король грунту», який має на цьому покритті лише 2 поразки в 110 останніх матчах (із квітня 2005 року), а в Парижі взагалі жодного разу не поступався (переможна серія 21-0), та й повторити рекорди француза Поля Еме (1897 — 1900) та шведа Бйорна Борга (1978 — 1981) — чотири чемпіонські титули поспіль — зовсім не завадить; ну а Джоковичу, окрім величезного бажання стати першою ракеткою світу, хочеться ще й продовжити казку із завойованими «Гренд Слемами» — де один, там і другий, а може й третій з четвертим будуть... «Очі бояться, а руки роблять». Цікаво ж, «куди ця стежина мене заведе...»

А тут ще й у Надаля розболілися коліна, і він програв стартовий поєдинок у Римі. Джокович цим негайно скористався, відправивши додому другий у сезоні та четвертий за кар'єру кришталевий трофей із підписом «АТР Маsters Sегіеs». Як підсумок — друге місце в рейтингу, яке іспанець посідає з 25 липня 2005 року, опинилося під загрозою, бо Новаку, який, до речі, 22 травня відсвяткував свій 21-й день народження, залишилося відіграти лише 310 очок. Враховуючи, що на турнірі «Masters» у Гамбургу (2 270 000) Роджер Федерер захищав титул чинного чемпіона (торік перервав 81-матчеву безпрограшну серію Надаля на грунті), а Рафа з Джоко переможним маршем, не віддаючи суперникам навіть сету, крокували назустріч один одному в півфіналі, можна тільки уявити — яка це була інтрига! Причому для Гамбурга це був останній «Masters» — наступного року цей турнір понизять у статусі.

На щастя для шанувальників спорту, «status quo» в цьому тріо збереглося. Припертий до стіни «Король», незважаючи на найкращий теніс у виконанні своїх опонентів на грунті, у півфіналі здолав Джоковича— 7:5, 2:6, 6:2, а у вирішальному протистоянні взяв реванш за минулорічну поразку в фіналі у Федерера — 7:5, 6:7 (3:7), 6:3. Причому «Веселий Роджер» був дуже близьким до перемоги в двох партіях. У 1-му сеті він вів у рахунку — 5:1, але переваги не втримав, програвши 7 геймів поспіль! У 2-му сеті швейцарець, здавалося, знайшов черговий рецепт — як треба перегравати «шульгу» з Мальорки за рівної боротьби, однак дотиснути суперника за рахунку 5:3 йому не вдалося. Це він зробив із другої спроби на тай-брейку. Але Надаль — це ртуть, що постійно змінює свою форму, коли рухається. У 3-му сеті Рафа просто вислизнув з-під контролю Федерера і вкотре довів, що коли в нього нічого не болить — перемогти його на грунті практично неможливо, навіть після трьох годин запеклої боротьби. Тож побажаймо цьому блискучому тріо здоров'я. «Друга серія» в Парижі може бути набагато цікавішою...

На завершення — склад українського «десанту»: з кваліфікації розпочнуть змагання Сергій Стаховський, Олександр Довгополов, Іван Сергеєв — у чоловіків (останні двоє в 1-му раунді вибули) та Вікторія Кутузова, Тетяна Лужанська і Оксана Любцова — у жінок; напряму в основну турнірну сітку потрапили — Альона Бондаренко, Катерина Бондаренко, Марія Коритцева, Тетяна Перебийніс, Юлія Вакуленко та Ольга Савчук.


Андрій ЛОСЄНКОВ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Лунин объяснил, почему остался по центру во время удара Бернарду Силвы
Футбол | 18 апреля 2024, 05:51 3
Лунин объяснил, почему остался по центру во время удара Бернарду Силвы

Андрей дважды отразил пенальти и помог Реалу пройти Манчестер Сити в Лиге чемпионов

Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику
Футбол | 19 апреля 2024, 00:51 14
Трубин не спас в серии пенальти. Марсель прошел Бенфику

Французская команда выиграла четвертьфинал ЛЕ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.