Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Европы
| Обновлено 21 марта 2019, 16:20
9733
10

Роман ЯРЕМЧУК: «Роналду – це космонавт, але у Португалії є й інші»

Форвард «Гента» – про старт у відборі, штрафи у Бельгії та про те, як Шаран навчив бути мужиком

| Обновлено 21 марта 2019, 16:20
9733
10
Роман ЯРЕМЧУК: «Роналду – це космонавт, але у Португалії є й інші»
ФФУ. Роман Яремчук

Він не забив ще жодного м’яча в складі збірної України, а його вже називають майбутнім національної команди. І не через те, що в збірній України брак форвардів і доводиться натуралізувати бразильців. Гравців такого типажу як Яремчук у нас більше не має – фактурний, швидкий, добре почуває себе як на «другому поверсі», так і коли м’яч знизу. А ще в кожному матчі має по декілька гольових моментів, бо знає, де має бути.

Саме тому «Гент», де він за півтора роки, став одним із лідерів команди і найкращим бомбардиром, не відпустив Яремчука взимку в «Галатасарай». Бо знають: Роман має задатки гравця, який може грати на більш високому рівні.

— Збірна України починає відбір на Євро-2020 матчами із Португалією та Люксембургом. Які слова промовив Андрій Шевченко, зібравши команду перед цими поєдинками?
— Найперше, сказав що радий всіх бачити. Також наголосив, що суперники у нас непрості, в першу чергу – Португалія. Ми обговорили найближчі поєдинки, поставили задачі й дійшли до того, що маємо показувати гідну гру та намагатися брати свої очки.

— В останнє команда збиралася майже чотири місяці тому. Що за цей час змінилося?
— В принципі, нічого не помінялося. Ми знаємо структуру гри, знаємо вимоги тренера і як маємо грати. З’явилось декілька нових гравців, а в цілому глобальних змін немає.

— В двох останніх матчах – зі Словаччиною та Туреччиною ви не грали через травму. Перед цим збором були впевнені, що отримаєте виклик до збірної?
— Звичайно, ні. Я ніколи не впевнений в тому, що отримаю виклик до збірної. Я ще не забивав у збірній і у мене не такий статус у команді, що я можу не хвилюватися стосовно того, чи отримаю виклик, чи ні.

— Як Жуніора Мораеса зустріли в збірній?
— Абсолютно нормально. Я його давно знаю і добре. Він приємна людина. У мене із Жуніором гарні стосунки. Як людина він дуже хороша, без гнилі. До того ж він великий професіонал.

— З «Динамо» він йшов в «Шахтар» не дуже добре. Динамівці на нього образилися і руку не тиснули під час матчів з «гірниками» ...
— Мене вже тоді не було в «Динамо». У збірній із ним всі нормально спілкуються, вітаються. Збірна України — це інша команда, тут всі дружні

—У вас був період в «Генті», коли ви не забивали поспіль шість матчів. Переживали з цього приводу?
— Не можу сказати, що я сильно переживав. Психологічно це на мені ніяк не позначалося. У  мене в кожному поєдинку є моменти. В двох останніх матчах я забив три голи, хоча граю так само і стільки ж моментів маю для взяття воріт.

— Тобто в збірну ви приїхали на піднесенні?
— Звичайно, коли забиваєш – перебуваєш у гарному настрої і тонусі. В «Генті» я відчуваю довіру від керівництва та головного тренера. Він дає мені багато ігрового часу, я дуже задоволений, що постійно в складі. Це дозволяє прогресувати.

***

— Як в «Генті» прийняли Романа Безуса?
— Дуже добре. Видно, що Рома – гравець дуже високого рівня. Він має допомогти «Генту». Зараз у нього йде процес адаптації і, думаю, все буде гаразд. У Безуса дуже хороша преса в Бельгії. В «Сент-Трюйдені» він здорово грав.

— В «Генті» є традиції прийняття в колектив?
— Так, є. Але поки що ми не збиралися. Рома в збірній буде співати, думаю. Якраз потренується (сміється).

