Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Чемпионат Украины
|
1184
7

Чи потрібен на стадіоні «Беркут»?

Коли на трибунах страшно...

Рівно рік тому, 18 квітня 2007-го, рішенням Виконкому УЄФА Україна була нагороджена дуже перспективною подією – разом з Польщею провести фінальний турнір чемпіонату Європи-2012.    
 
Одразу усякі експерти розпочали рахувати, який фінансово-інвестиційний дощ впаде на міста, визначені для прийому футбольних матчів, які сучасні стадіони, готелі, дороги, аеропорти тощо отримає український громадянин. І у затінку залишилося дуже важливе питання – чи готові ми забезпечити безпечне і комфортне перебування вболівальників у наших містах і на наших стадіонах під час матчів європершості?

Тема надзвичайно актуальна у світлі подій, що сьогодні відбуваються на матчах чемпіонату України.

Адже на вітчизняних стадіонах набирає «популярності» насильство, і майже щотижня отримуємо тривожні повідомлення з різних міст: там побилися прихильники команд-суперників, там фанати повикидали сотню пластикових крісел, тут до бійки втрутилася міліція чи навіть «Беркут». Тече кров, болять побиті боки і плечі, клуби платять щораз більші штрафи за неспокій на стадіонах. Два тижні тому тільки втручання популярного гравця «Дніпра» та збірної України Андрія Русола припинило побиття вболівальників клубу, які занадто бурхливо, на думку правоохоронців, висловлювали незадоволення поразкою улюбленої команди. Тиждень тому подібна акція агресивних представників силових структур у Львові не була стримана втручанням когось із футболістів, бо ще йшов матч і «Карпати» програвали. Гумові кийки пройшлися по глядачах, незалежно від статі чи віку…

Складається враження, що спецпідрозділи міліції використовують ситуацію на стадіонах для відпрацювання бойових навиків у реальних умовах. Причому у багатьох випадках масові бійки у якомусь секторі провокують саме працівники правоохоронних органів. Тривожно, що оці могутні хлопці у шоломах ніби й не знають іншого впливу на публіку, аніж кийком по голові... Ще тривожніше, що подібні акції, мабуть, не аналізуються, детально не розбираються високими начальниками у погонах – для них сумнівів у своїй правоті не існує. Може, тому, що ніхто з них ніколи не отримав жодного покарання за перевищення службових повноважень?!

Особливий резонанс мають скандальні події на наших стадіонах саме в період підготовки до Євро-2012, коли до нашої країни прикута увага закордонних функціонерів футболу, деякі з котрих сплять і бачать, як би відібрати у нас цю першість... Як забезпечити безпеку гостям під час чемпіонату Європи? Запрошую продовжити дискусію і надати слово всім, хто може пояснити природу подій та запропонувати компромісну формулу поведінки фанатів та міліції під час футбольних матчів. Наразі інциденти на наших стадіонах обходяться синцями і порваним одягом, але усіх наслідків ескалації на трибунах передбачити неможливо... Тим часом прикладів людських трагедій на зарубіжних стадіонах не бракує.

Можна наводити різні причини незадоволення вболівальників, які призводять до гарячих виступів, що потім «гасяться» втручанням міліції. Погано грає якась із команд, суддя підсуджує гостям, за погану поведінку з трибуни забирають когось із фанів, хочеться просто пошуміти і побити приїжджих уболівальників, хочеться побути героєм і дати комусь з радості в пику… Цих псевдолюбителів футболу цікавлять саме бійки на стадіонах чи довкола них. Пива на стадіоні достатньо, горілки до гри випито немало... Тож чому б, отак розігрівшись, не зачепити когось, не пустити у небо петарду, або, що ще «героїчніше», не зіткнутися з міліцією?!

Давайте аналізувати ситуацію, працювати з клубами фанів, виховувати молодь у дусі поваги до гри, до глядачів на трибунах, радіти галасливо, але піснею, а не бійкою, - щоб отримана можливість побачити Євро-2012 на рідних стадіонах на закінчилися передчасно, а чемпіонат не переїхав до іншої країни.

У суботу, 26 квітня, маємо принциповий поєдинок чемпіонату України «Карпати» – «Шахтар», який кожного сезону викликає підвищену зацікавленість. Напередодні Великодня буде дуже доречно продемонструвати: ми приходимо на стадіон підтримати свою команду, отримати задоволення від гри й провести оплесками суперників після закінчення матчу.

Хроніка трагедій
– 1964 рік. Загинули 318 осіб і понад 500 поранено на трибунах стадіону в столиці Перу Лімі. Фанати були незадоволені арбітром, який не зарахував гола на останній хвилині зустрічі Перу – Аргентина. Перемога приносила перуанцям путівку на Олімпійські ігри в Токіо.

– 1967 рік. Ще один незарахований гол став причиною трагедії під час матчу чемпіонату Туреччини. Загинув 41 уболівальник, понад 600 поранено. Більшість з них зазнали травм, коли хотіли покинути трибуни.

– 1982 рік. Загинули понад 300 глядачів на стадіоні «Лужники» в Москві на матчі Кубка УЄФА «Спартак» – «Хаарлем» (Голландія). Дехто з глядачів почав покидати трибуни, як тут на останніх хвилинах «Спартак» забив гол. На сходах зіткнулися сотні глядачів – одні йшли до виходу, інші хотіли повернутися назад додивитися видовище. Радянська преса про цю подію не повідомляла.

– 1985 рік. Мільйони телеглядачів, які приготувалися подивитися цікавий фінальний матч Кубка чемпіонів між командами «Ліверпуль» (Англія) – «Ювентус» (Італія) зі стадіону «Ейзель» у Брюсселі, стали свідками бійки фанів клубів-суперників ще до початку матчу. Загинули 39 осіб, понад 400 поранено. Після цього скандального інциденту англійські клуби були на п’ять років відлучені від участі в єврокубкових змаганнях.

– 1990 рік. 200 англійських фанів депортовано з Італії у ході чемпіонату світу.

– 1993 рік. Напередодні відбірного матчу чемпіонату світу між збірними Голландії та Англії зіткнулися прихильники обох команд. В Амстердамі і Роттердамі заарештовано майже 1000 осіб.

– 2000 рік. У Санкт-Петербурзі після матчу «Зеніт» – «Динамо» (Москва) внаслідок масової бійки вбито одного вболівальника, десятки отримали травми.

– 2004 рік. У Римі проходив матч Ліги чемпіонів «Рома» – «Динамо» (Київ). Після першого тайму, що закінчився на користь гостей – 1:0, в голову арбітра зі Швеції Андреса Фріска полетіла запальничка, яка розбила йому чоло. Матч не дограли, а стадіон дискваліфікували.

Іван ЯРЕМКО 

Високий замок

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей
Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Faraon
к чему вообще этот вопрос?
Беркут был есть и будет, даже когда всем будут говорить что его нет. 100% пара автобусов будут стоять где-то за углом.
Alik-kiev
В обязательном порядке: на одного "фана" Динамо - одного "беркутовца"