Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Англия
| Обновлено 17 мая 2019, 17:10
2422
0

Уондерерс – клуб, який першим виграв Кубок Англії

Напередодні фіналу Кубку Англії розповідаємо про першого його володаря

| Обновлено 17 мая 2019, 17:10
2422
0
Уондерерс – клуб, який першим виграв Кубок Англії
ФК Уондерерс

18 травня, на стадіоні «Уэмблі», у фіналі найстарішого у світі кубкового турніру – Кубку Англії, зустрінуться «Манчестер Сіті» та «Уотфорд». «Містяни» 5 разів перемагали у турнірі, і мають великі шанси зробити це в шосте. Натомість «шершні» лише раз доходили до фіналу (у 1984 програш команді «Евертон» з рахунком 2:0).

Напередодні цієї події, хотілося б пригадати дещо цікаве з історії англійського футболу, і FA Cup зокрема. Мова піде не про цьогорічних фіналістів, їх шляхи до здобуття перемог чи поразок, а про майже нікому нині не відомий футбольний клуб, який, до речі, має 5 перемог саме у Кубку Англії. Цей клуб до всього є ще й першим володарем цього трофею, перемоги свої здобував з 1872 по 1878, і робив це тричі поспіль. За всю історію, таке досягнення вдалося повторити лише «Блекберну», у не менш далеких 1884-86 роках.

МАНДРІВНИКИ З ПІВДЕННОГО БЕРЕГА ТЕМЗИ

Мова піде про «Уондерерс» – футбольний клуб з Лондона, який засновано у 1859 році (цього року їм виповнюється 160!!!). Цікавий факт: у рік свого заснування, команда провела перший матч, у якому перемогла «Крістал Пелас». Тоді на полі грало не 11 футболістів, а по 15 з кожного боку. Це обумовлено тим, що уніфікованих і загальноприйнятих правил футболу у той час просто не існувало! Їх саме створювали. «Мандрівники» (а саме так перекладається назва клубу) зробили важливий внесок у розвиток футболу в Англії, та й світу в цілому. Саме за ініціативи засновника клубу Чарльза Алкока (Charles William Alcock), було започатковано Кубок Англії і перший кубковий футбольний турнір у світі як такий. Сьогодні вже всі сприймають як належне, що у чемпіонаті будь якої країни є Ліга та Кубок. А тоді «Wanderers» стали першими фіналістами і володарями нового турніру - Кубку Англії.

Цікавим є й той факт, що першими футболістами, які грали у фіналі, були представники найвищого прошарку населення тодішньої Англії – аристократи (подекуди середній клас). Адже лише вони мали фінансову можливість придбати футболки свого клубу та інше необхідне спорядження для гри. Назва «мандрівники» з’явилась тому, що в команди не було власного стадіону, чи хоча б якогось постійного місця проведення футбольних матчів. До речі найчастіше команда грала на південному березі річки Темза, або на легкоатлетичному стадіоні «Lillie Bridge Grounds». Цікаво, що пізніше поряд з цим місцем було збудовано добре всім відому арену футбольного клубу «Челсі» - «Стемфорд Бридж».

РОЗФОРМУВАННЯ КЛУБУ ТА ВІДНОВЛЕННЯ ЧЕРЕЗ 120 РОКІВ

Після декількох невдалих поєдинків і стрімкого розвитку інших футбольних клубів в Англії, «Уондерерс» почали поступово котитися до низу. В минулому залишилися успіхи у Кубку Англії, (надалі команда була не в змозі подолати навіть першого раунду турніру), ряд гравців обрали більш успішніші клуби. У підсумку було прийнято рішення про вихід з Футбольної Асоціації.  До 1887 року «Уондерерс» проводили по одному матчу на рік (на Різдво), проти школи Harrow, а згодом й взагалі зникли з карти футбольних клубів Великої Британії.

Лише у 2009 році, більш ніж через 120 років після останнього матчу команди, у Лондоні було засновано «реформований» клуб. Він був затверджений і визнаний, як нащадок славнозвісного «Уондерерс» - п’ятиразового володаря Кубка Англії.

ПОВЕРНЕННЯ В АНГЛІЙСЬКИЙ ФУТБОЛ. НАДІЇ НА ВЛАСНИЙ СТАДІОН

 Наразі клуб знаходиться у Surrey South Eastern Combination (Junior Division One) - це 14-й за ліком дивізіон у системі ліг англійского футболу. У цій лізі грає 11 клубів включно з «Уондерерс». З 2018 року клуб успішно проводить кампанію по залученню коштів людей (пожертви). Для початку є мета зібрати понад 10 000 фунтів стерлінгів на розвиток та розбудову інфраструктури ігрового поля школи монастиря «Virgo Fedelix». У планах, з початку сезону 2019 року, використовувати спортивну частину території як у інтересах школи, так і як дім футбольного клубу.

І НА ОСТАНОК

На сайті «Wanderers» у розділі PLAY розмішена, як на мене, цікава інформація яку важко собі уявити десь, окрім Англії. Там вказано буквально наступне: «Склад команди на 2018-19 було сформовано, але є вільною є позиція лівого півзахисника і нападника. Аби приєднатися, зв’яжіться з головним тренером команди – Джо Поксон, щоб домовитися, коли ви зможете прийти на тренування. Передсезонний тренінг – о 7-й вечора по вівторках у Tooting Bec Common, Balham (безкоштовно). Тренування під час сезону – о 19:30, по четвергами в школі Elmgreen, Tulse Hill (£ 5). Домашні матчі - о 13 годині, по суботах у школі Virgo Fedelix, Upper Norwood (£ 10). Плата за приєднання до команди - £ 50, у яку включено ігрову футболку з номером і прізвищем, шорти та гетри, а також страхування від травм. Також, це надає вам право на членство у WFC, тобто ви можете брати участь у матчах, розвитку клубу та відвідуванні різні заходів, а також ви будете залучені до комерційного партнерства».

Також на сайті можна замовити клубну атрибутику і долучитися до створення історичної ігрової форми на честь 160 річниці з дня заснування клубу. Існує і жіноча однойменна команда. І це йде мова про клуб з 14-го дивізіону! Як на мене – це фантастика.

Ось такий він, англійський футбол. Традиції та історія тут займають мабуть найважливіше місце. Дуже показовим, у цьому відношенні, є приклад «мандрівників». Ми бачимо, що навіть через 150 років, футбольний клуб, що не має власного стадіону, бази, мільйонних фінансових вливань, але натомість має 5 перемог у Кубку Англії, може відновитися й існувати.

Микита КОНЦЕВИЙ

Оцените материал
(4)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль
Футбол | 25 апреля 2024, 00:05 25
Шок в дерби, триллер в Манчестере. Эвертон сенсационно одолел Ливерпуль

Ириски обыграли Клоппа и Ко 2:0, Миколенко травмировался, Ман Юнайтед выиграл у Шеффилда

ФРЕД: «За Шахтер играл 5 лет. От предложения МЮ даже не думал отказываться»
Футбол | 25 апреля 2024, 10:18 0
ФРЕД: «За Шахтер играл 5 лет. От предложения МЮ даже не думал отказываться»

Сейчас бразилец выступает в турецкой Суперлиге

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.