— Останнім часом Ігор Пластун майже не грає. Чому?
— Важко сказати, це питання до тренера. В «Генті» досить велика конкуренція.

— В Бельгії після закінчення першої частини чемпіонату в першій шістці очки у команд діляться навпіл. Це додає інтриги?
— Звичайно. Наприклад, ми раніше відставали від «Генка» на 14 очок, а тепер буде 7. Це додає інтриги. У нас попереду гра з «Брюгге», якщо ми виграємо, то одразу вийдемо на друге місце.

— Назвіть трьох найкращих гравців чемпіонату Бельгії?
— Думаю, Руслан Малиновський точно входить до трійки найкращих. Його одноклубник Алехандро Посуєло також, але він вже перебрався до «Торонто». Третій – Мехді Карселас зі «Стандарду».

— Малиновський зараз номер один у Бельгії?
— А чому ні? «Генк» іде на першому місці в турнірній таблиці. Руслан забив чимало м’ячів. Він є лідером команди.

— З Бельгії кожні півроку найкращі гравці ідуть на підвищення в більш серйозні чемпіонати, але чемпіонат все одно на високому рівні…
— В бельгійських клубах на високому рівні скаутинг. Вони знаходять молодих гравців, які за два-три роки адаптуються і виходять на високий рівень.

— Роман Безус казав в одному інтерв’ю, що відкриттям нинішнього чемпіонату є норвежець Сандер Берге. Згодні?
— Так. Він проводить сезон на дуже хорошому рівні. Думаю, влітку він також змінить чемпіонат. Я читав, що «Арсенал» та «Тоттенхэм» за ним слідкують.

— Правда, що в зимове трансферне вікно ви могли змінити клуб — перейти в «Галатасарай»?
— Так. За два дні до закриття трансферного вікна мені подзвонив агент і сказав, що є варіант з «Галатасараєм». Але керівництво «Гента» сказало: «Ми не знайдемо тобі альтернативу за два дні». Та й ціна, яку пропонували, не влаштовувала «Гент». Агент мені теж сказав: «Вважаю, тобі до Туреччини зараз не варто їхати». Я радий, що залишився в Бельгії.

— Ігор Суркіс так свого часу не відпустив Ярмоленка, сказавши, що несерйозно робити пропозицію в останній день вікна ...
— Я згоден з цим. Якщо ти надсилаєш запит в останній день вікна, то він повинен бути таким, щоб не можна було відмовитися.

— З якого клубу вам має прийти пропозицію, щоб ви не змогли відмовитися?
— (Посміхається). Важко сказати. Багато хороших клубів є, яким важко відмовити.

***

— За півтора року в Бельгії звикли до місцевого укладу життя?
— Так. Я вже адаптувався. Англійською говорю вже нормально. Не ідеально, але можу сказати, що хочу і мене зрозуміють. Життя в Бельгії теж подобається, чемпіонат – хорошого рівня. На стадіонах багато людей, гарна атмосфера. Словом, є все для того, щоб грати у футбол та прогресувати.

— В клубі робоча мова – англійська?
— Так. З тренером та керівництвом розмовляю англійською. Французи між собою, звичайно, говорять французькою.

— До чого в Бельгії було звикнути найважче?
— Спочатку було важко розібратися із платіжками. Кожен місяць приходило по 300-400 евро невідомо за що (Сміється). Потім мені агент роз’яснив, що і як має бути. Наразі питань немає.

— Ви живете в будинку чи квартирі?
— У квартирі. Ми з дружиною вдвох, трикімнатної квартири вистачає. У Роми Безуса велика сім’я, він живе у будинку.

— Скільки в Бельгії за місяць набігає за комуналку?
— Буває по різному. Там треба заплатити повну оплату за рік, а потім – тобі повертають ту частину, яку не використав. Наприклад, 400 евро за опалення заплатив, а те що не використав, потім повертається. Система лише на перший погляд виглядає заплутаною. Насправді все набагато простіше, ніж в Україні.

