Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Другие новости
|
1588
0

Клички, Олімпіада, допінг

Турнір на призи Кличків зібрав у Києві найбільш представницький на території СНД склад учасників

Клички, Олімпіада, допінг

У рік проведення Олімпійських ігор кожні змагання високого рангу розглядаються під особливим прицілом. Нинішній турнір на призи братів Кличків у Києві не лише не став винятком, а навіть здивував представницьким складом учасників. До України прибули 150 боксерів із 20 країн світу, причому близько 120 з них через три місяці захищатимуть кольори своїх збірних на Іграх у Пекіні. За це київський турнір навіть охрестили «малою Олімпіадою».

Контрольне випробування олімпійського масштабу
Звісно, свою роль у популярності традиційних змагань зіграв патронат над ними Володимира й Віталія. Уже на перший турнір, який відбувся у 2000 році в Білій Церкві, приїхало 15 учасників Олімпіади, а це доволі високий показник як для «дебютанта». Ідейним натхненником і «батьком» змагань став перший тренер братів Кличків — Володимир Золотарьов. Цікаво, що цього разу фахівець запропонує любителям спорту написану ним книгу про становлення його іменитих підопічних й історію українського боксу загалом.

Часом турнір видозмінював свій формат. Наприклад, минулого року він відбувся у вигляді матчевої зустрічі збірних України й Куби — країни, що претендує на світове панування в аматорському боксі. Тоді господарі впевнено здолали другий склад команди з Острова Свободи. Приїхали кубинці до України й цього разу, але нині привезли сильніших боксерів, адже на носі Олімпіада, й її учасникам потрібно набирати форму в боях із гідними конкурентами. Серед інших гостей столиці виділяються Росія, Італія, Азербайджан, Туреччина.

Нагадаємо, що відбір на Ігри–2008 уже завершено, а за його підсумками українці вибороли вісім путівок до Пекіна. Лише в трьох вагових категоріях нашим землякам не вдалося пройти кваліфікацію. Заступник міністра у справах молоді, сім’ї та спорту Мирослав Дутчак, який прийшов на організовану перед турніром прес–конференцію, похвалив боксерів за такий високий показник — серед європейців більше путівок до Китаю змогли здобути лише росіяни й французи. Крім того, Дутчак повідомив, що на нинішні Олімпійські ігри підтримати наших спортсменів приїдуть артисти. Для боксерів це може стати особливо приємною новиною, адже їхні змагання тривають найдовше серед усіх видів спорту. Від імені держави посадовець пообіцяв підвищення до 9000 гривень стипендій для призерів Олімпіад.

Перший віце–президент Федерації боксу України (ФБУ), віце–президент Європейської асоціації боксу Ігор Гайдамак розповів, що організатори самі вибирали, кого запрошувати на турнір. Бажаючих приїхати до Києва було багато (понад 30 країн), тому брали до уваги точку зору наших тренерів, які хотіли побачити в боях зі своїми підопічними представників конкретних країн. Українці намагаються зробити все від них залежне, аби виправитися за провал у Афінах–2004, коли боксери не взяли жодної медалі. Хоча перед цим у Сіднеї–2000 їх було аж п’ять.

Віце–президент ФБУ Юрій Андрійчук зауважив, що такого рівня любительського боксу не бачили не лише в Україні, а на всій території країн СНД.

Українська заявка
Попередньо на змагання заявилися всі вісім наших олімпійців. Проте, як відомо, у віце–чемпіона світу–2005 Ісмаїла Сіллаха виникли проблеми із вживанням заборонених препаратів. Спочатку Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА) оголосила про позитивний результат проби А, а минулого тижня його підтвердила проба Б. Попри це, головний тренер збірної України Дмитро Сосновський попросив не поспішати з висновками, адже Сіллах і досі значиться в офіційному списку учасників Олімпіади–2008. Та й Міжнародна федерація поки не дискваліфікувала його. ФБУ ще спробує поборотися за Ісмаїла. Сам спортсмен їздив до Італії, де при ньому відкривали пробу Б. Через ненайкращий психологічний стан Сіллаха та й фізичну неготовність через мандрівки боксер із Маріуполя у турнірі участі не бере.

Зате з понеділка на ринг виходять інші сім наших учасників Ігор: львів’янин Георгій Чигаєв (категорія до 48 кг), Василь Ломаченко з Білгород–Дністровського Одеської області (до 57 кг), миколаївці Олександр Ключко (до 60 кг) і Сергій Дерев’янченко (до 75 кг), Олександр Стрецький із Дніпропетровська (до 69 кг), Олександр Усик із Сімферополя (до 91 кг) і луганчанин В’ячеслав Глазков (понад 91 кг). Попри те, що ліцензії на головний старт чотириріччя іменні, й іншим спортсменам поїздка до Пекіна «не світить», тренери збірної вирішили виставити на турнір на призи Кличків не лише основний склад збірної, а й других і третіх номерів у своїх категоріях.

Попередні бої проводилися в центральному спорткомплексі Збройних сил на Повітрофлотському проспекті, а фінали відбудуться завтра в Палаці спорту. Про серйозність турніру організатори вирішили нагадати зайвий раз другою прес–конференцією, яка запланована на четвер. Участь у ній збиралися брати один із засновників змагань, чемпіон світу в суперважкій вазі за версіями IBF і WBO Володимир Кличко, а також президент Європейської конфедерації олімпійського боксу француз Юмберт Фургоні. Мав з’явитися в Києві й почесний президент Російської федерації боксу — наш земляк, космонавт Павло Попович.

А підсумки — завтра
Після перших двох днів змагань визначилися півфіналісти. Із семи українських олімпійців до цієї стадії не пробився лише Стрецький. У коментарі керманич нашої збірної Дмитро Сосновський його поразку від росіянина вважає закономірною. Натомість порадував фахівців В’ячеслав Шабранський із Житомира (до 81 кг), який, не будучи членом олімпійської команди, в чвертьфіналі здолав кубинського боксера. Такими самими подвигами позавчора відзначилися призери минулорічного чемпіонату світу Ломаченко й Глазков.

Крім власне високоякісного боксу, українська команда підготувала для своїх шанувальників особливий сюрприз. На закритті турніру наші олімпійці заспівають спеціально для них створену пісню. Капітан команди Георгій Чигаєв не захотів відкрити таємницю й сказати хоча б кілька слів тексту, лише поділився, що пісня буде в стилі суміші року й хіп–хопу. Нагороди для призерів забезпечили брати Клички. Очікується, що вручати їх Віталій і Володимир будуть особисто.

Фінальні двобої почнуться завтра о 18.00. Вхід для всіх бажаючих — вільний.

ОЛІМПІЙСЬКИЙ ПЛАН
Тренер збірної України Дмитро Сосновський розповів про календар підготовки українських боксерів до Олімпійських ігор. На початку наступного місяця спортсмени пройдуть збір у турецькому Трабзоні, а 9–16 червня візьмуть участь у турнірі в Стамбулі. Другий тренувальний збір заплановано провести з 23 червня по 5 липня в Карпатах — у Моршині. Далі боксери працюватимуть на базі в Кончі–Заспі, звідки й відбудуть 30 липня до Китаю.

Андрій ФОМЕНКО

Україна Молода

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.