— У вашому контракті є пункт, за яким ви маєте вивчити мову?
— Ні. Є пункт, що я маю брати уроки у репетитора. Займався десь три-чотири місяця. Цього вистачило для того, щоб засвоїти фундамент.

— Інтерв’ю у перервах матчів вже давали?
— Ні. На телебачення треба говорити нідерландською або французькою. Тому в перервах в основному преса спілкується із місцевими гравцями. Вони до речі, нормально це сприймають. В Бельгії — це норма.

— Яку гру ставить «Генту» Йес Торуп?
— Наш тренер до «Гента» працював у «Мідтьюлланді», з яким ставав чемпіоном Данії. Він вимагає діяти першим номером, застосовувати високий пресинг, а також грати в комбінаційний футбол. Ми створюємо багато моментів упродовж матчу. Мені такий футбол подобається. Тренер намагається використовувати мою швидкість, так як у Бельгії футбол відкритий і є багато простору, де можна правильно відкритись.

— Які задачі стоять перед «Гентом» у цьому сезоні?
— Ми вийшли до фіналу Кубка Бельгії. Намагатимемося виграти цей турнір. На жаль, у фінальному матчі я не зможу допомогти команді через перебір карток. У чемпіонаті, думаю, зможемо поборотися за призове місце.

— Картку, через яку не зіграєте у фіналі, отримали не за розмови?
— Ні. Я знав, що під загрозою дискваліфікації. Отримав її в ігровому моменті.

— В Бельгії часто платите штрафи?
— В клубі жодного разу не штрафували, а от на дорогах, поки в мене не було пристрою який показую, де розташовані камери і з якою швидкістю можна їхати, кожен місяць виплачував дуже багато грошей.

— Які це суми?
— Не буду казати, бо це для українських реалій дуже велика цифра.

— В Бельгії, на відміну від України, на футбольних матчах повні стадіони. Це при тому, що не так давно український був набагато сильнішим. Як це собі пояснюєте?
— Бельгійці дуже люблять футбол. Для них похід на стадіон – це справжнє свято, якого вони чекають увесь тиждень. У нас такого, на жаль, немає. У бельгійців інший менталітет. В Україні наразі складна ситуація – війна, економічна ситуація. Все це дається в знаки.  У людей багато проблем і просто немає часу на футбол.

— Але ж і клуби в Бельгії займаються роботою із вболівальниками не так як в Україні, погоджуєтесь?
— Так, це правда. В клубі постійно влаштовують автограф-сесії, тренування для дітей, які проводять гравці першої команди. Багато відкритих тренувань для уболівальників.

***

— Скільки команд із чемпіонату України потрапили б до першої шістки в Бельгії?
—Думаю, «Динамо» та «Шахтер» точно потрапили б. А ще, можливо, «Олександрія», яка в цьому сезоні може вперше в історії стати третьою в чемпіонаті України.

— За успіхами «Олександрії» слідкуєте?
— Я не здивований тому, що команда показує непоганий футбол і претендує на третє місце. Там є президент, який вболіває за команду, є фінансова стабільність, хороший тренер. Словом, все, що необхідно для того, щоб команда прогресувала. Шаран багато вимагає від підопічних, але його всі слухають, поважають і в той же час бояться.

— Час, який провели в «Олександрії», згадуєте з приємністю?
— Так. Цей клуб дав мені шанс потрапити до європейського чемпіонату. Скаути «Гента» мене побачили саме в матчі за «Олександрію».

— Ви казали, що Шаран – найкращий тренер, з яким працювали. Чого він вас навчив?
—По-перше, бути мужиком. По-друге, у футбольному плані не поступатися, бути по-спортивному злим. У той же час Шаран дуже чесний і справедливий. Він може «напіхати», але по ділу і справедливо

— Правда, що вас відправили до оренди в «Олександрію» через те, що ви запізнилися із відпустки в «Динамо»?
—Ні, ситуація була інша. Мені подзвонили влітку з клубу і сказали шукати клуб, бо я не проходжу в основну команду. Я шукав, розмовляв із агентами, розглядав варіанти. Потім телефонують: у тебе контракт, терміново маєш бути в Києві. Я приїхав і тренувався із дублем.

— Спочатку варіант із «Олександрією» сприйняли як заслання?
— Так. Бо хто з молодих футболістів поїхав десь в Україні і зачепився, гарно себе показав. Таких одиниці. Я радий, що мені це вдалось.

***

— Як ви оціните групу збірної України у відборі на Евро-2020?
— В нашій групі чемпіони Європи – збірна Португалії та Сербія, яка має дуже багато талановитих гравців. Всі говорять, що ми маємо виходити з першого місця, але це буде дуже складно зробити. Перша гра із Португалією буде дуже важливою. На «Да Луш» буде повний стадіон. Та й виїзд до Люксембургу, який найбільше прогресує із карликових збірних, не буде легким.

— Португалія із Роналду та без нього – дві різні команди?
—Так, звичайно. Роналду один може вирішити для своєї команди долю будь-якого матчу. Це він доводив не один раз. Не дарма у нього п’ять Золотих мячів.

— Андрій Шевченко сказав, що є стратегія як його відтіснити від воріт. Поділитесь?
— Поки ми про це не говорили. Один в один із Роналду нереально грати. Тільки за рахунок злагоджених командних дій можливо йому щось протипоставити.

— Попередній Євро ви дивилися?
— Так, по телевізору.

— Могли представити перед стартом тріумф Португалії?
—Звичайно, ні. Ставив на Німеччину та Іспанію. Португальці виграли турнір за рахунок організованості, командної гри та, звичайно ж, Роналду. Хоч він і майже не грав у фінальному поєдинку. Але Португалія – це не тільки Роналду. Є ще Бернарду Сілва та ще багато сильних гравців.

— Ви кому віддаєте перевагу – Роналду чи Мессі?
— Мені Мессі більше подобається. Раніше Роналду не любив, але останні роки ставлюся до нього із великою повагою. Те, як він працює над собою, заслуговую на величезну повагу.

— Які у вас думки, як у форварда, коли бачите, що ці двоє рік за роком забиваюсь по 50 і більше м’ячів за сезон?
— Космонавти просто! Тут ставиш задачу на сезон 15 забити, вони по 50+ забивають. Мені це важко уявити. Тому вони і найкращі в світі.

— Хто ваш ідеал нападника?
— Дуже імпонувала гра Златана Ібрагімовіча. Зараз він вже грає на іншому рівні, а в свій час був топ. Зараз подобається Суарес, Кавані. Також Міліка відзначу із «Наполі». Але всі ці форварди залежні від партнерів. Постав їх в іншу команду – не факт, що так само гратимуть.

— Які цілі ставите перед собою на два найближчі роки?
— Хочу перейти до топ-чемпіонату і грати в хорошій команді. Вважаю, у мене є шанс це зробити і я задля цього багато працюю.

— А завдання на два найближчі матчі?
— (Посміхається). Забити дебютний гол за збірну.

Опрос

Голосов 271
Кто выиграет в матче Португалия – Украина?

Португалия

112 голосов 41.33 %

Украина

48 голосов 17.71 %

Будет ничья

111 голосов 40.96 %

В опросах могут участвовать только зарегистрированные пользователи.
Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
Оцените материал
(12)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 10
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
source02
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Stringer Bell
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Yura Voller
Хороше інтерв'ю. Ромі бажаю вдачі
та забивати побільше голів за Збірну.
deed17
Космонавт? А почему не астронавт?
Ptiza
Берге у меня и в Футбол менеджере 19 нормально играет
vismut58
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Andy_P
Быть мужиком, злым... Вся суть НАШЕГО современного видения футбола Творцы и креативщики отсеиваются ещё на ранних стадиях
JulikoB
Не космонавт, а *идераст. Если уже и *идорода не обыгрывать, то я не знаю.